In november heb ik mijn pc geupgrade. Mijn GTX295 moest eraan geloven en werd vervangen door een GTX970. Nadat ik de reviews op Tweakers had doorgenomen en advies had gevraagd op het forum kwam ik uit bij de Asus STRIX GTX970.
Verpakking:
De kaart zit zeer degelijk ingepakt in een standaard Asus verpakking. Dat wil zeggen: kleurrijke doos met stoere plaatjes en daarin een strak zwarte doos. Ziet er luxe en verzorgt uit.
Aan de slag
Waar ik direct van opkeek toen ik de kaart voor het eerst in mijn handen had was het gewicht en het formaat van de kaart. Tijdens het installeren van de kaart, bleek dat deze niet paste in mijn behuizing. Terwijl ik dacht dat mijn oude GTX295 groot was, maar de Asus Strix 970 is nog groter! Voornamelijk door de behuizing die Asus om de ventilatoren van de kaart heen heeft gebouwd. Deze is stoer en robuust, maar voor mij persoonlijk dus niet erg praktisch.
Ik heb mijn hardeschijfbay uit de kast geschroefd, mijn 3.5" hardeschijf naar boven verplaatst en daarna paste de videokaart in mijn kast.
fire it up!
Als ik mijn pc aanzet gaat de ventilator ongeveer 1 seconde aan. Die stopt daarna direct met draaien en als ik enkel film kijk, surf over het internet of bezig ben in Word, draaien de ventilatoren niet. Dat is natuurlijk top voor de geluidsproductie. Mijn pc staat in de huiskamer en een beetje stilte wordt op prijs gesteld.
Ervaring na half jaar
Het grootste minpunt van de kaart vindt ik de Coil Whine. Die begon (denk ik) een paar weken na aankoop. Helemaal precies weet ik het niet meer, want ik game altijd met headset op en dan hoor ik niets behalve in-game sound. Ik was een beetje teleurgesteld toen ik hoorde dat ie het had.
Coil Whine is te omschrijven als een hoge constante piep.
Natuurlijk is het ook spijtig dat de kaart mij is verkocht met 4gb aan vram, maar eigenlijk maar 3.5 kan gebruiken. (Artikel:
nieuws: Nvidia GeForce GTX 970 kampt met prestatieproblemen bij hoog geheugenverbruik) Tot dusver nog geen last van gehad qua prestaties in games, het enige waar ik last van heb is de bottleneck die mijn CPU momenteel nog vormt.
Zou ik hem weer kopen?
Jazeker.
Toekomst
Binnenkort wordt processor, moederbord en geheugen vervangen zodat die bottlenecks verleden tijd zijn.

Tot zover mijn eerste review.