Aangezien mijn
pricewatch: Denon AH-D1100 kapot was gegaan en mijn
pricewatch: Creative Fatal1ty Gaming Headset mij altijd veel last van mijn oren gaf, ben ik op zoek gegaan naar iets van wat betere kwaliteit.
Mijn belangrijkste eisen waren:
- Moet gebruikt worden voor gaming
- Moet gebruikt worden voor muziek
- Goede microfoon
- 60-125 euro
Na wat rondkijken kwam ik uit op deze headsets:
pricewatch: CM Storm Sirus 5.1 Gaming Headset
pricewatch: Kingston HyperX Cloud Zwart
Het doorslaggevende voor mij was het comfort wat deze Kingston mij zou brengen t.o.v. de sirus die op comfort iets lager scoorde volgens de buren (Hardware.info). Ook heb ik reviews bekeken op Tweakers.net en zag ik dat veel mensen klaagden over de microfoon. Toch heb ik het risico genomen, meer over de microfoon later in deze review. Voor welgeteld 79 euro heb ik deze headset bij Informatique besteld. De headset was de volgende dag binnen.
Koptelefoon:
Ruis: < 2%
Vermogen: 150mW
Draagstijl: Over-earl
Geluidsreductie: ong. 20 dBa
Druk op het hoofd: 5N (500 gram)
Gewicht met microfoon en kabel: 350g
Kabel lengte en type: 1m + 1m inline regelaartje + 2m verlenging
Connector: mini stereo jack plug (3.5 mm)
Microfoon
Microfoontype: Condensatormicrofoon
Werkingsprincipe: Drukverschillen
Richtingskarakteristieken: Ongevoelig voor geluid van achter (cardioïde)
Voltage: 2V
Amperage: max 0.5 mA
Impedantie: <2.2 KOhm
Frequenties: 100-12000 Hz
Microfoon output: -39 +- 3dB
Lengte van microfoon: 15 cm
Connector: mini stereo jack plug (3.5 mm)
In totaal krijg je het volgende van Kingston in de doos:
- li]Headset
- Microfoon (met plofkap erop)
- 2 soorten earpads (leren en stoffen)
- Verlengkabel
- Vliegtuigplug
- Verlengkabel met bedieningspaneel
- Beschermtasje
Hoe gaat zo'n unboxing dan? Ongeveer zo:
Lage tonen
De Bass is vrij goed. Vergeleken met de Denon en de creative klinkt de bass een stuk schoner. Het is namelijk iets minder "boomy". Dit komt vooral in games de kwaliteit en duidelijkheid van het geluid ten goede. De Bass is dus eigenlijk vrij rustig in deze hoofdtelefoon, je zal er absoluut geen hoofdpijn van krijgen.
Middentonen
De middles zijn eigenlijk waar deze hoofdtelefoon op scoort. Alles is crystalclear, stemmen van zangers zijn uitermate goed te horen, net als veel instrumenten als gitaren.
Hoge tonen
De hoge tonen zijn net iets te luid voor wat ik fijn vind, alles is wel goed te horen maar de "trebble" zou ik persoonlijk ietsjes lager zetten, dat heb ik dus ook gedaan. Het gaat dan echt maar om "ietsjes". Zeg dat je hem 5% lager zet, dus als men een equalizer neemt. Dat hij vanaf het midden op -5% staat. Het gaat hier dus om de 14k en de 16k tonen.
Na de kleine aanpassing van de hoge tonen klinkt muziek echt heerlijk. Alles is duidelijk, de lage tonen laten de muziek echt goed tot zijn recht komen. Ik heb verder nog geprobeerd om meerdere dingen aan te passen in de equalizer, echter kwam daar elke keer een ietwat slechter geluid uit dan met de bovenstaande tweak. De kwaliteit van het geluid is dus erg goed, maar wat wil je ook met 53mm Beyerdynamic drivers?
Zoals je kan zien in de foto hieronder is de microfoon helemaal omgeven door een plofkap. De microfoon kan in de headset worden gestoken waarna je de microfoon ook nog eens in een willekeurige richting kan buigen.
Zoals je kunt horen in onderstaand audiofragment met settings: 100% opnamevolume, 10dB microfoon boost is het opgenomen geluid best goed. Ik ervaar deze kwaliteit absoluut niet als negatief. Let wel dat ik ruisonderdrukking in Realtek HD audio configuratie aan heb staan.
Klik hier voor de microfoontest

Met het comfort tijdens het dragen van deze headset zit het wel snor. De headset is niet heel licht, maar ook niet heel zwaar. De leren earpads ademen een klein beetje waardoor die voor sommigen misschien een beetje warm kunnen worden. Zelf ondervind ik daar geen last van. In het geval dat je er wel last van hebt, kan je altijd nog de stoffen earpads erop monteren. In tegenstelling tot wat je misschien zal denken, kriebelen deze stoffen earpads niet. Ze lijken van hetzelfde materiaal te zijn gemaakt als de earpads van de creative fatal1ty.

De bouwkwaliteit van deze headset is zeer goed. De headset bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit aluminium. De cups en de stangen waarmee de cups aan de band vast zitten zijn allemaal van aluminium. Dit geleid niet alleen goed de warmte maar het is veel steviger dan plastic. Ook ziet het er een stukje beter uit. De headset is namelijk verreweg van "plastic fantastic".
De hoofdband is van gevuld zwart nepleer (aan de onderkant) en van stof aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat er geen haren vast blijven zitten aan de headset, wat tot een vieze uitstraling kan leiden.
De cups van de headset kunnen niet gedraaid worden om hun as. Wel kunnen ze omhoog en omlaag draaien waardoor ze toch goed op je hoofd komen te staan.

Qua mobiliteit is de headset erg fijn. Zonder de inline geluidsregelaar is de draad maar ongeveer 1,20m lang. Dit zorgt ervoor dat je niet met een oneindig lange draad loopt te slepen als je de headset een keertje met je meeneemt. Ook past de 3.5mm jack in bijna elke smartphone. In combinatie met mijn OnePlus One werkt de headset naar behoren, dus zoals je zou verwachten dat hij zou werken. Op het moment dat je weg gaat, kan je de microfoon uit de headset trekken en beide in het bijgeleverde zakje stoppen.

Tot slot wil ik meegeven dat deze headset je erg veel waar voor je geld biedt. Het geluid is na een kleine aanpassing in de highs zeer goed tijdens muziek en games. De headset zit goed op het hoofd, wat ervoor zorgt dat je lang kan gamen zonder pijn te krijgen. De microfoon is van goede kwaliteit, je kan er dus eenvoudig mee praten op skype, teamspeak, ventrillo etc. De headset zit niet alleen goed op het hoofd, maar blijkt ook constructief zeer sterk te zijn. Dit komt vooral door het aluminium. Hierdoor is de headset ietjes zwaarder, maar dit zie ik niet als een negatief punt. Op het moment dat je de headset met je mee wilt nemen, kan je de microfoon eruit trekken en beide in het bijgeleverde zakje doen.
Al met al dus een goede headset voor een goede prijs.