Foto's zijn klikbaar voor hogere resolutie. Ik had helaas niet m'n beste camera en stilste hand. Excuses voor de onscherpe foto's.
Inleiding
Velen kennen de kleine apparaten zoals de NUC van intel of de Brix van Gigabyte. Er zijn een hoop meer fabrikanten welke deze sector hebben aangeboord waaronder ook het merk Giada. Ik trof een F200 van dit merk op mijn bureau aan welke ik aan de tand mocht voelen. Volgens Giada is dit model geschikt voor thin-client/remote desktop werk en Digital Signage (oftewel aansturing van reclame/info displays).
What's in the box
In de doos troffen wij het volgende aan:
- Quickstart manual in engels en chinees
- Driver CD
Overige accessoires
Apparaat vanaf voorkant
Apparaat vanaf achterkant
Uiterlijk en Innerlijk
Het apparaatje is netjes afgewerkt en makkelijk te openen. Met het verwijderen van 4 schroeven kom je bij het innerlijk en zie je direct het mainboard liggen. Hierop kunnen de mSATA en mini-PCIe module geinstalleerd worden. Tevens zit er onboard een sim-kaart lezer voor als deze niet op de 3G/4G module zit: ik heb deze functie zelf niet kunnen testen wegens een gebrek aan een dergelijke module. Gaan we dieper de behuizing in dan vinden wij slechts een thermal pad: de casing wordt namelijk ook gebruikt als heatsink. Er zijn geen fans of andere bewegende onderdelen te vinden in deze machine.
Mainboard
Onderkant mainboard
Nogmaals mainboard
Specs
De specs zijn als volgt:
CPU | Intel Celeron N2807 |
Bluetooth | - |
Invoerspanning | 5v |
Extra | WiFi en mSATA module zijn zelf te plaatsen |
Gebruik
Ikzelf heb na het plaatsen van een WiFi en mSATA module windows 10 geïnstalleerd op de machine. Wat opvalt is dat er maar een antenne inzit voor WiFi terwijl de meeste kaarten toch liever twee of meer hebben, gemiste kans.
Alhoewel ik het van de zotte vind dat ze nogsteeds een Driver CD bij dit soort apparaten meeleveren was deze gelukkig niet nodig: Windows 10 was zelf al voorzien van de LAN driver waarna Windows Update de overige drivers zelf al regelde. Met een passmark score van 577.9 scoort deze gelijkwaardig als andere machines met dezelfde processor. De behuizing werd tijdens het stressen wel warm echter niet dusdanig heet dat deze niet meer vast gehouden kon worden.
passmark benchmark
Het is een hele leuke machine, indien je maar rekening houd met de tekortkomingen. De lage prijs lijkt in eerste instantie vrij gunstig: echter moet je zelf nog storage en een OS toevoegen. Ik heb de machine verder niet met een Linux distributie getest en een windows licentie is ook niet goedkoop. Geheugen uitbreiding is een hele grote NOPE. Jammer dat er geen WiFi standaard in het model zit: echter bied dit wel weer kans om 3G/4G toe te voegen voor op mobiele lokaties. De 5V invoersspanning is zeer fijn: Dit is vaak wel aanwezig tov 19 of 230 volt.
Overige screenshots:
OS Info