Logitech Illuminated Keyboard K740 (NL) Review

30 maart 2009, laatste update op 26 augustus 2009, 4.055 views Rapporteer

Nadat ik mijn Logitech UltraX na ongeveer 3 maandjes had versleten had ik toch echt weer een nieuw toetsenbord nodig. Persoonlijk ben ik altijd erg fan van toetsenborden met notebooktoetsen omdat je hier lekker snel op kan tikken (je hoeft de knoppen niet zo ver in te drukken), dus heb ik voor een dergelijk toetsenbord gekozen. Omdat dit toetsenbord er zo ontzenttend mooi uitzag (en omdat hij zo duur was dat het snel kapot gaan waarschijnlijk geen probleem ging zijn), heb ik voor dit toetsenbord gekozen. Eerste indruk Je krijgt er een ontzettend mooie doos bij, met drivers (niet gebruikt, niet nodig gehad) en als je deze openmaakt krijg je een erg mooi toetsenbord in je handen. Het voelt allemaal ontzettend degelijk aan (het...

Pluspunten

• geen onzintoetsen als scroll lock
  • erg mooie verlichting
  • voelt degelijk aan
  • ziet er heel mooi uit
  • belangrijke toetsen (backspace en delete) zijn lekker groot
  • mooie verpakking

Minpunten

• media toetsen hebben de fn knop nodig
  • toetsen moet je verder indrukken dan bijvoorbeeld bij de UltraX (vind ik persoonlijk een nadeel)
  • verhoogde spatiebalk wat ik persoonlijk geen verbetering vind
  • de toetsen zijn er niet uit te halen en er weer in te zetten
  • best prijzig
  • de belangrijkste: het toetsenbord gaat erg snel kapot

2 van 5 sterren (Slecht)

Eerste indruk
Je krijgt er een ontzettend mooie doos bij, met drivers (niet gebruikt, niet nodig gehad) en als je deze openmaakt krijg je een erg mooi toetsenbord in je handen. Het voelt allemaal ontzettend degelijk aan (het toetsenbord is best zwaar) en het is een feestje om de lichtjes voor het eerst aan te zien. Het had mij blij verrast dat het licht subtiel in- en uitfadet en dat de verlichtingsgraad in te stellen is.

Het tikken
Logitech heeft bij dit toetsenbord een geweldige vernieuwing toegevoegd, dat je ondanks dat het dunne laptoptoetsen zijn, je de toetsen een aardig eindje in moet drukken om een aanslag te krijgen, wat mensen prettig schijnen te vinden. Dit geldt zeker niet voor mij aangezien de reden voor mij om voor een dergelijk toetsenbord te kiezen, juist is dat toetsen snel aangeslagen zijn, zodat je lekker snel kan typen. Daarom vind ik dit toetsenbord eigenlijk wel wat minder lekker typen dan de UltraX van logitech. Wat ik persoonlijk ook jammer vind is dat de spatiebalk verhoogd is, wat ik persoonlijk toch niet heel fantastisch aan vind voelen.

Dit alles is natuurlijk een kwestie van smaak, en ik moet zeggen dat het toetsenbord ondanks wat dingen die niet in mijn smaak vallen, toch best prettig op te typen is.

De indeling
Logitech heeft voor minimalisme gekozen en heeft verschillende toetsen achtergelaten zoals de scroll lock. Sommige dingen waren wel even wennen (geen rechter Windows knop), maar dat wende snel en eigenlijk ben ik erg blij dat ze hiervoor gekozen hebben (ik hou wel van een strak toetsenbord met niet teveel toetsen). Er zit een lekker grote delete en backspace knop op, de insert is prettig weggewerkt en de scroll lock kan ik missen als kiespijn, dus ik ben persoonlijk erg blij dat ze met deze (toch wel redelijk gedurfde) opstelling hebben gekozen.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat je voor het gebruik van de media keys de fn knop ingedrukt moet houden, maar ik kan het wel goed begrijpen aangezien het wel weer een rij knoppen scheelt. Ook vind ik de locatie van de numlock en Caps lock lampjes niet helemaal handig, maar dit is op zich geen ramp. Hoe dan ook moet moet ik toegeven dat ik alsnog erg te spreken ben over de indeling.

Maar dan
Ondertussen is het alweer een maandje of 4 na de aanschaf en tijdens het spelen van Civilization IV viel mij op dat de rechter shift key niet meer goed werkte. Deze deed het namelijk alleen nog maar wanneer je in het midden met een best grote kracht drukte. Ik misbruik mijn toetsenborden nog wel eens qua eten achter de pc, maar bij dit toetsenbord was dit erg tot een minimum beperkt gebleven. Ik was dan ook erg teleurgesteld dat het toetsenbord nu al de eerste gebreken begon te tonen.

Zoals een echt tweaker betaamt heb ik de shift toets eruit gesloopt (ik heb al vaak zat met succes een toetsenbord met een wippende spatiebalk etc gefixed, dus dit durfde ik ook nog wel). Bovendien was ik absoluut niet van plan om met een niet functionerende shift knop verder door het leven te gaan, dus ging de tegenwerkende shift knop eruit. Er was wat vuil te vinden, maar niet echt noemenswaardig.

Anyway, om een lang verhaal kort te maken tik ik dit stuk nu zonder rechter shift knop :(. Met mijn UltraX had ik hetzelfde probleem (maar met andere toetsen), en die heb ik ook niet kunnen fixen, maar daar kreeg ik de knoppen er tenminste weer in. Met dit toetsenbord kreeg ik de toets er niet eens meer terug in. Tot overmaat van ramp ben ik ook nog eens de bon kwijt (irrelevant, ik weet het), maar terugbrengen gaat hem ook niet meer worden :(

Dit is nu al de tweede keer dat ze dit bij Logitech bij me flikken en bij deze was dit mijn laatste Logitech toetsenbord voor een lange tijd..

Heb jij ook een Logitech Illuminated Keyboard K740 (NL)?

Quote uit andere review:
productreview: Logitech diNovo Cordless Desktop voor Notebooks review door Thy King

Door Vraaag, maandag 22 december 2008 10:17

Bij Logitech kan je heel makkelijk een nieuw setje krijgen..

Bellen met het nummer voor Nederland:

Worden er wat vragen gesteld etc.
Als je je bon wel hebt, gaat het denk ik sneller.
Ik had geen bon, toen moest ik enkele foto's maken (ook een dat het toetsenbord echt niet meer bruikbaar (doorverkoopbaar) was, dus ik mocht me op het toetsenbord uitleven met een hamer). Foto's gemaakt, ge-upload, weer gebeld. Binnen maximaal 10 dagen zou ik me nieuwe diNovo set in huis hebben. Nu 2 werkdagen geleden dat ik gebeld heb (voor het weekend) en ik heb de nieuwe set vanochtend ontvangen
Ik neem aan dat je deze link bedoelt? ;)

Maar ik ga zeker een poging wagen!

-edit
quote: Logitech support
Uit uw e-mail begrijp ik dat u de rechter Shift toets van uw Illuminated Keyboard los heeft gehaald nadat deze niet goed meer werkte en dat u deze nu niet terug geplaatst krijgt.

Dit is helaas niet iets wat onder de garantie valt. Bij het open maken of loshalen van bepaalde onderdelen van het toetsenbord vervalt de garantie.

[Reactie gewijzigd door Cristan op 25 juli 2024 09:55]

Een review is en blijft nog steeds vanuit het standpunt van de reviewer en hoe zijn ervaring is met het product, dus zo'n mening hoort er wel bij.

Je wou per sé notebook toetsen, zowat de meeste notebooktoetsen zijn voorzien van een hefboom. Zoals je kan zien op die foto, die zijn idd wat moeilijker om erop te plaatsen, maar onmogelijk is het niet.
Daarnaast vind ik de review erg onder gewaardeerd. Dat jij de shift knop eruit trekt (en er vervolgens niet meer in krijgt) is niet het probleem van Logitech. Dat doe je namelijk zelf.
Als de shift toets niet meer (of zeer slecht) functioneert, dan bel je gewoon de support/klantenservice en zullen zij wellicht het exemplaar vervangen.

Daarnaast zeg je:
media toetsen hebben de fn knop nodig
Dit heeft de UltraX ook, want daar typ ik nu mee. Dus hoezo is dit nu ineens negatief?

Jouw mening. Ik kan het beamen, maar een hoop mensen vinden dit juist een voordeel.

verhoogde spatiebalk wat ik persoonlijk geen verbetering vind
Ook geen negatief punt. Dit is mening, en als je dat vervelend vindt zul je imo voor een ander toetsenbord moeten gaan.

de belangrijkste: het toetsenbord gaat erg snel kapot
Dat ligt aan jou denk ik. Je slijt er twee weg, met beide de rechter shift toets? Dat kan geen toeval zijn, maar ligt eerder aan jou. Men is erg tevreden over de Logitech kwaliteit, het kan gebeuren, maar wanneer iets onjuist functioneert hoeft het niet direct kapot te zijn. Dat doe jij achteraf wanneer je de toetsen eruit trekt.

Nofi, maar je schildert hem imo slechter af dan dat hij daadwerkelijk is :)
ik weet niet waar jij op de UltraX een fn toets hebt.. Heb je niet toevallig de Ultra Flat? want ik heb hier 3 UltraX (UltraX Premium heten ze voluit!) toetsenbordjes in huis in huis en geloof me daar zit GEEN fn toets op!

[Reactie gewijzigd door Cidious op 25 juli 2024 09:55]

Je hebt helemaal gelijk, geen fn bij de UltraX, zie bijvoorbeeld deze afbeelding.
quote: ID-College
Dat klopt niet. Bij de UltraX waren het de slash en kort daarna de A die opeens slecht reageerden. Ik heb de tekst aangepast om dit te verduidelijken.
quote: ID-College
Klopt, maar voor mij is het wel degelijk een nadeel voor mij. Voor andere mensen is dit niet het geval. Daarom staat het bij mijn review wel als nadeel en bij andere user reviews niet. Bovendien zeg ik verschillende keren in de review dat de meeste nadelen die ik van dit toetsenbord ondervind persoonlijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Cristan op 25 juli 2024 09:55]

Ik heb hem ook en is in eerste instantie ff wennen (als je niet zulke toetsen gewend bent), maar isnu erg fijn. Ik heb hem nog niet zo lang dus hoop niet dat ie snel stuk gaat, maar hij voelt erg sterk aan en logitech heeft toch wel deugdelijke producten.
Fn toetsen kan ik inkomen, alleen dat ik 2x op pauze moet drukken voordat ie pauseert is wel irritant.
Hoi,

Ook ik heb dit toetsenbord al vanaf het begin, was even wennen, maar ik wil hem echt niet meer kwijt.

In de software kun je een vinkje zetten om de FN toets om te schakelen, dan is de FN toets nodig om de F1, F2 enz. te gebruiken groetjes
Bedankt voor de tip!

Van de media toetsen gebruik ik persoonlijk vooral de play/pause knop om snel even te pauzeren, en de F2 knop gebruik ik best vaak om iets te hernoemen, dus beide opties zijn voor mij niet echt handig.

Dit neemt niet weg dat er vast wel op een 1 of andere manier te configureren valt dat F11 de media toets is, en de rest gewoon F-toetsen (desnoods met niet-logitech software). Als ik op een 1 of andere manier een nieuw toetsenbord van Logitech weet te krijgen zal ik dat wel uitproberen.
Zelf heb ik dit toetsenbord al een half jaar (sinds de introductie ervan), het werkt gewoon perfect, ziet er nog uit als nieuw na redelijk intensief gebruik. Het ziet er strak uit, typt super en is - tot nu toe - 100% zijn geld waard geweest. Ik werk regelmatig tot 's avonds laat, waardoor de praktische verlichting inmiddels wel z'n nut heeft bewezen, naast dat het er gewoon ontzettend nice uitziet.

Dit is zonder twijfel het meest luxe en best gebouwde toetsenbord dat ik tot nu toe heb gebruikt, en ik heb er heel wat versleten, dus om eventuele kopers niet gelijk af te schrikken: neem deze review met een korreltje zout, ik kan dit toetsenbord van harte aanbevelen.

Overigens, het feit dat de reviewer het indrukken van de toetsen niet prettig aan vindt voelen is een mening en hoort daarom niet thuis bij de negatieve eigenschappen. :Y)

[Reactie gewijzigd door philipk89 op 25 juli 2024 09:55]

Heb je al geprobeerd de klantenservice van Logitech te bereiken? Ik hoorde dat die erg goed is dus ze willen je vast wel helpen zonder bon.
Hmm jammer dat je de bon nietmeer hebt, want dan hoefde je het niet zelf te fixxen.
Maar een logitecht toetsenbord vindt ik sowieso te duur, dus ik neem meestal boordjes van 5 euro of lager :P. Die voldoen voor mij, misschien iets voor jou?

Maar dan moet je het wel doen zonder laptop toetsen ;x

[Reactie gewijzigd door XTREEMRaGE op 25 juli 2024 09:55]

Verslijt snel als minpunt bij dit toetsenbord kan ik echt niet beamen. Ik heb er twee thuis die inmiddels al heel wat jaartjes oud zijn en ze werken nog als nieuw. Verder ben ik het eens met de overige opmerkingen die je hier krijgt m.b.t. je review. Je schildert het toetsenbord onterecht slechter af dan het daadwerkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 25 juli 2024 09:55]