Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

SolidRun HummingBoard-i2ex Review

+1
nielso 8 oktober 2014, laatste update op 8 januari 2015, 1.563 views

SolidRun HummingBoard-i2ex

leuk bordje, en een stuk sneller dan een raspberry pi, maar ook een stuk duurder, past precies in de behuizing van een raspberry..

Pluspunten

  • ong. 6 x zo snel als een raspberry pi :-)
  • past precies in een raspberry pi behuizing
  • digitale audio uit

Minpunten

  • goed werkende software (SD card images) lastig te vinden

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Compatibiliteit Score: 2
Layout Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 3
Prestaties Score: 4
hoewel dit bordje precies in een raspberry pi behuizing past, draait een raspberry PI SD kaart image dus niet op dit apparaatje! de SoC is anders, dus vereist ook een speciaal voor dit apparaat gemaakte linux distributie.

De distributies die op het net rondzwerven zijn allemaal nog net wat beta, en bij al die distributies is er altijd wel iets wat niet in 1 keer werkt. ... zaken waar ik tegenaan ben gelopen waren o.a. het aan de praat krijgen van wifi dongles, de 3.5mm audio jack (SPDIF coax en audio via HDMI werkte trouwens wel in 1 keer), en automatische display detectie.

Een alternatief is de Banana pi die ik hier ook heb liggen, die heeft als nadeel dat het bordje wat groter is en dus niet in een raspberry pi behuizing past. maar is wel wat handiger voor beginners, omdat dankzij de meer mainstream AllWinner A20 SoC er wel voldoende distributies zijn waarbij je bovengenoemde problemen nauwelijks zal hebben.. alles werkt gewoon in één keer :-)

UPDATE: 8-1-2015

Ik heb nog een keer een serieuze poging gedaan sinds ik deze review geschreven heb maar heb nog steeds geen perfecte linux kernel gevonden (compleet qua drivers dus) voor dit device (zie bovenstaand)

dit kastje (en voor zover ik nu begrepen heb alle devices met i.MX6 chipset) heeft trouwens naast die driver issues ook netwerk stabiliteits problemen met zowat alle wireless chipsets.. dus pas op met het gebruik van wifi dongles, wired is geen probleem.

Heb jij ook een SolidRun HummingBoard-i2ex?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (14)

Wijzig sortering
Iemand ervaring met dit bordje qua XBMC op 1080p en HDMI CEC ondersteuning?
geen ervaring, maar lijkt erop dat versie 14 van xbmc (kodi tegenwoordig) eindelijk de freescale i.MX6 soc's support .... http://www.solid-run.com/...fans-imx6-supported-kodi/ dus wellicht het proberen waard..

Maar: als ik dit kastje nog moest gaan aanschaffen dan zou ik zelf naar iets anders kijken ... voor 100 euro dat dit kastje geloof ik nog steeds kost? heb je tegenwoordig dubbel zo krachtige devices met veel betere software support en niet bovenstaand beschreven problemen met drivers. ik zou zelf kijken naar bordjes met (AmLogic) S805, S802 of (Rockchip) RK3288 chipsets.

[Reactie gewijzigd door nielso op 8 januari 2015 14:27]

Grappig het precies dit moment zat naar de odroid c1 te kijken.
Ik wil namelijk naar gewoon films afspelen (wat RPi perfect doet) ook nog wat software kunnen draaien.
Dus een extra core(s) en geheugen is zeer welkom, maar wil absoluut niet over de prijs heen van 99,-

Edit: Moest meteen reactie zijn 8)7
ik heb hier ook een odroid UX3-lite liggen (het is dat ie niet op tweakers.net staat, net als de banana pi, anders had ik voor beiden een review geschreven :-) ... echt een TOP ding.. maar daar heb ik wel iets van 120 euro voor betaald geloof ik .. de C1 is natuurlijk net nieuw en ook pas net leverbaar vanuit duitsland.. in ieder geval kan ik je vertellen dat die odroid makers goeie ubuntu distributies meeleveren, althans die Ubuntu voor mijn UX-3 werkt echt helemaal feilloos.. (de android distributie die ze bijleveren heb ik niet geprobeerd.).. kortom.. mijn odroid ervaring is goed.. dus de C1 verwacht ik ook goede ervaringen mee.
XBMC (of soort gelijken) op 1080p is soepel?
Want dan bestel ik hem (dan wel C1) direct van Hardkernel :+
vanwege de compleet andere soc (UX3=exynos vs C1=amlogic) is dat appels met peren vergelijken.... maar aangezien de nieuwere android TV players (zoals bijv. de welbekende minix X6 en X8) tegenwoordig ook met die amlogic S805/S802/S812 chipsets zijn uitgerust, heb je eigenlijk wel de garantie dat XBMC in android volledig soepel zal draaien, en ik neem eigenlijk aan in ubuntu ook wel. ik denk dus niet dat je daar een probleem mee gaat krijgen!
Ik heb de Cubox en Cubox i4pro van Solidrun die laatste is krachtiger maar de software is hetzelfde. Bij de Cubox was het software al half om half. Bij de nieuwe serie Cubox was er zo leek het ineens meer ondersteuning en meer software. Echter dit valt eigenlijk een beetje vies tegen. Een simpel voorbeeld Ubuntu zou goed ondersteunt worden ze zitten nu nog in versie 12 en er staat inmiddels op de website dat je niet de upgrade functie moet doen omdat dit je systeem kan beschadigen.

Heb nu het idee dan ook ze brengen wat uit wat leuk en vrij high tech is maar door vertragingen krijgt de consument de het product later waardoor de software en techniek alweer verouderd. Het product heeft ook nog kinderzoektes in bepaalde distro's waardoor er minder door ontwikkelt kan worden.

Zat dit board te overwegen maar na mijn ervaringen met de Cuboxen heb ik nu het idee van nee. Terwijl het kwa hardware erg leuke apparaatjes zijn en ook krachtig.
De SoC is anders, hoe anders? Rond zwervende distro's waar? Ongeveer 6× zo snel als de Raspberry Pi en dat blijkt uit? En de conclusie is koop de Banana Pi want dan heb je geen problemen? Vind je het erg als ik dit een slechte review vind? 8)7
Edit: Moest meteen reactie zijn 8)7

[Reactie gewijzigd door klompmaker op 8 januari 2015 15:18]

beter laat dan nooit:

Ik heb van deze site om te beginnen alleen de kernel geinstalleerd, en wifi is nog steeds net zo onstabiel, maar het wifi is wel VEEL sneller geworden ((en ook het wired ethernet is trouwens veel sneller))

dus dat is alvast een vooruitgang

de 3.5mm jack audio heb ik nog niet getest. (die heeft namelijk ook nog nooit gewerkt met de kernels die ik tot nu toe uitgeprobeerd heb, alleen HDMI-audio en de digitale COAX doen het)

om nu te verzekeren dat die wifi instabiliteit niet gewoon aan de rest van mijn huidige distro ligt, zal ik nog even het hele image uitproberen ipv alleen de kernel. een update volgt zodra ik er aan toe kom.

EDIT: 6-3-2015 13:26:

... ook bij deze werkt de analoge audio niet, alleen SPDIF en HDMI

root@cubox-i:/etc# cat /proc/asound/cards
0 [imxspdif ]: imx-spdif - imx-spdif
imx-spdif
1 [imxhdmisoc ]: imx-hdmi-soc - imx-hdmi-soc
imx-hdmi-soc

.... info over wifi stabiliteit volgt

EDIT: 23:15 ..

toch de hele distro er dus op gezet en die geeft tot nu toe stabiele wifi (al 3 uur achter elkaar geen weggevallen verbinding) maar het is wel weer heel traag nu ... maf?? ...

i.i.g. lijkt alles (m.u.v. de analoge audio output) inderdaad in orde met deze build, nu moet ik er wel bij zeggen dat ik GPIO zaken zoals SPI / I2C / UART / etc nog nooit heb getest.

[Reactie gewijzigd door nielso op 6 maart 2015 23:23]

EDIT: 17-08-2015

wifi toch nog steeds niet helemaal stabiel ....
Hebben er al mensen ervaring met de ODROID-XU4?
ik heb wel de XU3 liggen .. die is in 1 woord geweldig.. 3 x zo snel als de hummingboard (op zn minst) en de linux drivers zijn dik in orde, .. .. maar als nadeel.. niet fanless, en een aparte voeding (geen micro usb)

(edit) ik ging even googlen en zie dat het in basis hetzelfde bordje is als de XU3, alleen wat kleiner, en wat minder aansluitingen, en ik zie dat de prijs er ook een stuk beter op geworden is.. dus ja.. zeker een aanrader wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door nielso op 17 augustus 2015 15:10]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*