ASUS RT-N65U Review
18 januari 2015, laatste update op 19 januari 2015, 1.088 views
Rapporteer
Deze router is qua prijs waar voor zijn geld, uitgebreide feature set en heeft een mooi design vindt ik persoonlijk.
Ook de aanwezigheid van 4 Gigabit poorten ervaar ik als zeer prettig.
Ik heb deze router voornamelijk aangeschaft om als AP te gebruiken ,de 5 G en 4 Gigabit poorten
Pluspunten
- 4 Gigabit ethernet poorten en 2 x USB 3.0
- Mooi design , geribbeld zwart met blauwe leds
- Overzichtelijke interface,makkelijk te configuren
Minpunten
- Houdertje om hem neer te zetten had steviger gekund
- geen wallmount bevestiging ( klein minpuntje) voor mij geen issue
- 5G bereik door muren minder
Ik heb deze router aangeschaft voor de 5G frequentie en gebruik hem als accesspoint achter een Fritz!Box 7360 van Xs4all.
Deze router was bij mediamarkt maar 59 euro, stukje goedkoper dus als de laagste pricewatch.
Ik wilde ook meer wifi bereik omdat ik een eengezinswoning heb met 2 verdiepingen en de Fritzbox die in de huiskamer aan de muur hangt, heeft goed bereik tot aan de 1e verdieping, op zolder wordt het minder, maar nog altijd wel acceptabel.
Aangesloten via lan 1 van de Fritzbox en geplaatst op de 1e verdieping zodat wifi bereik door het hele huis beter in balans is.
Webinterface ziet er degelijk en overzichtelijk uit, je kan kiezen voor AP of Router Mode.
In mijn geval heb ik gekozen voor AP Mode waardoor dingen als firewall, DHCP, NAT automatich worden uitgeschakeld.
Ik zocht ook naar een router die op 802.11 n 450 mb aankan en dat kan deze, mits je natuurlijk ook een wifi dongle aanschaft die dat ondersteund.
Ik heb gekozen voor de TP-Link WL-WDN 4200 usb stick ,wat overigens een knoert van een stick is.
Router heeft voldoende features, maar ik gebruik ze niet allemaal.
Leuk is ook de dowload master die wanneer je een usb of externe HDD aansluit via de router torrents kan downloaden.
Ook een media server is aanwezig, maar gebruik zelf plex.
Verder ook nog dingen zoals FTP,samba etc....
Dan heb je nog ai radar die de draadloze aangesloten clients vergrendeld om vaste en stabiele signalen te bieden ,neem aan dat het werkt., heb het maar op on gezet.
Bereik op 5G is goed, wanneer ik een paar meter van de router vandaan zit, maar wanneer ik naar zolder verhuis, dan zakt de connectie snelheid naar 240 mb , gaat een beetje op en neer.
Ook even getest op speedtest.net haal ik op de 5G 450mb connectie een download van 75 MB, zeker niet slecht dus.
Deze router heeft een houdertje waar op je hem neer zet, is jammer dat hij geen wallmount bevestiging heeft, zoals de asus ac52u die er qua uiterlijk exact hetzelfde uitziet.
Staat op zich wel , had alleen iets steviger gekund.
Verder zitten er nog 2 USB 3.0 poorten op en 4 Gigabit ethernet poorten , wat voor mij ook een reden was om deze router aan te schaffen.
Ik heb een waardering voor draadloos bereik 4 sterren gegeven omdat op de 2.4 G het bereik door het hele huis uitstekend is en een connectie snelheid heeft van 300 MB, deze snelheid blijft ook door het hele huis redelijk constant, en zakt niet zover in dan op 5 G
Op zolder met 5G wordt het signaal 1 streepje minder, maar nog steeds goed, maar stort de connectiesnelheid wat in.
In de huiskamer met 5G een verdieping lager dus is de connectiesnelheid gezakt van 450 mb , naar 162mb en meet ik bij speedtest.net een downloadsnelheid van 32 mb, dat is dus helft minder dan boven.
Ga ook nog even testen op 2.4 G , en de resultaten zal ik later nog toevoegen in deze review.
Update:
Ik heb vandaag een customized firmware erop gezet van padavan, de web interface is behoorlijk veranderd en ziet er mooier en nog overzichtelijker uit .
Er zijn ook nieuwe opties aan toegevoegd zoals IPTV en Ethernet Switch , wat dat precies inhoudt , ga ik nog verder uitzoeken en zal mijn bevindingen later posten.
Hoe stabiel de firmware is, moet nog blijken en ook hierover zal ik mijn bevindingen geven.