Ubiquiti UniFi UAP-AC Review

Froos
18 mei 2015, laatste update op 18 mei 2015, 13.727 views

Ubiquiti UniFi UAP-AC

Ze zijn niet goedkoop, ze bieden features die de simpele gebruiker niet zal waarderen, maar als je thuis een goed presterend probleemloos werkend draadloos netwerk wilt hebben dat een naadloze dekking in je hele huis garandeert, dan is dit zeker wel een merk en model om naar te kijken.

Pluspunten

• Bereik
  • Controller software
  • Stabiliteit

Minpunten

• Zero Handoff werkt nog niet
  • De Prijs

Na jaren van geklooi met access-points in routers en de losse APs van Apple was ik er klaar mee: Er moest een fatsoenlijke oplossing komen. Een paar jaar terug was het aantal draadloze apparaten nog te overzien maar intussen hebben we in onze tweepersoonshuishouding ruim 8 apparaten (werklaptop, privé laptop, telefoon, tablet) die op het WLAN zitten, nog even los van alle andere zaken (TV, IP cams, Home Automation, etc). Kortom: de afhankelijkheid steeg, de prestatie-eisen ook en de betrouwbaarheid en de dekking van het spul tot dan toe ging van matig tot dramatisch.

Professioneel spul (bv Cisco APs) hebben hele mooie technieken zoals beam forming, storingsbron-detectie en mooi management, maar die dingen kosten een vermogen. Waar vind je nou APs die EN die pro features hebben maar wel betaalbaar zijn voor Jan met de pet?

Na uren research op het web kwam ik bij Ubiquiti uit. Betaalbaar is wel een relatief begrip, want 250 - 300 euro voor 1 access-point is zeker niet goedkoop. Vergeleken met een volledig professionele oplossing van vele duizenden euro's is het echter een koopje. In principe heb je de keuze tussen diverse APs, waaronder de Wireless-N versies (AP en AP-Pro). Deze zijn qua kosten een stuk gunstiger maar jah, AC is wel de toekomst en de eerste AC apparaten deden ook bij ons hun intrede. Toch maar AC dan.

Het mooie van de Ubiquiti Unifi oplossing is dus die pro insteek. Waar je bij de meeste professionele oplossingen twee apparaten nodig hebt (de controller die alles regelt en het access-point die alleen maar radio is) heeft Ubiquiti de controller als softwarepakket uitgebracht. Dit kun je draaien op Mac, Windows en zelfs op Linux. Het start een mini webserver waar je op inlogt en bijna alle instellingen kunt voornemen. Je maakt de SSID(s) aan, geeft het authenticatie mechanisme op (WPA, WPA2, private of enterprise) enzovoort. Ook beheer je de firmware vanaf hier. Vervolgens hang je aan die config je access-points.

Die access-points vind ik persoonlijk er heel sjiek uitzien. Ze zijn een centimeter of anderhalf dik en een kleine 20 cm in het vierkant. In het midden is een klein vierkant dat LED verlicht is en een (rudimentaire) status weergeeft. Steady blauw: alles ok, wit knipperend: boot, blauw knipperend: upgrade in progress. Verder krijg je er 2 frames bij, 1 om 'm direct een plafond of muur te schroeven, 1 om 'm op een tegel in een verlaagd plafond te monteren. De AP wordt met een Power over Ethernet injector voorzien van stroom. Je kunt dit uiteraard ook met een PoE switch doen, maar die zijn me nog wat te prijzig voor het aantal APs dat ik bezit. In eerste instantie heb ik 1 AC AP gekocht om te testen, intussen bezitten we er 2; 1 per etage. Wireless-AC doet 't toch niet lekker door een betonvloer heen.

De controller-software is goed doordacht, niet te complex maar je moet wel wat snappen van wireless networks om 't goed in te kunnen stellen. Wat ik heel stoer vind, is het feit dat een gastennetwerk inclusief portal volledig geïntegreerd is. Je kunt je gasten op basis van een wachtwoord toegang geven, je kunt het op basis van een login code doen die je kunt laten genereren met de controller software, je kunt ook een portal instellen waar men een creditcard moet invullen en betalen voor toegang. Dat laatste heb ik nog niet geprobeerd. Wat wel uitstekend werkt, is het toegangscode stukje. Je zou je kunnen voorstellen dat je dit ook voor je kinderen als toegangsbeperking kunt instellen. Je kunt namelijk aangeven op welke tijden het gastennetwerk beschikbaar is en voor die codes en hoe lang ze geldig zijn (van een uur tot meerdere dagen). Uiteraard kun je instellen of een gastennetwerk bij de rest van je infra mag of niet. De frequenties en wide channel instellingen moet je wel per AP en op de AP doen. Dit doe je vanuit de controller software maar is geen centrale instelling. Dit is uiteraard logisch; je kunt meerdere netwerken en APs naast elkaar gebruiken en als je dit centraal zou instellen, zou je je eigen frequentieconcurrent kunnen worden.

De controller software laat je veel regelen. Je kunt zien wie er op je netwerk zit, hoe lang die er al zit, hoeveel verkeer die genereert, met welke frequentie/protocol deze er zit, wat het mac adres en IP adres is en meer. Ook heb je hier de mogelijkheid om zo'n client van je netwerk te kieperen (block) of te laten reconnecten. Daarnaast kun je per AP zien hoe de verdeling is met het aantal clients, kun je instellen hoe de balans moet zijn tussen APs wanneer er 1 overbelast dreigt te raken (niet dat je daar thuis ooit aan zult komen), welke storende APs er in de buurt zijn (rogue access-points) en nog veel meer informatie en statistieken die je normaal niet zou krijgen. Ik vind dit zeer waardevol, zeker als je problemen hebt, ben je veel sneller bij een oplossing.

Ubiquiti brengt regelmatig nieuwe softwareversies uit. Meestal gaat een nieuwe controller versie gepaard met een nieuwe firmware versie voor de APs. Deze is super simpel uit te rollen: je zet de controller-software over de bestaande installatie heen. Vervolgens detecteert deze dat de APs nog oude firmware hebben en biedt je de optie om ze handmatig te upgraden of een rolling upgrade te doen, waarbij de controller software iedere AP stuk voor stuk afgaat en de firmware automatisch updated.

De AC APs hebben 1 firmware 'probleem', dat de andere APs niet hebben. 1 van de features die Ubiquiti biedt, is 'zero handoff'. Dit houdt in dat je, kort gezegd, zonder stotteren van de ene naar de andere AP kunt verbinden zonder dat voor je client het signaal wordt onderbroken. Je kunt dus een youtube filmpje kijken en roamen van AP1 naar AP2 zonder dat het filmpje stopt of blijft hangen. Dit feature zit wel in de AP en AP-Pro, maar NOG niet in de AC APs. Ubiquiti zegt dat hieraan gewerkt wordt, maar deze status is de afgelopen 4 firmware versies niet veranderd. Uiteraard ga ik ervan uit dat dit er wel in gaat komen maar wanneer weet alleen Ubiquiti en die doen geen uitspraken anders dan 'work in progress'.

Qua stabiliteit en bereik heb ik totaal geen klachten. Wel heb ik tijd besteed aan het uitzoeken van het juiste WLAN kanaal. Met InSSIDer op de Macbook ben ik uitgebreid gaan rondlopen om te kijken op welke frequentie ik de minste 'concurrentie' heb. Als je in een buurt woont waar de bewoners nog al eens wisselen (appartementengebouw met veel wisselingen bijvoorbeeld) dan is het wel aan te raden om dit eens in de zoveel tijd eens te doen, maar dat heeft uiteraard niks met deze oplossing te maken. De radio in deze APs is, in mijn optiek, geweldig. Ons bereik was nog nooit zo goed. Met mijn 2014 Macbook haal ik probleemloos 800 Mbit en hoger. Sinds we op deze APs zijn overgegaan is de wireless internet ervaring met 200% in kwaliteit gestegen! Wel moet ik als opmerking hier maken dat je zo'n AP wel IN je woonkamer hangt. Dit in tegenstelling tot router/AP combinaties die meestal, gedwongen door de aansluiting van de kabel of ADSL, in je meterkast staan. De locatie van de AP is dus veel dichter bij de clients, waardoor de ervaring toch al beter is. Maar, voorheen hadden wij Apple Airport APs, deze hadden een duidelijk minder bereik en doorvoer dan deze AC APs, ondanks dat deze ook in de woonkamer waren gepositioneerd.

Ook hebben we totaal geen problemen met hangers of uitvallers. De APs zijn super stabiel, ook als de controller niet beschikbaar is, gaan ze gewoon door. Het is dan ook geen eis dat de controller constant beschikbaar is. Zelfs wanneer je WPA2-Enterprise hebt ingeregeld met een Radius server, gaan de APs zelf bij de Radius server authenticatie halen, daar is je controller dus ook niet voor nodig. Wel moet je eraan denken dat je alle APs op de Radius server aanmeldt (foutje waar ik zelf tegenaan liep).

Samengevat: Ze zijn niet goedkoop, ze bieden features die de simpele gebruiker niet zal bekijken of waarderen, maar als je als ITer thuis een goed presterend probleemloos werkend draadloos netwerk wilt hebben dat een naadloze dekking in je hele huis garandeert, dan is dit zeker wel een merk en model om naar te kijken. Wij zijn er zeer enthousiast over!

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi UAP-AC?

ik vind de ubiquity wel degelijk goedkoop voor wat je krijgt.

een dergelijke kwaliteit manageable enterprise niveau ap kost van een ander respectabel merk rustig het dubbele of meer, of er moeten weer licenties bij aangeschaft worden die net zo duur zijn als een zo'n accesspoint.
Naja, deels wel en deels niet. Na wat webshops vandaag afgelopen te hebben kom ik tot de conclusie dat het toch meer in de semi-professionele hoek gezien wordt. Dus niet in dezelfde hoek als een Cisco of Aruba omgeving. Ik vind dat wat kort door de bocht, maar goed, het zij zo.

Als je het plaatst in de prosumer omgeving, dan zit je in de topsegment Netgears, Asussen en D-Links.. Daar is de gemiddelde prijs zo 150-250 euro, Ubiquiti zit dan weer bovenin het segment.

Ik ben het met je eens wanneer je zegt, je krijgt alles, je hoeft geen licenties te kopen etcetera. Maar als je het vergelijkt met andere prosumer apparaten, dan is het toch redelijk prijzig.
mijn conclusie is dat het prima professioneel inzetbaar is. ik kan het juist niet met stand alone prosumer apparaten vergelijken.

is het volgens jou semi-professioneel omdat het maar beperkte opties geeft tot beheer?
alles wat je verder nodig hebt stel je normaal gesproken in op de firewall die je ervoor hebt staan op vlan niveau. een dedicated firewall is daar veel beter in en alles wat een ap niet hoeft te doen komt weer ten goede aan de stabiliteit.

Ik beoordeel professioneel op een andere definitie, ik vind het professioneel omdat het in professioneel opgebouwde omgevingen heel erg goed te beheren is, heel flexibel inzetbaar is en precies doet wat het moet doen. niet meer of minder. exact zo als het in mijn obtiek hoort
Het is niet mijn vaststelling dat het semi professioneel is, ik zie het in die categorie bij een aantal webshops. Ik vind een omgeving waarmee je probleemloos 200-1000 APs kunt beheren wel degelijk professioneel. Het gros van de midsize bedrijven in Nederland zal niet zoveel APs hebben en hier dus meer dan uitstekend mee uit de voeten kunnen.

Aan de andere kant, ik ben regelmatig bezoeker van conferenties zoals VMworld, waar een goeie 8000 bezoekers komen. Het gros daarvan is ITer, die minstens 2 apparaten met WLAN bij zich hebben. Meestal zie je daar een Cisco oplossing waarbij ook die moeite heeft om te kunnen voorzien in de gewenste prestaties (de dekking is meestal wel in orde, met uitzonderingen). Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat het WLAN nagenoeg onbruikbaar is in een zaal met 8000 ITers. Ik vraag me af of je een dergelijke load met Ubiquiti wel zou kunnen afhandelen. Mijn vermoeden is dat dat dan toch een tandje te hoog is.
mijn vermoeden is dat het wel gaat omdat de adapters de load verdelen over de beschikbare acces points.

het is o.a. een kwesie (net als bij de cisco) om genoeg bandbreedte en dus genoeg punten neer te hangen, de load kan verdelen en te zorgen dat je voldoende IP adress kan uitdelen.

voor 5000 man zou ik 30-60 acces points neer hangen en spreiden over de gehele band. 802.11 is in dat opzicht niet het fijnste protocol

en zelfs als je voldoende IP adressen en access points hebt... als je internet verbinding maar 100 mbit is is het leuk dat je 5000 man internet aan bied, maar het wordt merkbaar traag wat voor acces points er ook achter hangen.

Als je alles op alles zet is het heel moeilijk om heel veel gebruikers in een kleine ruimte tegelijkertijd te voorzien van internet.

ik denk dat je op de pieken meer dan 3000 connecties verwerkt en een burst rate van zeker 180 Mbit hebt daar moet je omgeving wel op ingericht zijn. dat is echt het serieuzere werk waar de access points maar een klein deel van uitmaken
Mooie review. Ik heb zelf wel wat aan liggen kloten met DD-WRT en Open-WRT maar dat dekt de lading ook niet helemaal (vooral ook beperkingen van de hardware). Misschien dat dit ook iets voor mij is. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je nu routeert?
Ik gebruik de router die ik van m'n provider heb gekregen. Het ingebouwde AP heb ik uitgeschakeld.
Bedankt voor je vlotte reactie. Zelf ben ik ook aan het kijken of ik het routeren anders aan kan pakken. Misschien met een router van Ubiquiti.
Alternatief, als je er budget voor hebt, is een zBox PCtje met 2 netwerkpoorten en pfsense erop ofzo :)
Is het overwegen waard maar ik heb nu niets en met een slimme keuze van hardware kan ik nog jaren vooruit. Een solide router is (net als deze ap) geen weggegooid geld denk ik.
Anoniem: 55563 19 mei 2015 01:05
Leuke review, met name omdat ook op tweakers de aandacht voor optimaliseren van wifi nogal onderbelicht blijft. Ik heb wel wat twijfels bij de prijs-kwaliteitverhouding. Voor deze prijs mag je inderdaad wel goed bereik verwachten. Echter als je een echt consumentenproduct pakt van iets betere kwaliteit dan kom je ook echt wel een heel eind.

Een AP in de meterkast is natuurlijk nooit ideaal. Hier in huis is de router losgekoppeld van het fiber modem. Die laatste staat in bridge mode zodat de losse D-Link router al het verkeer afhandelt. De router draait op een recente DD-WRT build waardoor ook meteen een boel extra features beschikbaar zijn zonder extra kosten. De router met geïntegreerd wifi hangt vrij centraal in de woonkamer en biedt daardoor zeer goede dekking in een groot deel van het huis. Helemaal boven hangt een extra access point voor dekking in de rest van het huis.

Router en access point hebben dezelfde SSID en wachtwoord en staan op verschillende niet-overlappende kanalen ingesteld. Roaming werkt zo perfect op alle wifi-apparaten. Dit alles met apparatuur die zeker niet zo fancy is als Ubiquiti. Ik zou dus niet zomaar honderden euro's meer uitgeven aan wifi-apparatuur als met goedkope hardware ook een goed resultaat behaald kan worden.

Het design van de Ubiquiti hardware spreekt me wel aan. Gewoon functioneel, en het kunnen monteren aan een plafond vind ik wel een plus.
Ik ben het met je eens dat het fatsoenlijk neerzetten van een draadloos netwerk in je huis onderbelicht blijft. Sterker nog, het blijft niet alleen hier op Tweakers onderbelicht, het blijft in z'n geheel redelijk onderbelicht.

Het flauwe is ook dat tools om bijvoorbeeld storingsbronnen mee te detecteren, direct alweer een pro prijskaartje hebben. Zo kost een simpele 2.4 ghz scanner al 200 euro. Wil je er ook nog de richtantenne bij hebben zodat je niet alleen kunt zien DAT er storing is maar ook nog WIE het veroorzaakt, moet je er nog eens 150 euro bovenop leggen. En dan hebben we het nog maar over een simpel stukje gereedschap om 2.4 ghz netwerken mee te troubleshooten. 5 Ghz zit daar nog niet eens bij. Zodra je in de serieuze hoek komt, gaat het over duizenden euro's voor radio meetapparatuur.

De branche zelf helpt ook niet echt. Ik denk dat veel mensen hun router in de meterkast hebben Toegegeven, heel mooi zijn die dingen niet EN in het gros van de gevallen zit de aansluiting voor internet (ADSL, Glasvezel, Coax) daar. De meeste producenten schroeven zo'n APtje op hun router maar houden er geen rekening mee dat dat ding aan de voorkant van het huis in een afgesloten kast met allerlei bekabeling en storingsbronnen staat. Hoe simpel zou het zijn om het AP deel los te trekken (laat het software controller deel lekker in de router zitten, niks mis mee) en als kleine PoE powered appliance ergens in je huis te kunnen zetten.

Zoals jij ook aangeeft, de Ubiquiti APs hebben een sleek design. Bij ons hangt ie aan het plafond in de woonkamer en aan de muur op de eerste etage. Ze vallen nauwelijks op, je kunt ook nog de LED uitzetten, dan trekken ze helemaal geen aandacht meer. Maar door hun positionering EN de goede radio eigenschappen, zijn de dekking en prestaties subliem.

In professionele netwerken worden 2 tot 3 APs in een ruimte geplaatst die samen dekking EN prestatie leveren voor bijvoorbeeld een college van 30 personen. De techniek om APs efficient en effectief samen te laten werken, is dus allang realiteit. Waarom is er voor de echte consumer markt dan nog steeds geen goede oplossing voor fatsoenlijke dekking en prestatie in huis?

[Reactie gewijzigd door Froos op 23 juli 2024 09:06]

Anoniem: 55563 @Froos19 mei 2015 13:13
De discussie omtrent rammelende hardware kunnen we denk ik doortrekken naar routers. De gemiddelde router die consumenten bij hun aansluiting geleverd krijgen, is abominabel. Die apparaten zijn behoorlijk storingsgevoelig en het ontbreekt aan fatsoenlijke rekenkracht als er wat meer mensen zijn ingelogd waarbij ook nog eens bijv torrents worden binnengehaald. Al die verbindingen trekt zo'n apparaat vaak niet en dan loopt de boel ineens traag of zelfs helemaal vast. Ook de gemiddelde firmware is bijzonder karig.

Een beetje router ben je toch al gauw 100 euro voor kwijt en dan is het nog steeds low budget. Voor de kenners biedt o.a. DD-WRT of Open-WRT verlichting maar ook dat is niet altijd ideaal vanwege de beta status. Flashen is ook zeker niet zonder risico. Instellen vergt ook wat meer kennis maar als het eenmaal draait dan is het fantastisch. En dan is het jammer dat op een enkeling na geen enkele fabrikant dit standaard zo levert.

Bij AP's is er natuurlijk ook vaak de kwestie van de juiste antennekeuze. Er zijn eigenlijk teveel variabelen om rekening mee te houden. De 5 GHz band is een prima oplossing voor interferentie omdat het zo slecht door muren gaat. Je hebt dus praktisch geen last van de buren. Plaats strategisch AP's door het hele huis en de dekking is opeens prima. De kanalen zijn allemaal non-overlapping. Het probleem is echter dat nog steeds niet alle wifi-apparatuur 5 GHz ondersteunt. Bovendien speelt er een kanalen-probleem waarbij verschillende apparatuur verschillende groepen kanalen ondersteunt. Wifi is de afgelopen jaren eigenlijk gewoon een rommeltje geworden en dan is het logisch dat een consument geen idee heeft.
Misschien dat ik het gemist heb, maar is de verlichting ook uit te schakelen?
Of dat ie alleen rood oid knippert in geval van geen connectie. Zoiets.
De verlichting is ook uit te schakelen. Dit is wel een centrale functie (op de controller). Dus geldt, of allemaal uit, of allemaal aan. Het is via de GUI niet individueel te configureren. Mogelijk dat het wel op CLI per AP kan, maar ik weet niet of je dat moet willen.. :)
Voor mijn kleine één etage woning is eentje meer dan genoeg :)
Of ik er een koop weet ik nog niet, maar zou dan in de woonkamer aan het plafond komen te hangen.
Mijn slaapkamer is achter de woonkamer, en wil dan geen licht van het ding als ik probeer te slapen :)
Mooie review, thanks! Hier ga ik denk ik wel mee stoeien; eerst thuis en daarna op de zaak. Wat ik vooral belangrijk vind is de zero handoff, werkt deze inmiddels wel feilloos op dit AP?
nope. Hand-of staat nog steeds op de to do featurelijst.
Iets meer dan 3 jaar later. Werkt de ZHO onderhand door software updates? En ben je nog tevreden met de techniek/mogelijkheden van de AP?
Zero Hand Off is nooit geimplementeerd. Intussen is het "Square"-model ook End of Life. Wij zijn overgestapt op de UAP-AC Pro. Zie de review daarvan alhier.
Dan je wel voor de reacties op je oude review.
Het is voor een thuis situatie en kan dit model betaalbaar overnemen. Maar nu snap ik waarom betaalbaar.

Ga er nog even over na denken.
In de controller komt ie op End of Support te staan. Ik weet niet of ie dan ook nog firmware updates krijgt maar de kans is gering. Als je 'm voor heel weinig kunt krijgen, geen punt (ze waren ooit hoerig duur). Anders zou ik adviseren om voor de UAP-AC Pro gaan. Of de Lite als je geen hoge eisen hebt qua aantallen clients :)
Ik ben aan het rond kijken en apparaten aan het sparen. Woon nu in een appartement en heb een Edgerouter X en een Cisco Aironet 3502i gevoed door een Linksys LGS108P (POE/POE+)

Voor nu voldoet dit. Echter zijn we nu aan het kijken voor een woonhuis met 3 verdiepingen (BG, 1ste en zolder)
De Cisco is te ingewikkeld voor mij, ben een hobby nerd met een zwak voor mooie spulletjes :)
Een bevriende Netwerk Ingenieur heeft mij geholpen met de Cisco AP.

Maar ik heb sinds de Edgerouter een zwak voor Ubiquity, het is (semi-) pro en heeft een GUI voor de basis en de CLI voor diepgang. Tot nu toe kan ik met de GUI en handleidingen alles doen wat ik wil.
De Unify software ziet er voor mij prettig uit, ik denk hier veel zelf mee te kunnen doen zonder een remote sessie te openen met die vriend van mij.
Daarnaast vind ik het niet erg om mij te verdiepen in de hard- en software.

Wat ik nog niet geregeld heb zijn 3 SSID's (Privé, IoT, Guest) waarbij de cliënt en AP overleggen of het 2,4 of 5GHz moet zijn.
Nu heb ik 1 SSID die 2,4 en 5GHz gebruikt.

Nadeel van enkele Unify producten is dat ze op 24v POE werken, mijn switch ondersteunt dit niet. Dus wil hier wel rekening mee houden, dat ik geen adapters moet toevoegen.

Bedankt voor al je info. Ik ga nadenken, info opzoeken en vergelijken.
Ik kan een setje van 2 aanschaffen voor 90 Euro. Waar ik nog een beetje tegenaan zit te hikken is:
- Ontbreken van zero hand-off. Het lijkt me juist ideaal als ik vanaf het huis verder de achtertuin in loop, dat ik waarschijnlijk zal switchen van de AP in de hal beneden naar de AP in de dakkapel waar ik op dat moment een rechte line-of-sight mee zal hebben.
- Energieverbruik: er wordt een max van 22W opgegeven, veel hoger dan de AC-Pro of AC-Lite. Nu is max geen 'idle', maar als ik aan de ene kant met LED-verlichting het energieverbruik probeer te verminderen, zou het jammer zijn als aan de andere kant er 2 apparaten 24-7 energie staan te verspillen.

In hoeverre zijn de 2 bovenstaande 'bezwaren' reeel, denk je?
Ik kan je volledig vinden in jouw review. Zelf ook veel geklooi gehad met routers en geïntegreerde WiFi, repeaters, enz. Uiteindelijk gekozen voor een Ubiquiti oplossing voor de AP's en alle problemen zijn gesmolten als sneeuw voor de zon. Heb wel de gewone Ubiquiti AP's, niet de AC-variant. Het kost idd wat meer, maar het werkt dan ook super stabiel out-of-the-box en de configuratie interface (controller) is heel gebruiksvriendelijk.
Ook niet onbelangrijk: de controller kan gewoon netjes geïnstalleerd worden op een Linux machine! Voor meer info (Ubuntu), zie hier.
Heerlijk spul dit. Heb een vrij grote woning met op 4 etages 'wifi-behoefte'. Alles wat ik tot voor kort geprobeerd had werkte voor geen meter. Hogere segment Asus (of vergelijkbaar) spul. Grootste probleem bleef de roaming. Op één punt werkte het wel, maar zodra je naar een andere plek in huis gaat beginnen de problemen.

Niet met ubiquiti. Heb 3 AP-LR's, 1 AP-Pro en 1 AP-Outdoor+. Werkt perfect.

Bij een topmodel van Asus betaal je natuurlijk ook voor de niet gebruikte toeters en bellen die er op zitten. Bij Ubiquiti is dat niet het geval, daar zit elke euro in de kwaliteit van het apparaat.

Zero-handoff heb je waarschijnlijk niet nodig hoor. Kan hier ook gewoon YT kijken terwijl er 'geroamed' wordt, buffer is voldoende. ZHO wordt voornamelijk gebruikt als je ook VOIP gebruikt. Het netwerk wordt er ook merkbaar langzamer van.
even een vraag, de controller software, moet die dedicated 24/7 draaien of heb je dat alleen nodig voor de config? maw, heb ik een servertje nodig die altijd aan staat?
Hi,

sorry, ik had je vraag niet gezien.

In principe heb je de controller alleen nodig op het moment dat de AP boot. Daarna kun je 't uitzetten. Wil je echter monitoring/statistieken hebben van je WLAN, moet je het uiteraard wel laten draaien.

Ter illustratie, ik heb een virtuele omgeving draaien waarin 1 VM draait op Debian met 1 gig RAM en 1 virtuele CPU waarop de software draait. Het vreet dus nagenoeg niks.

Maar het is geen eis dat het altijd moet draaien.
Nee, de AP gaat gewoon lekker door als je host van de controller software uitstaat.