Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

AMD Phenom II X3 720 Black Edition Black Edition Review

+1
tweaktweak 30 mei 2009, laatste update op 31 mei 2009, 3.359 views

AMD Phenom II X3 720 Black Edition Black Edition

Pluspunten

  • energiezuinig
  • goedkoop
  • snel en goed tweakbaar

Minpunten

  • kan zich niet meten met de snelste core7's, hoewel de 920 niet ver voor ligt.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Warmteproductie Score: 5
Overklokbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 3
Een PC bouwen met goede prestaties, zonder een torenhoge energierekening is de doelstelling.

Daardoor kom ik uit op de Phenom II 720BE.
Deze 3-core 45nM CPU verstookt volgens de fabrikant tot 95W en heeft een niet gelockte multiplier die standaard op 14 staat en in stappen van 0.5 is aan te passen. De 720BE heeft ruim 6MB cache in 3 lagen, waardoor deze cpu niet te vaak op het externe geheugen hoeft te wachten.

Aangezien de videokaart vaak de grootste verbruiker is, kies ik voor de 790GX chipset. Die bevat een Radeon 3300 GPU, die Direct-X 10 en Full-HD 1080 ondersteunt.

Omdat ik niet op snelheid in wil boeten en verwacht dat DDR2 binnenkort duurder is dan DDR3, kies ik voor een ASUS M478T-E moederbord. Dat heeft 4 DDR3 slots, firewire, g-bit lan en een PCIE-16 en PCIE-1 slot. Daarnaast heeft dit bord een 8+1-fase voeding die erg zuinig is. Daarnaast heeft ASUS een goede reputatie en wordt een "AI-suite" tool bijgeleverd waarmee ook onder windows zowel de CPU als het geheugen optimaal getweaked kan worden. Als daarbij de grenzen worden overschreden, dan reboot de PC en vraagt de bios of je de settings handmatig wilt aanpassen of de default settings wilt laden. Ik stel m.b.v. "AI-suite" de core spanning in op 1.425V. Dat geeft een stabiel resultaat, zelfs bij een multiplier op x18 mits de cpu temperatuur niet boven de 40 graden komt. De externe klok staat standaard op 200Mhz. De interne klok komt daarmee uit op 3.6Ghz. Pogingen de externe klok aan te passen leveren telkens blue screens op, zelfs als de aanpassing maar 2% naar boven of beneden is.

De harde schijf komt van Samsung. Een 1TB F2 green (103Si), die in bedrijf max. 6.5W verbruikt en erg snel en stil is.

Het geheugen is een belangrijke factor in snelheid en dissipatie. Ik zoek een type uit met heatpipes, zodat geen geforceeerde koeling nodig is en met een lage latency. Hoewel ik lang zoek kan ik niet met zekerheid vaststelen of het gekozen type geschikt is voor het moederbord. De handleiding die ik later met het moederbord ontvang vermeldt het type als compatible. Als ik de OCZ3RPX1333EB4GK modules in het moederbord wil steken, blijkt dat ze niet goed naast elkaar passen. Door de heatpipes zijn de modules zo dik dat ze tegen elkaar duwen, waardoor het geheugen in een V-vorm staat. Ik hoop dat de slots niet van het moederbord loslaten door de spanning. Ander probleem is dat het als 1066 wordt herkend, maar dit is handmatig aan te passen naar 1333. De timing wordt dan standaard 9-9-9-20. Heb dit aangepast naar 8-8-8-19. Dat is nog steeds boven de 6-5-5-18 die de fabrikant aangeeft, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik die instel. De spanning staat standaard op 1.9V. Heb ik aangepast naar 1.84V. De fabrikant geeft 1.85V aan, maar dat is niet te kiezen. Ik had ook 1.86V kunnen kiezen.

Naschrift: >>het is nu wel gelukt de geheugen timing op 6-5-5-18 te zetten. De cpu-multiplier moest daarna terug naar X17.5 omdat het systeem anders instabiel werd/de cputemperatuur boven de 40 C kwam. De dissipatie is hierdoor verhoogd naar 62W als de cpu-multiplier op X4 en de corespanning op 1.04V staat en 140W tijdens de benchmarktest (X17.5). Kennelijk zorgt de extra warmteontwikkeling in het geheugen of de extra warmteontwikkeling in de cpu (die minder vaak op het externe geheugen hoeft te wachten) of de meer kritische geheugentiming voor problemen.
<<

De CPU-koeler is in veel PC's een lawaaimaker en koelt in veel gevallen onvoldoende. Ik kies voor een Cooler-master RR_UV8_XBU1_GP. Die kan processoren tot 180W koelen, heeft een 12cm (inderdaad geen 12inch) fan die max. 1.2W verbruikt en daarbij max. 21dB produceert (door het gebruik van heatpipes). Let er wel op dat deze koeltoren zo hoog is dat ie niet in iedere kast past! Mijn midi tower A-open QF50E (met standaard bijgeleverde 400W A-open voeding) is gelukkig zo breed, dat alles net past nadat ik de "plastic pijp" die naar de optionele tweede casefan boven de processor leidt verwijderd heb. Bij het monteren opletten dat de fan in de zelfde richting blaast als de case-fan. Wederom blijkt nu een probleem door de geheugenmodules met heatpipe. Die zijn zo hoog dat ik de cpukoeler moet bijbuigen (na demontage). De koeler blijkt in de praktijk heel goed te werken. Zelfs tijdens benchmarktests komt de CPU niet boven de 40 C uit!

Als ik dit intype, zie ik mijn Cresta verbruiksmeter (best getest door de consumentenbond) op 34W staan bij een powerfactor van 0.86. De cpu-multiplier is door de utility EPU automatisch verlaagd naar X4, ruim voldoende tijdens het wachten op mijn volgende toetsinslag. De core spanning is verlaagd naar 1.04V. Tijdens benchmarks met een cpu-multiplier van X18 kan dat oplopen tot max. 80W (bij geheugentiming 1333 8-8-8-19) en 1.45V.

Sysandra lite geeft bij een multiplier X18 (standaard X14) 36797 drystone en 13677/21964 whetstone aan.
ramBW (ISSE2) int 10510MB/s
FPU 10579MB/s.
Dat is beter dan een quad core intel 6600.

Ik heb nog geprobeerd om Crysis met full options te spelen, maar daarvoor is echt een extrene videokaart nodig.

conclusie: Een veel zuiniger PC dan gehoopt.
De niet gelockte cpu-multiplier biedt de mogelijkheid om deze van de standaard X14 naar X17.5 te verhogen. Dat zorgt er voor dat de cpu de instructies met een interne klok van 3.5Ghz i.p.v. 2.8Ghz verwerkt.
Genoeg performance voor standaard applicaties.
Als er echt moderne (FPS) spellen gespeeld moeten worden in full option stand, kan er altijd een extra X-fire kaart in.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een AMD Phenom II X3 720 Black Edition Black Edition?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (16)

Wijzig sortering
Ik heb hetzelfde moederbord en processor. Ik schrik ook in positieve zin van het verbruik. Ik heb zelf helaas geen stroommeter.
Bij mij was het verbruik ook een belangrijke overweging. Ik speel wel games op 1920x1200 dus ik heb er wel een losse GTX260 bij. Ook deze had ik gekozen vanwege het lagere idle gebruik ten op zichten van Ati.

Ik heb "normaal" OCZ platinum geheugen en dat past prima. Wel wordt het redelijk warm, twee van die modules tegen elkaar, maar ik ga er maar van uit dat dat normaal is.

Er komt op korte termijn speciaal AM3 OCZ geheugen wat slechts op 1,65v draait met CAS 7. Hierdoor zal het verbruik en de warmte nog iets afnemen. :9

Deze processor is stock vaak sneller dan een X4 820, door het gebruik van DDR3. Pas in de toekomst als software en games ook echt vier cores gaan gebruiken zal deze cpu wat minder gaan presteren in verhouding, maar tegen die tijd zijn vele Tweakers al aan een nieuwe CPU toe. }>
Ben ik de enige die zich afvraagt hoe snel de processor nou loopt? (bij de multi van 18x)

Als je de bus niet hebt aangepast draai je op 3.6Ghz, maar dat verwacht ik niet...

En dat verbruik van 34 Watt bij het typen op tweakers is dat OC-ed of stock? En schakelt de cpu naar zuiniger mode als je ' idle' bent zoals www/typen etcet? (en wat scheelt dat)

Hoeveel prestatiewinst zie je als je de(zelfde) benchies doet op normale multi?

Misschien ga ik er te diep op in, maar ook ik verwachte meer info over de cpu...
Op zich een mooie review, hoewel nog wat meer benchmarks niet zou misstaan.

Ik vind het heel goed dat je het energieverbruik eens opgemeten hebt, dat zou ik graag in meer reviews terug zien, maar uiteraard heeft niet iedereen daar de gepaste apparatuur voor.

In ieder geval toon je aan dat phenom ook zuinig KAN zijn icm zuinig moederbord (wat je op basis van TDP niet zou verwachten).

Met welke meter ben je dit stroomverbruik nagegaan en welke voeding gebruik je?
Met het ook op het verbruik
-Welke meter inderdaad
-Welke voeding
Idleverbruik van 34 Watt had ik absoluut niet verwacht. Daarnaast lees ik niets terug dat je met een programma als rmclock bent gaan spelen om het voltage van de cpu nog iets naar beneden bij te stellen. Standaard gaan cool and quiet tooltjes terug naar 1.x volt. Dit zou je met een programma als rmclock nog iets naar beneden kunnen trekken mogelijk. Het gevolg is toch weer een paar Watt minder verbruik. (Ook voor max load kun je dat doen, daar kunnen de verschillen nog hoger oplopen).
(En het is eens temeer het bewijs dat de voeding van mijn NSK2400 bagger is. Ik zit met een opstelling die veel en veel zuiniger zou moeten zijn nog twee watt hoger dan jij. (AN-M2HD + 4850e), gemeten met de Energy Monitor 3000)

Oja, kun je dat stukje over de Q6600 even weglaten? Het doet pijn...
Ik zou me daar niet over druk maken, aangezien hij het over een 12" ventilator heeft en dat deze cpu niet ver achter de core i7 920 eindigd wat prestaties betreft.

Verder is deze review meer een opsomming van wat er in zijn pc zit dan een daadwerkelijke review van de cpu zelf, hoewel hij een aardig goed beeld van deze cpu weet te scheppen :)

[Reactie gewijzigd door Frietjemet op 7 mei 2009 00:37]

Bedankt voor de review. Vind het altijd leuk om motivaties te lezen. Die 34W wordt waarschijnlijk niet door de processor bereikt. Misschien het moederbord+DDR3+HD en natuurlijk een efficiente voeding. (welke?)
Lezen. ;)
Mijn midi tower A-open TQF50E (met standaard bijgeleverde 400W A-open voeding) is gelukkig zo breed ...
Ik kan overigens niets vinden over die A-open TQF50E..
http://www.aopen.nl/products_detail.aspx?Auno=2560

Gewoon QF50E vermoed ik. Zonder de "T" kom je er wel :)
Ik denk niet dat dit in zijn initiŽle review stond ;)
Leuk om te lezen wat je allemaal in je pc hebt zitten en hoe zuinig je pc is, maar volgens mij denken mensen die de kop van je review lezen dat je jouw ervaring ten aanzien van de AMD Phenom II X3 720BE met ze zal delen. Dat vind ik helaas niet terug.
Wellicht kun je je review wat utbreiden, waardoor de rode draad in je verhaal niet de energiezuinigheid van je pc wordt, maar de prestaties en efficiency van je processor. :)
12" Fan? Die wil ik ook! Jammer dat ze (nog) niet bestaan. Waarschijnlijk bedoel je een 12cm oftwel 120mm fan, die zijn idd gangbaar. Ongetwijfeld een typo................
Ik zat ook al te kijken naar die 12" (inch) fan... moet je wel een grote kast hebben 8-)

Maar van dat verbruik 'schrik' ik in positieve zin: ik heb er ook een in combinatie met een HD4870, en dat verbruikt aanzienlijk meer (gemeten met dezelfde vermogensmeter), maar dan is het wel zo dat het scherm op dezelfde stekkerdoos zit. Bovendien zit er nog een tweede PC achter met ook een scherm op standby. Misschien moet ik ook maar eens testen wat hij verbruikt met alleen de PC-voeding aangesloten op de vermogensmeter.

Hoe dan ook heb ik wel weer een argument om mijn vader te overtuigen dat > 80 W voor zijn Word en Mail-pc (zonder enige prestatie) gruwelijk veel is ;)
leuke review :) alleen er missen nog wat benchmarks en misschien een klein OC resultaat :) , ook staat er een spellingsfoutje in: bij de conclusie: zuiniger PC moet zuinigere pc zijn of toch niet :/
ja zoals iedereen al op merkte:

Een leuke opsomming van wat je in computerkast heb zitten, eerlijk gezegt zo beetje het zelfde als in mijn mediacenter.

Maar waar het om gaat, de Phenom II 720BE daar vermeld je eigenlijk niks bijzonder over


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*