Mijn SSD van mijn Macbook Air begon een beetje vol te raken, dus ik zocht een oplossing om wat extra ruimte te creëren. Een usb schijf/stick vond ik niet handig, ik zocht iets dat meer een permanente oplossing is die niet de mobiliteit van mijn laptop in de weg stond.
Dus een SD kaart oplossing. Grofweg zijn er twee mogelijkheden. Een micro SD kaart naar Macbook slot adapter of een gespecialiseerde SD kaart voor de mac. De adapter optie is wel veelzijdiger aangezien je de micro SD kaart ook voor andere toepassingen kunt gebruiken. Maar het nadeel is dat je de micro SD kaart en de adapter moet aanschaffen, ook zijn de prijzen voor micro SD kaarten met een grote opslagcapaciteit (128gb+) ook erg prijzig.
Dus mijn ook viel op een gespecialiseerde Macbook Air SD kaart, en ik kwam uit op de Transcend JetDrive Lite 130 128GB.
Gebruik van de kaart
De jetdrive past prima in de sd kaart lezer. Steekt maar 1 of 2 millimeter uit dus perfect om er in te laten zitten zonder dat je bang hoeft te zijn ergens aan te blijven haken. Maar is met je nagels wel makkelijk weer eruit te krijgen.
Performance
Dan de performance van het kaartje. De aangegeven snelheid van 60 & 90 Mbps wordt gehaald
Maar er is ook minder positief nieuws wat betreft de performance. De eerste 4 tests ofzo in Blackmagic Disk Speed Test haalt de kaart een stuk minder goede cijfers.

Nu weet ik niet of dit aan de kaart ligt of dat er een verschil is in de tests die blackmagic afloopt. Maar kijk ik naar real world performance heb ik nog niet het moment gehad dat de kaart te langzaam is. Ik heb er voornamelijk media op staan. Mijn itunes libary en wat films. Het kopiëren ervan ging duidelijk met USB3 snelheden, snel genoeg.
Software
Dan even het euvel van mounten en dismounten van de drive om osx in deep sleep te krijgen. Ik had hierover veel gelezen dat het een ramp zou moeten zijn. En dat je telkens zelf je kaart moet mounten en unmounten. Maar gelukkig heeft Trenscend zelf een tool gemaakt om dit op te lossen.
Dit werkt zoals je zou verwachten. De drive mount en un-mout automatisch en als ik de Air dicht klap en uren later weer open maak is er geen noemenswaardig gebruik van de accu te bespeuren. Dus ik denk dat deep sleep gewoon werkt.
Dit is hoe het zou moeten. Kaartje erin en vergeten maar.

Heerlijk om wat extra ruimte te hebben