Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

WeLoop Tommy Zwart Review

+3
RobertowNL 24 september 2014, laatste update op 20 oktober 2014, 6.987 views

WeLoop Tommy Zwart

Een smartwatch met potentie. Op het softwarevlak moet nog veel verbeterd worden. Het gebrek aan verwisselbare bandjes en app/watchfaces staat een eigen look (nog) in de weg. In potentie een goede smartwatch die dit met software updates moet laten zien. De prijs zal een succes niet in de weg staan.

Pluspunten

  • E-paper display
  • Prijs
  • Alle notificaties weer te geven
  • Batterij

Minpunten

  • Geen apps
  • Geen verwisselbare bandjes
  • Geen API
  • Regelmatige (kort) verbindingsverlies
  • Klein lettertype

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 4
Compatibiliteit Score: 3
Featureset Score: 2
Ergonomie Score: 4
Prijs Score: 5
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.1 (25-09): Spelfoutjes er uit.
Versie 1.2 (27-09): Eigen foto's er in / foto's vervangen / batterij info aangevuld[
Versie 1.3 (30-09): Batterij informatie toegevoegd
Versie 1.4 (2-10): Informatie nieuwe (beta) app/firmware versie V1.25/V3.14 toegevoegd
Versie 1.5 (7-10): Batterij + stappenteller info toegevoegd


http://i.imgur.com/9SYYkEV.jpg?1
http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



1. Inleiding

2. De Tommy

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit

4. Scherm

5.Een kijkje binnenin
- 5.1 System on a chip
- 5.2 Teardown

6. Software
- 6.1 De Apps
- 6.1 Het horloge

7. Batterij

8. Connectie

9. Conclusie

http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



Het begon ruim 2 jaar geleden in april 2012. Pebble begon zijn Kickstartercampagne die een van de meest succesvolle kickstarters aller tijden zou worden. Het begin van het wearable tijdperk.
http://i.imgur.com/lwKIlBA.jpg
Foto: Pebble

Zelf heb ik van het begin af aan interesse gehad in deze wearables. De Pebble was dan ook mijn eerste aankoop op dit gebied. Toen in januari 2014 de Pebble steel werd aangekondigd heb ik de normale Pebble verkocht en een steel aangeschaft. Deze steel gebruikte ik tot voor kort nog dagelijks.
Sinds enkele dagen heb ik namelijk ook een LG G watch in bezit die (voor nu) de Pebble Steel heeft vervangen.

Nu kwam ik onlangs op Reddit een vergelijkbare smartwatch tegen. Deze was wat lomp maar het intrigeerde mij wel, hoe verhoud die kloon/afgeleide zich tegenover de Pebble? Een paar maanden duikt een vergelijkbare smartwatch op DX.com op. Het gaat hier om een startup die ook via een soort Kickstarter gefund is.

http://i.imgur.com/tpdDyts.png?1
Foto: Weloop Tommy

Gezien mijn interesse in dit soort dingen kon ik het niet laten en heb ik DX gevraagd of ik deze smartwatch niet mocht reviewen. Nog geen maand later is het dan zover! Ik zal mijn ervaringen met de Tommy naast mijn ervaringen met de Pebble en Android wear te leggen.

http://i.imgur.com/jT7I8fpl.jpg?1
Lineup van mijn huidige smartwatches: LG G watch, Pebble KS edition (stuk), Pebble Steel (+ steelconnect), Weloop Tommy




http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



SOC (System on a Chip):
  • Bluetooth:
  • Specificatie: Bluetooth LE 4.0
Geheugen
  • RAM: 16KB
  • Flash: 512KB
Scherm
  • Formaat:1,26 inch
  • Resolutie: 144x168 pixels (~176 PPI)
  • Techniek: Sharp memory LCD (e-paper)
  • Glas: Mineraalglas
Sensors
  • Gyroscoop: Ja
  • 3D kompas: Ja
Afmetingen, gewicht & materialen
  • Formaat: 45x34,5x11mm (LxBxH)
  • Gewicht: 35 gram
  • Behuizing: Polycarbonaat
  • Glas: Mineraalglas
  • Bandje: TPU rubber
Batterij
  • Capaciteit: 110mAh
  • Voltage: 3.7V
  • Watt uur: 0.41Wh
Software
  • OS versie: 3.13
  • Compabiliteit: IOS 7, IOS8, Android 4.3+
Overige:
  • USB: Magneetlader


http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



Op 10-09 kreeg ik bevestiging van DX dat ik het horloge kon reviewen. Op 11-09 is het toestel vervolgens verzonden. Dertien dagen later stond de postbode aan de deur met het horloge (zonder douane steekproef).

Toen ik het horloge bestelde was deze in de pre-sale voor $69.99. Op het moment van schrijven van deze review is de prijs $75.



Het doosje van de Weloop Tommy is simpel en elegant. Zwart met een subtiel logo aan de bovenkant.

http://i.imgur.com/NvFt3iUl.jpg
Foto: Doosje

Het doosje voelt stevig aan en biedt genoeg bescherming voor de lange reis van China naar Nederland. In het doosje zitten: Het horloge, een plastic houder, laadkabel en een boekje. Alles wat je nodig kan hebben dus.
http://i.imgur.com/twmkrV6l.jpg
Foto: Inhoud doosje



http://i.imgur.com/XtORazPl.jpg

http://i.imgur.com/sdCLurOl.jpg

http://i.imgur.com/4F2dooHl.jpg

Foto's: Tommy design


Het horloge zelf ziet er simpel uit. Geen baanbrekend design; simpel en niet te opvallend zou ik zeggen.
Waar de Pebble een achterkant van metaal heeft is de Tommy gemaakt van plastic met een lichte rubberachtige coating. Hierdoor voelt de Tommy wel wat goedkoop aan.

http://i.imgur.com/YqCtOIul.jpg
http://i.imgur.com/w0XKg7Tl.jpg
Foto: Knopjes / lader

De knopjes van de Tommy voelen ook plastic aan. Wel zijn ze in tegenstelling tot de Pebble veel lichter te bedienen.

De voorkant van de Tommy is bekleed met glas, dit is wel een groot voordeel boven de normale Pebble. Het beeld lijkt helderder (zoals ook met de Steel het geval is). Wel levert het glas op het eerste gezicht iets meer schittering op, daarnaast zijn ook vingerafdrukken goed zichtbaar.

Over het algemeen ben ik wel tevreden met het uiterlijk en de materialen die gebruikt zijn. Het voelt wellicht goedkoop aan maar het zorgt er voor dat het horloge met zijn 35 gram vrij licht is.
Het bandje, dat niet verwijderbaar is, voelt tijdens het dragen ook niet verkeerd aan.

De lader is een simpele magneetlader met een (zeer) dun kabeltje. Hij klikt altijd goed op zijn plek (In tegenstelling tot Pebble) en laat niet (te) snel los.



http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



http://i.imgur.com/8q5vU2d.png
Render: Tommy scherm en binnenwerk

De Tommy heeft een Sharp Memory LCD. Dit zelfde scherm zit ook in de Pebble en Pebble steel. Het scherm meet 1.26'' en is in tegenstelling tot andere smartwatches van de grote merken zwart/wit.

De Sharp Memory LCD is een tussenvorm tussen een e-paper en LCD scherm. Een statisch beeld neemt vrijwel geen stroom, het verversen kost wel meer stroom. Dit zorgt er voor dat het scherm van de smartwatch aan kan blijven staan zonder dat de accu in no-time leeg is.

Daarnaast heeft de Sharp LCD geen backlight nodig, het is namelijk transflectief. Hoe meer omgevingslicht er voorhanden is hoe beter je het scherm af kan lezen. Om het scherm in het donker toch te kunnen lezen is er een backlight voorhanden. Wel zorgt de backlight voor een blauwige tint, dit is minder mooi dan het diepe zwart dat je overdag ziet.

De backlight van de Tommy is deels in te stellen. Zo kan je instellen dat hij alleen in de avond en nacht aan gaat bij motion, de hele dag aan gaat door motion of altijd uit staat. De tijd die de backlight aan staat is niet in te stellen (bij de Pebble ook niet). De tijd die de backlight aan staat is wat kort met zijn 2 seconden (vs Pebble +-3 seconden). Wel is de backlight fel in vergelijking met die van de Pebble. Maar je kan er over dubben of dit nodig is.

Het scherm van de Tommy heeft een resolutie van 144x168 pixels dat een PPI oplevert van 176. Dit zorgt er voor dat het scherm wel wat korreliger oogt dan andere smartwatches. In de praktijk ziet het er overigens niet heel slecht uit. Alleen bij kleine tekst en dunne secondewijzers is het duidelijk ze zien.

Tegenover de nadelen van de blauwige backlight en resolutie staat een belangrijke feature en dat is een laag stroomgebruik. Door dit lage gebruik zou de Tommy tot wel 21 dagen mee moeten gaan op één batterijlading.



http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1


Soms kijk ik graag iets verder dan de buitenkant van een toestel/object. In dit hoofdstuk doen we dat ook, helaas is er maar beperkte informatie en kennis van mijn kant aanwezig.


Alhoewel mijn kennis op dit vlak beperkt is wil ik hier toch iets over opmerken.
De SOC in de Tommy is een Nordic semiconductor nRF51822 deze SOC bestaat uit een bluetoothmodule en cortex M0 core.

http://i.imgur.com/DwPEb8n.png
Figuur: Cortex M0 core, bron

Deze cortex M0 core is een 32 bit low power core die zijn werk al kan doen met een verbruik van slechts 66µW/MHz waar de cortex M3 core van een Pebble met 149 µW/MHz een stuk hoger zit (tegen een betere performance en opties, vanzelfsprekend).

De nRF51822 SOC heeft daarnaast de volgende toevoegingen:
  • Encryption -128 bit AES ECB/CCM/AAR co-processor
  • Temperature sensor
Het verbruik van de SOC is in zijn totaliteit 13mA wanneer deze volop draait. Hoe vaak en of de SOC dit in de praktijk ook trekt kan ik helaas niet beantwoorden.

Al met al is het een zeer zuinige SOC die waarschijnlijk prima voldoet voor een smartwatch met weinig bijzondere functies.



Waar heb je ifixit voor nodig als je ook de FCC hebt ;). Gezien de Tommy netjes een keuring heeft ondergaan zijn deze foto's gewoon beschikbaar.

http://i.imgur.com/XHDpxHkb.png http://i.imgur.com/lP6iRCSb.png http://i.imgur.com/YkCrhwjb.png
http://i.imgur.com/5s4cTeFb.png http://i.imgur.com/kN4gwaSb.png http://i.imgur.com/UJAYGjDb.png http://i.imgur.com/wzsvKifb.png http://i.imgur.com/4aCP9Ljb.png http://i.imgur.com/pq7SMmQb.png
Foto's FCC keuring (klik voor grotere versie)




http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



Er is nog wel het een en ander te zeggen over het horloge. Zo is het niet open-source en/of is er geen SDK beschikbaar. Daardoor ben je volledig afhankelijk van de ontwikkelaars van het horloge.
Tot nu toe werkt dit allemaal nog goed maar hoe lang zal de support blijven lopen? Hoe vaak worden nieuwe watchfaces / functionaliteiten toegevoegd en wat als dit stopt?

Het antwoord op bovenstaande vragen zal helaas luiden: Dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Wellicht is Weloop in de toekomst nog om te praten om in ieder geval users nieuwe watchfaces te laten toevoegen. Maar dat zal alleen de tijd leren.

Voor nu heb ik het software gedeelte opgedeeld in twee delen, de App en het horloge zelf. In beide delen zal ik de ervaringen met en gebreken van de software zo veel mogelijk proberen weer te geven.


De basis app van Weloop is op dit moment nog volop in ontwikkeling, elke paar dagen lijkt er op het Weloop forum wel een nieuwe beta uit te komen. Hoe snel nieuwe features worden vrijgegeven voor de stabiele firmware durf ik niet te zeggen.
Er missen ook nog een aantal features, maar deze worden steeds meer in de beta's toegevoegd.

De app van de Tommy Weloop is gewoon in de Playstore te vinden.

De software zelf ziet er in eerste instantie wel redelijk uit:
http://i.imgur.com/sQLzubdm.png http://i.imgur.com/Hjr8ppmm.png http://i.imgur.com/9OSKiPUm.png
Screenshots: Statusscherm, menu en device connection

Het menu is opgedeeld in verschillende delen. Hieronder loop ik ze allemaal even langs.
Zoals in de eerste screenshot kan zien is de Tommy hier gekoppeld. In tegenstelling tot wat je zou denken is dit niet het scherm waar je de verbinding met je Tommy regelt (aan/uit zet). Dit is in het menu verstopt onder een losse pagina device connection.

Op het statusscherm in de app zit rechtsboven een knopje om de camera te starten. Als via deze weg de camera opstart kan je de shutter via je horloge bedienen.

http://i.imgur.com/BYRzrgJm.png http://i.imgur.com/BHfIcCxm.png
Screenshot: Camera bedienen

Dit werkt allemaal goed. Op het moment dat je dit de camera binnen de app opent opent de bediening op het horloge automatisch.

http://i.imgur.com/1a3dA5um.png http://i.imgur.com/McxJsnTm.png http://i.imgur.com/u0ifFr7m.png
Screenshot: Watchfaces

Deze optie is in versie 1.25 toegevoegd aan de app. Het werkt nog niet vlekkeloos, zmoet hij ook iedere keer dat je deze optie opent de watchfaces opnieuw downloaden en duurt dit downloaden lang.
Er zijn een 9 tal nieuwe watchfaces beschikbaar. Hier van kan je er 3 selecteren, als je daarna op sync klikt worden deze watchfaces verzonden naar je horloge.

http://i.imgur.com/Uh941Y7m.png http://i.imgur.com/l7PlPyVm.png http://i.imgur.com/J81JbkXm.png
Screenshots: Notification push

Het toevoegen van notificaties gaat zeer simpel. Je kan van letterlijk iedere APK in het systeem notificaties ontvangen (zo ver ze die geven). Handig dus!

http://i.imgur.com/T1pqBUum.png
Screenshots: Weloop App

Weloop Apps werkt ook sinds versie 1.25 op Android, hij haalt netjes het aantal stappen op die je op een dag maakt. Daarnaast lijkt er nu ook een tweede app in de store te staan. Over deze app zal ik later meer toevoegen in de review.
De tweede app lijkt de Tommy niet goed te herkennen, daarnaast is het een social app waarmee je je gegevens kan delen met anderen. Niet iets wat mij boeit/ik ga gebruiken.

http://i.imgur.com/TV0ByOpm.png http://i.imgur.com/E720Io7m.png
Screenshots: Alarm

Een alarm op het horloge zet je via de app. Helaas kan je in de huidige versie nog maar 1 alarm zetten. Eerder kon je per dag een tijd inzetten maar dit lijkt in versie 1.25 verwijderd.
Het horloge gaat netjes op de aangegeven tijd af. Hier valt weinig op aan te merken.

http://i.imgur.com/3rIXNmLm.png
Screenshot: Music players

Sinds de 1.25 update van de app kan je ook muziekspeler kiezen om zo te bepalen welke je bediend. Eerder was deze keuze er niet waardoor je alleen de standaard muziekspeler bediende.
Mocht je tijdens eerdere firmware op pauze en vervolgens weer play klikken dan startte automatisch de standaard muziek app onafhankelijk van wat je op dat moment gebruikte.

http://i.imgur.com/KLFqYjmm.png http://i.imgur.com/ZgzILHSm.png
Screenshots: Updates

Als laatste in het rijtje vinden we updates. Als er een nieuwe update is kan je hem hier vinden. Met 1 druk op de knop doet hij dan vervolgens de update. Daarnaast zit hier rechts boven de reset knop. Zo kan je vanaf de telefoon het horloge resetten.

Zoals je kan zien missen er nog veel dingen in de app. Zo missen watchfaces (vooralsnog) en mis je in vergelijking met Pebble en Wear apps. Alhoewel ik niet veel apps gebruikte op mijn pebble zijn er toch een aantal (zeer) nuttig. Zoals: navigatie / sportstracker / buienalarm / treintijden / weer informatie. Deze zal je in zijn geheel op de Tommy moeten missen.
Of dit overkomelijk is zal een ieder zelf moeten bepalen.

De App krijgt in principe een voldoende. Hij werkt vlot en alles is snel te vinden. In vergelijking met de Pebble is de app wel een verademing qua snelheid. De vraag is hoe het zich gaat ophouden als de Watchfaces worden toegevoegd .


Op het horloge draait natuurlijk ook software. Hier zal ik ook alle functies weer benoemen. Tevens zal ik de gemerkte problemen weergeven.

Ik heb zo goed en kwaad als het kan foto's van de interface proberen te maken.Niet de beste kwaliteit maar ik denk dat het er wel mee door kan ;).

Allereerst als je het horloge opstart heb je 3 standaard watchfaces
http://i.imgur.com/g6K5MUjt.jpg http://i.imgur.com/SmN80FEt.jpg http://i.imgur.com/608aI8gt.jpg
Foto's: Standaard Watchfaces

Alle 3 niet zeer bijzondere watchfaces, de vette/grote is wat mij betreft het mooiste. Ben benieuwd wat voor watchfaces WeLoop de komende tijd uit gaat brengen.
Ondertussen zijn er een aantal nieuwe Watchfaces uitgebracht:

http://i.imgur.com/iDenPOWt.png http://i.imgur.com/EhwL8mxt.png http://i.imgur.com/KHZLfcit.png
http://i.imgur.com/A8hY2Ott.png http://i.imgur.com/rEPElCdt.png http://i.imgur.com/dXQ9SOSt.png
http://i.imgur.com/fzg8V3ot.png http://i.imgur.com/BCcmZMdt.png http://i.imgur.com/nDR2RY3t.png
Foto's Nieuwe Watchfaces

Zoals aangegeven is het heel jammer dat je zelf geen Watchfaces kan toevoegen. Tevens denk ik dat actieve watchfaces (weer, aandelen info) niet mogelijk zijn.

Als je op een watchface staat en op de terug knop drukt kom je op het volgende scherm. Deze geeft het huidige percentage batterij, BT naam en datum weer.
http://i.imgur.com/WPRUMM9t.jpg
Foto: Batterijinformatie

http://i.imgur.com/Mc2OYObt.jpg http://i.imgur.com/AolZ0Oct.jpg
foto: menu

http://i.imgur.com/Sm9nokat.jpg?1 http://i.imgur.com/WknvyYot.jpg
foto: Berichten

Hierboven staan twee voorbeelden van tekst zoals je na een message op het schermpje worden weergegeven. In vergelijking met de Pebble is het lettertype kleiner.
Dit leest naar mijn idee niet erg fijn. Op plekken waar ik met de Pebble het scherm nog prima af kan lezen heb ik met de Tommy het backlight wel nodig. Daarnaast zou ik graag een witte achtergrond met zwarte tekst zien.

Waar de Pebble notificaties van meerdere apps onder elkaar laat zien laat de Tommy alleen de laatste notificatie van één app zien. Wel kan je via het menu --> notificaties alle eerder binnengekomen notificaties bekijken.
Bij alle apps worden de berichten weergegeven tot zover deze ook in de notificatiebalk worden weergegeven.

http://i.imgur.com/YLxlSHtt.jpg
foto: Muziek bedienen

Het bedienen van muziek gaat prima en hij lijkt prima de titel, artiest en album op te halen. Skippen / terug en play/pauze werkt perfect. En sinds de update naar versie 1.25 van de app is ook te kiezen welke muziekspeler je wil bedienen met het horloge.

http://i.imgur.com/Y1vWNfSt.jpg
Foto: Bedienen camera

Het bedienen van de camera is al eerder al even ter sprake gekomen. Helaas kan je de camera alleen starten vanaf je telefoon en niet vanaf het horloge.

http://i.imgur.com/9yqemV8t.jpg
Foto: Stappenteller

Een stappenteller / activiteitstracker is ook aanwezig en ondertussen ook getest.
Achteraf heb ik de wandeling (foto) even nagemeten. Via Gmaps kwam ik uit op 5724 meter uit. Uitgaande van een stand vanaf 0 (was niet helemaal het geval) is de afwijking in het aantal meters 1.7%. Mijn inziens is dit accuraat genoeg.

http://i.imgur.com/GcTx132m.png http://i.imgur.com/ulHO0Qmt.jpg
Foto: Find my phone

Er is ook een find my phone functie. Wanneer je deze indrukt begint er op je telefoon een geluid te spelen en trilt je telefoon. Als je mediageluid aan staat kan je je telefoon op deze manier vinden (je normale ringtone mag dus op stil staan).

http://i.imgur.com/mrGcl51t.jpg
Date & time

Hier kan je de datum en tijd instellen. Er is geen mogelijkheid om de datumnotatie te veranderen naar de voor ons normale versie.

http://i.imgur.com/N33ELyFt.jpg http://i.imgur.com/TA50RPHt.jpg
Foto: Settings

Onder instellingen kan je bovenstaande functies vinden. Hier kan je de instellingen voor de backlight (zie scherm) aanpassen; de taal aanpassen en de fitness app/tracking aanzetten.

Phone lost is een functie die je horloge één keer laat trillen als je te ver bij je telefoon weg gaat (en de connectie verliest).
http://i.imgur.com/JZbq8pjl.jpg
Foto: connection lost

http://i.imgur.com/MN71Sijt.jpg?1

http://i.imgur.com/YfIZHIFt.jpg
About & reset

Als laatste vinden wij de system reset en about. Zoals je kan zien is de huidige versie 3.13. Als er updates komen zal ik deze hieronder bijwerken.

http://i.imgur.com/K6TUUeWt.jpg
Gebeld worden

Als je gebeld word krijg je de volgende melding met de naam van het contact en het nummer. Het rode kruisje doet niets anders dan het gesprek voor het horloge uitschakelen, je telefoon blijft overgaan.



http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



De batterij moet het paradepaardje van de Tommy zijn. Zo ook te zien is in de reclame uitingen van Weloop.
http://i.imgur.com/a7XqgKQl.png

Momenteel is de runtime ruim 1 dag en de batterij zit nog op 85%. De eerste 10% van de batterij liep relatief snel af. De procenten daarna gingen (gelukkig) al langzamer.
De komende tijd zal ik dit deel updaten met informatie over de batterij en hoe lang deze mee gaat.

Updates 27-09 & 30-09
http://i.imgur.com/d6e3g6Am.jpghttp://i.imgur.com/FlmXyyGm.jpg
Foto: Batterij, 3 en 6 dagen na ontvangst

Nu 3 dagen na ontvangst zit de batterij op 78% met niet enorm veel notificaties (15-25 per dag).
Nog 3 dagen later (6 dagen na ontvangst) zit de batterij op 67% met een redelijk aantal notificaties (35-50).

Update 02-10 & 07-10
http://i.imgur.com/nhSxf39m.jpg http://i.imgur.com/OW2Zk6Rm.jpg
Foto: Batterij, 8 en 13 dagen na ontvangst

Na een update van het horloge, inladen van nieuwe watchfaces het resetten van het toestel (2x) en +-25-35 notificaties per dag zit het toestel nu op 50% batterij.

De update die ook gedaan is lijkt het toestel ook wel iets zuniger te maken. Met nog 24% te gaan zit ik nu op 13 dagen.

Update 8-10 & 9-10
http://i.imgur.com/9tMS4tYm.jpg?1
Foto: Batterij op dag 14

Op de 14e dag kreeg ik een melding dat het horloge nog 19% batterij had. Vandaag op de 15e dag viel het horloge uit.




http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1


De stabiliteit van de connectie laat wel iets te wensen over. Dit is vooral te zien als je de ''phone lost'' functie aan hebt staan. Deze gaat momenteel wel een keer of 5 per dag af. Als ik vervolgens in de app kijk maakt het horloge net weer contact. De connectie is dus maar een enkele seconde onderbroken en herstelt zich zelf.
http://i.imgur.com/g4OYuOpl.jpg
Foto: Phone not in range?

De afstand waarin het horloge gekoppeld blijft aan het horloge is verder wel prima. Een meter of 8 tot 10 is geen probleem.



http://i.imgur.com/A3W0eyZ.png?1



De Tommy is in potentie een leuke smartwatch maar er dienen nog wel een paar dingen opgelost te worden. De hardware lijkt in orde. Het is vooral op het vlak van de software waar nog het een en ander te verbeteren valt. Zo zou ik graag een API zien zodat mensen zelf apps/watchfaces kunnen maken en moet de fitness sync van het horloge naar de app gemaakt worden.

Daarnaast hoop ik dat het notificatiesysteem een update krijgt. Het lettertype mag groter en de achtergrond mag wat mij betreft ook wit worden. De connectie moet ook stabieler worden, momenteel valt hij tussen de 3 en 5 keer op een dag kort weg

Met wat updates kan het best een goed alternatief voor een Pebble worden. Met de prijs zit het in ieder geval goed. Voor de helft van de prijs van een Pebble heb je best een potentieel aardige smartwatch.



Vanaf 1/10/2014 is er een coupon beschikbaar voor de Tommy bij DX: DXTOMMYNL
Geeft 5% korting tot 31/10/2014 (Uiteindelijke prijs: $68,39)

Heb jij ook een WeLoop Tommy Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (33)

Reactiefilter:-133033+128+20+30Ongemodereerd0
Ik heb de Tommy nu ook binnen gekregen en snel gelinkt gekregen met Iphone.
Ik ben het zeker met je eens dat er nog het één en ander verbeterd kan worden.
Je moet bijvoorbeeld al je notificaties één voor één verwijderen en je notificaties kan je (nog) niet snel benaderen.

Heb zojuist ook mijn eerst vastloper gehad, opnieuw synchoniseren en alles werkt weer.

Ben benieuwd wat voor veranderingen er gaan komen! Lijkt erop dat ze er wel actief mee bezig zijn inder ieder geval,
Hier nog geen vastlopers gehad. Wel af en toe een zeer korte disconnect (te zien door de lost functie die af gaat). Connect dan wel automatisch weer.

Is Iphone app identiek aan de Android versie?
Nee de Iphone app ziet er een beetje anders uit,

Verder is het trouwens heel makkelijk om een telefoon toe te voegen.
Echter gaat het zo makkelijk dat ik denk dat er nog wel iets aan de beveiliging kan gebeuren.

Vrijdagavond de hele avond ook berichtjes gekregen van een vriend die even voor de test had gedownload. :)
ik heb ook al een tijdje de weloop tommy maar ik krijg hem maar niet lang gepaard
met mijn lenovo s850
ik heb het ook uitgeprobeert op de galaxy alpha en dat lukte ook niet

het lukt me wel op de iphone daar werkde die super alsof die er voor gemaakt was :(
heb hem kunnen updaten met via de iphone van een kennis van mij want zelf heb ik er geen 1
dus ik hoop echt dat er een update komt dat zodat hij wel lang genoeg gepaart kan blijven om
bijvoorbeeld een update of een nieuwe watchfaces kan uploaden

als normaal hologe heb ik niks te klagen maar ja ik kan er ook 1 van ¤4 kopen die het zelfde kan
Is het je al gelukt?

Wat betreft de Lenovo lijkt het aan de Mediatek SoC te liggen, want ik lees op het weloopforum dat meer mensen daar problemen mee hebben. Ik vraag me af of de Exyonos van Samsung ook een probleem heeft, want dan ga ik toch een beetje aan een issue bij de Tommy denken..
Klopt. Het lijkt er op dat de MTK socs problemen hebben. Hoe dat exact zit durf ik niet te zeggen. Heb ook al iets over Chinese toestellen met snapdaragon socs gehoord die niet werkten. Maar hier heb ik zelf geen problemen mee gehad.
Hm, dan maar hopen dat de ZTE V5 die ik heb besteld gaat werken..
Ik heb, mede door de review, een Weloop besteld. Ben echt heel benieuwd en hoop dat de levertijd een beetje zal meevallen. Op welke fimware versie zitten we op dit moment? En, waar kan ik ze downloaden?
Zit op versie 3.14 dat is de laatste bèta op het Tommy bbs. Op http://welooptommy.com/forums/ staat wel informatie om te updaten.
Inmiddels 3.15. In mijn beleving een stabielere BT-verbinding. Watchfaces en activitytracker werken ook prima.
Hmmm toch blij dat ik voor de Pebble ben gegaan met de verwisselbare band en vele watchfaces. Maar de accu duur is interessant en hij is lekker goedkoop dus ik ga hem goed in de gaten houden. Thanks voor de review !
Geen dank! De Pebble is ook duidelijk de betere qua software, maar goed wellicht kan Weloop nog het een en ander aanpassen. Ze lijken wel open te staan voor feedback. Helaas willen ze nog niet aan een API.

De prijs is de helft van een Pebble dus je kan natuurlijk niet het zelfde verwachten.

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 25 september 2014 23:17]

Bedankt voor je uitgebreide review!

Bedoel je overigens met:
Op het statusscherm in de app zit rechtsboven een knopje om de camera te starten. Als via deze weg de camera opstart kan je de shutter via je mobiel bedienen.
niet dat je de shutter met de watch kunt bedienen?

Vooralsnog klinkt hij voor mij nog steeds interessant. Wel jammer dat je een oproep niet kunt negeren via de watch, maar je alsnog je telefoon op moet vissen. De activitytracker is voor mij (naast de prijs en accuduur) een reden geweest de Tommy te bestellen, dus daar ben ik ook benieuwd naar. Ik moet helaas nog even geduld hebben, want de mijne is pas van de week verstuurd. :'(
niet dat je de shutter met de watch kunt bedienen?
Aangepast, bedankt :).
Vooralsnog klinkt hij voor mij nog steeds interessant. Wel jammer dat je een oproep niet kunt negeren via de watch, maar je alsnog je telefoon op moet vissen.
Ergens wel jammer ja. Evenals het accepteren van een gesprek (dat zou leuk zijn icm met bluetooth headset / handsfree set). Met de Pebble kan je overigens ook geen gesprekken weigeren dus wellicht kan het wel gewoon niet.
ik heb hem ook vandaag binnen gekregen en gebruik hem in combinatie met een Note 3 maar ik krijg geen melding als ik gebeld wordt... moet ik daar nog iets voor instellen?
Nee na het pairen en installeren van de app werkte het hier direct.
Wat je zou kunnen proberen is onder notification push de telefoon apk als melding toe te kunnen voegen. Wellicht werkt dat.
Zeer goede en uitgebreide review, mijn complimenten.

Zijn b.v. Whatsapp notificaties, Gmail ook zichtbaar?
Ja beiden zijn zichtbaar als je ze instelt.

Gmail voorbeeld:
http://i.imgur.com/osRzJaD.jpg?2
Titel bericht: Titel
Inhoud bericht: Inhoud: Zo worden ze weergegeven
Veel nutteloze tekens dus, en zoals aangegeven ook te klein.

Ander mailtje:
http://i.imgur.com/zWAlfHA.jpg?2
Weer 2x mijn mail weergegeven (mag van mij wel verwijderd worden).

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 2 oktober 2014 10:22]

Dank je voor je snelle reactie. Ze zijn dus ook nog leesbaar, zie ik. Niet alleen een notificatie dus. Is het werkbaar? Hoe scroll je door je mail of whatsapp?
Niet, scherm vol = vol (vooralsnog).
Tekst is wel klein zoals aangegeven. Maar wel leesbaar.

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 1 oktober 2014 21:42]

Prima review die de werking van de smartwatch perfect in kaart brengt. Ondanks de zeer lage prijs, lijkt hij wel erg goed te zijn.

Zou je eens kunnen posten wat je nog kunt doen als je smartwatch niet meer aan je telefoon is gekoppeld/te ver weg is?
Zal de tijd zichtbaar zijn, is de wekker nog actief, werkt de stappenteller dan nog en koppelt hij dit weer aan je telefoon als deze in de buurt is, etc :)

Net als jij ben ik geïnteresseerd in smartwatches, maar helaas heb ik er nog geen 1 besteld, doordat er net wat functies ontbreken. Gelukkig zit alles nu in een stroomversnelling sinds de Pebble (de eerste echte smartwatch die tegenkwam was de I'm Watch in 2011/2012, helaas was er 1 jaar levertijd ofzo.)
Ik wacht zelf nog rustig af wat er de komende tijd op de markt komt, want er lijken 2 stromingen te ontstaan. De "altijd verbonden smartwatch" zoals die van Android Gear en iOS en je hebt de Smartwatches die ook kunnen werken zonder telefoon in de buurt, zoals Pebble dat kan.
(de smartwatch met simkaart tel ik even niet mee als smartwatch, dat is eerder een small-phone)
Bedankt!

Voor de prijs heb je weinig te klagen. Zeker in vergelijking met de normale Pebble die ruim het dubbele kost. Maar goed zoals gezegd mis je dan de openheid van het platform wel waar bij de Pebble toch vele functies weg komen.

Als de smartwatch niet meer gekoppeld is:
- Gaat de wekker die gezet is nog gewoon af (uitzetten of verzetten is niet mogelijk).
- Stappenteller telt door (en synchroniseert daarna weer met de app).

Ben het met je eens wat betreft de twee stromingen. Op het moment ben ik er nog niet helemaal over uit wat nu prettiger is. Het heeft beiden zo zijn voors en tegens :).

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 2 oktober 2014 12:11]

Goede review, ik vind de rode er wel mooi uitzien!
Deze foto is trouwens m wel erg hoor, waar herken je het van?https://docs.google.com/file/d/0B3Ar1sst4LANUElYZTlzVVFGMmM/edit?usp=docslist_api

[Reactie gewijzigd door maximiliaan! op 14 oktober 2014 11:43]

Beter goed gejat dan slecht verzonnen hebben ze vast gedacht O-) 8)7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Samsung Galaxy S8+ LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*