FiiO X1 Zilver Review

Anoniem: 368013
16 december 2014, laatste update op 16 december 2014, 22.598 views

FiiO X1 Zilver

De FiiO X1 is een audiofiele, hoge resolutie audiospeler met een prijskaartje van € 100. De FiiO X1 is het instapmodel van een reeks audiospelers van FiiO waarbij de focus volledig op audiokwaliteit ligt.

Pluspunten

• Fenomenale prijs-kwaliteit verhouding;
  • Intuïtieve bediening;
  • Degelijke bouwkwaliteit;
  • Interne versterker kan full-size hoofdtelefoons tot 16Ω aansturen;

Minpunten

• Interne versterker komt kracht tekort voor hoofdtelefoons met een impedantie > 16Ω.

Inhoudsopgave
Inleiding
Unboxing en uiterlijk
Bediening en geluid
Specificaties en accuduur
Firmware update & betrokkenheid FiiO

Inleiding
In mijn blogpost over mijn audio achtergrond heb ik al aangegeven dat ik jaren geleden de overstap heb gemaakt van troep (want dat was het) naar semi-fatsoenlijke spullen. Concreet was dit de SanDisk Sansa Clip+ in combinatie met de Sennheiser HD555 en later de Sennheiser HD439. Nog steeds een goedkope set maar wel een die mij een paar jaar veel luisterplezier heeft gebracht.

De afgelopen tijd heb ik een aantal hoofdtelefoons getest in de prijscategorie € 250 – € 300 en gebruikte hierbij de SanDisk Sansa Clip+. Hierbij liep ik tegen een aantal beperkingen van de MP3-speler aan, namelijk dat de MP3-speler geen audiobestanden met hele hoge bitrate kan afspelen en het interne versterkertje bij sommige “full size” hoofdtelefoons tekort schiet wat betreft vermogen.

FiiO is een Chinees merk dat in een korte tijd heeft bewezen een goede maker van versterkers te zijn. Ik ben voor het eerst op FiiO gestuit toen ik op zoek ging naar een goedkoop versterkertje voor onderweg, om mijn Sansa Clip+ een handje te helpen. Op het forum van Head-Fi werd FiiO al snel naar voren geschoven door diverse audiofielen. Bij verder onderzoek kom je meestal uit op verschillende aanbieders van vergelijkbare producten waar je uit kan kiezen, maar in dit geval bleek de vraag meer te zijn meer de vraag te zijn welk model van FiiO ik wilde. Het is wel belangrijk om te vermelden dat ik aan het zoeken was in het budget – midrange segment, maar desalniettemin geeft het wel aan hoe goed FiiO wordt ontvangen door de markt.

FiiO beperkt zich niet alleen tot versterkers, maar is sinds ongeveer een jaar ook in de markt van audiospelers gestapt. Een opvallende keuze, want de markt van audiospelers is niet bepaald rooskleurig meer dankzij de komst van smartphones.

In mijn review van de SanDisk Sansa Clip Sport heb ik het al geschreven, maar de markt van audiospelers heeft zeker een bestaansrecht. Hierbij is het wel belangrijk dat de fabrikant een focus heeft: een afzonderlijke audiospeler kan namelijk veel kleiner en lichter zijn, of uitblinken in kwaliteit van geluidsweergave.

Dit brengt mij bij het onderwerp van deze review: de FiiO X1. De FiiO X1 is het instapmodel van de X-serie DAPs (Digital Audio Players) van FiiO. Deze audiospeler is ten tijde van dit schrijven te koop voor ongeveer € 100.

Unboxing en uiterlijk
De FiiO X1 komt in een bescheiden doos:

Ik heb direct de associatie met een vinyl plaat door de zwarte rand, maar dit is eigenlijk het scrollwiel van de X1. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het een retro uiterlijk hebben.

Na wat gepriegel met de verpakking krijg je eindelijk de X1 te zien:

Eerlijk gezegd vind ik het hoesje afbreuk doen aan het uiterlijk en daarmee is de ‘wauw’-factor bij de eerste aanblik iets minder groot. Zodra je het siliconen hoesje echter weghaalt krijg je deze alsnog. Ik moet mijzelf ook direct op de vingers tikken, want het is een pluim waard dat FiiO een dergelijk hoesje levert. Het had alleen niet om het apparaat heen moeten zitten in de verpakking.
In de verpakking is het volgende:
– De FiiO X1 in zijn siliconen hoesje;
– Een micro-USB kabel om verbinding met een computer te maken en de X1 op te laden;
– De nodige boekjes;
– Een drietal stickervellen waarmee je de X1 kan beplakken.

Met de X1 wordt dus geen hoofdtelefoon meegeleverd en dat is maar goed ook. De X1 verdient namelijk een fatsoenlijke hoofdtelefoon.

Het hoesje is flexibel en perfect op de vorm van de X1 aangepast. Het hoesje is wel een echte stof-magneet.
Het is niet zichtbaar op de foto, maar het beeldscherm van de X1 is beschermd met folie. En daarmee bedoel ik niet een standaard folie dat vaak op nieuwe producten wordt geplakt, maar deze is specifiek bedoeld om het beeldscherm te beschermen. Zoals FiiO het levert zijn er bovendien geen enkele luchtbelletjes dus ik kan daar alleen maar blij mee zijn.

Zo ziet de Fiio X1 er uit zonder hoesje, een stuk beter toch? Met elektronica ben ik een echte liefhebber van aluminium en de afwerking van het apparaat is werkelijk fantastisch. Ook het gevoel in de hand is echt premium. Het gewicht van 160 gram is in combinatie met de afmetingen geweldig in balans. Je hebt duidelijk het gevoel iets in je hand te hebben, maar het is zeker niet zwaar.

Het scrollwiel is erg prominent aanwezig en wordt veelvuldig gebruikt met de bediening en 360 graden gedraaid kan worden. In het midden van het scrollwiel is een grote ronde knop, die je gebruikt voor het selecteren.

Om het scrollwiel heen bevinden zich vier knoppen. Links onder is de ‘terug’-knop, die ook gebruikt wordt voor terugspoelen of naar links te navigeren. Even logisch is de knop aan de rechterkant, de ‘volgende’-knop. De knop rechts boven is de ‘vorige’-knop, om een stap mee terug te gaan. De knop links boven wordt gebruikt voor een aantal snelle acties, zoals toevoegen aan afspeellijst, markeren als favoriet etc.

Had ik al gezegd dat de X1 een geweldige afwerking heeft? De cirkelvormige uitsparingen voelen erg prettig aan en het ziet er simpelweg fantastisch uit.

Aan de zijkant zit (van links naar rechts) de aan/uit/vergrendelknop, status-LED, volume omhoog en volume omlaag. Deze knoppen zijn ook op de tast goed vindbaar en kunnen prima bediend worden vanuit bijvoorbeeld je binnenzak.

Aan de onderkant is alleen de micro-USB aansluiting te vinden. Ook deze aansluiting voelt hartstikke stevig aan.

Aan de bovenkant is de 3,5mm jack aansluiting te vinden. Met name aansluitingen in een hoek van 90 graden zijn erg praktisch aangezien de speler zelf langwerpig is. Bij een rechte aansluiting wordt het redelijk lang.

Aan de rechterzijde van de audiospeler is een uitsparing voor een micro-SD kaart. De audiospeler beschikt niet over intern geheugen. Gezien de huidige prijs van micro-SD kaartjes lijkt mij dit een prima keuze. Het zorgt er echter voor dat je beperkt bent tot maximaal 128GB opslag. Persoonlijk vind ik dit voldoende, ook al nemen hoge resolutie audiobestanden veel ruimte in beslag. Als je hier echt te weinig aan hebt zijn er weinig andere opties binnen deze prijsklasse.

Het beeldscherm heeft een resolutie van 320 x 240 pixels, wat niet bijzonder hoog is. Je kan de individuele pixels ook op een afstand van 15-20cm zien, maar het is voldoende om een album cover en tekst weer te geven. De helderheid is in te stellen op een schaal van 1 tot 100 en het scherm kan fel zat, zodat het ook op een zonnige (herfst/winter)dag prima af te lezen is.

Bediening en geluid
Bediening
Navigeren doe je hoofdzakelijk met het scrollwiel en selecteren doe je met de grote ronde knop in het midden van het apparaat. De iconen zijn hier ook op aangepast, bij gebruik van het scrollwiel staan die namelijk in een boog, maar bij gebruik van de volgende/vorige knoppen worden ze naast elkaar weergegeven. Samengevat is de bediening erg intuïtief.

Ook de details zijn netjes uitgewerkt: als je de 3,5mm jack uit de FiiO X1 haalt terwijl deze aan het spelen is gaat de X1 automatisch op pauze.

De geweldige bouwkwaliteit is ook in de knoppen terug te voelen. Ze wiebelen niet, de feedback is duidelijk en je moet een gepaste hoeveelheid druk uitoefenen om ze in te drukken.

Ook het scrollwiel voelt goed aan. Bij mijn review exemplaar merkte ik echter dat hij niet altijd even goed reageert. Bij een bepaalde hoeveelheid beweging hoort een bepaalde hoeveelheid beweging in de interface, maar af en toe registreert hij een deel van de beweging niet. Ik heb dit voorgelegd aan FiiO en zij hebben het probleem onderkend. Dit schijnt bij een deel van de exemplaren uit de eerste batch voor te komen. Ook heb ik het voorgelegd aan HDPHNS.com / FiiO.nl , waarvan ik het reviewexemplaar heb ontvangen. Zij zijn immers een officiële dealer van FiiO. Zij hebben geen oude voorraad meer en mochten er problemen zijn, hebben zij toegezegd de toestellen zonder problemen om te ruilen.

De volgende video geeft een beeld van de meest gangbare handelingen qua bediening en een beeld van de interface:

Absoluut onmisbaar bij een draagbare audiospeler is toetsenvergrendeling. De FiiO X1 biedt maarliefst drie verschillende mogelijkheden voor toetsvergrendeling, die elk goed bedacht zijn.

De FiiO X1 gaat automatisch op toetsvergrendeling. Als je toch een commando wilt geven, moet je eerst een keer de aan/uit knop kort indrukken.

Geluid
Ik ben een groot fan van over-ear hoofdtelefoons. Dat is dan ook het type hoofdtelefoon waarmee ik de X1 heb getest. De volgende hoofdtelefoons heb ik uitgeprobeerd om een goed beeld van de kwaliteit van de X1 te krijgen:
– Philips A5-PRO;
– Philips X2;
– AKG K845 BT;
– Bose QuietComfort25;
– Sennheiser HD439;
– Sennheiser HD555.

Als je de FiiO X1 aanzet terwijl je de hoofdtelefoon hebt aangesloten hoor je duidelijk een ‘plop’, die gelukkig niet te hard is.

Met het eerste gebruik van de FiiO X1 hoorde ik direct een groot verschil in audiokwaliteit ten opzichte van de SanDisk Sansa Clip+. Met name de lage tonen worden veel beter aangestuurd met dank aan de spierballen van de interne versterker. Het geluid is in mijn oren ook erg neutraal.

Volgens de specificaties kan de FiiO X1 hoofdtelefoons tot 100 Ohm aansturen. Helaas beschik ik niet over dergelijke hoofdtelefoons, maar vanaf 32 Ohm heb ik gemerkt dat je al tegen beperkingen van de interne versterker aanloopt. Geluid komt er absoluut uit, maar het geluidsbeeld heeft er wel onder te lijden. Ik geloof dat de X3 of X5 hier beter geschikt voor is.

In mijn oren een magische combinatie: de Philips X2 hoofdtelefoon, de Little Dot MKIII buizen hoofdtelefoonversterker en de FiiO X1. Laat de winter maar komen!

Specificaties en accuduur
In de inleiding gaf ik al aan dat audiospelers een focus moeten hebben, namelijk klein en licht, of puur gericht op kwaliteit. Als je namelijk de focus op kwaliteit legt, ontkom je er simpelweg niet aan dat het stroomverbruik omhoog gaat. En meer stroomverbruik betekent dat je een grotere accu nodig hebt, wat weer ruimte en gewicht betekent.

Bij de FiiO X1 ligt de nadruk duidelijk op kwaliteit. Om toch een accuduur van 12 uur te realiseren heeft FiiO de X1 uitgerust met een accu van maarliefst 1.700 mAh. Mijn ervaring is dat deze 12 uur ook zeker gehaald wordt.

De X1 biedt ondersteuning voor de volgende lossless audioformaten:

Om wat specifieker te zijn is de ondersteuning van audioformaten als volgt:
Een heel arsenaal aan opties dus. Het enige wat nog ontbreekt is DSD ondersteuning.

De DAC die in de FiiO X1 wordt gebruikt is de Texas Instruments PCM5142.
De gebruikte versterker buffer is de Intersil ISL28291.

De overige specificaties worden netjes door FiiO in de volgende tabellen weergegeven:

Helaas beschik ik zelf niet over professionele meetapparatuur, maar gelukkig heeft FiiO al de nodige metingen verricht en gepubliceerd op hun website:
De meetresultaten zijn kortom fantastisch. Volwassenen zijn over het algemeen in staat om frequenties tot 15KHz waar te nemen (bron), en alle afwijkingen tot die frequentie zijn minimaal.

Firmware update & betrokkenheid FiiO
Firmware update
Toen ik de FiiO X1 binnen kreeg stond er firmware versie 1.0 op. Testen doe je natuurlijk met de nieuwste firmware en er was net een update beschikbaar naar versie 1.1 dus die heb ik er direct opgezet. Ik heb dus geen ervaringen met een eerdere versie.

Het updaten zelf is niet erg ingewikkeld, maar ook niet erg praktisch. Je moet namelijk de firmware versie downloaden en op de root-locatie van een micro-SD kaart in FAT32 formaat zetten. Vervolgens breng je de X1 in update-stand en wordt de upgrade geïnstalleerd.

Het had handiger geweest als FiiO een simpel programma beschikbaar zou stellen voor firmware upgrades, die bij het aansluiten van de X1 automatisch controleert op nieuwe versies en met een druk op de knop kan updaten.

Betrokkenheid FiiO
James van FiiO is enorm betrokken geweest bij de ontwikkeling van de FiiO X1. In dit topic op Head-Fi kan je nalezen hoe het idee voor het product is voorgelegd aan de community van Head-Fi.

Bij de X1 kan je duidelijk zien dat er verschillende ontwerpen zijn gepost met daarbij de vraag welke het beste bevalt. En er wordt ook echt geluisterd en duidelijk meegedacht. Op die manier komt uiteindelijk een product op de markt wat echt een bestaansrecht heeft. Dit is iets waar veel fabrikanten een voorbeeld aan kunnen nemen.

De FiiO X1 is de nieuwe benchmark voor instap audiospelers. Voor slechts € 100 krijg je een werkelijk audiofiele audiospeler die in staat is om hoge resolutie audio af te spelen. De geluidskwaliteit is fantastisch, de bouwkwaliteit geweldig en de accuduur is prima. De concessies die zijn gedaan om de prijs te beperken, namelijk het gebrek aan intern geheugen en het beeldscherm met lage resolutie, mogen het audioplezier niet in de weg zitten en zijn daarmee slim uitgekozen.

Mijn exemplaar was van de eerste batch waarbij het scrollwiel soms niet lekker werkt. FiiO heeft dit probleem erkend en aangegeven dat dit in latere batches is verholpen. De distributeur HDPHNS.com / FiiO.nl heeft geen oude voorraad en belooft exemplaren om te ruilen als ze niet goed zijn.

De interne versterker is zelfs sterk genoeg om full size hoofdtelefoons aan te sturen, maar hierbij is mijn ervaring dat de impedantie niet hoger moet zijn dan 16Ω. Hoofdtelefoons met een impedantie van 32Ω worden ook zonder problemen aangestuurd, maar een krachtigere versterker laat het geluid van de hoofdtelefoon beter tot zijn recht komen. Gezien de prijs mag de X1 hier echter niet te zwaar op afgerekend worden.

De FiiO X1 is uiteindelijk een absolute aanrader voor de audioliefhebber die op zoek is naar een audiospeler met een beperkt budget.

Ik schrijf reviews omdat ik het leuk vind. Feedback door middel van een beoordeling en/of bericht kan ik waarderen. Bevalt deze review? Neem ook eens een kijkje bij mijn andere reviews.

Heb jij ook een FiiO X1 Zilver?

Leuk om een review van de X1 te lezen. Goed geschreven btw :)

Ik heb zelf de Fiio X3, en ben er heel tevreden mee. Ik merk dat de Wolfson DAC een mooi gebalanceerd en warm geluid geeft, waar ik i.c.m. de Sennheiser IE 8 erg gelukkig mee ben. Op kantoor koppel ik de X3 als USB DAC aan de laptop, een wereld van verschil vergeleken met onboard audio.

Ik hield net de specs van de X1 en X3 naast elkaar. Het valt meteen op dat de impedantie bij beide weliswaar 16-100 ohm is, maar output power is een compleet ander verhaal. De X3 levert bij 16 Ohm maar liefst het koptelefoonvermorzelende vermogen van 540 mW, terwijl de X1 maar 100 mW levert. Dat is alsnog veel, maar wel minder dan een vijfde van het maximumvermogen van de X3. Dit wil ook zeggen dat de X3 veel makkelijker vermogen levert bij een hogere impedantie, met behoud van de balans en kwaliteit van de uitvoer. De X3 levert 30 mW bij 300 Ohm, de X1 nog maar 8.

De DAC van de X1 is van TI, die van de X3 is van Wolfson. Grappig dat Fiio voor het eerst een niet-Wolfsonchip inbouwt. De X5 heeft dezelfde WM8740 DAC als de X3.

Het is wel gaaf dat ze een dergelijk goed apparaat weten te bouwen voor maar 100 euro. Als de afwerking van de X1 hetzelfde is als die van de X3, dan is die echt fantastisch zoals je al schrijft. Het scherm ziet er hetzelfde uit. Het blijft grappig wat er over het scherm geschreven is (waarschijnlijk door iemand van FiiO zelf):
"The screen size changed from 2.2" 220*176 to 2.4" 320*240 TFT, it is not a great TFT displayer cause hard to purchase the best TFT from Samsung or Sharp , as you know, they always ask a very huge purchase order."
Het scherm is niet briljant inderdaad, maar echt goed genoeg voor het uitzoeken van muziek.

Ik heb al een tijdje een begin gemaakt aan een review van de X3, maar al die tijd komt het er niet van om hem af te maken.... Ooit had ik net zoveel tijd als jij nu hebt voor reviews, maar dat was alweer in 2009...

[Reactie gewijzigd door roland83 op 22 juli 2024 15:49]

Bedankt voor je reactie :) Ook goede aanvullingen die vergelijkingen met de X3. De X3 is wel meer dan tweemaal zo duur, maar als die inderdaad beter blijft klinken bij hogere impedanties lijkt het mij zeker het geld waard.
Ik vind het echt bijzonder hoeveel waarde de X1 voor het geld biedt, maar het heeft mij wel heel nieuwschierig gemaakt hoe goed de X3 en de X5 presteren.
Dankje :)

Als je voor de X3 wilt gaan puur vanwege de ondersteuning van hoge impedantie, dan moet je dat alleen doen als je een koptelefoon hebt met een hoge impedantie. Er zijn niet veel high-end koptelefoons die echt 300 Ohm impedantie hebben, eerder 60 tot 100. Ik gebruik nu twee Sennheisers, de IE 8 en de HD 598, de IE 8 heeft 16 Ohm impedantie en de HD 598 50 Ohm. De X1 is hier echt goed genoeg voor.

Overigens heb ik de X3 al sinds die drie maanden uit was. Er waren toen geruchten dat de X5 ontwikkeld zou gaan worden, en de X1 was nog niet ter sprake gekomen.

Ik vind dat FiiO nu een overzichtelijke line-up heeft voor muziekspelers, een stuk overzichtelijker dan de portable DACs. De USB DAC-functie van de X3 vind ik trouwens wel erg fijn, dat zou voor mij wel een reden zijn om de X3 te verkiezen boven de X1. Maar voor gewoon on-the-go goede kwaliteit muziek is de X1 uitermate geschikt.
Wat raar dat hier geen interne flashopslag bij zit.. weinig begrijpelijk. Maar met een kaartje van 64/128GB kan je natuurlijk ook wel vooruit.

Een tweetal vraagjes:
- Ik was eigenlijk van plan om een iPod Classic te kopen maar deze is helaas dus uit de roulatie gegaan. Primair zou ik gewoon een mp3 speler willen hebben met een flinke opslagcapaciteit. Gezien ik vrijwel alleen maar 320kbps luister, moet dit zeker wel te doen zijn. Mijn vraag is dan ook: raad je deze mp3 speler aan, ook al ben ik geen audiofiel? De grootte en zwaarte van het ding spreken mij namelijk wel aan.

- Waar heb je hem gekocht?

Uiteraard weer een hele fijne review! :)
De grootte en zwaarte zijn zeker prettig en je hoeft echt geen audiofiel te zijn om te genieten van deze audiospeler.

Dit exemplaar komt bij HDPHNS.com vandaan: klik, ik zie dat er nog geen link naar de pricewatch is.
wel beetje raar dat je al merkt dat er wat te kort komt in de interne amp bij 32 Ohm headphones. In mijn mening is 32 Ohm toch een beetje 'de standaard' van de meeste.

En in andere reviews op fora van mensen die er eentje hebben melden ze juist het omgekeerde. IEMs die juist een externe versterker nodig hadden doen het in de X1 uitstekend wordt daar dan gezegd.

Heb 'm zelf nog niet kunnen uitproberen dus nog geen mening er over :)
Anoniem: 368013 @dipje218 december 2014 06:20
De enige disclaimer die ik daar aan kan geven is dat ik niet de X1 heb getest in combinatie met bijvoorbeeld de FiiO E11 versterker, maar ik vond het geluid wat platter klinken bij 32 Ohm ten opzichte van hoofdtelefoons met 16 Ohm.

Edit: Ik heb de 32 Ohm hoofdtelefoons wel getest met de Little Dot MKIII buizen hoofdtelefoonversterker maar dat geeft überhaupt een hele andere dimensie waardoor ik niet met zekerheid kan zeggen wat de impact is van een neutrale versterker met hoger vermogen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368013 op 22 juli 2024 15:49]

Kun je misschien ook de vergelijking trekken met andere mp3 spelers? Ik heb mijn Fiio X1 teruggestuurd met die rede.

Ik vond het geluid weinig beter dan m'n sanse clip+ met rockbox, alleen het laag van de clip+ is niet zo mooi. Ik vond de Fiio wel wat beter dan m'n oude Cowon X5L, Die had een stevig gebrek aan detail en alles klonk wat warmer en wolliger dan de Fiio X1.

M'n gerockboxte (en overleden) IPod classic vond ik een stapje beter, het geluid was wat gedetailleerder

Mijn huidige HiFiman HM-601LE vind ik al helemaal een klasse apart (laten importeren tijdens de black-friday sale, daardoor in dezelfde prijscategorie)

Ik vraag het me een beetje af gezien je het geluid een 9,5 geeft. Hoe kun je zo'n hoog cijfer geven wanneer je als enige referentie een (goede) budget mp3 speler hebt in plaats van goed vergelijkingsmateriaal? ik snap het best als je het een 7-8 geeft of iets in die richting (want, is beter dan m'n clip+) maar bij een 9,5 moet het ook een stap beter zijn dan zijn directe tegenstanders...

Tot zover mijn kritische noot...

ik kan je wel adviseren je sansa clip te rockboxen, het geluid wordt wat beter, maar vooral: je kunt letterlijk ieder bestand er mee afspelen... ook 24 bit flac :-) Daarnaast kan de clip+ mét rockbox net wat zwaardere koptelefoons aan.

[Reactie gewijzigd door Dynion op 22 juli 2024 15:32]

Als ik het goed zie op Amazon heeft de Hifiman 8 GB opslag en kan er maar een sd-kaart tot 32 GB in. Dan heb je toch nooit genoeg opslag voor bijvoorbeeld FLAC bestanden?

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 22 juli 2024 15:49]

de hifiman heeft volgens mij zelfs maar 4gb... zou 't moeten checken. HM-601LE

er zouden nog best wat albums in 24 bit flac oppassen, maar het overgrote deel is 16bit flac, of soms een van de betere mp3 opnames. op een mp3 speler + IEM's hoor je het verschil toch niet of nauwelijks. De meeste spelers spelen het sowieso maar op 16bit af.

maarre, in m'n hifiman zit een 64gb kaartje. Als je die formatteert naar fat32 (kan niet in windows, moet je even zoeken naar een apart formatteerprogramma) dan speelt hij hem gewoon. Geldt ook voor 128 gb :-)
Weet iemand wat de levensduur is van de batterij en of deze ook makkelijk vervangbaar is?
In de pricewatch staat er nog geen prijs voor de Fidelio X2. Waar heb jij hem gehaald?
Anoniem: 368013 @Jan Ham18 december 2014 14:42
Hier staat hij met een koppeling naar de prijzen: Philips Fidelio X2. De prijs is inmiddels gekoppeld. Daar staat alleen Bol.com maar ook de Mediamarkt heeft hem voor dezelfde prijs. Dit is een review exemplaar dus daar komt ook een review van O-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368013 op 22 juli 2024 15:49]

Thx,

voor evt. andere geïnteresseerden, €235,- bij Amazon.it
Hopelijk komt hij ook bij de ING rentepuntenwinkel, kan ook aardig wat schelen.

Wow, €222,53 bij Amazon.es

[Reactie gewijzigd door Jan Ham op 22 juli 2024 15:49]

gebruikersvraagje (met vergelijkbare situatie)
gebruikte jij jouw sansa clip+ met de standaard firmware?

momenteel zit ik op sansa clip+ (met rockbox), en een bose qc15
gaat de fiio x1 zilver goed samen met jouw bose? merk je een duidelijk verschil tussen de sansa+bose en de fiio+bose? (dus zonder fancy versterker, jealous much btw)

is de playback van de fiio x1 ook completely gapless? of zit er een microbreak tussen de nummers?
Anoniem: 368013 @dyrc18 december 2014 14:37
Ik gebruik de Sansa Clip+ met standaard firmware, omdat ik die zo eenvoudig in gebruik vind dat ik niet echt de behoefte heb gehad om Rockbox er op te zetten.

De FiiO X1 doet het zeker mooi in combinatie met de Bose QC25, ik vond de Bose bij bepaalde nummers een erg mooi hoog krijgen, haast gepolijst. Ik zal de Sansa Clip+ binnenkort eens afstoffen om te kijken hoe groot de teleurstelling gaat zijn t.o.v. de X1.

Gapless playback is overigens niet helemaal gapless. Ik moet wel bekennen dat ik dit niet zelf heb getest maar hier heb gespiekt en die ervaringen zijn van november dus ik weet niet of dat met de nieuwste firmware is. Maar het schijnt dat de microbreak wat groter wordt bij hogere bitrates.
dank voor de moeite indien je de sansa er nog een keer naast legt.
qua prijs ligt deze fiio interessant genoeg om er niet heel zuinig mee te doen (wat ik toch automatisch wel doe met duurdere apparatuur). lekker los in de broek bij whatever er op dat moment in zit, ipv think twice.
mogelijk dus een leuke koop indien het een stapje omhoog is.

buiten het hieronder genoemde voordeel scheelt rockbox bij mij ook bijna anderhalf uur aan extra batterijduur, waarschijlijk deels door het beter af te stellen beeldschermpje. scheelt mij toch een dag gebruik op dezelfde charge.
Anoniem: 368013 @dyrc19 december 2014 22:57
Ik heb vandaag de Sansa Clip+ (met originele firmware) weer gebruikt in combinatie met de Bose QuietComfort25 en ik moet zeggen dat ik de X1 fijner vind. Het is geen verschil van dag en nacht en ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken, maar gezien de prijzen zou ik zonder twijfel voor de X1 kiezen.
Qua geluid hoor je over de gehele linie wel een vooruitgang. Het is ook een heel ander apparaat om in je handen te hebben, het voelt veel degelijker. Je moet ook genoeg gerichte druk op de knoppen uitoefenen om de play/pause knop niet per ongeluk in te drukken, wat bij de Sansa Clip+ wel een ander verhaal is.
mijn oprechte dank voor het terugkomen op mn post.
je hebt me nu in ieder geval genoeg geprikkeld om hem zelf een keer te willen beluisteren, en gezien de prijs houdt eigenlijk niets me tegen :)
denk dat dit mn eerste aankoop van 2015 gaat worden.
Heb je ook playlists aangemaakt?

Ik heb nu een Cowon J3 en na enig gepruts maak ik nu playlists aan met een BASH-script.
De paden moet ik echter met backslashes aangeven en alle regels moeten eindigen met \r\n.

Ik ben benieuwd hoe het aanmaken van playlists gaat op de X1.

De X1 lijkt mij een mooie combinatie met een 128GB kaartje. Ik heb nu 64 GB tot mijn beschikking op de J3 maar dat is te weinig om over te gaan van MP3 naar FLAC.
In mijn filmpje kan je zien hoe ik een playlist aanmaak, of is dat niet de methodiek die je bedoelt?
Hoi, het filmpje had ik nog niet bekeken. Ik zie dat je daar een playlist via het menu aanmaakt.

Ik heb momenteen op mijn J3 ruim 300 playlists, dit zijn m3u bestanden. Als ik het goed begrijp kan de X1 daar ook mee overweg.
Ik wil de playlists kunnen maken als bestand, niet via een menu, dat is me veel te veel werk. Nu moet ik wel zeggen dat het werken met zoveel playlists een noodgreep is omdat de J3 een duidelijk onderscheid maakt tussen de muziek op de sd-card en die in het interne geheugen. Met playlists omzeil ik dat probleem. De X1 heeft maar 1 geheugenlokatie dus daar is deze noodgreep misschien niet nodig.

Weet je hoe de X1 zijn playlist opslaat? Is dat een m3u bestand of iets anders?
leuk een FiiO op tweakers :)

Ik heb zelf de X3 met de wolfgang chip, met als verschil line out en digital out , en ook te gebruiken als usb-dac. in de 3.0+ FW is ook dsd support aanwezig voor de x3.(ben alleen lui die erop te zetten)

met 8 Gb intern en een kaartje van 64 is het keuzes maken.

wat mij gelijk opvalt is hoeveel verder de GUI van de x1 is ten opzichte van mijn huidige oude x3 FW , denk dat er inmidels wel veel verbeterd is in de GUI.

Nog een edtail is dat de x3 tot 300 Ohm headphones aankan :)
De GUI van de X1 ziet er inderdaad wel een heel stuk gelikter uit dan die van de X3. Al ben ik wel blij dat de X3 heeft wat het heeft, het werkt simpelweg met knoppen beter om te navigeren op de X3 met de GUI die het nu heeft. Ik moet er niet aan denken om te doen alsof de speler een scrollwiel heeft, maar dan toch met knoppen te moeten bedienen.

Al moet ik zeggen dat ik ook enorm moest wennen aan de UI van firmware 3, t.o.v. de oude firmware.
de X3 is duidelijk op de meer mogelijkheden gericht en de meer aansluitmogelijkheden dan de X1, ook is de X3 beter geschikt voor echte zware koptelefoons. De Bediening van de X3 (geen fw3.0 of beta) lijkt gewoon meer no nonsense dan de X1 over wat ik lees. Denk dat xe X3 meer gericht is op de wat " vergevorderde" audioluisteraar en de X5 weer daarboven zit. ALhowel de Ibasso dx50 vs de X5 wel eens een leuke zou kunnen zijn, anders praat je over overpriced Astell en Kerns.(alsof die de meerprijs waard zijn als ze dezelfde DAC hebben als de X3, je praat dan puur over EQ of software verschillen)

De X1 blijkt gewoon een prima/fantastisch apparaat als instap voor iemand die "meer wil" dan een iPod. een Rockboxed sansa clip is alweer tweakers domein, niet echt geschikt voor de " doorsnee consument die iets beters wil om te beluisteren dan een kijkshop mp3 speler"
Nice, heb er een gekocht. Ik hoop dat deze goed past bij mijn SE215 en SRH840.
Reken maar dat dat een prima combinatie is.