Ik zocht een ADSL2+ modem, en dit is eigenlijk de enige die op het moment goed leverbaar is. Een modem (technisch een
bridge) blijft van het IP netwerkverkeer af, en zet in feite enkel het ADSL signaal op de PSTN telefoonlijn om naar LAN. Vervolgens kun je dan je bestaande (wireless) router aansluiten voor zaken als firewalling, NAT en portforwarding.
Het apparaat ondersteunt alle op dit moment gangbare ADSL/ADSL2/ADSL2+ standaarden (tot 24 Mbps downstream en 1.5 Mbps upstream). Bij het aansluiten probeert de modem zichzelf te configureren. Bij mij was sprake van plug-and-play en werkte het modem zonder dat ik iets hoefde te configureren, maar mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan kan configuratie eenvoudig via een web-based Wizard. De meeste Nederlandse Internetproviders zijn voorgeconfigureerd en kunnen in de Wizard uit een lijst gekozen worden (de lijst is wel enigszins gedateerd: Telfort ontbreekt en Speedlinq staat er nog tussen). Mocht een provider ontbreken, dan is het manueel configureren ook mogelijk.
Alhoewel de DC-227 als modem wordt verkocht, is ook volledige routerfunctionaliteit met zaken als firewalling, NAT en portforwarding aanwezig. Enerzijds positief, maar anderzijds staat deze functionaliteit standaard ingeschakeld en het uitschakelen ervan is geen sinecure (en staat helaas ook niet beschreven in de handleiding). Na lang zoeken is dat uiteindelijk toch gelukt en werkt het modem zoals ik wilde (namelijk als
bridge). Mijn mijn wireless router neemt zo de routertaken op zich. Om mensen die dit apparaat om dezelfde reden aanschaffen eenzelfde zoektocht en bijbehorende frustraties te besparen, hier een korte uitleg over hoe je de routerfunctionaliteit kunt uitschakelen (ik gebruik Telfort Internet):
- Zorg eerst dat je gewoon kunt Internetten met de modem in routerfunctie.
- Ga vervolgens naar de webpagina van de modem (10.0.0.1), start de Wizard en kies hier voor "Nederland" en vervolgens voor "Manuele installatie" (ook al staat je provider in de lijst).
- Bewerk de huidige entry door 'm in te stellen op 'modem only' met PNAT uitgeschakeld. Klik daarna op 'modify' (!) en vervolgens op ' apply' en start de modem daarna opnieuw op.
- Je computer zal nu echter nog steeds het IP adres 10.0.0.100 krijgen! Dit komt omdat de DHCP server van de modem nog aan staat, en die reageert sneller dan de DHCP server van de Internet provider; waardoor je nu dus geen gebruik kunt maken van Internet (je kunt wel nog bij het modem). Ga om dit op te lossen opnieuw naar de modem via je webbrowser (op 10.0.0.1), schakel de DHCP server uit (in het advanced scherm) en herstart de modem opnieuw.
Na opnieuw opstarten, is je modem transparant voor het IP protocol en zal de aangesloten router het door de provider toegewezen (publieke) IP adres krijgen. Het modem functioneert op deze manier feilloos met een Apple Airport Express of Apple Time Capsule als 802.11n router .