HP PhotoSmart C4580 Review

Vaudtje
7 juli 2012, laatste update op 7 juli 2012, 4.110 views

HP PhotoSmart C4580

Ik heb deze printer aangeschaft omdat de antieke HP LJ1100 laserprinter het nu echt niet meer deed. De combinatie van scannen en printen sprak mij erg aan. Het is wel handig om thuis even snel een kopietje te kunnen maken als dat nodig is. De is printer gekocht in een winkel waar ik toevallig in de buurt was; bij online aankoop was ik waarschijnlijk gezwicht voor de iets betere specs van zijn grotere broertje, de HP C6380. Die printer ondersteunt hogere resoluties bij scannen en printen, heeft ethernet en losse cartridges per kleur. Inhoud en installatie De printer wordt geleverd met een externe voeding, zwart- en driekleurencartridge (er bestaat ook een...

Pluspunten

• Prima all-in-one printer die alles doet wat hij belooft
  • Eenvoudig in het gebruik

Minpunten

• HP software installeert automatisch in het Nederlands en laat het je nergens instellen
  • Reclame voor HP shop die niet eens bestaat in Nederland.
  • Geen losse kleurencartridges (zwart is wel apart)
  • Geen ethernet aansluiting (al is dat wel in de prijs verwerkt)
  • Printcartridges vervangen help niet om van strepen af te komen

1 van 5 sterren (Waardeloos)

Inhoud en installatie
De printer wordt geleverd met een externe voeding, zwart- en driekleurencartridge (er bestaat ook een speciaal fotocartidge, die zit er niet bij), USB-kabel en handleiding. In de doos zat ook een zakje met drie 10x15cm HP Premium Photo Paper velletjes.
Installatie gaat eenvoudig met behulp van de handleiding en software.
Calibreren van de printkoppen gebeurt door een testpagina te printen en die daarna op de scanner te leggen.
De behuizing is aan de buitenkant geheel van plastic maar voelt solide aan. Ook de klep van de scanner is niet wiebelig ofzo. Knoppen werken prima en het display is goed leesbaar (al heb je het niet echt nodig verder).

Software
De meegeleverde software is voor Windows XP/Vista en Mac OS X.
Het hele pakket inclusief ondersteuning voor scannen en OCR heb ik alleen in Windows Vista geinstalleerd.
Op de Mac werd de printer wel direct gevonden zodra hij aan het wireless netwerk hing.

De software wordt automatisch in het Nederlands geinstalleerd op mijn Engelstalige Vista.
Dit zorgde ervoor dat de software steeds bleef waarschuwen dat de taal van de printer niet overeen kwam met de taal van het programma (incl. een ballon).
Helaas was het niet mogelijk om de taal van de software te verwijderen of in te stellen.
Uiteindelijk is na verwijderen en aanpassen van Vista language settings de waarschuwing weg.
De taal van de software is nu een mix van Engels en Nederlands.

De software zelf is verder prima te gebruiken; met wizards word je door de keuzes heen geleid, maar je kunt ook alles met de hand nog bijstellen.
Van elke set met instellingen kun je een profiel opslaan zodat je die later weer kan hergebruiken.

Zolang je het monitor programma in de taakbalk hebt draaien, krijg je popups waarin de hoeveelheid resterende inkt wordt getoond. Bij de installatie wordt het programma in je startup folder gezet, men biedt geen expliciete tool aan om dit aan te passen.

Wat ik overbodig vond is het 'shopping' gedeelte van de software, zeker omdat er geen shopmogelijkheid is voor Nederland. Ik gebruik liever de Pricewatch dan een of ander tooltje van HP.

Scanner
Met de knoppen op de printer kun je kopieren zonder tussenkomst van de printer.
Voor alle ander functies moet je gebruik maken van de koppeling met een PC.
Het apparaat kan dus niet zelfstandig scans emailen of op een netwerklocatie opslaan.

Met de scan software kun je kiezen voor een export naar allerlei formaten zoals .bmp, .tiff, .jpg, .png en .pdf. In de previewer kun je zaken als crop, rotatie (alleen 90 graden of spiegelen) en kleurbalans instellen.
Standaard OCR werkte ook prima. Vanuit de HP software is het niet mogelijk om een reeds bestaand plaatje als bron te gebruiken, maar in de installatiefolder is het programma (ReadIris DPE) gewoon te starten.

Printer
Ik ben een lichte printgebruiker; hier en daar print ik wat documenten uit of iets uit de routeplanner.
Ook van fotoprinten heb ik weinig kaas gegeten. Gewone tekstdocumenten komen prima uit de printer.
Om het uit te proberen heb ik een foto geprint op het meegeleverde papier: dat vond ik er indrukwekkend goed uit zien hoewel er dus niet eens een fotokleurencartidge in zit.
Het printen gaat vlot en maakt niet te veel herrie. Bijzonder stil is de printer ook niet; met name de papierdoorvoer is goed te horen. Het is in ieder geval zeker niet storend.

Ik heb me helemaal niet verdiept in de (verwachte) printkosten. De meegeleverde cartridges zijn na een tiental A4-printjes en een 10x15 foto nu ruim driekwart vol volgens de printer.

UPDATE:
Na drie keer de cartridges (met dus nieuwe koppen) vervangen zonder resultaat is het genoeg. Geen euro meer naar HP. Er komen geen normale printjes meer uit het apparaat, alleen maar streperige onleesbare troep. Daaaaag!
HP C4500 terecht gedood

Heb jij ook een HP PhotoSmart C4580?

Goede review, je zou nog wat kunnen toevoegen over de printkwaliteit op lagere instellingen (scheelt inkt!)

Bij het lezen van de kop was de eerste vraag: "waarom geen C6380?". Dit werd dus al snel duidelijk. Jammer, maar als je echt weinig print niet een groot nadeel (zeker niet van die kleurpatronen). Overigens, ik zou gaan voor de officejet pro L7590, die doet 2500 pagina's op 1 zwart patroon (iets van 60 ml O-) )

Waar ik niet helemaal mee eens ben: de nadelen (geen ethernet, geen losse cartrigdes) zijn echter wel een keuze, ik vind het daarom niet helemaal terecht dat ze onder nadelen staan. (itt tot de software, dat is vrij slecht geregeld bij HP! tot grote verbazing is de software echt een blok aan je been, iets wat ik niet verwachtte)

Over de kosten per pagina: http://h10060.www1.hp.com/pageyield/nl/nl/PSC4500/index.html << hiermee moet je een eind komen. Zelf heb ik een officejet 6310, en de waardes van mijn printer kloppen ook. (ik print meer dan opgegeven per patroon, dus dat is mooi. Ik print wel veel op "klad snel", omdat de kwaliteit dan al goed genoeg is voor véél van de printjes.)

Veel plezier met je printer :)
Ik snap je opmerkingen over de negatieve eigenschappen.
Ik heb deze printer in de winkel gekocht waar ik in de buurt was, omdat ik snel een printer nodig had. Daarmee was ik aan het assortiment van de winkel gebonden.
Als ik meer tijd en voorbereiding had, zouden de afwezigheid van internet en losse kleuren voor mij een dealbreaker geweest zijn; ik vind dat die dingen eigenlijk op een printer horen. Daarom heb ik ze vermeld als minpunt: er zijn ook printers die die features wel hebben.

Zaken als printkwaliteit en verbruik kan ik alleen op huis- tuin- en keukenniveau beoordelen en vind ik ook maar matig interessant :X . Ik hoop dat dat uit de review blijkt en dat iemand met verstand zich in een volgende review daarover kan uitspreken.
Voor mij is het verder in de praktijk een perfecte printer: hij doet het en ik heb t.o.v. de 6380 geld bespaard door me niet al te veel op zuivere specs te concentreren :) .

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 26 juli 2024 16:36]

vraagje.. wireless aansluiten gaat via de router..? dien je dan ook het wireless wachtwoord in te voeren en hoe gaat dit..?

Of pikt elke pc 'm los op..?

En daarnaast... de gewone pc hier is via ethernet op de router aangesloten.. ik neem aan dat die ook van de printer gebruik kan maken..?
Wireless aansluiten gaat helemaal via de software van HP, die vraagt of je de printer draadloos of via USB wil gebruiken. Deze printer heeft voor de netwerkmogelijkheden alleen draadloos, een ethernet poort zit er niet op(dan moet je de C6380 hebben)
maar gaat de verbinding via de router of direct printer - pc..?
De verbinding loopt via de router; het is geen ad-hoc wireless

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 26 juli 2024 16:36]

M.a.w. een andere computer (bekabeld) in het netwerk kan er ook mee printen :).
ik heb deze printer ook, vind hem op zich wel goed, het aantal kleuren cartrigde vind ik niet z'n probleem want maak daar toch geen gebruik van. het enige nadeel vind ik dat je wel draadloos kan printen maar niet kan scannen of kan dat wel heb het zelf nog niet gevonden dan.
tevens het feit dat je noemt dat er geen ethernet op zit maar wel in de prijs zit heeft denk ik te maken met dat die wel wifi is, en je kan het niet noemen als nadeel want je wist het voordat je de printer kocht.
Als je vanuit de software op je PC een scan start, werkt dat prima als de printer wireless is aangesloten.
Als je een scan start met de knoppen op de printer, dan kan hij inderdaad geen PC vinden, maar daar heb ik me verder niet in verdiept omdat ik de bediening op de printer niet zo belangrijk vond.

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 26 juli 2024 16:36]

Ook ik ben het niet met je negatieve eigenschappen eens (op software na).. het is een keuze en als je pas achteraf naar deze specs kijkt is dat je eigen fout en niet ie van hp.
Het is denk ik maar net hoe je 'negatieve eigenschappen' wil invullen denk ik.
Ik heb de printer gekocht omdat hij prima voldeed, maar er is nog wel wat te wensen.

Mijn ideale printer heeft sowieso losse kleurencartridges; ik vind dat dat voor de prijs weinig zou moeten uitmaken.
Ethernet zou een leuke feature zijn. Als ze ook wireless inbouwen lijkt ethernet met niet zo veel werk meer.

Ik heb iig de ethernet opmerking wat bijgewerkt.
misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar het taalprobleem is op te lossen (zoals ik ook net pas ontdekte:()

trek de stekker uit het apparaat en druk, terwijl je de stekker er weer in drukt, de annuleerknop én de kopieren in kleur toets in. Als het scherm uitgaat, moet je de printer weer aanzetten en zal hij vragen om taal/regioinstellingen:)