Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties router, 1x 100Mbps switch - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sitecom DC-227 Review

+1
ruud76 20 april 2009, laatste update op 25 oktober 2009, 5.922 views

Sitecom DC-227

Pluspunten

  • Simpel apparaatje dat doet wat het moet doen. Indien je het product binnen 3 weken na aanschaf registreert, geeft Sitecom 10 jaar garantie.

Minpunten

  • Het uitschakelen van de routerfunctionaliteit is niet beschreven in de manual en wijst zich zeker niet vanzelf.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beheerbaarheid Score: 2
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Ik zocht een ADSL2+ modem, en dit is eigenlijk de enige die op het moment goed leverbaar is. Een modem (technisch een bridge) blijft van het IP netwerkverkeer af, en zet in feite enkel het ADSL signaal op de PSTN telefoonlijn om naar LAN. Vervolgens kun je dan je bestaande (wireless) router aansluiten voor zaken als firewalling, NAT en portforwarding.

Het apparaat ondersteunt alle op dit moment gangbare ADSL/ADSL2/ADSL2+ standaarden (tot 24 Mbps downstream en 1.5 Mbps upstream). Bij het aansluiten probeert de modem zichzelf te configureren. Bij mij was sprake van plug-and-play en werkte het modem zonder dat ik iets hoefde te configureren, maar mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan kan configuratie eenvoudig via een web-based Wizard. De meeste Nederlandse Internetproviders zijn voorgeconfigureerd en kunnen in de Wizard uit een lijst gekozen worden (de lijst is wel enigszins gedateerd: Telfort ontbreekt en Speedlinq staat er nog tussen). Mocht een provider ontbreken, dan is het manueel configureren ook mogelijk.

Alhoewel de DC-227 als modem wordt verkocht, is ook volledige routerfunctionaliteit met zaken als firewalling, NAT en portforwarding aanwezig. Enerzijds positief, maar anderzijds staat deze functionaliteit standaard ingeschakeld en het uitschakelen ervan is geen sinecure (en staat helaas ook niet beschreven in de handleiding). Na lang zoeken is dat uiteindelijk toch gelukt en werkt het modem zoals ik wilde (namelijk als bridge). Mijn mijn wireless router neemt zo de routertaken op zich. Om mensen die dit apparaat om dezelfde reden aanschaffen eenzelfde zoektocht en bijbehorende frustraties te besparen, hier een korte uitleg over hoe je de routerfunctionaliteit kunt uitschakelen (ik gebruik Telfort Internet):
  • Zorg eerst dat je gewoon kunt Internetten met de modem in routerfunctie.
  • Ga vervolgens naar de webpagina van de modem (10.0.0.1), start de Wizard en kies hier voor "Nederland" en vervolgens voor "Manuele installatie" (ook al staat je provider in de lijst).
  • Bewerk de huidige entry door 'm in te stellen op 'modem only' met PNAT uitgeschakeld. Klik daarna op 'modify' (!) en vervolgens op ' apply' en start de modem daarna opnieuw op.
  • Je computer zal nu echter nog steeds het IP adres 10.0.0.100 krijgen! Dit komt omdat de DHCP server van de modem nog aan staat, en die reageert sneller dan de DHCP server van de Internet provider; waardoor je nu dus geen gebruik kunt maken van Internet (je kunt wel nog bij het modem). Ga om dit op te lossen opnieuw naar de modem via je webbrowser (op 10.0.0.1), schakel de DHCP server uit (in het advanced scherm) en herstart de modem opnieuw.
Na opnieuw opstarten, is je modem transparant voor het IP protocol en zal de aangesloten router het door de provider toegewezen (publieke) IP adres krijgen. Het modem functioneert op deze manier feilloos met een Apple Airport Express of Apple Time Capsule als 802.11n router .

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sitecom DC-227?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (11)

Wijzig sortering
Hoi Ruud
ik had de hoop dat deze modem echt alleen een modem was maar helaas
maar gelukkig heb jij een oplossing

maar nu had ik een ander vraagje
je zegt dat hij goed te gebruiken is met een airport extreme
kan je mij vertellen hoe je de airport extreme goed instelt
mijn provider is planet adsl
mijn vpi vci is 8.48
connection type pppoA


en wat is de reden dat je niet de sitecom als modem/router gebruikt en de airport extreme als bridge?

alvast bedankt

groetjes Emile
Hoi Emile,

Reden dat ik de Time Capsule / Airport Express als router zou gebruiken, is - als ik naar de 'harde' specs kijk - hoofdzakelijk dat deze het NAT-PMP protocol ondersteunen (port mapping protocol) en dat is het protocol dat de Mac computers gebruiken (in plaats van uPNP) om poorten te mappen. De Sitecom modem kent dat protocol niet. Daarnaast is de routing functionaliteit van de Apple producten in elk geval een stuk beter beheersbaar (interface) dan de Sitecom modem; en tenslotte verwacht ik dat de Apple producten meer geheugen voor routeringstabellen hebben (de Apple routers lopen in elk geval niet vast bij veel gelijktijdige open verbindingen, iets wat bij goedkopere routers toch wel snel gebeurt).

Wat betreft je Planet abonnement: hoe je dat precies in moet stellen weet ik niet precies (ik gebruik zelf geen Planet). Maar de gegevens die je in je berichtje noemt zijn in eerste instantie gegevens die je in de modem moet instellen, niet op je airport. Je hebt denk ik twee mogelijkheden:
  • PPPoA betekent PPP (point-to-point protocol) over ADSL (eigenlijk staat de A voor ATM maar dat is voor nu even niet relevant). De term PPP betekent dat je in zult moeten loggen om op internet te komen. Ik denk dat je de modem zo kunt instellen dat hij "inlogt" bij je provider, waardoor je op de ethernet verbinding al direct het IP verkeer krijgt. Op je airport zou je dan gewoon met DHCP een IP adres moeten krijgen; en je hoeft dan op je Airport niet meer in te loggen.
  • Als dat nou niet kan, dan zou je kunnen proberen je modem niet in te laten loggen. Je modem is dan in feite (wederom) alleen een bridge die het ATM signaal omzet in een Ethernet signaal. Als gevolg daarvan horen dingen als de VPI/VCI in het modem thuis, maar om in te loggen stel je je Airport in op PPPoE (PPP over Ethernet - je modem heeft immers ATM omgezet in Ethernet) en tik je daar je inloggegevens in. Dit zou moeten werken, maar ik heb er zelf geen ervaring mee (ik ga er nu vanuit dat de PPP in PPPoA en de PPP in PPPoE hetzelfde zijn - voor zover ik kan vinden op Internet zou dit inderdaad moeten werken)
Ik zou het stapje voor stapje aanvliegen (zie ook mijn antwoord aan Waltman hierboven):
  • Probeer eerst gewoon je computer met de modem aan de praat te krijgen, met de modem in de (standaard) router stand.
  • Probeer daarna er voor te zorgen dat je de router functionaliteit uit zet, zodat je computer wel op Internet kan maar je gelijk het 'echte' IP adres krijgt. Hier ga je ook ontdekken of je dat voor elkaar krijgt, of dat je nu op je computer zult moeten 'inbellen' (username/wachtwoord) voordat je op Internet kunt. Dit bepaalt of je in scenario 1 of 2 terecht komt zoals ik hierboven heb beschreven.
  • Probeer vervolgens je airport extreme er tussen te zetten.
In het ergste geval kun je inderdaad altijd je Sitecom modem als router gebruiken en je Airport Extreme als WLAN bridge.

Succes!
Ruud

[Reactie gewijzigd door ruud76 op 25 oktober 2009 09:32]

Toch een vraag (aan ruud76),
Ik heb dit modem gekocht om dat mij speedtouch 580i rare kuren begon te vertonen. Ik heb de DC-227 gekoppeld aan een linksys WRT150N. Ik wil de DC-227 alleen als modem gebruiken. Echter ik krijg de DHCP functie niet uitgeschakeld zoals hierboven vermeld.

- Modem only instellen geen probeem
- DHCP uitschakelen, probleem. Wat bedoel je hier nu precies ?
1. in basic settings/dhcp -> change dhcp mode tot none ?
resultaat, modem onbereikbaar, reseten, opnieuw instellen etc

2. in advanced settings/routing -> enable routing uitschakelen
nog niet geprobeerd.....is dit wat je bedoelt ?

Ik hoor het graag van iemand die hier succes mee heeft gehad.
Score: 0
Hoi Waltman,

Als je de stappen volgt die ik heb beschreven, klopt het dat je modem onbereikbaar wordt zodra je DHCP uitschakelt (jouw scenario 1 dus). Dat komt omdat je modem vanaf dat moment transparant wordt voor het netwerkverkeer, en je Linksys router het publieke IP adres krijgt. Als je toch nog bij de modem wil kunnen, kun je de computer rechtstreeks aansluiten op het modem en op je PC het IP aders 10.0.0.100 handmatig instellen (geen DHCP), met netmask 255.0.0.0. Daarna kun je met je browser naar 10.0.0.1 gaan en dan kun je alsnog bij je modem. Let op! Om je computer daarna weer gewoon met Internet te kunnen gebruiken moet je dit weer ongedaan maken (dus je PC weer instellen op automatisch IP adres via DHCP).

Mijn advies is daarom:
  • dat je je pc rechtstreeks op de modem aansluit en zorgt dat je PC zo is ingesteld dat hij een IP adres via DHCP krijgt;
  • dat je probeert of je nu vanaf je pc kunt internetten in de normale stand van de sitecom modem (als router);
  • daarna de modem instelt op 'modem only' en daarna de DHCP functie van de modem uit zet;
  • daarna wederom probeert of je kunt internetten;
  • dat je daarna de router er tussen zet;
  • en daarna wederom probeert of je kunt internetten.
Als iets dan niet werkt, weet je zo ook steeds waarom het niet meer werkt... (na de 2e stap weet je dat je modeminstellingen goed zijn, na de 4e stap weet je dat je modem goed in de modem-only stand werkt en na de 6e stap weet je dat ook je router goed is ingesteld).

Hoop dat dit je helpt.

Groetjes!
Ruud.

[Reactie gewijzigd door ruud76 op 11 augustus 2009 12:58]

Alle modems tegenwoordig zijn ook routers. Zeker de consumentenversies. Dat kan ik niet zien als een negatief punt. En zeker niet van het product zelf. Overigens is dit geen review als je 't mij vraagt..

[Reactie gewijzigd door RichardHoman87 op 20 april 2009 08:20]

Ik krijg zelfs van mijn UPC kabelmodem een IP adres als mijn internet provider niet beschikbaar is, en dat kan ik niet uitzetten.
Verder is dit niet echt een review maar meer een how-to voor die modem/router. Misschien zou je iets meer kunnen toelichten over snelheden, aansluitmogelijkheden etc... ?

[Reactie gewijzigd door FragDonkey op 20 april 2009 08:41]

-

[Reactie gewijzigd door ruud76 op 11 augustus 2009 12:41]

Hallo Ruud,

Ik zal eerst maar eens beginnen met mijn specificaties, en die zijn:

Sitecom DC-227 modem

D-Link dir615 Router

provider: ADSL van KPN

OS: Windows XP
-------------------------------------------

Mijn Probleem in het kort:

Ik kan na het inschakelen van "modem only" en het uitschakelen van de DHCP niet meer het internet op. Hierbij is mijn PC rechtstreeks aangesloten op het modem. Als ik de router ertussen zet, dan krijgt die ook het internet signaal niet goed binnen. Als ik het modem in zijn routerfunctie laat, krijgt de router wel het internetsignaal binnen.

Voordat ik die dingen doe, kan ik uiteraard wel het internet op.

Heeft dit te maken met de info die moet worden ingevuld voor de connectie met de provider?


Alvast bedankt,
Rik
beste Ruud,

heb ook de modem gekocht om deze in bridge te zetten, maar bij de 'Nederland' lijst kan ik niet kiezen voor handmatig. Handmatig kan ik wel kiezen als is bij land kies voor overig, maar daarna kan ik niet modem only/PNAT instellen, alleen de ADSL-instellingen.

mijn modem heeft:
Boot Code Versie : v2.01.0A
Runtime Code Versie : 00.18.08 (Apr 9 2010 18:59:50)

heb jij nog wat tips ?

Alvast bedankt !
Hanc
Hanc,

Ik weet niet of je er nog wat aan zal hebben maar voor eventuele andere kopers van dit product wel misschien.

Ik heb dit modem vandaag gekocht vanwege het stuk gaan van mijn Copperjet.
Dit gaat dus om de V2 versie, het bovenstaande verhaal denk ik over de V1.

Mijn modem kwam direct online en gaf de PC een ip adres, even handig voor het instellen. Met de PC een ip adres heb ik de DHCP server uitgezet.
Na even wat worstelen met de verschillende settings heb ik eerst de Firewall en NAT uitgezet. Beide niet nodig, doet mijn Soekris bakje wel.
Hierna heb ik de "Wizard" uitgevoerd met land op overig waarna ISP op manual komt te staan.
In het volgende scherm kan je dus je ADSL settings kwijt van de provider, om dus het modem als complete bridge te zetten stel je dus hier de "bridge" functie in. Denk er om, niet de "1483 bridge".
Na op Apply te drukken zal je modem rebooten en zal het blauwe Internet lampje niet meer branden, in de manual staat hij groen, bij mij is hij blauw.
Hierna kwam mijn Soekris bakje weer online met het oude vertrouwde IP adres van de provider.

Missie geslaagd. Nu is het modem een domme bridge en voert alleen nog maar als taak de management interface uit. Braaf zo.

Groeten,
Age
Pas dit modem gekocht voor mijn Solcon ADSL2+ internet verbinding, vergeet het maar werkt niet. Modem gaat terug en we gaan maar eens een Linksys proberen.

het probleem met dit modem is dat de modem wel de ADSL2+ connectie kan maken ik zie bv 1029 up en 190127 down. Maar krijgt geen IP-adres van Solcon. Waarschijnlijk dat het PPPoA handshake gebeuren niet goed loopt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*