Ik was in volle twijfel voordat ik deze monitor kocht. Wil ik dit nu wel? Ja, ik ben een gamer, maar ga ik ook daadwerkelijk verschil zien?
Hier is mijn korte review/ervaring met LG 24GM77-B.
Unboxing:
Alles is netjes verpakt en stevig. Meegeleverde kabels zijn: DVI, VGA en Stroomaansluiting. Helaas geen DisplayPort kabel meegeleverd. Voor een prijs van 350 euro, had ik dat namelijk wel verwacht.
Out of the box + settings:
Ik schrok even van hoe helder het beeld was. Aangezien ik het naast een monitor zette met IPS, schrok ik enorm veel van de kleuren. Ik was meteen al overtuigd dat ik het wou retouren. Ik vond het behoorlijk tegenvallen.
Ik begon te spelen met zijn instellingen. Er zijn vele mogelijkheden. Heel veel voorgeprogrammeerde instellingen voor gaming en zwartwaardes.
Geen één van die instellingen heb ik in gebruik genomen. Beeld bleef naar mijn idee te helder. Kleuren te vel en zwart leeg wel grijs.
Na iets langer dan een uur bezig te zijn geweest om het naar mijn smaak in te stellen, begon zwart ook zwart te lijken, kleuren minder vel. Scherm minder helder en scherper. Ik was opgelucht. Kleuren heb ik warmer gemaakt, rood-waardes heb ik laten zakken tot 30. Toen pas zag ik het echt dan het ergens op begon te lijken. Het is uiteraard niet zo mooi als een IPS scherm dat zwart ook echt zwart is. Maar dit is een TN-Paneel, je verwachtingen moeten niet hoog zijn voor kleuren. Het is een gaming monitor, dus al het geld zit in het refresh rate en reactie tijd. Ik was dus erg negatief over hoe deze out of the box kwam. Nu stuk meer tevreden. Geef het dus nooit op
Refresh van 144hz en 1ms reactietijd:
Toen ik me IPS scherm er naast hield dacht ik dat ik geen verschil zag met een 144hz en een 60. Totdat ik even bleef verder gamen. WOW wat een verschil Games lijken vele malen soepeler te gaan.
Ik zie en voel gewoon dat het veel sneller gaat. Ik heb het tot zover alleen getest met Battlefield 4. Zowel als in helikopters en vliegtuigen om snel langs gebouwen en objecten heen te vliegen, zag ik geen enkel vertraging. Ik ben niet zo een uitgebreide tester met reactie tijden en ben ook niet echt hoogeisend, dus is dit voor mij erg goed.
Films & Foto's:
Op een TN-Paneel film kijken raad ik wel af. Vooral dat vele van ons nu een TFT/IPS paneel is gewend, zullen de meesten dit gewoon verschikkelijk vinden. Kleuren van foto's zien er ook niet goed uit. Ook al zet je de instellingen in Cinema modus of doe je hard je best om het mooi te maken, blijven de kleuren van foto's gewoon lelijk om het maar even zo te noemen.
Tekst bewerking:
Dit is wel weer goed. Wanneer je bezig bent met Word / Outlook, programmeren, tekst ziet er gewoon goed uit. Vooral in settings van monitor kan je het instellen op Reader. Dan word helderheid stuk minder en komen de letters mooi naar voren.
DAS modus en Motion240 en Blackstabilizer:
Deze opties zijn in te schakelen op de LG 24GM77. Das zorgt voor snelle synchronisatie met beeld en gebeurtenissen in een game. Ik moet eerlijk zeggen, ik zie het niet. Wellicht voor de expert.
Motion240 zorgt voor 1ms reactie zijn. Wel moet je game in zijn gesteld op maximaal 120hz vernieuwingsfrequentie. Anders kun je deze instelling namelijk niet instellen/aanzetten.
Blackstabilizer:
Dit is handing als je veel games speelt waar het telkens donker is, Skyrim bijvoorbeeld. Eigenlijk is dit niets meer dan een extra feature dat zwartwaardes gewoon grijs maakt. Je ziet dan wat er zit/staat/loopt/beweegt in donkere hoeken van de dungeons.
Dit was mijn korte review en ervaring over LG 24GM77.
Mocht je er 1 hebben gekocht en wil je mijn instellingen weten zodat de kleuren beter uitzien? Stuur mij een bericht of reageer op mijn review.
Jullie reactie en feedback zijn zeer welkom.
Bedankt voor het lezen.
Gr Coskun