Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

TP-Link Archer C9 Review

+3
3DDude 22 januari 2015, laatste update op 27 mei 2015, 7.676 views

TP-Link Archer C9

Deze C9 is een high end router met de mogelijkheid voor diverse opensource firmwares (DD-WRT / OPENWRT).

Pluspunten

  • Het bereik is goed
  • Performance is gemiddeld
  • Diverse mogelijkheden m.b.t. opensource firmwares
  • Nieuwe webGUI is een flinke verbetering tegenover vorige.

Minpunten

  • Stroomverbruik is het dubbele van mijn WDR4300
  • openwrt is nog niet beschikbaar, heb vernomen dat het nog even gaat duren !!!
  • instelling aanpassen = reboot?

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beheerbaarheid Score: 4
WLAN-bereik Score: 4
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 4

Inleiding:

TP-Link is een consumenten merk voor netwerk apparatuur. Tijdens deze review zal ik de performance van de nieuwe TP-Link Archer C9 router vergelijken met de D-Link DIR868L. Beiden zijn geschikt voor de nieuwe standaard namelijk 802.11 AC-Wi-Fi. In deze review zal ik ook kort uitleggen wat de eigenschappen zijn van 802.11-AC Wi-Fi standaard.

De opstelling zal in beide gevallen hetzelfde zijn, er zullen dezelfde tests worden uitgevoerd. Zodat er een degelijke vergelijking plaats kan vinden.
Beide routers zijn samples verkregen via acties of contact met de fabrikant, waarvoor mijn dank aan TP-Link Nederland en D-Link Nederland.
De D-Link 868L heb ik al eerder mogen reviewen deze kunt u vinden op het onderstaande adres:
productreview: D-Link DIR-868L review door 3DDude

Wat zit er in de doos:

:
  • Een TP-link Archer C9
  • Quick installatie guide
  • Setup mini cd
  • Netwerkkabel
  • Drie antennes
  • Stroomadapter

De opstelling:

http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/DlinkenTPlink_zpsab537d56.jpg
*Klik op de foto voor grote versie*

Op de eerste verdieping staan de routers, op de begane grond staat mijn Intel NUC welke is voorzien van een Intel AC-7260 Wi-Fi kaartje. De routers zullen op dezelfde locatie blijven staan. Het testen wordt per router afzonderlijk uitgevoerd. Let op: De testen worden gedraaid op ongeveer 5 meter van mijn routers vandaan maar er zit een verdieping tussen de router en de intel NUC. Elke test wordt meerdere malen uitgevoerd waarna het gemiddelde wordt berekend.

http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/specstabel_zpsf48f567b.png

Installatie & Configuratie

De TP-Link wordt geleverd met een mini cd. Hierop staan de handleidingen om de router te configureren.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/TPlinkCDROM_zpsfpumsl4e.png
Deze CD heb ik niet gebruikt, want het is een kwestie van netwerkkabeltjes erin doen en een IP-adres invullen in een webbrowser. TP-Link timmert hard aan de weg, de grafische interface ziet er goed uit. Bovenaan zijn drie navigatie knoppen namelijk: “Quick Setup, Basic en Advanced’
Quick setup is voor als je de router voor het eerst aansluit. Dan gaat hij alle nodige instellingen doorlopen. Basic laat het onderstaande zien. Onder Advanced is het mogelijk meerdere zaken in te stellen.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/ArcherGUI_zps5f4e4fc8.png

Stroomverbruik

Ik meet het stroomverbruik van de router met een Voltcraft 3000 energiemeter.
Uiteraard heb ik ook de metingen van mijn vorige review nog, deze komen in het overzicht ter vergelijking. De TP-Link Archer C9 verbruikt het meest met 8.6 watt/s. Het is duidelijk te zien dat er een stijgende lijn is te zien in het stroomverbruik! Mijn oude TP-Link WDR4300 verbruikt gewoon de helft van deze nieuwe TP-Link Archer C9!
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/Stroomverbruiktabel_zpse01ad6a5.png

De TP-Link Archer C9 gebruikt 8.6 a 8.7W.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/stroomverbruikC9_zpse21b6dac.png

TP-Link Tether App

De TP-Link tether app 2.0 is beschikbaar voor ios, android en windows phone.
Met deze app is het mogelijk om de basis instellingen van de router te bekijken.
Het laat op een overzichtelijke manier zien welke clients verbonden zijn met de router.
Ook is het mogelijk om via de app clients te blokkeren. Je kunt per client informatie opvragen zoals het IP-adres, MAC-adres en op welke frequentie ze zijn verbonden met de router.

Het is een handige app wil je even snel iets instellen.
De ios app is voor iphones only, op mijn ipad ziet het er in ieder geval niet uit.
https://play.google.com/s...om.tplink.tether&hl=nl_NL

Andere nuttige apps

Wifi Analyser.
Met Wifi analyser is het mogelijk om de draadloze netwerken in de buurt te zien, hierdoor kun je een minder druk kanaal kiezen voor je eigen draadloze netwerk.
Meer info zie: http://wifianalyzer.mobi

Network Signal Info
Met Network Signal info is het mogelijk om de signaalsterkte van je mobiele netwerk alswel je wi-fi netwerk te zien. Hier kan je naast de signaalsterkte ook andere gegevens zoals verbindingssnelheid en netwerkinformatie zoals IP-Address en de encryptie.

Uitleg draadloze standaarden & AC-Wi-Fi

Hieronder staat een tabel met de standaarden op en rijtje voor draadloze netwerken en diens bijbehorende snelheid.
Dit noem ik “theoretische maximale snelheid” omdat deze snelheid nooit daadwerkelijk wordt gehaald. Je moet hierbij denken aan een ADSL verbinding tot en met 20Mbit en dan blijk je 12Mbit te halen. Dit is puur vanwege het feit dat het draadloze signaal slechter wordt naarmate de afstand groter wordt. Gelukkig is de TP-Link Archer C9 compatible met al deze standaarden en kunnen 802.11G en 802.11N apparaten ook worden aangesloten. – Goed om te weten lijkt mij zo.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/ScreenShot2014-03-31at165209_zps994a4986.png

802.11AC – De nieuwe draadloze standaard

Zoals hierboven is af te lezen was de draadloze 802.11N-standaard nog op de frequenties 2.4GHz en 5GHz operationeel. Omdat de 2.4GHz band vol zit met allerlei verschillende apparatuur, is er niet echt veel ruimte meer vrij.
Zaken die op 2.4GHz werken zijn onder andere:
  • Andere 802.11G en 802.11N routers (van je buren)
  • De magnetron (als die gebruikt wordt)
  • Bluetooth apparatuur
  • Een Auto alarm
  • Draadloze telefoons, baby monitors
  • Een heleboel meer dingen…
Laten we stellen dat de 2.4GHz band behoorlijk ‘vol zit’. Vandaar dat er met deze nieuwe 802.11AC standaard ervoor gekozen is om van 5GHz gebruik te gaan maken. Want al die apparaten op de 2.4GHz kunnen storing veroorzaken (interferentie). En op 5GHz heb je daar géén last van, want die band zit nog niet zo vol. Buiten dat is er nog ‘genoeg ruimte vrij om veel bredere kanalen te gebruiken, waardoor een hogere bandbreedte kan worden behaald.

Bredere ‘kanalen’

Wireless-AC heeft een hogere bandbreedte omdat het gebruik maakt van 80MHz kanalen en optioneel zelfs 160MHz kanalen. Ter vergelijking Wireless-N heeft slechts 20 of 40MHz kanalen. Om dit beter te kunnen verduidelijken is hieronder een plaatje: Bedenk dat 20MHz een 2-baans snelweg is en 80MHz een 8-baans snelweg. Hoe meer banen, hoe meer capaciteit (en dus auto’s) of in ons geval data er over de snelweg kunnen tegelijkertijd!
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/418x207xbandwidthpngpagespeedic2bBaomozKM_zps23e81a9b.png
(Bron plaatje: PlugThingsIn)

Het Bereik en Beam forming

Een groot nadeel van 5GHz is dat het bereik daarvan slechter is dan op de 2.4GHz band.
Met de 802.11AC standaard heeft men geprobeerd hiervoor een oplossing voor dat ‘beperkte bereik’ te verzinnen. Deze oplossing zit in de 802.11AC-standaard en heet “beam forming”.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/beamforming-100067749-large_zpsa2a5bb3c.png

Een router stuurt het draadloze signaal in alle richtingen, in de normale situatie. Dit is ook zo als er clients verbonden zijn met deze router.
Wat beamforming doet is ervoor zorgen dat er een gericht signaal kan worden opgezet met een actieve cliënt. Het draadloze signaal wordt dus gericht op waar jouw cliënt zich bevindt. Via een locatie / positiebepaling techniek wordt ervoor gezorgd dat er gericht gezonden kan worden.
Deze techniek is een ‘onderdeel’ van de 802.11AC standaard, dus elke 802.11AC router hoort deze techniek aan boord te hebben! Hierdoor krijgt men een betere troughput/bandwidth en signaalsterkte.

Performance Testen Inleiding/opstelling

Ik vergelijk twee routers in dezelfde klasse de TP-Link Archer C9 en de D-Link DIR868L.
De routers zullen op dezelfde locatie staan. De router staat op de 1e verdieping.
De geteste computer staat op de begane grond.
Dat betekent dat het draadloze signaal door een plafond heen moet voor de communicatie tussen de router en computer.
De computer die als server dient is via bekabeld netwerk aangesloten met 1gbit/s.

Windows File transfer – LAN (bekabeld)

Een filetransfer (bestand van 3.5GB) over het LAN. Beide clients hebben een Samsung SSD (Samsung 840 PRO en Samsung 850 PRO 256GB).
De TP-Link haalt 112MB/s en dat blijft tijdens de gehele bestandsoverdracht zo.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/speedtestLANTPLink_zpsb0396a8f.png

Dat is een prima resultaat

iPerf – Hoe meet je de Performance

Om de performance te kunnen meten wordt er gebruik gemaakt van iPerf. Met iPerf kun je de bandbreedte meten tussen twee clients. Dit kan bekabeld zijn maar ook via draadloos natuurlijk. We zullen meerdere tests doen tussen een bekabelde client en een met Wi-Fi op verschillende frequenties.

Hieronder staat de uitleg van iPerf en de parameters die gebruikt zijn tijdens het testen.

Om de daadwerkelijke doorvoersnelheid (Troughput dus) te kunnen testen maken we gebruik van iPerf, dit is een populaire netwerk performance test tool. Deze is te gebruiken onder verschillende Windows operating systemen, Linux en Mac OS X.
Wil je meer informatie over iPerf voor windows: http://code.google.com/p/iperf-cygwin/

Na het installeren van iPerf, kun je iPerf starten door een command line op windows te openen en iPerf in te typen.
Bij de computer die je als server wilt gebruiken typ je "iperf -s", hierbij wacht die op de eerst volgende connectie van een client.
Om iPerf te starten in client mode typ je "iperf -c". Vervolgens geef je het IP adres van de server op en dan wordt er een test uitgevoerd.

Parameters van iPerf:
-s, --server run in server mode, wacht op openstaande verbindingen.
-c, --client run in client mode, connecting to
-P, --parallel # number of parallel client threads to run
-n, --num


Tijdens mijn test heb ik het volgende command gebruikt op de client:
"Iperf -c 192.168.1.101 -P 8 -n 1073741824 "

Om een lang verhaal kort te maken zet ik hiermee 8 verbindingen tegelijk op, waarbij elke verbinding 1073741824 aan bytes moet versturen. De 1073741824 bytes = gelijk aan 1GigaByte.
Via het bovenstaande command wordt de test geinitieerd vanuit de client. Dat betekent dat de client 8GB gaat uploaden via Wi-Fi naar de server.
Dat is dus de upload vanaf deze client naar de server toe.

Resultaten Performance test upload

http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/Tplinkupload_zps551c94ff.png

Resultaten Performance test download

Tijdens de eerdere tests is de upload getest, dus vanaf de client naar de server.
Ik kan dit ook omdraaien door een Reverse te doen zodat ik ook de download van de client kan testen.

http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/TplinkDownload_zps51549021.png

Het command voor de download test:
"iperf -c 192.168.1.101 -P 8 -n 1073741824 -r"

Conclusie Performance testen

Let op het bereik van het 5GHz signaal is minder ver dan het 2.4GHz signaal.
Het 5GHz signaal heeft wel minder last van storingen.
Uit de resultaten blijkt dat een hogere bandbreedte alleen mogelijk is als er geen obstakels zijn.
Bij voorkeur heb je een Line of Sight en kan je de router dus zien.
Moet je door een plafond van een normaal rijtjeshuis heeft 5GHz een behoorlijk slecht signaal.
Het voordeel wel is dat er geen anderen op de 5GHz band hier in de buurt zitten.

De Performance testen die ik draai zijn met een verdieping ertussen van een gewoon rijtjeshuis. Ik doe bewust geen "Line of sight" benchmarks, want dit is hoe ik Wi-Fi thuis gebruik. Vaak genoeg lees je wat over de maximale theoretische snelheid in een test omgeving zonder stoorzenders (Dat is alleen zo als je geen buren hebt, geen andere apparaten die op 2.4GHz iets uitzenden en is dus een optimale situatie).
Waarom de Dlink op 5GHz zo slecht performed kan ik niet zeggen, ik heb de test een keer of 5 herhaald om te kijken of het ergens aan lag.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[edit]
Omdat de performance testen met een plafond ertussen zo tegen vielen heb ik een line of sight test gedaan.
De onderstaande resultaten zijn van ongeveer 2 meter afstand.
http://i1290.photobucket.com/albums/b524/joepvanaelst/closerangespeed_zpss4wpzjl5.png
Het verschil is 19Mbit/s, het overzetten van bestanden ging met ongeveer 40 a 45MB/s.
De TP-Link is dus ietsje sneller.

Conclusie over de TP-Link Archer C9:

De performance tegenover de D-Link is zoals hierboven te zien goed.
Het design ziet er prima uit wat mij betreft.
Wel vind ik het stroomverbruik aan de hoge kant, vergeleken met mijn oude TP-Link WDR4300.
TP-Link heeft toegezegd dat het de routers compatible maakt met opensource firmwares: Openwrt/DD-WRT
De app is een leuke toevoeging, jammer dat deze niet goed op een iPad werkt.
Een nadeel vind ik nog steeds dat er vaak gereboot moet worden bij het toepassen van een instelling.
Het bereik is OK, maar zodra je door een plafond of muur moet kun je beter over gaan op het 2.4GHz netwerk en dat betekent weer een lagere bandbreedte.

Dan nu de hamvraag: Zou ik dit zelf kopen?
Voor 139 euro zou ik het overwegen, maar ik denk dat ik zeker naar andere routers zal kijken.

Update
Een Update voor wat betreft de betrouwbaarheid, vrijdag is hij er de hele dag uit geweest en werd de router (gloeiend) warm. Ik heb geen idee wat er gebeurd is maar ik was op werk en internet heeft het die hele dag niet gedaan.
Ook na een reset kon ik er niet meer op helaas.
Uiteindelijk de router 2 uur echt uit gezet / af laten koelen en weer aangesloten. Nu weer up and running.
Vandaar even een update wat betreft de betrouwbaarheid die gaat van goed naar voldoende.

Ik heb wel een reset uit gevoerd om hem weer werkend te krijgen, en kan dus niet achterhalen waar die nou mee bezig was :(. (logs e.d. zijn verwijderd na de reset).

Na contact met TP-Link hebben ze een aantal dagen maximale stress tests los gelaten op de router.
Het lijkt erop dat er binnen mijn netwerk iets gebeurde waardoor ik de router niet meer kon benaderen.
Ik vind het wel positief dat ze de tijd en moeite nemen om te proberen te achterhalen wat er nou mis mee was!

Heb jij ook een TP-Link Archer C9?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (23)

Wijzig sortering
Het is mij niet gelukt om de DDT-WRT software erop te krijgen. Krijg 5533 error, om dat te vermijden heb ik eerst een oudere tp-link versie geladen (ergens gelezen), toen kreeg ik geen 5533 error, maar valt de router meteen weg. Komt wel weer terug na een 30-30-30 actie (heb ik tussen elke handeling trouwens gedaan), maar dan staat die oude tp-link versie er weer op.
Het Topic goed doorlezen op het forum: en de juiste build downloaden.
http://ww2.dd-wrt.de/phpB...0&postorder=asc&start=135

De laatste downloaden: ftp://ftp.dd-wrt.com/beta...-r27716/tplink_archer-c9/

Succes

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 21 augustus 2015 21:15]

Gisteren maar weer eens een nieuwe poging, zelfde acties, alleen nu de WAN kabel afgekoppeld. Nu wel gelukt . Enorm veel instel mogelijkheden. Zo kan ik TX zend vermogen opvoeren tot 1000 mW opvoeren, heb hem nu op 300 gezet. Gaat 1000 mW lukken ? Warmte ? Met welke landinstelling kan ik kanaal 14 gebruiken ? NL gaat tot 13. Het doel van DD-WRT was VPN server, maar dat ziet er ingewikkeld uit. Enige doel daarvan voor mij is het (veilig) bereiken van mijn STB (xtrend et10000) vanuit mijn vakantie verblijf. En WPS knop kan ik niet (tijdelijk) activeren, was een hoop geklooi om mijn WiFi printer in het netwerk te krijgen, wel gelukt uiteindelijk.
Ik durf niet te zeggen hoeveel mW verzend vermogen die heeft.
Volgens mij is 100 mW toegestaan in NL.

Houd er rekening mee dat je client ook een vergelijkbaar vermorgen dient te hebben om terug te zenden ;)

Hetzelfde geld voor kanaal 14, wordt niet ondersteund meestal door je clients. ;)
Snelheid is voor mij niet zo belangrijk; het is vooral de afstand die belangrijk is. Heb je nu het idee dat deze router een verder/beter bereik heeft dan de 4300 die je hiervoor gebruikte?

Mooie, uitgebreide review btw :) +2 van mij!

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 22 januari 2015 21:01]

Ik heb de WDR4300 al enige tijd geleden verkocht, maar heb hier ook een review van geschreven:
productreview: TP-Link TL-WDR4300 review door 3DDude

Ik merk wel dat als ik bij mij voor op de parkeerplaats sta. Ik soms bereik heb met de telefoon (HTC One M7). De Dlink doet het kwa bereik minder; die kan ik voor op de parkeerplaats niet ontvangen.

Let op het is wel een heel zwak signaal want hij moet door het hele huis heen (de router staat aan de achterkant van het huis).

TLDR: gok dat het bereik ietsje beter is dan de TP-Link WDR4300. Weet wel zeker dat het bereik beter is dan de D-Link DIR868L.

Het hoge stroomverbruik zal wel een reden hebben haha :)

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 22 januari 2015 21:15]

Hoi, ik denk er aan deze te kopen voor DD-WRT. Ik zag dat die net een maandje uit is: archer-c9
build 26081 20150129. Heb je al ervaringen er mee?
http://www.dd-wrt.com/wik...Supported_Devices#TP-Link
Dr was alleen een béta firmware en er is nergens een fatsoenlijk topic over te vinden.

Wil best een fatsoenlijke stable firmware erop flashen, maar deze beta nee.. :P
Als ik de firmware zelf ga googlen zeggen ze ook:
"Do not flash the new builds on 4706/4708/4709 units"
(you tell me ? de Archer C9 heeft de 4709 broadcom :))

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 28 februari 2015 11:35]

Hoi!

Hoe heb jij DD-WRT op je router geistalleerd?
Ik krijg bij de beta firmwares alleen maar error berichten terug wanneer ik deze wil installeren........? |:(
Krijg bij het laden van factory-to-ddwrt.bin een Error code: -5533 terug?...
ftp://ftp.dd-wrt.com/beta...-r26947/tplink_archer-c9/ En dan de Factory to ddwrt?

Probeer hem eens opnieuw te downloaden. (misschien is die corrupt)
Of een andere versie (datum).

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 20 mei 2015 10:39]

toevallig net je review gelezen op hardware info.

Ik heb nu de wdr4300, maar kom wat bereik te kort. Op de 1e verdieping verdwijnt 50-75% van het signaal.

Ik twijfel tussen deze router, maar ook de asus ac68u en de r7000 OF zelfs de r7500. Ik kan de r7000 via mijn werk voor nagenoeg hetzelfde geld kopen.

Mijn vraag is eigenlijk dat je aangeeft dat je dus ook de wdr4300 gehad hebt, je meld daar wel het stroomverbruik verschil van, maar niet het verschil in bereik en snelheid!

Ik ben daar zeer benieuwd naar omdat ik dan weet of het de moeite waard is om over te stappen.

(los of ik eventueel de wdr4300 dan boven zou kunnen plaatsen om daar dan beter bereik te hebben)
Bereik is ietsje beter, maar niet veel.
Laten we het erop houden dat het niet in verhouding met het stroomverbruik staat ;)

Als ik er zelf een moest aanschaffen had ik denk een Netgear genomen (even afhankelijk van de prijs welke - met 3 of 4 antennes ;))

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 5 juli 2015 20:48]

Bedankt voor het delen van je ervaringen. Hoe is de VPN ondersteuning van dit apparaat? Ik ben namelijk op zoek naar een router die dat goed ondersteunt of zelfs in staat is om zelf als VPN server te werken, zoals de Asus RT-N66U (waar ik niet voor zal gaan gezien het gebrek aan AC ondersteuning). Ik weet dat er duurdere apparaten zijn die dat ondersteunen maar ik probeer ook een beetje economisch te denken :)
Hey Opinion,

VPN passthrough ja,
VPN server nee.

Oftewel je kan los een VPN server draaien (buiten de router) en hij ondersteund het ' doorgeven'.
Thanks, dikke +3 voor je review ;)
Volgens mij is dat niet mogelijk.
Ik heb het nergens kunnen terug vinden in ieder geval.
Ha thanks voor checken. Dan moet ik helaas toch voor de duurdere en grotere Asus AC68U gaan. Ik zoek een witte die schuin achter de TV komt. Wit omdat dat wegvalt tegen muur en meubels. Jammer dat er niet meer witte routers zijn.
Is er intussen al wat meer duidelijk over xx-WRT en DFS en zo? Kan de C9 dit gewoon niet of ligt de firmware dwars (en kan het misschien wel met xx-WRT)?
Test het even zou ik zeggen. Het is mogelijk DD-WRT te installeren en configureren. In hoeverre DFS zal werken durf ik geen uitspraken te doen.

Wij op tweakers, vernemen graag jouw bevindingen.
Ik ben afgelopen week langs geweest bij TP-Link, was toch in de buurt ;).

Ik vroeg hoe het zat met de opensource firmware maar dat ging dus nog wel even duren i.v.m. de Broadcom-chipset.
We konden geloof ik het best uitkijken naar DD-WRT i.p.v. openwrt.

Zodra er meer bekend is - update ik de review uiteraard :)
weer een +3 erbij :)
Extra info:

Deze router ondersteund 'geen DFS' kanalen.

Om een lang verhaal kort te maken, dit zijn kanalen welke normaal gebruikt worden voor andere doeleinden bijv een radar. Als de router detecteert dat er niets uitgezonden wordt op deze kanalen kan men deze gebruiken voor extra capaciteit op de 5Ghz frequentie.

Ik zal binnenkort de review bijwerken.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*