Deze plug (DSP-W215) gekocht omdat ik nog een goedkope manier zocht om in m'n domoticapakket (Domoticz) het verbruik van een apparaat inzichtelijk te krijgen. Stuitte bij toeval op deze plug en zag er veelbelovend uit. Zowel schakelen als energiemeten zie je niet gauw samen in één WiFi-smartplug en al helemaal niet voor de €39,95 die ik er voor betaald heb.
Na even zoeken kwam ik een interessante review + teardown video tegen:
https://www.youtube.com/watch?v=rjry28Ym7kI hier was duidelijk te zien dat op de ingebouwde webserver (het ding draait lighttpd) een pagina is op te vragen met het actuele gemeten verbruik van de aangesloten verbruiker. Helaas draaide mijn plug een andere, geupdate firmware versie en kon ik dat niet uitlezen.
Heb het dataverkeer nog even een tijdje gesniffed met Wireshark, maar na een aantal oninteressante HTTP-requests praat de plug naar de cloud terug via een datastroom met TLSv1 encryptie en kon ik niet meer meelezen. Voor mijn toepassing dus ongeschikt, heb hem daarom teruggebracht naar de winkel.
De plug is aan te sturen met een app. In de doos zit een kaartje met QR-code. Nadat je de app hebt geinstalleerd kun je deze code scannen en kun je de plug koppelen aan je netwerk. De app geeft de voorkeur aan WPS, maar mijn router heeft dit niet. Je kunt dan ook via 'manual setup' de plug koppelen aan je netwerk. Je verbind eerst met het SSID wat de plug uitzend en daarna met je eigen netwerk. Dit was een vrij traag proces maar is wel gelukt.
Het schakelen van de plug verloopt via de cloud en is hierdoor behoorlijk traag. Wanneer ik op m'n iPad de smartplug bediende duurde het ruim 10 seconden voordat de aangesloten lamp inschakelde. Het weergegeven gemeten verbruik was wel vrij accuraat. Voor de aangesloten halogeenlamp gaf hij 45W aan, met een Cresta RCE-1106 energiemeter kwam ik zelf op 44W. Wellicht dat hij een schommelende belasting met slechte powerfactor, zoals een PC, minder goed meet.
De plug zelf is volgens mij niet erg energiezuinig, ik ben het helaas vergeten te meten (dom, dom, dom) maar hij werd na een tijdje wel redelijk warm.
De plug ziet er degelijk uit en is vrij compact. De specificaties zeggen dat hij geschikt is voor max. 16A 250V belasting. In het teardownfilmpje zie je ook dat het relais deze rating ook heeft. Een wasmachine of ander zwaar apparaat zou ik er daarom wel op durven aansluiten.
De plug heeft nog een ingebouwde feature: een temperatuursensor. In de app kun je instellen dat als de gemeten temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt dat je dan de verbruiker kunt uitschakelen. Het doel hiervan ontgaat mij een beetje, zeker omdat de sensor binnenin de smartplug zit. Beetje onnodige gimmick dus
Het was een leuk apparaatje geweest om in m'n domotica setup te gebruiken, maar door de versleutelde data en dichtgetimmerde webserver op het apparaat zelf kan ik er helaas niks mee.
Los van domotica zou ik hem ook niet gebruiken, het schakelen gaat erg traag.
Ik ga nu een Z-Wave opstelling gebruiken om het verbruik van een apparaat inzichtelijk te krijgen.