Voorgeschiedenis
Omdat het erg lastig is een kabel te trekken van de meterkast in de hal naar de woonkamer in mijn appartement heb ik voor de Powerline oplossing gekozen. Ik had al eerder Powerline adapters in gebruik waaronder de Sitecom LN-501, zie mijn
review. Deze waren erg onstabiel, vielen vaak uit en werden erg warm. Uiteindelijk gaven ze de geest na een tijd en kreeg ik van de winkel nieuwe, die het ook met vallen en opstaan een tijdje hebben gedaan. Toen maar in de kast gegooid en een tijd lang niet meer gebruikt. Uiteindelijk weer geprobeerd maar het bleef een drama. Ze werden gewoon te heet en daardoor gaven ze problemen.
ZyXEL PLA5215
Daarna TP-Link adapters gekocht die het op zich aardig deden, maar kwamen vaak niet meer uit de slaapstand als er weer netwerkverkeer aangeboden werd. Useless dus. Toen deze ZyXEL PLA5215 gekocht en deze heb ik nu bijna een jaar en werken probleemloos. Ze blijven lekker koel en het "wakker worden" uit de energie-slaapstand werkt ook goed. Ook met de snelheid is niets mis. Nu gebruik ik deze voornamelijk voor streamen van HD materiaal en muziek met een Dune mediaspeler vanaf mijn NAS, en daar voldoen deze uitstekend aan.
Geen stopcontact kwijt
Nog een voordeel van deze Powerline adapters is dat ze een doorlus stopcontact hebben zodat je geen stopcontact hoeft op te offeren, want deze adapters (en Powerline in het algemeen) werken het beste als ze rechtstreeks in de wandcontactdoos in de muur worden gestopt. Gebruik ze nooit in een stekkerdoos, want dat haalt de snelheid echt naar beneden. Ook het gebruiken van de adapters op dezelfde stroomgroep is aan te raden.
Kortom, prima Powerline adapters en ZyXEL heeft zijn zaakjes goed op orde.
Update 29-4-2015
Helaas zijn er wat problemen gekomen doordat ze af en toe niet willen verbinden. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat ze niet goed uit de energiebespaardmodus (Standby mode) willen komen. Resetten en opnieuw in het stopcontact steken hielp in het begin, maar nu niet meer.
Via de software in Windows kon ik ze één voor één benaderen en de Standby mode uitzetten waarna de adapters weer willen verbinden. Ik kijk het even aan of ze het nu blijven doen, anders gaan de adapters retour shop. Blijkbaar werkt de energie bespaarmodus niet stabiel en worden ze soms niet goed "wakker" uit hun diepe slaap wanneer er weer netwerkverkeer is. (zie ook mijn laatste reaktie onderaan)
Update 7-10-2016 - einde oefening
Helaas werd de verbinding steeds vaker verbroken als er dataverkeer (streaming) plaats vond en bevroor het beeld tijdens het kijken en liep deze vast. Na veel testen kwam ik er achter dat wanneer de boel vastliep bij de adapter in de meterkast alle LED'jes uitgingen en er een hoge pieptoon uit de adapter komt. Pas na het uithalen en weer opnieuw in het stopcontact steken werkte het dan weer even. Soms voor twee minuten, soms een half uurtje. Maar daarna liep hij toch steeds weer vast.
Om te bepalen of het echt aan deze ene adapter ligt heb ik de adapters omgewisseld met elkaar, dus de adapter in de woonkamer naar de meterkast en die in de meterkast naar de woonkamer waarna het probleem meeverhuisde, dus is er één adapter defect.. Helaas is de twee jaar garantie reeds voorbij dus helaas einde oefening voor de ZyXEL PLA5215. Ik kan ze daarom dus niet aanraden. Inmiddels zijn ze ook niet meer te koop.