- Inleiding
- De muis
- Software
- Conclusie
Productpagina @ Rapoo
Vandaag bekijken we weer is wat nieuws, een muis/toetsenbord combinatie van de gaming afdeling van Rapoo. De Rapoo/VPRO V100. Deze combi is een relatief laag geprijsde, voor 55 euro haal je een set in huis, set met een paar verassende en aparte features zoals de RGB functie en het spatwater dichte ontwerp van het toetsenbord. Eindelijk met een gerust hart drankjes nuttigen bij de pc.
Rapoo is een fabrikant die zich richt op computer accessoires zoals muizen en toetsenborden, maar ook headsets en speakers. Met hun gaming divisie genaamd VPRO zetten ze rand apparatuur op de markt die specifiek gericht zijn op gamers. Deze krijgen allemaal een naam mee die begint met de V en eindigt met een getal, volgens die logica is de V100 een van de laagst genoteerde producten van VPRO.
Laten we beginnen met de specificaties van de muis. De muis betreft een vrij standaard optische muis met de bekende Avago A3050 sensor, deze moet er voor zorgen dat deze muis een maximale dpi heeft van 3000 DPI. Een polling rate van 1000hz oftewel 1ms ontbreekt niet en een paar programmeerbare knoppen zitten er ook op. Wat wel opvalt is dat er een RGB functie inzit die tot 16 miljoen kleuren kan weergeven, ook zit er in de muis een geheugenchip om je favoriete instellingen altijd bij je te hebben. De USB kabel is 1.8 meter lang en voorzien van een soort sleeving.
De specificaties van het toetsenbord zijn niet heel uitgebreid. Bijna alle toetsen op het toetsenbord zijn te herprogrammeren, zo kun je zelf toetsencombinaties toewijzen aan de toetsen die jij wilt. Ook in het toetsenbord zit RGB verlichting die eveneens 16 miljoen kleuren kan weergeven. En hieraan zit eveneens een 1.8 meter lange gesleevde kabel.
De afmetingen van de muis zijn 125x74x40mm wat dit een vrij normale muis maakt, niet abnormaal groot of klein. En het gewicht van 130 gram maakt het ook een redelijk ‘gewone’ muis. Het toetsenbord is met zijn 461x200x33mm ook van een normale maat, er zitten geen overdreven stukken plastic aan die hem groter zouden maken.
De vreugde was groot toen de postbode op de stoep stond met een langwerpig pakket, de Rapoo V100 was aangekomen! De doos van de V100 is zwart van kleur met op de voorkant een plaatje van zowel het toetsenbord als de muis. Het is een mooie strakke verpakking die vooral voor in de winkels, waar de verpakking toch wel het belangrijkst is, het publiek aan zal spreken.
Op de voorkant vinden we een paar van de belangrijkste functies terug zoals de RGB verlichting en de geheugenchips. Draaien we dan de verpakking 180 graden dan zien we wat er in de doos zit, welke talen er in de quick start guide staan en welke besturingssystemen ondersteund worden, dit bedragen alle recente windows versies vanaf Windows XP. Op de onderkant staan de belangrijkste features in text uitgewerkt.
Doen we de deksel open dan liggen daar keurig verpakt het toetsenbord en de muis op je te wachten. Deze zijn omhult in een plastic zak om zo stofvorming tegen te gaan. De kabels zitten keurig weggewerkt achter twee kleine schotjes. Halen we het toetsenbord weg dan komen we een klein doosje tegen waarin zich een quick start guide bevindt. Ondanks dat dit relatief gezien nog een budget set betreft valt de kwalitatieve uitstraling niet tegen.
De muis is keurig mat-zwart uitgevoerd met onder de palm van je hand het VPRO logo en bij je wijsvinger de tekst “Pro Gaming Mouse” hieruit moet duidelijk worden dat deze muis ofwel voor pro gamers is ofwel jou een pro gamer maakt, gezien het budget houden we het op het laatste. Op de muis zelf vinden we zes knoppen bestaande uit de muisknoppen, een vooruit en achteruit knop, de DPI switch en de knop onder het muiswieltje. Alle knoppen zijn te voorzien van een andere functie, behalve de DPI switch. De functies kunnen aangewezen worden door een stukje software dat Rapoo/VPRO meelevert, hierover later meer.
Het ontwerp doet denken aan een Palm-Grip muis, hier wordt dan ook vooral op gericht. Maar mensen die neigen naar een claw grip zullen ook prima uit de voeten kunnen met deze muis, wel is hij door de verdeling van het gewicht niet erg prettig om te gebruiken voor het betere gooi en smijtwerk.
Aan de onderkant vinden we de glijders. Bij deze muis zijn dit er vier die goed hun werk doen, over de meeste oppervlakken glijden deze er makkelijk op los. Doordat ze in principe net te hoog zijn lekt er wat ligt van de sensor over je bureau. Zolang je de RGB kleur op rood hebt staan is dit niet erg, maar bij elke andere kleur kan dit storend zijn.
Het binnenwerk van de muis bestaat zoals eerder gezegd uit een Avago A3050 sensor, dit is een optische sensor die we vaker zien in de goedkopere muizen, maar die zeker zijn mannetje staat. Voor de primaire switches worden er Omron switches gebruikt, helaas ontbreekt een markering die aangeeft tot hoeveel kliks ze gespecificeerd zijn dus gaan we in dit geval maar uit van de basis versie van vijf miljoen kliks. Voor de secundaire switches wordt uitgeweken naar het merk Kailh. Al met al een setup die we vaker zien in muizen.
Verder zien we de vier ledjes die het RGB effect moeten veroorzaken. Deze doen dit vrij goed, alleen hebben ze moeite met het weergeven van echt wit, dit krijgt een roodachtige gloed er doorheen. Deels zal dit komen door licht wat uit de sensor lekt en deels doordat wit gewoon een hele lastige kleur is. Voor de rest is de kleurweergave prima.
De muis is relatief makkelijk uit elkaar te halen zonder al te veel schade. Al moet er een schroef los worden gedraaid die onder een sticker zit, hierna kun je fluiten naar je garantie.
Het toetsenbord bedraagt een volledig toetsenbord, dat wil zeggen dat het zowel een qwerty gedeelte als een numpad heeft. Bovenaan het toetsenbord vinden we de zogenaamde mediatoetsen die extra functies aansturen, dit toetsenbord heeft er hier 12 van. Deze hebben allemaal verschillende functies van het besturen van media (film/muziek) tot het vergrendelen van je windowstoets. Alle toetsen kunnen een andere functie aangewezen krijgen, behalve deze mediatoetsen.
De toetsen liggen ergens tussen laptop toetsen en normale toetsen in. Als je op zoek bent naar een mix daartussen dan zijn deze half hoge toetsen waarschijnlijk precies wat je zoekt. Onder de toetsen liggen de membraam switches en een rubberen laag die de elektronica afschermt. Een leuke feature van dit toetsenbord is namelijk dat je er gerust wat drinken over kan morsen, hij is water bestendig.
De verlichting wordt in het toetsenbord verzorgt door kleine smd leds die onder elke toets liggen. In tegenstelling tot de muis hebben deze geen enkel probleem met het weergeven van echt wit. Ook is de kleurweergave van andere kleuren prima in orde.
Rapoo/VPRO levert met de V100 een stuk software mee. Deze vinden we niet, zoals nu nog vaak gebruikelijk is, terug in de doos in de vorm van een cd’tje maar is alleen te downloaden vanaf hun site. Opzich geen probleem omdat je nu altijd de nieuwste versie download en het scheelt iets in kosten.
De software zelf is redelijk standaard. Met opties om van alles aan te passen zoals DPI, welke knop wat doet, macro’s opnemen en natuurlijk de RGB verlichting regelen. Het programmatje heeft een intuïtieve indeling en een niet te schreeuwerig uiterlijk. Hierdoor werkt het best prettig. Wel was het de eerste keer zoeken naar de instellingen van de muis, deze kun je namelijk alleen openen door te switchen in het notificatie centrum (driehoekje in de taakbalk) door met de rechter muisknop op het VPRO logo’tje te klikken en de muis te selecteren. Het is daardoor niet mogelijk om tegelijk/vanuit hetzelfde window zowel de muis als het toetsenbord te regelen. Buiten dat werkt het prima.
Het opnemen van macro’s werkt prima en deze zijn daarna makkelijk toe te wijzen aan bepaalde knoppen op zowel het toetsenbord als de muis. Bij de muis zijn er in het instellingen menu drie DPI instellingen uit te kiezen, deze liggen tussen de 250 en de 3000 DPI, hier valt dan tussen te kiezen door middel van de DPI switch op de muis. Verder valt hier de pollingrate en muis snelheid te kiezen. Voor het toetsenbord bestaan de instellingen uit het toewijzen van functies aan toetsen.
Bij beiden zit er een tabblad om de RGB verlichting mee aan te sturen, hierbij heb je de keuze uit vijf verschillende profielen; Lichten aan (kleur naar keuze), Langzaam ademen (kleur naar keuze), Snel ademen (kleur naar keuze), Acties per minuut(per klik, kleuren staan vast), kleurencyclus (kleuren staan vast). Hierbij is wel een minpunt dat bij zowel acties per minuut als kleurencyclus de kleuren niet te synchroniseren zijn over de muis en het toetsenbord. Deze zullen dus, tenzij je het heel goed timed, andere kleuren aangeven.
Zelf heb ik tot nu toe één keer eerder een toetsenbord en muis combi in handen gehad in de vorm van de Cooler Master Devastator. Deze zit in een andere prijsklasse dus echt vergelijkingsmateriaal is het natuurlijk niet. Als ik ze dan toch naast elkaar leg is de V100 zeker de meerprijs waard. Waar de CM het moet doen met een kleur verlichting en geen software pakket heeft de V100 alles aan boord.
De V100 is een goede combi voor de beginnende of niet veel eisende gebruiker. De gebruikte materialen zijn prima te noemen. De in de muis gebruikte sensor is er een die we vaker zien en zijn werk goed uitvoert, ook de gebruikte switches zijn van gerenommeerde merken die dus garant staan voor in ieder geval een paar miljoen prima kliks. Het moederbord heeft de veel gebruikte membraam switches. En in combinatie van de half hoge toetsen moet je er van houden, maar dat is persoonlijk. De een vindt nou eenmaal een hoge toets met een mechanische switch er onder prettiger.
Al met al is het voor de prijs een set die zeker het overwegen waard is in bijna elke setup, maar zeker een zeer persoonlijke keuze. Wil je echt weten of dit wat voor je is, loop dan een keer een winkel binnen en probeer hem uit.
Heb je genoten van deze review? Dan wordt een leuke reactie natuurlijk altijd gewaardeerd! Ook voor kritisch commentaar zijn jullie natuurlijk van harte welkom om te reageren. Dit zorgt alleen maar voor meer motivatie om door te gaan en punten om op te kunnen verbeteren. Bekijk ook eens mijn andere reviews.
Naar boven