Intro
Ik heb deze hotas nu zo'n klein half jaar in mijn bezit. Hiervoor heb ik 10-15 jaar op een MS Sidewinder Force Feedback 2 gespeeld. Al jaren zocht ik naar een vervanger die het plezier en de kwaliteit van mijn oude joystick kon evenaren. Mijn oude stick werkt nog steeds prima, maar ik kom gewoon knoppen te kort. Het toestenbord werkt prima daarvoor, maar ik verwacht straks een keer een VR bril aan te schaffen, en dan is een hotas toch wel prettig. Helaas zijn er geen goede force feedback hotassen, daarom dat ik voor de X55 heb gekozen.
Algemene indruk
De X55 ziet er goed uit, optisch bedoel ik dan. Ik vind hem gewoon mooi om naar te kijken

Natuurlijk is dat een kwestie van smaak, maar hij staat stoer op mijn bureau. Hij oogt ook degelijk, maar of de bouwkwaliteit net zo goed is als de MSFFB2 die na 10-15 jaar nog steeds goed meekomt moet nog blijken.
Wat ik wel heb gemerkt, en na wat googelen velen met mij, is dat er ghost presses plaats kunnen vinden als de X55 niet genoeg stroom van de USB poort kan trekken. Volgens mij wil hij meer dan wat de USB specificatie toestaat, maar het maakt dus heel veel verschil in welke poort je het steekt en wat er nog meer in diezelfde hub zit. Mijn voeding is het probleem niet (1000 watt platinum), het zit echt in de X55 zelf. Een powered hub werkt, of de throttle en stick in andere interne hubs steken wat ik heb gedaan.
Joystick
Het was een gok voor mij, omdat ik dus jaren force feedback gewend ben en nu naar een veersysteem ga. Ik dacht eerst dat ik voor een zware veer zou gaan, maar heb uiteindelijk de meest lichte gepakt. In het begin was de overstap erg wennen, nu weet ik niet beter meer. Ik wil binnenkort nog eens de MSFFB2 erbij pakken, en kijken hoe die bevalt nu ik een half jaar op de X55 heb gezeten.
De stick ligt OK in de hand, het is niet slecht, maar ondanks mijn grote handen is hij nog steeds aan de grote kant waardoor de bovenste hatswitches lastig te benaderen kunnen zijn.
De wijsvinger trigger en duim trigger zijn erg prettig om bijvoorbeeld machine guns en cannons individueel op te mappen ipv 1 trigger "shoot all". Dit geeft me tijdens dogfights net wat meer controle over mijn beperkte ammo voorraad. De overige knoppen en 2e trigger zijn prima te gebruiken. De twee rechter hat switches gebruik ik zelden, deels omdat ik ze net wat onhandig vind zitten, deels omdat ik de extra knoppen niet nodig heb.
Helaas is de stijfheid vd rudder niet in te stellen, persoonlijk vind ik hem te zwaar.
Als rapportcijfer krijgt de stick krijgt van mij een 7,5.
Throttle
De throttle ligt heerlijk in de hand, al is hij wat stroef. Hij staat op zijn lichtste stand, maar blijft net wat aan de te stroeve kant. Nu een half jaar later is hij wel wat losser geworden. Ook helpt het als ik de throttle even 2 a 3 keer helemaal door zijn bereik haal voordat ik een potje start, daar wordt hij merkbaar soepeler van. Ik gok dat dit het smeervet is wat ophoopt ergens. Lichtjes irritant, maar er zit een stijgende lijn in. Als het echt te irritant zou zijn had ik m wel opengemaakt om het overtollige smeervet weg te halen.
De throttle heeft meer dan genoeg knoppen. Ik ben echt een fan van de 2 draaiknoppen bij je duim, die ook een knop zijn als je ze indrukt. Ik heb er aileron en elevator trim op gemapt. Er zit een indent in het midden zodat je altijd snel terug kunt naar center. De twee draaiknoppen op de base (rty 3 en 4) hebben helaas geen voelbare indent, die moet je dus op het oog centreren.
De 3 dubbele switches onderop zijn prima, ik kan ze blind vinden. De 4 die rechtsachter zitten zijn dan weer waardeloos: door de plaatsing kan je er gewoon niet bij met je linkerhand. Afhankelijk vd stand vd throttle wordt de toegang geblokkeerd, of zit je aan de mini hatswitches. Als die 4 switches nu gewoon aan de linkerkant hadden gezeten was er niks aan de hand geweest.
De mini hatswitches zijn irritant, ik gebruik ze nooit. De knoppen achterop zijn dan wel weer handig.
Alles bij elkaar geef ik de throttle toch een 8,5. Hij bevalt goed en het is leuk om zo'n massieve throttle heen en weer te bewegen. Als je een tweemotorig vliegtuig vliegt kun je de linker en rechter motor apart besturen, of als je een single engine constant speed prop hebt kun je de ene hendel voor manifold pressure gebruiken en de andere voor propellor rpm.
Software
De software is erg wennen, maar op youtube staan wat filmpjes over hoe je de X55 programmeert. Dat is erg nuttig, en daarna ook bruikbaar. Toch geef ik er de voorkeur aan om hem gewoon in game te mappen waar mogelijk. Dat scheelt weer profielen laden als ik tussen games switch. Het nadeel van in game mappen is dat je na een pauze van een maand totaal geen idee meer hebt wat elke knop doet

Als je de software gebruikt dan kun je gewoon nakijken wat het allemaal ook alweer was.
De X55 is een prima joystick waar je alle kanten mee op kunt, met als gemiddeld rapportcijfer een 8.
Binnenkort ga ik de MSFFB2 weer eens vasthouden nu ik helemaal aan de X55 gewend ben, om te kijken hoe dat speelt. Als blijkt dat ik de force feedback echt gemist heb dan pak ik mijn oude stick met de X55 throttle. Ik zou dan wel weer moeten wennen aan het gebrek aan knoppen, maar misschien dat ik dan maar wat meer throttle knoppen moet gebruiken. We zullen zien. Idealiter zou ik een goede nieuwe force feedback hotas willen hebben, met de X55 throttle (of nog beter) en een goede force feedback stick met genoeg knoppen. Tot dat zoiets op de markt komt vermaak ik me met de X55!