3. Willen (1.177) Hebben (926)

Gelid Solutions Tranquillo Rev.2 Review

6 september 2014, laatste update op 6 september 2014, 655 views Rapporteer

Relatief goedkope koeler die vrij goede koelmogelijkheden biedt.

Pluspunten

• Prijs
  • Koelt goed
  • Vervangbare fan
  • Geluidsniveau

Minpunten

• Grootte

Inleiding:
Heb onlangs wat gesleuteld aan een PC uit 2007 die nog vaak gebruikt wordt voor alledaagse zaken gebruikt wordt (web, office en video). Deze maakte nog gebruik van het standaard koelblok van intel dat wat stof had verzameld en waar de koelpasta nog de originele van was. Voor de installatie van de Gelid Tranquillo Rev.2 was de idle temperatuur ietwat boven de 50°C, er na een goede 30°C.
De keuze voor deze koeler en niet voor de Cooler Master Hyper 212 EVO die ook vrij goedkoop, stil en relatief goed koelt heb ik gemaakt op basis van de verwachte levensduur van de fan (die bovendien vervangbaar is) en de iets lagere hoogte van de Gelid. De keuze voor deze koeler en prijsklasse an sich is omdat ik aan het zoeken was naar een koeler die merkbaar beter koelt dan de standaard koelers, maar niet om zwaar te gaan overclocken.
Ik zal een overzicht geven van het verwijderen van het oud koelblok en de installatie van het nieuwe koelblok. Ik zal geen vergelijking maken van geluidsniveau of koelprestatie: daar zijn al genoeg review van beschikbaar; zie hardware. info en een uitgebreide CPU koeler test op tweakers van enkele weken geleden.

Verwijderen oud koelblok en opkuisen koelpasta:
Als je een nieuwe installatie doet, sla dit stuk over ;)
Het blok verwijder je eenvoudig door na de pc even aangezet te hebben om de koelpasta op te warmen de 4 drukknoppen waar het mee bevestigd is volgens de pijltjes te draaien. Ik heb hier en platte schroevendraaier voor gebuikt, vond dat het gemakkelijkst.
Heb op het web wat gelezen over wat je nodig hebt om oude koelpasta te verwijderen, ik vond (in volgorde van test op het oude koelblok) de wattenstaafjes het best, de koffiefilter het slechtst (ben bang dat deze krasjes maakt) en het keukenpapier goed. Bij de apotheek heb ik voor een grote €3 100 ml 2-propanol (ook wel isopropylacohol of IPA genoemd) gekocht, dat is méér dan voldoende. Deze stof zou het moederbord niet beschadigen maar toch de koelpasta oplossen.
http://thumbnails110.imagebam.com/34957/ea4ca9349564507.jpg http://thumbnails111.imagebam.com/34957/fa92b3349564518.jpg http://thumbnails111.imagebam.com/34957/a9a50d349564527.jpg http://thumbnails111.imagebam.com/34957/649dcc349564537.jpg

Inhoud van de doos:
Uiterst links de brackets om de fan aan het koelblok te monteren. De fan heeft een gesleevde kabel btw.
Linksboven de bracket om aan het koelblok te bevestigen voor montage op AMD cpu's en rechts er van de brackets om aan het koelblok te bevestigen op intel cpu's (zoals in mijn geval).
Onderaan links de plaat om achter de processor te monteren (ik moest dan ook mijn moederbord verwijderen aangezien mijn case geen cpu cutout heeft).
Rechtsonder: de vijsjes om de brackets aan het blok vast te schroeven, de vijzen met veer om het koelblok te monteren, koelpasta, moederbordbeschermende ringetjes en sticker.
Het koelblok voelt degelijk aan, aan de bovenkant zit en zwartplastic plaatje met in mijn geval slecht opgeplakte sticker, mijn enige commentaar is dat het kwaliteitsvoller zou aanvoelen moest deze sticker er mooier opgeplakt zijn.

Installatie:
1. moederbord beschermen door de isolerende ringetjes over de gaten voor de cpu koeler te plakken
2. plaat op de achterkant leggen (de 'voetjes' hebben ook een isolerende witte laag, bij AMD processoren ligt deze plaat ondersteboven) en bouten in de juiste gaten steken (volgens type cpu socket)
3. moederbord recht zetten (zodat de plaat met bouten er niet uitvalt) en de spacers er op schroeven (eens ze er op zitten kun je het moederbord weer plat leggen om ze vast te draaien)
4. koelpasta aanbrengen, er wordt vaak de hoeveelheid van een rijstkorrel aangeraden, heb er 1 als referentie bij gelegd :p
5. koelblok met intel brackets er op zetten
6. de grote moeren na er de veren op geschoven te hebben (spannen tamelijk) er op schroeven, dit vereist dat je wat kracht zet om de veer in te drukken (overhoeks vastschroeven wordt aangeraden)
7. fan er aanhangen en inpluggen
8. indien je geen cpu cutout hebt in je case: moederbord terug vastschroeven, heb de case fan moeten demonteren om de vijs die bovenaan links moet vast te kunnen schroeven. Bij deze ben je gewaarschuwd: het koelblok neemt redelijk wat ruimte in.

1. http://thumbnails109.imagebam.com/34957/dde7bc349564572.jpg 2. http://thumbnails111.imagebam.com/34957/bf274c349564582.jpg 3. http://thumbnails110.imagebam.com/34957/b2650a349564608.jpg 4. http://thumbnails109.imagebam.com/34957/061f6b349564620.jpg 5. http://thumbnails110.imagebam.com/34957/5e635b349564630.jpg 6. http://thumbnails111.imagebam.com/34957/48dfd7349564641.jpg 7. http://thumbnails112.imagebam.com/34957/486084349564649.jpg 8. http://thumbnails112.imagebam.com/34957/0cc8fc349564664.jpg

Prestaties:
Zelf vond ik de reviews en vergelijkingen die hardware.info maakt heel goed, als ik hun cijfers bekeek leek het mij dat deze koeler relatief stil is en goed koelt voor zijn prijsklasse. Tweakers heeft onlangs ook een vergelijkende test gedaan waarin ze deze koeler als gemiddeld beschouwen. Er zijn daarnaast nog genoeg andere reviews die op goed cijfermateriaal gebaseerd zijn.
Zelfs een vergelijking tussen de oude koeler en de nieuwe koeler na de oude te voorzien van dezelfde pasta en te ontstoffen zou zinloos zijn; de oude heeft er al 7 jaar dienst op zitten en deze slijtage zou zich waarschijnlijk laten zien in de testresultaten (al was het maar op het vlak van geluidsniveau).
Wat ik wel weet is dat deze nieuwe koeler met de nieuwe koelpasta de cpu temperatuur van mijn pc in idle toestand van een grote 50 graden tot een goede 30 graden heeft teruggebracht zonder veel lawaai te maken.

Conclusie:
Dit lijkt mij een goede koeler om een cpu die al wat ouder is en dus relatief zwaar belast wordt goed te koelen zonder al te veel lawaai te maken of te veel te kosten. Hij is niet bedoeld om te gebruiken bij het overclocken, maar heb in reviews gelezen dat hij wel met een lichte overclock overweg kan (voor de geïnteresserden ;) ). In de doos zit alles wat je nodig hebt en de koeler ziet er mij vrij degelijk uit. Het moet gezegd dat dit een vrij grote koeler is en dat als je geen cpu cutout hebt je bij het terug monteren van je moederbord wat problemen kunt ervaren.

Heb jij ook een Gelid Solutions Tranquillo Rev.2?