Dell Latitude E5530 (0041) Review
Slechte bouwkwaliteit, Sterke processor. Blinkt uit in accuduur. Is het geld eigenlijk niet waard
Pluspunten
- Processor
- Numeriek toetsenbord
- Accuduur
Minpunten
- Niet robuust
- Weinig grafische kracht
- Duur
2 van 5 sterren (Slecht)
Uiterlijk en behuizing
De behuizing is op het eerste gezicht het zelfde als de E5520, de vorige versie uit de E55xx series van Dell. Het enige verschil is dat het scharnier in de 5530 zwart is in plaats van ziver. De behuizing is absoluut niet tegen een stootje bestand. Mijn hele klas heeft deze laptop (op advies van school), en bijna bij iedereen is het plastic aan de linkerkant bij de koeler gebroken. Verder voelt het gewoon niet stevig aan, iets dat we eigenlijk niet gewend zijn van Dell. Het toetsenbord is wel opvallend: het heeft ook een nummeriek gedeelte. Dat zien we nog steeds weinig bij laptops.
Scherm
Het scherm is ook niet echt een uitblinker. In mijn eigen exemplaar zit er in het midden een grote lichtvlek, en het paneel zit te diep in de behuizing, waardoor je vanaf de zijkant zo de behuizing inkijkt. De kleurweergave en de helderheid zijn oke. Dit is de versie met het Full HD scherm, er is ook een versie met een lagere resolutie, die iets minder van de hardware vraagt.
Processor en video
De processor die we in dit systeem vinden, is een I5-3340m. De grafische rekenkracht wordt geleverd door de onboard HD4000, met 2GB videogeheugen. De processor werkt prima, ik gebruik het zelf veel voor virtualisatie. Ik weet niet hoeveel rekenkernen deze processor heeft, Intel geeft zelf 2 aan, terwijl vrijwel alle andere applicaties 4 aangeven. Wel zijn er 4 treats aanwezig. De snelheid van de processor en de GPU is prima voor kantoortoepassingen en virtualisatie, maar niet voor gaming. Fifa 15 werkt bijvoorbeeld wel, maar herhalingen willen nog wel eens schokken. Games als Battlefield 3 werken op medium settings prima.
Accu
Als er een ding opvalt bij deze laptop is het de accu. Hij steekt een stuk uit de behuizing, en dat is ook merkbaar in het gebruik. Met gewoon kantoorgebruik gaat de accu bijna een werkdag mee, en dat is echt een sterk punt van deze laptop. Met gamen kan de accu binnen drie uur leeg zijn, net als met virtualisatie.
Deze laptop is geprijst rond de 1000 euro. Dat is wat mij betreft veel te veel voor zo'n apparaat. voor het zelfde geld heb je laptops met een betere processor, en meer videokracht. Wanneer ik zelf de keuze had zou ik dan ook nooit voor deze laptop kiezen.