update 8-2011: Ervaring op lange termijn toegevoegd.
update 8-2012: 1 van de 2 functioneert niet meer goed.
Recent heb ik een nieuwe voeding gekocht voor mijn servertje. Hoewel deze niet meer dagelijks aanstaat, was de oude aan vervanging toe. (2 jaar oude Aopen) Verder denk ook ik aan het milieu en hoop een beetje met een 80+ voeding mijn investering terug te verdienen.
[img=620]VlNYFJeQ[/img]
Eisen
De nieuwe voeding moest
80+ zijn,
active PFC hebben en vooral in het lage gebied een redelijk rendement hebben, omdat mijn servertje ongeveer 30W verstookt. Bij 20% (60W) belasting is een rendement van 80% nog haalbaar, maar bij 10% (30W) ligt dat lager. Een voeding van een lager wattage (100-300W) zou een hoger rendement hebben dan een voeding met een hoog vermogen. (400-500W)
Keuze
De volgende voedingen kwamen in aanmerking:
Normale ATX voeding
Pico PSU + zware laptop adapter
De Pico PSU heeft als nadeel dat je deze niet later in een normale PC zou kunnen stoppen. Een piekvermogen van boven de 100W komt nog wel eens voor bij een LE-1100 + 690V moederbord, dus je houd weinig over als je wat extra's zou willen inbouwen. Een nadeel zou ook kunnen zijn dat je de laptopadapter moeilijk kwijt kunt. (kan misschien met knutselen in de kast?) De prijs van een zware laptop adapter + de Pico PSU vond ik ook aan de hoge kant (70-80 euro) Voordeel van de Pico PSU is dat het bij 30W een beter rendement geeft. Dit kan 2-4W schelen tov een ATX 80+ voeding.
De goedkoopste 80+ ATX voeding is de Be Quiet 300W. Omdat uit reviews bleek dat Be Quiet! niet een slecht merk is en de andere voedingen weinig extra bieden, heb ik deze gekozen.
Je kunt
hier de actuele prijzen bekijken van de 80+ voedingen gesorteerd op prijs.
Datasheet Be Quiet! 300W
Info fabrikant
Inhoud en installeren
In de doos met de voeding zitten 2 tyrips, 2 klitterbandjes, boekje en 5 schroefjes. Heel netjes dus.
Instaleren is een koud kunstje. 4 schroefjes aan de achterkant van de kast indraaien en connectoren aansluiten op moederbord en HD. De kabels zijn niet modulair.
[img=620]ye5Xb9en[/img]
Aansluitmogelijkheden
1x floppy, 3x SATA, 2x molex, 24 pins, 4 pins. Meer dan genoeg voor een simpele PC.
Metingen
Servertje: AMD 690V moederbord,
LE-1100 CPU op 0,9V-800MHz , Artic Freezer 64 pro (passief), 2x1Gb Kingston geheugen, 1
Seagate 7200.12 500Gb HD . Geen DVD-RW (scheelt 3W) Opgenomen vermogen bij 1% tot 5% CPU load:
Aopen 300W: 38W
BeQuiet 300W 80+: 30W
Opgenomen vermogen als PC uit staat: 0,3W
De voeding heb ik ook even ingebouwd in mijn oude servertje: VIA C3 800MHz - 1Gb DDR1 - Maxtor 80Gb HD - Opgenomen vermogen idle:
NoName 300W voeding: 34W
Be Quiet 300W 80+: 20W
Bij 20W was echter de 12V lijn niet stabiel (fluctueerde tussen 8 en 12V afhankelijk van load), waarschijnlijk omdat de C3 CPU op 5V werkt en er zodoende geen afname is van de 12V lijn. De 3V en 5V lijnen waren stabieler. Minder dan 22W kan deze voeding dus waarschijnlijk niet leveren. De noname voeding had deze fluctuaties niet.
Geluid
De ventilator van de Artic Freezer CPU koeler staat niet aan. Omdat de rest van de PC ook vrij stil is, hoor ik de ventilator van de voeding wel. Het geluid is echter niet storend. De 120mm ventilator van de voeding hangt boven de CPU koeler (Artic Freezer 64 pro) en zorg zodoende ook voor enige luchtverplaatsing bij de CPU.
Als de PC uit staat hoor ik een zeer hoge piep. Die hoor ik niet meer als de kast dicht is. Bij een
Asrock K10N78M die 2W verbruikt als de PC uit is, is deze piep veel luider aanwezig. Geluid van de ventilator is goed, maar die piep is irritant. De 350W versie heeft ook deze irritante piep.
Betrouwbaarheid
Na 3,5 jaar heeft 1 het begeven. De ander heb ik verkocht.
Features
aPFC, 2 gescheiden 12V-18A rails, 120mm temp gestuurde ventilator, enz.
Iedereen die nog niet een 80+ voeding in zijn kast heeft en een niet al te zware PC heeft, kan ik deze voeding aanbevelen. Je verdient hem weer een klein beetje terug op je energienota. Daarnaast is de ventilator ook nog eens stil. Jammer van die hoge piep.
update: Hoge piep als PC uit is en 2-6W wordt verbruikt.
update: Hoge piep niet bij een Pure Power L7 versie. Heeft te maken met slechte condensators.
update 8-2011: Recent de ventilator vervangen door een stille Zalman fan. Gewoon draadjes doorknippen, strippen en met tape weer verbonden. Na 2 jaar dienst voldoet deze voeding nog goed, maar de kwaliteit van de ventilator is dus slecht bij dit type en de hoge piep is en blijft hoorbaar als de PC uit staat. Is bij de server niet vaak het geval.
update: Ik had er 2 en 1 daarvan werkt niet meer goed. Betrouwbaarheid is voor mij slecht.