De installatie
Verbazingwekkend is deze 'groene schijf' geschikt voor een SATA600 aansluiting. Al vraag ik mij af of dit wel zinvol is om bij gebrek aan SATA600 aansluitingen, deze ook daadwerkelijk te gebruiken voor deze schijf.
In mijn desktop systeem zal het als secundaire opslagschijf gebruikt worden op een SATA 300 aansluiting.
Installatie verliep hardwarematig zoals men kan verwachten van een doodnormale 3.5inch SATA harde schijf. Echter bij het softwarematig in gebruik nemen van deze schijf wordt men, in ieder geval in Windows (7), tijdens het partitioneren begroet met een vraag of deze schijf als MBR of als GPT type in gebruik genomen moet worden.
Hierbij is het belangrijk dat men GPT, oftewel GUID Partition Table, gekozen wordt, MBR kan namelijk niet omgaan met schijven groter dan 2.2TB. Voor meer informatie over GPT en MBR verwijs ik naar het externe artikel:
http://www.howtogeek.com/...hen-partitioning-a-drive/ en
Belangrijk om te weten is dat als men deze schijf wil gebruiken als Boot schijf (oftewel primaire schijf) voor een Windows systeem, moet men beschikken over een 64bit Windows OS (vanaf Vista) en een (U)EFI bios. In tegenstelling tot andere besturingssystemen zoals Apple en Linux, waarvan alle recente versies kunnen omgaan met een GPT partitie als Boot schijf.
Agressieve 'head parking'
Voor de aanschaf van dit product al op meerdere fora gelezen dat deze schijf 'agressieve head parking' toepast, dat wil zeggen dat de lees/schrijfkop zich standaard na 8 seconden inactiviteit 'parkeert'. Dit kan resulteren in een hoog aantal load/unload cycles van de lees/schrijfkop, die maar berekend is op 300.000 cyclussen. Men kan deze 'idle' tijd echter met het programma WDIDLE3 verhogen naar 3 minuten, zie:
http://forums.ncix.com/forums/topic.php?id=2278208 waarbij dit proces prima stap voor stap wordt doorgenomen.
Door het verhogen van deze idle time wordt het aantal load/unload cyclussen stevig terug gedwongen.
In principe is het nodig om een bootable USB stick met DOS boot functionaliteit voor te bereiden, om met het WDIDLE3 programma de head parking tijd op 3 minuten in te stellen i.p.v. 8 seconden.
Ook dit kost enige tijd afhankelijk hoe handig men is. Dit vind ik een tamelijk kwalijke zaak die men als 'leek' niet te horen krijgt van de fabrikant, men moet echt op zoek gaan naar dit probleem en ook de kennis hebben om dit te verhelpen. Slechte zaak WD.
Performance
De performance is toereikend voor een massa opslagschijf. Ik gebruik deze voornamelijk voor de opslag voor films en muziek. Om een idee te krijgen van de performance, maak ik een vergelijking tot mijn oudere SAMSUNG Spinpoint F3 1TB harde schijf (7200rpm in tegenstelling tot 5400rpm voor de WD green), het gebruikte programma is CrystalDiskMark. Het resultaat van de benchmark is te zien in de bijgevoegde afbeeldingen:
- 1e afbeelding: WD Green 3TB
- 2e afbeelding: Samsung Spinpoint F3 1TB
Geluidsproductie en warmte
Het zou natuurlijk geweldig zijn om met een geluidsniveaumeter de daadwerkelijke geluidsproductie te meten, helaas heb ik zulke apparatuur niet in bezit. Ik kan echter wel omschrijven dat het geluid niet hoorbaar is, het geluid komt in ieder geval niet boven de rest van het systeem uit in idle toestand. Tijdens het draaien van de benchmark, waarbij de schijf ter laste wordt gesteld, hoor ik wederom geen bijkomende geluiden tegenover de rest van het systeem.
De schijf blijft ook koel, de hoogst gemeten temperatuur is 30 graden Celsius na het draaien van enkele benchmarks. Dit is maar een paar graden hoger dan de omgevingstemperatuur in de kast.
Stabiliteit
Over de stabiliteit kan ik na 1 maand gebruik nog niet veel zeggen, tot nu toe heb nog geen fouten kunnen ontdekken, de SMART data geeft aan dat alles in orde is en heb nog geen vervelende geluiden gehoord. Ik heb echter wel al meteen vanaf het begin de head parking idle time op 3 minuten ingesteld, hopelijk verlengt dat ook de levensduur van de harde schijf!