Inleiding
Omdat ik veel thuis werk is een goede stabiele internet verbinding essentieel. Als ontwikkelaar heb ik veel contact met collega's via Lync/Skype en deel ik regelmatig mijn scherm of kijk ik met een collega mee via Join.me (screensharing tool)
Nadat de hele woonkamer gestukt en gesausd was kwam ik er achter dat het eigenlijk toch wel handig was geweest om een kabel ter trekken naar de werkkamer op de eerste etage. Super stom natuurlijk. De eerste paar dagen heb ik een poging gedaan om via Wi-Fi te werken maar dit ging niet helemaal lekker. Regelmatig onderbrekingen tijdens vergaderingen en een instabiele netwerk verbinding bevorderen toch niet echt je werkdag.
Hiervoor moest dus een oplossing verzonnen worden wat mij heeft gebracht tot de aanschaf van deze Devolo dLan 1200+ Starter Kit.
Met de aanschafprijs van rond de €140,- is het een beste investering. Deze review moet uitlichten of deze set de prijs waard is.
Uitpakken en aansluiten.
Allereerst, laat ik mijn excuses aanbieden voor de slechte foto kwaliteit. De foto's zijn gemaakt met een HTC One M7 die last heeft van de bekende 'roze waas'. Daar ik geen andere camera voor handen hebben moet ik het hier helaas mee doen.
Bij het openmaken van de doos stuit men direct op de installatie handleiding en een flyer om men te overtuigen zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. De installatie bestaat louter uit afbeeldingen, af en toe staat er een woordje bij om aan te geven waar het internet vandaan komt. Veel simpeler gaat het niet worden.
nb: foto's zijn klikbaar voor 'grote' versie.
Wanneer we de doos verder open maken vinden we twee LAN-over-Power adapters, twee Cat 5e kabels van ongeveer een metertje of twee en nog wat flyer materiaal. Wat direct opvalt, is dat de LAN adapters enorm groot zijn. Met een omvang van 130 bij 66 bij 42 mm zijn het geen kleine jongens om te zien.
Op beide adapters zit 1 RJ45 aansluiting, een installatie knopje en een LED welke wit of rood kan oplichten.
Installatie is erg simpel. Duw de adapter in het stopcontact, verbind deze met de router en druk vervolgens op de installatie knop aan de zijkant van het apparaat. De LED knippert wit om aan te geven dat de adapter aan het zoeken is naar de andere adapters in het netwerk. Steek vervolgens de tweede adapter (ontvanger) in het stopcontact. LET OP: Zorg er bij de eerste installatie voor dat beide adapters in dezelfde stroom groep zitten. Op deze manier vinden ze elkaar gemakkelijker. Sluit ook hier de RJ45 kabel aan. Druk vervolgens ook bij deze adapter op de installatie knop. Even wachten tot de led constant blijft branden in de witte kleur.
Klaar!
Software
Ik heb denk ik nog nooit zulke lelijke software gezien. Afgeronde hoeken met een transparante achtergrond
Scherm vergroten en verkleinen met behulp van slepen werkt niet zoals het bij elke applicatie werkt (gewoon aan de randen trekken) maar dit is in de rechter hoek aan de onderkant gestopt. Dus je kan alleen vanuit rechtsonder de maat naar wens aanpassen. Dit terwijl het maximaliseren dan wel weer op de reguliere plaats zit. De adapters kun je in het scherm ook niet wat dichter bij elkaar slepen of groter maken (om het beter te kunnen zien bijvoorbeeld)
De software is bedoeld om gemakkelijk updates uit te rollen naar de adapters. Dat werkt dan ook verder wel prima. Men krijgt netjes een melding en vervolgens worden de adapters geupdate.
Verder laat de software alleen de LAN verbinding tussen de adapters zien. Niet de daadwerkelijk WAN netwerk connectie. In mijn geval lijkt de router time-out issues te hebben (Ubee rommel van Ziggo) maar de software trekt zich hier verder niets van aan en blijft gewoon vrolijk een groene lijn tonen tussen beide adapters "alles is oké!".
Buiten het bekijken van de status van je LAN verbinding en eventuele software updates kun je eigenlijk niets met deze software. Oh ja, het is ook mogelijk om de adapters een naampje te geven maar daar blijft het bij.
Testresultaten
De adapters heb ik op verschillende stopcontacten in de woning aangesloten. Zowel over geaarde stopcontacten (de hele set verhuisd naar de keuken. LAN kabel door de woonkamer en testen maar) als de ongeaarde stopcontacten. In de huidige woonsituatie werk ik op de eerste verdieping en zit ik vast aan een ongeaard stopcontact. Deze zit helaas op een andere groep dan waar de router in de woonkamer gestationeerd is.
Zonder aarding over dezelfde groep
Zoals eerder beschreven heb ik in de woning buiten de keuken en de badkamer geen geaarde stopcontacten. Initieel heb ik de set aangesloten over dezelfde ongeaarde groep. De resultaten zijn dan als volgt.
(klik voor groot)
Zonder aarding over andere groep (huidige leefsituatie)
Hier zien we goed dat het gebruik over een andere groep wel degelijk consequenties heeft. Nadelig wel te verstaan. Van de gemiddelde 400 Mbit/s (over dezelfde ongeaarde groep) blijft bij aansluiting over een andere groep, eveneens zonder aarding nog maar een schamele 100 Mbit/s over.
(klik voor groot)
Met aarding over dezelfde groep
Zoals verwacht zien we hier de beste resultaten. Een gemiddelde rond de 600 Mbit/s (ruim 6x zoveel als in mijn huidige leef situatie) en een piek van bijna 800 Mbit/s!
(klik voor groot)
Met aarding over andere groep
Ook hier zien we dat het gebruik over een andere groep nadelig is voor de snelheid ruim 200Mbit/s verliezen we hier mee en komen uit op zo'n 400 Mbit/s gemiddeld.
Stroomverbruik
Het stroomverbruik heb ik gemeten met de Voltcraft Energy Check 3000. Deze schommelt tussen de 1,1 en de 1,8 W. Ongeacht het data verbruik.
Issues
Omdat in huis bijna geen geaarde stopcontacten zijn te vinden (alleen de keuken en de badkamer zijn voorzien) heb ik geen andere keuze dan de set te gebruiken over stopcontacten zonder aarde. Dit heeft als resultaat dat ik A, de opgegeven snelheid nooit zal halen en B, er een verschrikkelijke ruis hoorbaar is wanneer ik de geluidskaart in mijn laptop gebruik.
Aan het begin stel ik de vraag of deze set de vraagprijs van rond de €140 euro waard is. Voor mij persoonlijk? Nee.
Voor dit geld had ik een systeem verwacht wat mij de problemen als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. Helaas is dat in mijn huidige leef situatie niet het geval. Dit ligt niet zozeer aan de apparatuur maar meer aan mijn eigen naïviteit.
Wanneer ik de meetgegevens bekijk over de verschillende situaties (geaarde stopcontacten) dan ben ik zeker onder de indruk. Alleen voor mij persoonlijk, lost het niets op en zal ik alsnog over moeten naar het boren van gaten en het trekken van kabels.
Edit 04-03-2015: Stroomverbruik toegevoegd.
Edit 15-07-2020: Afbeeldingen verhuisd (host werkte niet meer)