Mijn vorige AMD Athlon X2 5400+ processor is door mijn eigen toedoen gesneuveld (jammer), dus het werd tijd voor iets nieuws. De keuze is op de AMD Phenom II X4 810 gevallen. Ik wilde een quad core, die niet te duur is (dan moet je toch bij AMD zijn), en hij hoefde ook geen ultieme prestaties te leveren. Ik denk dat deze processor dan een goede keuze is geweest. AMD heeft het nieuwe AM3-socket compatible gemaakt met AM2+. Dat was mooi, want daardoor kon ik wel een nieuwe AM3-processor kopen, terwijl mijn huidige AM2+ moederbord gewoon zijn werk kan blijven doen, inclusief het DDR2-800 geheugen. Okee, op een AM3-bord zal de cpu vast beter tot zijn recht komen, maar...
Volgens jouw systeemopgave beschik je over 1x 2GB RAM. Wil dat zeggen dat je met 1 reepje van 2GB in singlechannel i.p.v. dualchannel draait, of is dit een foutje? Indien dit geen fout is, dan is jouw lagere score namelijk wel te verklaren. Dualchannel levert meer bandbreedte, en dus ook wat meer snelheid.Met 3DMark Vantage haalt de cpu 8861 punten, wat 227 punten minder is dan de score bij de test van hardware.info. Is dat het verschil tussen AM2+ en AM3 misschien? Ik weet het niet.
[Reactie gewijzigd door roland83 op 26 juli 2024 04:41]
[Reactie gewijzigd door robj28 op 26 juli 2024 04:41]
Je zegt zelf al dat je geheugen het niet aankan. Wellicht dat je dan andere / sneller / beter geheugen moet aanschaffen om een betere en stabielere overclock te krijgen. Om gelijk de CPU als schuldige aanwijzen lijkt mij wat kort door de bocht. Wellicht is of zijn er één of meerdere onderdelen van je PC die de bottleneck zijn.Tenslotte heb ik geprobeerd om de processor stabiel te overklokken. Dit is geen Black Edition, dus kun je alleen de FSB-snelheid omhoog schroeven. Dat zorgt er meteen voor dat het geheugen ook omhoog gaat, en mijn geheugen kan dat duidelijk niet hebben. Ik heb het systeem niet stabiel gekregen. Ook bij niet extreem hoge FSB bleef de cpu wel werken, maar zodra je dan allevier de cores laat werken, loopt de boel vast. Jammer.
Dat het geen Black Edition is zou ik persoonlijk geen minpunt noemen dat is iets wat je van tevoren duidelijk weet. Bovendien is het niet zo ernstig dat bijvoorbeeld alle andere processoren het wel hebben behalve deze.- slecht overklokbaar, het is geen Black Edition
[Reactie gewijzigd door Regeneration op 26 juli 2024 04:41]
Dat doe ik ook niet. Het ligt zeker aan het goedkope geheugen dat ik wellicht geen optimale prestaties kan halen. Dit is mijn eerste overklokpoging trouwens, gewoon omdat het kan in plaats van omdat ik het wil kunnen.Om gelijk de CPU als schuldige aanwijzen lijkt mij wat kort door de bocht.
Toen ik de review schreef, had ik nog niet heel erg mijn best gedaan op het overklokken. Het heeft voor mij ook niet de hoogste prioriteit, daarom heb ik expres geen black edition gekocht (ik wist het van tevoren). Het is dus een "minpunt" in die zin dat als je het doet om het overklokken, je beter een BE kunt aanschaffen.Dat het geen Black Edition is zou ik persoonlijk geen minpunt noemen dat is iets wat je van tevoren duidelijk weet.
Je geeft de processor wel een slechte beoordeling voor de overklokbaarheid én zet de slechte overklokbaarheid in je minpunten. Dat bedoelde ik eigenlijk met de schuld geven aan de processor.Dat doe ik ook niet.
Ben er nog niet helemaal mee eens, maar begrijp nu wel beter wat je bedoeld.Toen ik de review schreef, had ik nog niet heel erg mijn best gedaan op het overklokken. Het heeft voor mij ook niet de hoogste prioriteit, daarom heb ik expres geen black edition gekocht (ik wist het van tevoren). Het is dus een "minpunt" in die zin dat als je het doet om het overklokken, je beter een BE kunt aanschaffen.