Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 2" scherm zonder eigen opslag - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

FiiO X3ii Grijs Review

+2
Opinion 7 juni 2015, 8.611 views

FiiO X3ii Grijs

De FiiO X3II is een doorontwikkelde versie van de FiiO X3 en lijkt qua uiterlijk en bediening erg veel op de recente X1. Het is een MP3 speler op steroïden: het kan nagenoeg alle soorten audiobestanden afspelen, inclusief gigantisch hoge resolutie en de geluidskwaliteit is in één woord fantastisch.

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit;
  • Bouwkwaliteit;
  • Bediening is intuïtief;

Minpunten

  • Scrollwiel reageert niet altijd even goed.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 3
Geluidskwaliteit Score: 5
Ergonomie Score: 5
Prijs Score: 4
Featureset Score: 5
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-inhoudsopgave.png Inleiding
Unboxing en uiterlijk
Geluidskwaliteit
Features
Accuduur
Specificaties
Beeldscherm
Conclusie
Versiebeheer

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-inleiding.png
Onlangs schreef ik een review over de FiiO X1, FiiO’s instapmodel van de reeks hoge resolutie audiospelers. FiiO heeft hiermee een apparaat op de markt heeft gezet dat verrassend veel kwaliteit biedt voor zijn prijs.

Nu heb ik de gelegenheid gehad om de X3II een week lang uit te proberen. Voor het mooi is dit te beperkt, bijvoorbeeld om uitgebreide A-B tests met verschillende hoofdtelefoons uit te voeren en de accuduur te testen. Wel heb ik een redelijk goed beeld van het apparaat gekregen.

De FiiO X3II is het grotere en nog nieuwere broertje van de X1. Ten tijde van dit schrijven is de prijs ¤ 220, een meerprijs van ¤ 100 ten opzichte van de X1.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-unboxing-en-uiterlijk.png
Het unboxen van een product vind ik altijd erg leuk om te doen. Een product kan er in de werkelijkheid namelijk altijd anders uitzien dan op de foto’s van fabrikanten. Ook bouwkwaliteit is iets wat je het beste kunt beoordelen door het product in je handen te hebben.
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/P1000518-451x600.jpg
Op de verpakking wordt de FiiO X3II nog de X3K genoemd, terwijl het op hun eigen website ook vaak als de X3 2nd gen wordt aangeduid. Een beetje verwarrend is het wel, maar dit is een review sample dus misschien is de verpakking inmiddels aangepast.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/P1000522-600x451.jpg
De inhoud van de verpakking is behoorlijk compleet:
– De FiiO X3II in een zwart siliconen hoesje;
– 1m micro USB kabel geschikt voor data overdracht en opladen;
– 3,5mm coaxiaal S/PDIF adapter;
– 2 screen protectors, eentje is bevestigd vanuit de fabriek;
– De nodige documentatie;
– 3 sets stickers: Amerikaanse vlag, hout en koolstofvezel.

Ik vind het erg goed van FiiO dat er standaard een beschermhoesje wordt meegeleverd. Het heeft een perfecte pasvorm en is lekker flexibel. Wel is het een echte stof magneet.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/06/P1000526-noresize-400x600.jpg
De X3II in volle glorie: het apparaat is gemaakt van een aluminium legering. Het apparaatje is ongeveer 10cm lang en weegt 135 gram. In je hand voelt dat compact en solide aan. In combinatie met het gebruikte materiaal krijg je het gevoel dat het een kwaliteitsproduct is.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/06/Screenshot-2015-06-06-at-17.14.41-452x600.png
De knoppen geven duidelijke feedback en hebben een aangename hoeveelheid kracht nodig om in te drukken. Je hoeft niet bang te zijn dat je onbedoeld een knop indrukt (bijvoorbeeld in je binnenzak), maar je hoeft ook niet overdreven hard te drukken.

De indeling van de knoppen voelt erg logisch en er zijn voldoende mogelijkheden om het apparaat te bedienen als het in je zak zit.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/P1000548-600x451.jpgDe FiiO X3II (rechts) naast de FiiO X1 (links). Behalve de kleur lijken beide apparaten gigantisch veel op elkaar. De X3II is wel 2mm dikker en 29g zwaarder.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/P1000529-600x451.jpg
Aan de rechterkant is de opening voor de micro-SD kaart. De X3II heeft geen intern geheugen. Op dit moment is 128GB de hoogst gangbare capaciteit. Misschien wel interessant: in de FiiO X5 passen 2 micro-SD kaarten.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/Screenshot-2015-05-31-at-20.08.07-600x141.png
Aan de voorkant is de aansluiting voor een 3,5mm jack en een aparte aansluiting voor coaxiaal uit / line out.
Aan de onderkant is de aansluiting voor de micro-USB 2 om het apparaat mee op te laden en/of data uit te wisselen.

Een nadeel waar ik in de praktijk tegenaan liep is dat het scrollwiel niet altijd goed reageert op de input. In mijn review van de X1 heb ik dit ook ervaren, maar volgens FiiO ging het om een bepaalde batch waarbij dit speelde. Aangezien dit toestel er ook last van heeft heb ik daar mijn twijfels over.

Ik heb een filmpje gemaakt van de interface en de bediening van de FiiO X3II, waar ook zichtbaar is dat de input niet altijd goed wordt opgepakt.


http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-geluidskwaliteit.png
Hoewel ik erg enthousiast was over de geluidskwaliteit van de FiiO X1, was mijn kritiekpunt dat hoofdtelefoons met een impedantie hoger dan 16Ω minder goed tot hun recht komen, omdat de interne versterker van de X1 tekort schoot.

Waar de FiiO X1 >65 mW levert bij 32Ω, kan de X3II meer dan 200 mW bij 32Ω leveren. Sterker nog, de X3II levert het dubbele vermogen op 32Ω dan de X1 op 16Ω.
Op papier is er dus meer dan genoeg kracht beschikbaar om ook hoofdtelefoons met een hogere impedanties goed aan te kunnen sturen. Ik heb dit getest met de Philips X2, de AKG K845 BT (beiden 32Ω) en het vermogen schoot niets tekort. Een groot pluspunt ten opzichte van de X1 dus.

Met het luisteren werd ik verrast door een hele goede scheiding van links en rechts. Niet dat ik had verwacht dat het slecht zou zijn, maar het was zó goed dat ik het niet gewend was. Het helpt enorm om de muziek nog realistischer weer te geven.

Het geluidsbeeld is verder neutraal te noemen en details komen goed tot hun recht. Met name met de diep lage tonen profiteren van het extra vermogen van de X3II.

De line out functie heb ik getest in combinatie met mijn Little Dot MKIII. De output van de X3II was hierbij erg sterk te noemen. Het volume was vanaf de X3II echter niet te regelen. Gelukkig kan je bij de Little Dot zelf de weerstand instellen, anders zou de volumeknop nooit voorbij de 10% gaan en mijn ervaring is dat buizen liever wat harder werken.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2014/07/Banner-features.png
– USB DAC+ function;
– Ondersteuning voor CUE sheets;
– CTIA standard inline remotes on earphones (Apple, Samsung etc.).

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-beeldscherm.png
Het beeldscherm van de X3II is -op het blote oog beoordeeld- hetzelfde als die van de X1. Dat betekent dat het geen goed beeldscherm te noemen is.

De resolutie is bijvoorbeeld niet erg hoog (2.0″ scherm, 320 x 240 pixels), maar dat is ondergeschikt aan het slechte contrast. De helderheid is goed genoeg om het beeldscherm af te kunnen lezen in de zon, maar vanwege het slechte contrast moet je wel je thema goed uitkiezen.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-accuduur.png
Zoals gezegd heb ik het apparaat een week kunnen testen, dit was niet voldoende om in de dagelijkse praktijk tot een goed oordeel van de accuduur te kunnen komen.

FiiO geef aan dat de X3II meer dan 11 uur mee moet gaan met een hoofdtelefoon met een impedantie van 32Ω, bij “normaal volume” met het beeldscherm uit.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-specificaties.png
– Afmetingen: 96.7 x 57.7 x 16.1 mm.
– Gewicht: 135g.
– Beeldscherm: 2.0″ scherm, resolutie 320 x 240 pixels.
– Accu: 2.600 mAh 3.7 Li-polymeer.
– Opslag: één micro-SD slot tot 128GB. Geen geïntegreerde opslag.
– Ondersteunde formaten: DSD, APE, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, WMA, AAC, OGG, MP3, MP2.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/Screenshot-2015-05-31-at-20.05.42-600x264.png
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/Screenshot-2015-05-31-at-20.05.12-600x398.png
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/05/Screenshot-2015-05-31-at-20.04.52-600x369.png

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-conclusie.png
De FiiO X3II is een serieuze audiospeler met een prijskaartje van ¤ 220 waarbij de geluidskwaliteit absoluut niet teleurstelt. De bang-for-buck is minder groot dan bij de FiiO X1, maar met name de interne versterker is van een hogere klasse en de precisie waarop links en recht van elkaar wordt gescheiden is verbluffend. Beiden zijn zaken waar je in de dagelijkse praktijk echt plezier van hebt, waardoor de X3II zijn meerprijs absoluut waard is.

De bouwkwaliteit is geweldig, maar het scrollwiel registreert input niet altijd goed en dat is erg irritant aangezien het een van de belangrijkste bedieningselementen is. Dit aspect kost de X3II een volle punt in de beoordeling.

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-versiebeheer.png
07-06-2015: eerste versie

Heb jij ook een FiiO X3ii Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (14)

Wijzig sortering
Je hebt 'm niet als USB DAC getest? Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar, omdat dat toch een van de onderscheidende features ten opzichte van de X1 is.
Wat wilde je daar van weten?
Heb zowel de X3 als de X3II ter beschikking.
Ik ben vooral benieuwd naar de stabiliteit (vastlopers, stotteringen), eventuele vertraging, gebruiksgemak en installatie. Ik kan in reviews maar weinig concreets over deze feature vinden, behalve opmerkingen dat het mogelijk is.

Ik ben me aan het oriënteren en dit zou, mits het naar behoren werkt voor mij toch wel een belangrijk pluspunt zijn voor de X3(II).

En welke van de twee, X3 en X3II, ervaar jij als prettiger?
De X3II is wat mij betreft wel de betere qua geluid. Het verschil met de X3 komt het meest naar voren doordat de mid-bass warmte van de Wolfson DAC nu plaats heeft gemaakt. De 2e generatie klinkt zuiverder en dynamischer.

De DAC functie werkt prima. Het enige jammere is dat de driver niet signed is. Installatie onder Windows 8.1 zal dus alleen goed gaan als 'driver signing' uit staat. Daarna is het gewoon plug en speel.
Nee deze functie heb ik (nog) niet getest. Misschien dat ik hier in de toekomst nog de gelegenheid voor krijg.
Hoe nuttig vind jij nu dat dit is naast je smartphone? Ik bedoel, voor dit geld kan je een hele fatsoenlijke smartphone kopen ( zij het in China) waar een SD-kaart in kan en die ook wel 11 uur mee kan met alleen muziek aan. Ik neem aan dat dit echt alleen voor de liefhebbers is, kan je daar iets over zeggen?
De geluidskwaliteit is wel een wereld van verschil hoor! Deze audiospeler heeft echt een serieuze kwaliteit. De vraag is wel in hoeverre dat alleen voor de liefhebbers is.

Als je een hoofdtelefoon van ¤ 20 gebruikt zou het niet in balans zijn met deze audiospeler. Maar tegenwoordig zie je veel mensen met grote hoofdtelefoons, ook uit de hogere prijsklasse. Die zouden zeker baat hebben bij een betere audiospeler dan de geïntegreerde functie van een mobiele telefoon.
Dan ben ik meer benieuwd naar hoe hij het doet tegen de 4x goedkopere [Rockboxed] Clip+. Dat dingetje kan ook prima "zware" koptelefoons hebben, en klinkt ook erg goed. Is het David tegen Goliath, of meer Fingolfin tegen Morgoth?

Maar je hebt zeker gelijk, goede MP-3 spelers klinken heel wat beter dan de gemiddelde telefoon.
Ik heb een niet-Rockboxed Clip+ en heb zeker de voorkeur voor de X3II. Ik weet niet of Rockbox ervoor zorgt dat je ook 24 bit audio kan afspelen op de Clip+? Dat alleen is namelijk al een belangrijk argument, maar ook qua geluidskwaliteit is de X3II veel beter.
Volgens mij is dat met Rockbox wel mogelijk ja, die 24bits audio, echt erop letten doe ik niet, ik flikker gewoon alles op dat ding, en het werkt altijd :+

Al is het natuurlijk al een discussie op zich of je het verschil tussen 24bit FLAC en hoge bitrate Ogg Vorbis of MP-3 überhaubt kan horen bij identieke bronnen. Mij lukt het iig niet, maar misschien is mijn setup nog te goedkoop, of geloof ik er niet genoeg in :P Sterker nog, aardig wat dingen heb ik inmiddels van FLAC omgeknutseld naar .ogg, verschil hoor ik niet, maar het scheelt gewoon veel ruimte.

Overigens wordt de geluidskwaliteit door Rockbox ook wat beter, wat neutraler dan de ietwat warme standaard firmware.

Maar, beter dan die Clip+, mag ook wel voor 4x de prijs, maakt het voor mij wel te duur om er eentje te nemen, gezien ik zelf nog niet tegen de beperkingen van de clip+ aanloop, al ga ik er ooit nog eens een klein versterkertje aan knopen, kijken of die mijn COP nog beter kan laten klinken.
Blijft leuk om altijd je audio apparatuur te upgraden :D

Mijn wens voor een andere audiospeler ontstond vooral toen ik overstapte naar meer high-end hoofdtelefoons. Haalt niet weg dat ik veel plezier kan hebben van de Clip+, maar de X3II is écht genieten.

Wat bedoel je precies met COP?
Upgraden is altijd leuk, maar ook prijzig, en zelf vind ik het nog niet waard, zeker omdat ik in het OV altijd nog mijn Pistons gebruik, Mijn Custom One Pro [de COP] is dan toch wat onhandig.
Ik heb een vraag als niet audiofiel, zou deze audiospeler goed werken in combinatie met een Bose QuietComfort 15 koptelefoon?
Ik ben namelijk op zoek naar een mp3 speler die goede geluid kwaliteit heeft (Zelf heb ik nog nooit naar een hoge kwaliteit audio bron geluisterd) waar ik een paar jaar zoet mee kan zijn.

Edit: Ik heb ook een Sennheiser HD 380 koptelefoon, die klonk niet goed op mijn telefoon (HTC one X plus) maar wel prachtig op een laptop klonken met een goede geluidskaart.

[Reactie gewijzigd door beldepinda op 16 november 2015 11:15]

Dat gaat sowieso een goede combinatie zijn! Als ik je situatie zo hoor is de X3 absoluut een goede keuze.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*