D-Link mydlink Home Smart Plug WiFi (NL Versie) Review

9 april 2015, laatste update op 9 april 2015, 4.002 views Rapporteer

Via de app aansturen is traag (lamp springt pas aan na 10 sec.)
Data verloopt versleuteld naar de cloud, daardoor helaas niet te onderscheppen voor domotica-toepassingen en voor mijn doel ongeschikt.
Gemeten verbruik is bij test met halogeenlamp accuraat.

Pluspunten

• Prijs
  • Formaat
  • Ziet er degelijk uit
  • Niet alleen schakelen maar ook verbruik meten
  • Klokprogramma's mogelijk
  • 16A 250V rated, dus verbruiker zoals wasmachine meten zou bijv. ook kunnen

Minpunten

• Schakelen via app erg traag (10 seconden)
  • Aansturing verloopt via cloud
  • Data versleuteld met TLSv1, niet op te pikken met eigen scripts
  • Stroomverbruik, volgens datasheet max. 5W, wat vrij veel is voor een dergelijk apparaatje. Wordt na tijdje ook redelijk warm.
  • Ingebouwde temperatuursensor-gimmick vind ik een beetje nutteloos

3 van 5 sterren (Voldoende)
Deze plug (DSP-W215) gekocht omdat ik nog een goedkope manier zocht om in m'n domoticapakket (Domoticz) het verbruik van een apparaat inzichtelijk te krijgen. Stuitte bij toeval op deze plug en zag er veelbelovend uit. Zowel schakelen als energiemeten zie je niet gauw samen in één WiFi-smartplug en al helemaal niet voor de €39,95 die ik er voor betaald heb.

Na even zoeken kwam ik een interessante review + teardown video tegen: https://www.youtube.com/watch?v=rjry28Ym7kI hier was duidelijk te zien dat op de ingebouwde webserver (het ding draait lighttpd) een pagina is op te vragen met het actuele gemeten verbruik van de aangesloten verbruiker. Helaas draaide mijn plug een andere, geupdate firmware versie en kon ik dat niet uitlezen.

Heb het dataverkeer nog even een tijdje gesniffed met Wireshark, maar na een aantal oninteressante HTTP-requests praat de plug naar de cloud terug via een datastroom met TLSv1 encryptie en kon ik niet meer meelezen. Voor mijn toepassing dus ongeschikt, heb hem daarom teruggebracht naar de winkel.

De plug is aan te sturen met een app. In de doos zit een kaartje met QR-code. Nadat je de app hebt geinstalleerd kun je deze code scannen en kun je de plug koppelen aan je netwerk. De app geeft de voorkeur aan WPS, maar mijn router heeft dit niet. Je kunt dan ook via 'manual setup' de plug koppelen aan je netwerk. Je verbind eerst met het SSID wat de plug uitzend en daarna met je eigen netwerk. Dit was een vrij traag proces maar is wel gelukt.

Het schakelen van de plug verloopt via de cloud en is hierdoor behoorlijk traag. Wanneer ik op m'n iPad de smartplug bediende duurde het ruim 10 seconden voordat de aangesloten lamp inschakelde. Het weergegeven gemeten verbruik was wel vrij accuraat. Voor de aangesloten halogeenlamp gaf hij 45W aan, met een Cresta RCE-1106 energiemeter kwam ik zelf op 44W. Wellicht dat hij een schommelende belasting met slechte powerfactor, zoals een PC, minder goed meet.

De plug zelf is volgens mij niet erg energiezuinig, ik ben het helaas vergeten te meten (dom, dom, dom) maar hij werd na een tijdje wel redelijk warm.

De plug ziet er degelijk uit en is vrij compact. De specificaties zeggen dat hij geschikt is voor max. 16A 250V belasting. In het teardownfilmpje zie je ook dat het relais deze rating ook heeft. Een wasmachine of ander zwaar apparaat zou ik er daarom wel op durven aansluiten.

De plug heeft nog een ingebouwde feature: een temperatuursensor. In de app kun je instellen dat als de gemeten temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt dat je dan de verbruiker kunt uitschakelen. Het doel hiervan ontgaat mij een beetje, zeker omdat de sensor binnenin de smartplug zit. Beetje onnodige gimmick dus

Het was een leuk apparaatje geweest om in m'n domotica setup te gebruiken, maar door de versleutelde data en dichtgetimmerde webserver op het apparaat zelf kan ik er helaas niks mee.
Los van domotica zou ik hem ook niet gebruiken, het schakelen gaat erg traag.

Ik ga nu een Z-Wave opstelling gebruiken om het verbruik van een apparaat inzichtelijk te krijgen.

Heb jij ook een D-Link mydlink Home Smart Plug WiFi (NL Versie)?

Oeps,. net verkeerd gepost...

Hier nog een x..

Kon je met deze dlink DSP-W215 ook je Zonnepanelen monitoren? Weet niet of je dat getest hebt of kan vertellen... Kan het nergens vinden, vandaar..
Ik heb helaas geen zonnepanelen dus heb dit ook niet getest. Maar naar mijn idee zijn daar veel betere oplossingen voor. Ik zou een tussenmeter (laten) installeren, zo'n kWh-meter die je op een DIN-rail kan klikken. Daar dan een YouLess opplakken en op de YouLess de PVoutput firmware zetten. Dan heb je een systeem wat volledig automatisch logt en waar je geen omkijken naar hebt.
Das inderdaad een mooi idee,. maar alles bij elkaar vind ik het best prijzig.
Heb vanmorgen toch de DLink gehaald.
Moet zeggen, leuk, maar geen real time verandering in het vermogen. (Ja meet dus ook andersom)
Waarde zijn wel correct vergeleken met de Energie meter die er dan ervoor hangt.
Ga toch een Edimax scoren. Deze geeft een historie en kunnen net ff meet informatie geven, kosten etc.
Thanks voor je feedback
Soms is proberen gewoon het makkelijkste inderdaad ;) Succes!
Heb zojuist deze WiFi-bediende schakelaar uit mijn wenslijst gehaald naar aanleiding van de versleutelde data die het ding uitstuurt. Ik had er een printer mee willen wakker schudden via een scriptje rondom CUPS, maar zie er nu - ook vanwege de inschakelvertraging die je constateerde - van af.

Hartelijk dank voor je onderzoek daaromtrent!
Mooi dat mn review geholpen heeft, dat is één van de redenen dat ik ze schrijf.

Misschien kun je een Kankun plug van eBay o.i.d. halen, die schijnen te hacken te zijn met custom scriptjes om ze aan/uit te zetten.
Handige review, ik was benieuwd hoe deze wifi schakelaar zou werken in vergelijking met mijn Wiwo S20's. Die doen geen verbruiksmetingen, maar zijn wel te scripten (zie https://stikonas.eu/wordpress/tag/s20/). Misschien een interessant alternatief?
Ik inmiddels volledig overgestapt op Z-Wave stekkers die ik aan mijn domotica setup (Domoticz) kan koppelen.
Ik heb er net een aangesloten en van lag bij aan en uitzetten is geen sprake meer!
Hij kreeg wel meteen na aansluiten een OTA firmware update.
Ik heb er 3 maar van lag bij aan- en uitzetten is geen sprake. Ook handig is, dat ze te koppelen zijn met IFTTT.
Wat wel hinderlijk is, is dat 1 van de 3 enorm piept als ie aan staat. Iemand daarmee bekend?
Ik heb er net drie op de kop kunnen tikken voor 60,-. Gewoon nieuw in de doos; de plaatselijke blokker kon ze al een tijdje niet kwijt.

Ben nu aan het testen met de eerste plug. App vind ik een drama. Na succesvol geüpdatet naar de laatste firmware verliest die app continue verbinding met de plug. Zodra ik de plug in een ander stopcontact stop is hij weg uit de app: uw apparaat kan geen verbinding maken met internet. Plug heeft echter gewoon verbinding met de router. Dramatisch slechte app.

Ik gebruik nu Domoticz om de plug aan te sturen en dat werkt uitstekend. Schakelen gaat snel. Er is al een manier om de status uit te lezen maar ben daar nog niet aan toegekomen.

Al met al niet geschikt voor de gewone consument (door niet werkende app) maar voor mij icm Domoticz een goedkope manier om 3 pluggen toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door jelleeelco op 26 juli 2024 09:00]

Via Homebridge op m'n Raspberry Pi is de schakelaar óók aan te sturen. De data loopt wellicht via de cloud maar er zit nog 'gewoon' een webservertje in waar je vanaf, bijv. een Raspberry, gewoon data naartoe kunt sturen. Zodoende heb ik 'm ook aan Siri/Homekit van Apple weten te koppelen.

Ook IFTTT heeft een recipe voor mydlink zodat je IFTTT-acties er rechtstreeks aan kunt koppelen.

Overigens is mijn ervaring dat het schakelen praktisch instant gebeurd, en niet pas na plm. 10 seconden. Misschien een toevalstreffer in jouw geval maar bij mij is het klik->direct licht aan (of uit). En dan heb ik het zelfs nog apart in een gasten Wifi-netwerk zitten.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 09:00]

Weet je via welke URL de lokale webserver wordt aangeroepen? Ik kon het destijds niet vinden. Heb de plug toen teruggebracht dus voor mij is het niet interessant meer, maar misschien dat een lezer van deze review er nog baat bij heeft :)

En die schakeltijd die je noemt, is dat via de cloud of via de interne webserver van de plug?
Beiden; dwz. ik heb Wifi even uitgezet en via 4G geprobeerd (thuis) en dat was near-instant (max. 1 seconde vertraging zoiets). Intern, bijv als ik het Siri vraag* gaat het ook praktisch instant.

* Weliswaar is m'n Raspberry + Homebridge niet 100% betrouwbaar en pakt Homekit niet altijd de Homebridge goed op, maar als het werkt, is het snel.

Even in de json gekeken (momenteel even te druk om alles 100% uit te zoeken) maar daar staat:

this.name = config.name || 'DSP W215 Smart Plug';
this.url = "http://" + config.host + "/HNAP1";
this.username = config.username || 'admin';
this.password = config.password;

dus ik zou zeggen http://<ipadres>/HNAP1 als je inlogt met admin en de pincode van je device.

---

Nu scheelt het natuurlijk ook wel dat ik een restpartij in een winkel tegenkwam waar ze die dingen voor €12,50 per stuk verkochten (soort Action-achtige zaak). Voor €50,- moet je wel een héle goeie use case bedacht hebben, maar voor €12,50 koop je amper een 'gewoon' tcd'tje met digitale timer

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 09:00]

Bedankt voor de uitleg :)

Toevallig de 'Maxx' outlet ;) ? Heb ze daar in Groningen ook zien liggen, meen ook voor die prijs inderdaad.
Kun je deze smart-plug ook gebruiken met Windows?
Ik gebruik Windows 10 Home op mijn laptop.
Is er een App of programma voor Windows waarmee je de smart-plug kunt aansturen.
Of is er ook een web-interface?

Ik lees in jouw reactie iets over het IP-adres.
Kun je de plug daar ook mee aansturen/instellen?
Ja, er schijnt een webinterface te zijn, maar die registreerde m'n SmartPlug (nog) niet. Misschien was ik daar te snel mee, maar het kan ook zijn dat die portal alleen werkt voor de connected camera's. Heb ik eerlijk gezegd nog niet uitvoerig getest.

Het IP adres is niet zo spannend, die geeft alleen aan wat de firmware versie en het IP nummer en serienummer van het device is. Geen uitgebreide management verder. Tenminste, tenzij er verborgen functies in zitten die ik nog niet gevonden heb :)

EDIT: De website van Dlink zelf ondersteunt, zoals ik al dacht, inderdaad alleen de connected camera's, routers en online cloudopslag van Dlink. Dus niet de Smartplug. Maar ik begrijp dat je geen smartphone hebt of niet altijd bij de hand hebt?

EDIT2: Wat ik me net bedenk... ik stuur die dingen ook aan via m'n Raspberry Pi waar ik Homebridge op draai. Deze gebruikt een .json om de power te schakelen. Er zal dus wel iets in die smartplugs zitten wat reageert op input. Dan, is m'n conclusie, kun je dat dus vanuit een browser oid. via een POST commando aansturen als je daar handig genoeg in bent.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 09:00]

Oké, De webpagina had ik inmiddels ook gevonden.
Maar die ondersteunde de smartplug inderdaad niet.

Maar er is dus geen programma voor Windows.
(Ik ben een beetje Windows fan en Windows Phone gebruiker. Vandaar.)
Tsja. Dan ben ik bang dat je deze moet skippen...
Ik kan inderdaad nog wel wat proberen met mn Raspberry Pi.
Ik heb het vrij vlot werkend gekregen; als je wil weten hoe, DM me maar even ;)

Maar let wel, ik heb 't binnen Homekit gedaan (Apple fan hier), m'n raspberry is alleen maar de bridge in feite. Ik manage die dingen zelf verder niet via m'n raspberry, alleen aansturen vanuit Siri.
Kun je deze smart-plug ook gebruiken met Windows?
Ik gebruik Windows 10 Home op mijn laptop.
Of is er ook een web-interface?

Ik lees in de reactie van DigitalExcorcist iets over het IP-adres.
Kun je de plug daar ook mee aansturen/instellen?
Link naar het nieuwsbericht dat de support en cloud is gestopt. Mogelijk zijn deze nog wel aan te sturen vanuit o.a. home assistent, er is een python library voor
Lijkt me niet 1-2-3 te werken met home assistant omdat de home assistant integratie ook leunt op de cloud (username / password)
Ik heb het nog niet geprobeerd met HA, maar de plug heeft zelf een login pagina met username/wachtwoord, dus kan het zonder de cloud werken als het goed is.
Het wachtwoord staar op het kaartje met de qr code, ik dacht dat het pincode daar heet

Wel loop je er tegen aan dat je een netwerk route open moet zetten naar je plug die via wifi is verbonden. Meestal laat je wifi router dat niet toe, dus moet je de firewall open gaan zetten. Of je ha server is via wifi via het zelfde ap verbonden (ook dan kan je wifi router e.a. tegenhouden)