Introductie
Vandaag heb ik de Toshiba MD04ACA400 4TB ontvangen. Deze schijf zal mijn Seagate ST31500341AS 1.5TB vervangen, die door een (zeer) langzaam oplopende reallocated sector count niet betrouwbaar meer is. De Toshiba heb ik vooral op prijs uitgekozen. Het afgelopen half jaar zijn de prijzen van harde schijven weer toegenomen en deze schijf is dan ook opvallend goedkoop ten opzichte van de concurrentie. Helaas zijn er van deze schijf weinig reviews te vinden en dus had ik de Toshiba op 'de gok' besteld.
Specificaties
Merk: Toshiba
Type: MD04ACA400
Capaciteit: 4TB (effectief 3.63TiB)
Cache: 64MB
Toerental: 7200rpm
Aansluiting: SATA-600
Platters: 5/10 (800GB per platter)
Prijs: vanaf €119.95 op moment van schrijven
Inhoud
De schijf werd aangeleverd in een verpakking van het merk Intenso. Ik dacht eerst dat ik het verkeerde product geleverd had gekregen, maar na openen bleek er gewoon de bestelde Toshiba-schijf in te zitten.
Wat zit er in de doos:
- Toshiba-schijf
- 4 schroefjes in een zakje
- wat papierwerk
Benchmarks
De schijf heb ik gebenchmarkt met CrystalDiskMark en HD Tune. Zoals je kunt zien prima lees- en schrijfsnelheden. Tegen de 200MB/s read en write is zeker niet slecht.
HD Tune laat een vergelijkbaar beeld zien. De sequentiële leessnelheid begint bij 200MB/s en loopt langzaam af naar 150MB/s.
Temperatuur
De schijf wordt rond de 38 graden, wat ongeveer even warm is als mijn Seagate ST31500341AS (4 platters, 7200rpm) die vervangen wordt. Om het in perspectief te zetten: mijn Samsung SP2504C 250GB (2 platters, 7200rpm) wordt niet warmer dan 28C. De temperatuur van de Toshiba is niet ongewoon, maar andere schijven met een lager toerental en minder platters zullen absoluut koeler zijn. Dus in behuizingen waar nauwelijks ventilatie is, of waar ze dicht opeen gestapeld zijn is deze schijf wellicht niet de meest geschikte keus.
Geluid
Het geluid van de Toshiba valt best mee onder licht tot normaal gebruik. Bij veel random read acties is de schijf duidelijk aanwezig, maar dat is vrij normaal. De schijf valt in ieder geval niet negatief op tussen de 5 andere schijven die in de pc hangen.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
De betrouwbaarheid en stabiliteit kan ik nog niet beoordelen, omdat ik de schijf nog maar net in gebruik heb. Daarnaast zijn er ook amper gebruikerservaringen te vinden, waardoor het lastig is om hier een indicatie te geven.
De Toshiba MD04ACA400 is een prima schijf voor mensen die veel opslagruimte zoeken tegen een zachte prijs. De lees- en schrijfsnelheden zijn ruimschoots voldoende. Helaas zijn er nog weinig reviews te vinden, waardoor de betrouwbaarheid moeilijk te beoordelen is. Indien je een schijf zoekt die vooral fluisterstil en/of zeer koel is, dan ben je beter af met een (5400rpm) alternatief.