MeLe PCG09 Review
(onderstaande foto's screenshots zijn klikbaar voor de grote versie)
Unboxing
De MeLE zit in een nette doos verpakt, een zogenaamde 'gift box'. Aan de buitenkant is het relatief rustig voor een chinees product. We zien hier diverse malen het typenummer, een aantal renders van het apparaat inclusief de aansluitingen aan de achterkant.
Voorkant
Zijkant
Achterkant
De andere zijkant, voor de italianen of spanjaarden onder ons =D
Zodra we de doos openmaken treffen we het apparaat zelf aan, een user manual en de benodigde stroomadapter. Hier zitten een aantal plugs bij waaronder schuko zodat deze direct gebruikt kan worden.
De bovenkant
We worden in spanning gehouden..
Tadaa, het apparaat! \o/
De PSU met accessoiresHet apparaat: de specificaties
De fabrikant geeft de volgende specs af:
CPU | Intel Atom Z3735F |
WiFi | 802.11a/n |
Bluetooth | Aanwezig, versie 4.0 |
Extra | 2,5 inch HDD/SSD OF M.2 SSD te plaatsen intern |
De buitenkant
Heel leuk zo'n doos natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Het apparaat is zelf mooi vormgegeven. De voorkant is gedeeltelijk spiegelend wat wel stof aantrekt, verder is de machine voorzien van een aluminimum omhulzel welke ze ook de echte alu-look hebben laten houden. Wat verder opvalt aan de MeLE is de antenne en de powerled: de machine is tevens voorzien van subtiel stand-by ledje als het apparaat uitstaat. Ook wanneer het apparaat aanstaat is de LED hiervoor zichtbaar maar niet dusdanig fel dat het de halve kamer verlicht.
Het apparaat
Stand-by led, de spiegelende voorkant is hier ook beter zichtbaar
De 'ik-ben-aan' led
Achterkant. Hier vinden we de kensington slot aansluiting, VGA, HDMI, LAN en 2x USB. Ook zit hier een 3,5mm jack aansluiting voor audio
De onderkant, deze wordt ook gebruikt als heatsink
De linkerzijde gezien vanaf de voorkant: hier vinden we 1x USB en de cardreader
De rechterzijde gezien vanaf de voorkant: helemaal blanco
De PSU: 12 volt 1 ampereDe binnenkant
Ons bent tweakers, daarom gaat meteen de schroevendraaier erin. Vier schroeven verwijder je aan de onderkant, dan kan je de behuizing er af schuiven. Je treft daar een SATA dock aan waar je een SSD of HDD naar believen kan insteken. Volgens de fabrikant is M.2 ook mogelijk maar daarvan had ik er helaas geen tot mijn beschikking. Wat we onder deze dock aantreffen is net zo leuk: De Atom processor samen met het geheugen zitten op een losse insteek kaart. Dit doet me denken aan de Raspberry PI compute module en zou kunnen betekenen dat je eventueel je machine later nog kan upgraden naar een sneller processor. Verdere beschikbare aansluitingen vinden we helaas niet onder de kap. Thermal pads zitten helemaal op de onderkant zodat de warmte hiervan kan worden doorgegeven naar buiten: de machine is volledig passief gekoeld.
De kap eraf: de SATA dock ligt meteen bovenop
Rondslingerende SSD geplaatst in de dock. Deze is verder schroefloos: je kan het systeem losklikken, je HDD/SSD erinschuiven en weer dichtklikken
Mainboard met compute module!
Mainboard met de thermal pads zichbaar. Deze komen uit op de CPU en chipset.
De andere kant van de 'compute module'Prestaties/Gebruik
De machine is niet bedoeld als snelheidsmonster. Ik heb een browsermark en passmark uitgevoerd om jullie een indicatie te geven van de theoretische snelheid. Deze heb ik reeds uitgevoerd toen Windows 10 geinstalleerd was: dit is een upgrade geweest van de standaard installatie. Ik heb bewust Windows 10 gebruikt omdat dit hoogstwaarschijnlijk door iedereen gebruikt gaat worden welke met dit apparaatje gaat werken.
Browsermark resultaat in Edge: 1098
Passmark resultaat: 489.9
De eMMC waarop het OS staat is lekker snel en dat merk je ook in gebruik. De SATA-connector is echter via USB aangesloten: deze staat niet direct in contact met het chipset en levert daarom slechtere prestaties. Wel is deze goed genoeg om bijvoorbeeld je films of games op te zetten, een extra OS hierop wil ik afraden.
Nu zijn bovenstaande getallen geweldig theoretisch, echter heb ikzelf een aantal use-cases geprobeerd:
- Als werk/allerdaagse PC: Dat wil prima mits je gebruik maakt van de 'standaard' kantoorapplicaties zoals Word en niet al te grote Excel sheets. Browsen is op de machine geen enkel probleem en alles blijft soepel werken. Ook youtube filmpjes zijn geen enkel probleem. Dual-monitor via VGA en HDMI tegelijk kan de machine ook perfect aan.
- Als mediacenter: De Atom processor handeld dit prima af en 1080p is geen enkel probleem. Zowel via Windows Media Player als via Kodi. De bekende bug bunny render doet het prima met de uncompressed versie: de anderen heb ik niet getest.
- Als gamemachine: Standaard is deze machine niet geschikt om te gamen. Waar deze wel perfect voor is zijn toepassingen zoals game streaming. Ik heb zelf met Steam in-house streaming getest en dit ging vlekkeloos via LAN. De kwaliteit deed niet onder van de bron die 10 meter verder op stond. Zo kan je bijvoorbeeld dit apparaat elders neerzetten maar toch je zware games draaien.
In al deze opties geeft de fabrikant een 'rated-power' van 12 Watt. Ik heb zelf de machine niet boven de 11 Watt kunnen betrappen.
Overige details
Apparaatbeheer
Vrije schijfruimte na windows 10 upgrade
Schijfbeheer
Systeeminformatie onder Windows 10
De UEFI is ook benaderbaar maar beknopt (1)
De UEFI is ook benaderbaar maar beknopt (2)
De UEFI is ook benaderbaar maar beknopt (3)Conclusie
Indien je opzoek bent naar een lichte machine dan wil ik deze zeker aanraden. De machine ziet er netjes uit, is compact, volledig stil en maakt geen valse beloftes. Indien de 32GB eMMC niet genoeg is kan je eventueel uitbreiden met een 2.5 inch hardeschijf. Ook voor gamestreaming is deze machine geschikt, net zoals de taken als mediaplayer en licht werkstation voor op het werk. De taak als terminal client doet deze machine met twee vingers in zijn neus.