GIGABYTE GA-78LMT-USB3 REVIEW
- 5. BIOS
- 6. power en overclocken
- 7. conclusie
1. inleiding
Ik heb dit moederbord gekocht voor mijn eigen PC. Ik zocht een goedkoop moederbord met interne graphics omdat ik later pas een videokaart kon kopen maar al wel een pc nodig had. Ik wist nog niet zo veel van moederborden dus ik heb deze genomen.
Op de foto van tweakers is het een erg lelijk, blauw moederbord maar in het echt is ie gewoon zwart met grijs.
Ik heb een 95w TDP processor, de fx 6300 dus ik vraag erg veel van dit bordje, maar de cpu is supported volgens gigabyte.
2. In de doos
De doos van dit moederbord is simpel wit met achterop wat info over het moederbord.
In de doos vind je het moederbord, manuals en een dvd, een io bracket en 2 blauwe sata kabels. Een daarvan heeft een gehoekte top voor betere cable management, dat is goed om te zien.

De doos
3. Features
Dit moederbord heeft een aantal leuke features maar mist er ook een.
Usb 3.0 is erg fijn, voor snelle externe dataoverdracht. Ook de front-panel connector is op de goede plek.
Het bord heeft 4 RAM slots. Dat is heel fijn voor als je later wilt upgraden!
Ik vind het wel echt jammer dat gigabyte geen sata-600 heeft toegevoegd. Een ssd zal wel snel zijn, maar je betaalt voor een 500mbps ssd, en je krijgt max 300mbps. Dat vind ik erg jammer. Mijn sshd heeft overigens geen problemen met snelheid, maar die is niet gemaakt voor hoge snelheden maar voor snellere access time dus dat is logisch.
Het bord heeft 1x pci-E x16 2.0, daar recht onder een pci-E x1 slot. Dat vind ik erg jammer omdat die niet te bereiken is met een dubbel-slots videokaart.
Daar onder is nog een pci slot.
Wat voor mij wel heel handig was is de interne VGA. Je hebt een interne ATI hd 3000, zodat je op zn minst je desktop kan runnen in 720p. Ik kon zelfs wat team fortress 2 spelen,
maar minecraft startte niet op. Ik zie weinig am3+ moederborden die dit hebben dus good job, gigabyte!

De 4 ram slots
4. Layout
De layout van dit moederbord is helemaal goed. De usb connectors zitten onderaan, zoals het hoort en de usb 3.0 connector zit rechts-onder voor makkelijkere cable management.
Het is alleen echt jammer dat er, behalve de cpu-fan connector, maar één case-fan connector is. Dus je zal waarschijnlijk nog een pakje splitters moeten kopen. Dit vind ik een onnodige besparing van gigabyte omdat bijna elke case minimaal 2 fans heeft.
Voor een M-atx bord vind ik de layout erg goed.

De front panel connectors en vier van de zes SATA connectors. De andere twee zijn in een hoek geplaatst voor betere cable-management.
5. BIOS
De bios is niet UEFI, dus je kan geen muis gebruiken voor het gebruiken van je bios. Het is een legacy bios met blauwr achtergrond en witte letters. Weinig speciaals eigenlijk. Alles spreekt voorzich en je kan alles veranderen: cpu voltage etc. Maar het heeft geen extra functies die nieuwere BIOS'en wel hebben. Dit bord is ook relatief oud dus het is wel logisch.
Een pluspunt is dat je dual-bios hebt dus als je één bios verkloot heb je een back-up bios. Een handige toevoeging!
Wat ik wel echt jammer vind is de superlange POST van dit moederbord! Voordat windows kan booten ben je al snel 25 seconden verder.
6. Power en Overclocken
Dit is een belangrijk onderdeel. Ik heb dit moederbord niet gekocht met de intentie te overclocken. Het is bijna niet mogelijk om je processor een hogere kloksnelheid te geven.
Voor een 125 watt TDP processor zoals de fx 8350 zou ik zelfs een ander moederbord aanraden, zonder overclock!
Ik kwam zelf met overvolten tot de 4 Ghz, als. Ik verder ga haalt prime 95 het niet meer. Dus overclocken is niet z'n sterkste kant. Nou moet ik wel zeggen dat dit moederbord daar niet voor gemaakt is! Ik raad het af maar het is dus wel een beetje mogelijk.
7. Conclusie
Ik heb een gemengde mening over het moederbord. Het is heel goedkoop en heeft een paar superhandige features, maar je ziet de prijs terug in een aantal belangrijke minpunten. Vooral her feit dat er maar 1 fan connectornis en het bord geen sata 3 heeft vind ik erg jammer. Maar het is een redelijk stabiel moederbord en het heeft alles wat je met een normale pc nodig hebt. Ik zou dit bord aanraden als je zoekt naar een goedkoop moederbord, voor je am3+ processor, met usb 3.0.
Maar als je een gaming of high-end pc maakt zou ik zelf voor een ander moederbord gaan (of gewoon een fm2+ of LGA 1150 socket, die zijn wat nieuwer).
Ik zou dit moederbord zelf niet opnieuw kopen als het stuk zou gaan. Er zijn betere moederborden voor iets meer geld.

Het complete moederbord