Samsung Pro+ microSDXC + SD-adapter 64GB Review

inquestos Testpanel
26 juli 2015, laatste update op 27 juli 2015, 1.654 views Testpanel

Samsung Pro+ microSDXC + SD-adapter 64GB

Topmodel, zowel qua snelheid als robuustheid. De kaart overleefd moeiteloos valpartijen, lange zweterige tochten in je broekzak, heet water, een diepvries en meer. De prijs is er echter ook naar.

Pluspunten

• Overleefd grof gebruik; zelfs de wasmachine
  • Geschikt voor 4K en 1080p op hoog fps

Minpunten

• Prijs per GB kan beter
  • overwegend zwarte kleur maakt dat deze snel zoek is

Introductie
Als fotograaf stopt je apparatuur niet bij enkel je camera. Daarbij komt niet alleen een arsenaal aan lenzen, filters, statieven, schoonmaaksetjes, en tassen. Sinds de intrede van de digitale camera zijn ook computers met rappe processoren en veel geheugen, en (externe) harde schijven, geheugenkaartenuitlezers, én geheugenkaarten essentiële onderdelen voor de fotograaf die het spelletje of werk serieus neemt. Alhoewel het systeem de schijn geeft dat de fotograaf moeiteloos één enkel onderdeel kan upgraden, blijkt dat in de praktijk vaak tegen te vallen. Je harde schijf raakt wel heel snel vol met die hoge resolutie opnamen, en je computer kan de 4K beelden ook niet meer bijbenen. Een betere camera betekent vaak dus ook betere bijkomende apparatuur.

Telkens wanneer je als fotograaf eeuwig tevreden denkt te kunnen zijn met je set-up komt er een fabrikant uit met een wel heel gave innovatie, of indrukwekkende technische verbetering. Zeven jaar geleden werd door de Canon 5D Mark II 1080p geïntroduceerd op spiegelreflexcamera’s. In de jaren daarna werd er door andere fabrikanten ook werk gemaakt om die 1920 bij 1080 pixels vaker dan 25 keer vast te leggen. De Samsung NX1, die tijdens deze test werd gebruikt om video’s vast te leggen, gaat op deze resolutie tot 100 fps in PAL, en zelfs tot 120 fps in NTSC. Met deze nieuwe wapenwedloop is er opnieuw behoefte aan snellere geheugenkaarten met grotere opslag. Samsung maakte voor diverse fabrikanten al eerder de chips voor deze kaarten. Nu hebben ze besloten om zichzelf op de voorgrond te positioneren als dé keuze als het aankomt op snelle en betrouwbare geheugenkaarten.

Het evenement
Om deze kaarten bekend te maken aan een groter publiek organiseerde Samsung samen met Tweakers.net op het hoofdkantoor van Tweakers in Amsterdam een evenement. Een twintigtal Tweakers konden hier kennis maken met de Samsung Pro+ geheugenkaarten. Bij aankomst was al meteen duidelijk dat Samsung het serieus neemt: een heus skatepark werd opgebouwd op het parkeerterrein, en er was een blauwe Samsung loper uitgerold die ons naar het VNU-kwartier geleidde. Na een warm welkom, en een goede opfriscursus door de filmvakmannen van ‘Big Shots’ was het tijd om de te testen kaarten overhandigd te krijgen.

Er was voor gekozen om de 64GB microSD kaart te testen in combinatie met een SD-adapter. Deze heb ik in combinatie proberen te testen met mijn eerste generatie 1080p-camera, de Canon 5D mark II. Helaas was dit geen succesverhaal. Uiteraard paste de SD-kaart niet in mijn CF-slot van de Canon, maar daar had ik uiteraard een SD naar CF adapter voor meegebracht. De kaart werd simpelweg niet herkend. Dat er een microSD kaart in een SD-adapter in een CF adapter zat bleek ook niet het probleem te zijn, andere kaarten werden wel herkend. Het was de limiet van 32GB die voor problemen zorgde. Helaas moest ik voor het testen van de kaart mijn toevlucht zoeken naar een andere camera. Gelukkig had Samsung ook de NX1 meegebracht, waar ik de hele middag mee heb kunnen spelen.
Uitgerust met een NX1, een Samsung PRO+ kaart mocht ik het speelveld betreden, wat bestond uit een skatepark alwaar 4 jongemannen hun acrobatische stunts vertoonden.

Al snel bleek dat niet de camera of de geheugenkaart de bottleneck waren om dit alles vast te leggen: ik was het zelf. De mannen scheerden razendsnel door beeld, zowel de Samsung NX1 als de Pro+ kaarten haperden niet. De NX1 hield moeiteloos focus met 100fps, en de Pro+ schreef alles weg. Erg aangenaam wanneer je je niet druk hoeft te maken of iets wel in focus is, en of de camera daadwerkelijk begint met opnemen als je op de record-knop drukt. Maar ook weer erg confronterend dat jij nu eens de bottleneck bent.

SD
Waar een tiental jaar geleden geheugenkaarten voornamelijk te vinden waren in camera’s, heeft de smartphone de markt wel op zijn kop geschut. MicroSD is tegenwoordig de standaard, SD-kaarten zijn te vinden in de uitstervende markt voor compactcamera’s, en ook in de meer professionele linie is grotendeels overgestapt van CF (Compact Flash) naar SD.
Het verschil tussen CF en SD zit hem niet alleen in de formfactor. Waar CF beschikt over 50 pinnen om te communiceren met de camera, beschikt SD over slechts 9 contacten.

Snelheid
Bij thuiskomst kon de snelheid helaas niet meer getest worden bij een gebrek aan een snelle SD-slikkende camera. Gelukkig was de kaart al aan de tand gevoeld tijdens het evenement. Waar mijn eigen CF kaart af en toe moeite heeft met simpelweg 1080p 25fps, schrijft de Samsung moeiteloos 100 frames per seconde weg op de Samsung NX1. De NX1 legt de video’s vast in de H.265 codec. Hierdoor zijn de bestanden kleiner ten op zichtte van de H264 codec, wat natuurlijk een enorm voordeel is. Hiervoor schrijft de NX1 ongeveer 600mb per minuut weg, ofwel 10 MB/s. Ook 4k filmopnamen (3840x2160 pixels) zijn geen probleem bij 25 fps. Hiervoor moet een vergelijkbare hoeveelheid data per seconde worden weggeschreven als 1080p op 100fps.

Deze hoeveelheid data komt echter niet in de buurt van de maximale lees- en schrijfsnelheid van de Pro Plus. Deze zijn 95MB/s, respectievelijk 90MB/s. Uit tests blijkt dat deze opgegeven snelheden op zo'n 90% worden benaderd. Zelfs het vlaggenschip van Samsung zelf stelt zijn eigen kaarten dus niet op de proef wanneer het aankomt op video opnemen. Uiteraard kan het een voordeel zijn wanneer je bij thuiskomst je kaart zo snel mogelijk weer leegtrekt. Of wanneer je je vinger tijdens een sportevenement niet van de ontspanknop af kan halen. Het lijkt echter meer een toekomstgerichte kaart die zelfs nog moeiteloos stand kan houden bij meer bij 100fps bij 4k beelden.

Stabiliteit en betrouwbaarheid
Thuis gekomen is de kaart op deze vlakken dan ook uitgebreid getest. Niet alleen als ware in de geest van 'Will-it-Blend', testen om te testen. Maar ook omdat je in het dagelijks leven wel eens iets uit je handen laat glippen. Of dat je geheugenkaart niet uit je broekzak haalt wanneer je de was doet. Of omdat het ook wel fijn is zorgenvrij je kaart achter te laten in een hete auto, of in je rugzak tijdens een skitour.

De volgende zaken zijn getest:
  • Uren in mijn zweterige broek terwijl ik deze review aan het tikken was, rondliep of ander werk aan het doen was
  • Regentest
  • Vele valpartijen van 3+ meter hoogte
  • Diepvries totdat het omringd was met ijs
  • Een zwempartij in water net van de kook (<80 graden)
  • Een oven op standje 85 graden terwijl er heerlijke Tortilla wraps werden warmgemaakt
  • Sterke neodynium magneten

Tot slot is er nog een extra test uitgevoerd waarin zo'n beetje alles samenkomt: de wasmachinetest: water, warmte, en schokken (1200RPM). Alhoewel ik zelf niet zo heel vergeetachtig ben, laat ik toch regelmatig wat achter in mijn broekzak. En laten geheugenkaartjes nou dé accesoires zijn die ik met regelmaat in mijn linkerbroekzak stop tijdens het fotograferen.

Na elke test is de kaart in mijn SD-kaart lezer aangebracht en tot mijn verbazing werd deze telkens weer herkend, en kon ik mijn foto's terugvinden. Aangezien de microSD kaart geen groeven heeft, blijft er ook geen water of vuil achter, en hoeft deze niet uitgebreid schoon worden gemaakt. Bij de SD-adapter is het wel wijs het water en/of vuil te verwijderen.

Één kanttekening moet wel worden gemaakt: tijdens het testen raakte de microSD kaart regelmatig zoek. Zoals zoveel camera-accesoires is ook de microSD kaart zwart. Voor zo'n kleine kaart is dat verschrikkelijk onhandig, want zie hem maar eens te vinden in je cameratas. De SD-adapter is gelukkig wel wit, maar liever had ik gezien dat de microSD kaart ook wit was.

Prijs
De 64GB versie van de Samsung Pro+ staat momenteel voor een kleine 80 euro in de pricewatch, wat neerkomt op €1,15 per GB. Een geduchte concurrent, de SanDisk Extreme PRO, kost een €20 minder. Ook de Sandisk zou probleemloos blootgesteld kunnen worden aan lage en hoge temperaturen, Ook Sandisk garandeert dat deze kaart probleemloos blootgesteld kan worden aan temperaturen tussen de -40 graden en 85 graden, en bovendien “water proof, shock proof, and x-ray proof” te zijn. De schrijfsnelheid is echter met 60mb wel lager. Het is een afweging die de fotograaf moet maken, veel geld is €20 voor een fotograaf niet, de prijzen zijn eigenlijk allemaal aan de lage kant.

Voor de nieuwste generatie camera’s, onder andere geleid door de Samsung NX1, die op hoge snelheid 1080p kunnen vastleggen is een snelle kaart als deze heel handig. Essentieel is deze voorlopig echter niet. Samsungs eigen vlaggenschip, de NX1, benut slechts een kleine 12% van de maximale schrijfsnelheid tijdens 4k opnames, en 1080p 100fps opnames. Deze enorme veiligheidsmarge garandeerd echter wel toekomstbestendigheid.

De belangrijkste eigenschap lijkt echter de robuustheid te zijn, de microSD kaart overleeft de gekste invloeden moeiteloos. Zo kan de professionele fotograaf, maar ook de hobbyist er op vertrouwen dat zijn foto's niet verloren gaan.... zolang hij of zij de kaart zelf maar niet kwijtraakt.

meer foto's zijn hier te bekijken.

Heb jij ook een Samsung Pro+ microSDXC + SD-adapter 64GB?

Chapeau voor de mooie review en beeldmateriaal
Ik neem aan dat deze de camera heeft gekregen?