Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

- Reviews

Bekijk alle reviews

Sony A6000 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart Review

+2
Jheroun 12 augustus 2014, laatste update op 14 augustus 2014, 12.090 views

Sony A6000 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart

Een echte aanrader voor mensen die betere fotos en meer mogelijkheden willen maar niet direct naar dure en zware SLR camera's willen overstappen. Foto's maken met dit ding is leuk, en dat is wellicht wel de belangrijkste conclusie die ik tot nog toe heb kunnen trekken.

Pluspunten

  • Supersnelle autofocus
  • 11 fps foto's schieten
  • Compact en licht
  • Hoogwaardige sensor
  • Zowel point-and-shoot als tweakbaar
  • Makkelijk in het gebruik
  • Camera apps geven leuke mogelijkheden

Minpunten

  • WiFi en NFC mogelijkheden nogal wisselvallig
  • Camera apps moeten vaak gekocht worden

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Snelheid en automatiek Score: 5
Ergonomie Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Uitbreidbaarheid Score: 4
Introductie
Na jaren met een compact superzoom (Fuji Finepix S series van lang geleden en Canon SX1 IS) en recent eigenlijk alleen met een supercompact (Sony DSC WX-50) gewerkt te hebben leidde een persbericht over Sony's RX100 MK3 bij mij tot uitgebreide research in cameraland. Ik had toen we meestal de superzoom meenamen op vakantie al eens gekeken naar SLR en systeemcameras maar dat werd me toen echt te groot, zwaar en duur. De systeemcamera's waren toen net een beetje op aan het komen, als ik het me goed herinner.

Dat is tegenwoordig wel anders, de RX100 trok mij aan ivm de grotere sensor maar een wel compact formaat (daar zit een 1" sensor in), maar ja, voor die prijs (de nieuwste RX100 is dik 800 euro) heb je ook een systeemcamera met een nog grotere sensor. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Met de brede uitzichten tijdens een vakantie naar Zwitserland in het vooruitzicht werd het een APS-C variant, deze Sony a6000.

Naar andere merken heb ik nauwelijks gekeken, enerzijds omdat de a6000 informatie op de Sony site me al enthousiast maakte en de reviews ook erg lovend zijn, anderzijds omdat er al enige gewenning is met de Sony benamingen en menustructuren.

Verwacht hier een review van een enthousiaste hobbyist die foto's maken leuk vind, een nerd is en dus nu ook vanalles over lenzen en andere fotografiezaken leest maar zeker geen amateur of pro fotograaf is. Val jij ook in de categorie "ik heb een compact ding maar wil iets beters dat niet meteen 3 kilo weegt" dan hoop ik dat je wat hebt aan deze review ;).

In de doos
De doos bevatte de camera, batterij, draagband, USB-uUSB kabeltje, 220v-USB spul voor het opladen en, in mijn geval, de 16-50MM kitlens. Er zit ook een stapel papieren handleidingen bij maar dat spul was allemaal behoorlijk basic. De PDF van de Sony site geeft gelukkig wel meer uitleg over alle functies. Een en ander zat uiteraard zo in elkaar en aan de oplader.

De enige accessoire die erbij is gekocht is een set filters van polaroid (UV (lensbescherming), polarisatie (wel echt zinnig) en iets tegen lelijke lampen waas (blijft in de doos denk ik)). Het ding past makkelijk in de tas die we al hadden voor de Canon superzoom en SD kaartjes zwerven hier ook genoeg, hoewel een iets grotere en snellere wellicht handig gaat zijn gezien de 11fps burst die deze camera eruit kan persen.

Andere lenzen heb ik al wel zitten bekijken maar ik ga eerst maar eens met de kitlens aan de slag. Iets met een gigadiafragma voor 's avonds/'s nachts, iets meer zoom of een fisheye lijken me supergaaf maar ik vermaak me voorlopig wel met de kitlens.

Gebruiksgemak
Als je een compactcamera met automatisch standen gewend bent zijn de mogelijkheden van een systeemcamera wellicht wat overweldigend. Gelukkig kunnen de mindere fotonerds ook gewoon de automatische standen gebruiken waarmee het een point-and-shoot is. Daarbij valt wel meteen de extreem snelle autofocus op, de eerste shots werden hier 's avonds binnenshuis gemaakt maar die waren in principe meteen scherp. Daarbij viel dan ook onmiddelijk de bokeh op die ik op het compactcamera'tje met sensor ter grootte van een vingernagel alleen met behulp van ingebouwde effecten kon zien. Gaaf. Ik had meteen duidelijk het idee dat dit toestel van een andere klasse is (ook wel geruststellend als je net bijna 800 euro neergelegd hebt om foto's te maken).

Het apparaat heeft een hoop knoppen, die je in de automatische modus gelukkig allemaal niet nodig hebt. Wat wel handig is is dat je zelf eea onder de knoppen kan veranderen, de knop waar standaard het hulpmenu (met best veel zinnige uitleg!) achter zat linkt nu direct naar de HDR optie bij ons. Knoppen zijn wat mij betreft prima geplaatst, vooral de goed verstopte videoopnameknop vind ik fijn, ik film namelijk zelden, mocht je veel willen filmen dan vind je dat wellicht onhandig.

Na doorbladeren van de PDF (ik ben zo iemand waarbij de lol van een nieuw apparaat begint bij de handleiding, ja, ik lees ze echt) snap je al snel genoeg van verhoudingen tussen sluitertijd, diafragma en isosettings om ook met die dingen wat meer te spelen.

Zoomen (of focussen in manuele focus modus) gebeurt door aan de lens te draaien of de zoomknop op de lens te gebruiken. Die zoomknop heb ik niet gebruikt, de controle over zoom die je hebt door aan de lens te draaien is extreem veel fijngevoeliger dan de aan/uit ervaring die ik van de meeste compactcamera's ken, daarbij zat ik regelmatig heen en weer te zoomen naar het gewenste niveau, nu kan je rustig daarheen draaien waar je heen wilt.

Manuele focus werkte ook goed, daarbij vond ik de fijngevoeligheid van het draaien aan de lens wel iets minder, dat is een iets mindere ervaring dan het zoomen (hoewel het met deze lens dezelfde plek is waar je draait).

Fotokwaliteit
Voor iemand die een camera met een 10x kleinere sensor gewend is is hier moeilijk iets anders over te zeggen dan: fantastisch. Dieper zal ik hier ook niet op ingaan, er zijn genoeg reviews van dit toestel die uitgebreidere analyses doen, Google is je vriend. Ik maak foto's voor vakantieboeken etc dus hoeveel vervorming er in de hoeken zit of hoeveel minder licht er aan de randen valt maakt mij echt weinig uit. Het ziet er naar uit dat een posterformaat print van een alp prima gaat lukken, dat was zo'n beetje het doel.

Een paar dingen vielen mij wel meteen op:
  • Zo'n grote sensor maakt echt bakken uit voor de lichtgevoeligheid. Binnenshuis 's avonds is prima foto's te maken zonder flits nu. Daarbij helpt ook de ruisonderdrukking die in het apparaat zit, waar ik in het verleden een bak gruis gewend was bij iso waarden boven de paarduizend zagen fotos genomen op 12k iso er nu prima uit (de camera gaat tot 25k geloof ik).
  • Bij eerdere compacttoestellen vielen mij ook vaak paarsige randjes rondom objecten op, die heb ik nu ook nog niet kunnen spotten.
  • De algehele scherpte is veel beter, details blijven ook als je flink op een foto inzoomed aanwezig waar je dan bij een compactcamera al snel tegen de artistiekerige vegen van de ruisonderdrukking zit te kijken.
  • Zoals al eerder gezegd maakt een grotere sensor met dito lens het ook makkelijker om met onscherpte te spelen, daarbij helpt het dat er ook een modus is waarin je manueel kan focussen, er is mooi te spelen met scherptediepte, en dat leidt tot mooie plaatjes.
Snel, sneller snelst.
11 foto's per seconde is veel. Erg cool om zo eens wat zinnigere foto's van bijvoorbeeld je katten te kunnen maken (hoewel die afgeleid worden als ze 11x per seconde een shutter horen afgaan). Dat dit toestel het ook (behoorlijk goed) lukt om voor ieder van die 11 foto's apart te focussen is helemaal mooi. Ik schiet op Jpegs dus kan ik wel een aantal secondes blijven schieten voor de buffer vol is, op RAW zal dat minder zijn. Je kan hem ook instellen op 6 of 4 fps mocht je 11 wat teveel van het goede vinden. Dit is overigens wel een reden waarom ik een sneller SD kaartje overweeg want voordat die buffer weer leeg is doet het toestel niet veel.

WIFI/NFC
De camera heeft ingebouwde WIFI en NFC mogelijkheden. Dat was geen reden om hem te kopen, wel iets om uit te proberen natuurlijk. De a6000 fungeert daarbij als WIFI AP waarmee je vanaf andere devices kan connecten. Devices doen dat ook wel maar blijken al snel weer terug te schakelen naar de standaard WIFI. Waar dat door komt heb ik me niet in verdiept. Het effect is dat dit samen met mijn Samsung Galaxy S4 mini geen succes is. Ik heb wel een keer een foto overgestuurd maar daarbij gaven beide apparaten wel foutmeldingen. Foto's oversturen naar een ipad2 ging wel met minder foutmeldingen maar na iedere foto moest de ipad opnieuw connectie maken met de camera omdat hij weer naar onze thuisWIFI was gesprongen. Misschien ga ik het nog tweaken maar gewoon het SD kaartje uit de camera in een laptop stoppen werkt een stuk makkelijker.

Helaas geldt dezelfde problematiek ook met de remote connectie app, waarmee het in theorie mogelijk moet zijn om via die wifiverbinding je mobiel te gebruiken om remote foto's te maken, je mobiel werkt dan als afstandsbediening. Met die app krijg ik momenteel echter alleen maar foutmeldingen dus als je dit echt wil gaan gebruiken zou ik daarover van wat meer gebruikers ervaringen zoeken.

Wellicht is er een firmwareupdate oid die dit oplost, daar zal ik nog naar gaan kijken.

Camera apps
Een nieuwigheid die an sich wel prima werkt zijn de apps op de camera. Na de camera aan je WIFI te hebben gehangen kan die zelf naar een appstore van sony, daar hoeft geen PC tussen te zitten, je moet wel een Sony account hebben of maken. In mijn geval kon ik mijn Playstation account hergebruiken.

De enige app die ik uitgebreid heb getest is motion shot, die kost 5 euro maar biedt wel een makkelijke interface om uit een serie van shots een composietfoto te maken waarop het onderwerp meerdere keren staat. Dit kan je natuurlijk ook doen met een foto app op je PC maar als je die niet hebt, of uberhaupt geen zin hebt om uitgebreid nabewerking te doen is dit best handig.

Er zijn een stuk of 20 apps, veel gratis, sommigen kosten 5 euro of een tientje. Van wat ik heb gezien is er nog één andere app van 5 euro die me interessant lijkt. Hopelijk gaat Sony die appstore nog wat verder uitbreiden, er zijn vast meer leuke dingen te verzinnen. Kostentechnisch is de prijsstelling vast absurd als je hem vergelijkt met beschikbare gratis tooling maar voor de gemakzuchtigen onder ons is dit een uitkomst.

Conclusie
Ik heb nog geen rare of vervelende dingen kunnen ontdekken, behalve het wat brak werkende WIFI/NFC verhaal. Wellicht dat de emount wat minder bedeeld is in lenzen maar daar heb ik persoonlijk te weinig ervaring mee. De batterijduur zou nog tegen kunnen vallen maar daar heb ik nu nog geen ervaring mee dus ik doe er geen uitspraak over.

Alles overwegende is deze camera wat mij betreft een echte aanrader voor mensen die betere fotos en meer mogelijkheden willen maar niet direct naar dure en zware SLR camera's willen overstappen. Foto's maken met dit ding is leuk, en dat is wellicht wel de belangrijkste conclusie die ik tot nog toe heb kunnen trekken.


De eerste foto hieronder is uiteraard niet met de camera gemaakt maar met een telefoon. De tweede foto is een probeersel met de motion shot app, daar staat dus 1 kat 3 x op. De derde foto komt volgens mij uit een burst serie. De laatste foto is een poging tot macro, binnenshuis dus geen denderend licht, en die is via de app naar mijn telefoon gegaan en toen hierheen, die heeft hij teruggeschaald naar 2mp dus inzoomen om details te checken heeft daar geen zin.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sony A6000 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (25)

Wijzig sortering
Bedankt voor deze review. Hoe bevalt de viewfinder? Ga je nog andere lenzen kopen, hoe bevalt de 16-50PZ?
Hoe bevalt de viewfinder?
Ik heb de Sony A58, een spiegelreflex (eigenlijk SLT), ook met een Sony Tru Finder (een EVF met een OLED scherm). Ik kan je vertellen: deze is goed, en levert een beter (en groter) zoekerbeeld op dan 90% van de APS-C camera's.
De a6000 heeft denk ik zo goed als dezelfde, beiden beschikken over een 1.44 megapixel oled evf. Werkt inderdaad helemaal super. Mocht je de gewone display veel willen gebruiken dan geeft de a6000 wel ongeveer twee keer zoveel pixels op een iets groter scherm. Maar ja die is inderdaad wel een stuk duurder.

Een goede evf is wel een verademing als je van die dingen uit de compactreeksen gewend bent, de scherpte is dan echt ineens super!

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 21 augustus 2014 18:46]

Aangezien ik van een compactcamera afkom ben ik meer dan happy met die 16-50. Voor mijn doeleinden kom ik met in camera croppen (digitale zoom) ver genoeg in het telebereik om verder geen zoomlens te overwegen, met een 24 megapixel sensor hou je nog genoeg detail over als je eea digitaal opblaast. Andere lenzen gaan er voorlopig niet komen denk ik, wellicht een keer een fisheye voor de leuk en iets met heel groot diafragma voor 's avonds etc maar voorlopig zit ik wel goed.

Ik gebruik persoonlijk altijd een viewfinder als die op een camera zit, ik kan daarmee veel fijner het plaatje samenstellen dan met een display. Het is een elektronische maar met een voldoende pixeldichtheid dat ik hem als mooi scherp ervaar. Hij is in ieder geval stukken beter dan de elektronische viewfinder op mijn jarenoude canon.
Andere lenzen gaan er voorlopig niet komen denk ik, wellicht een keer een fisheye voor de leuk
Tip: niet doen! In de praktijk is het niet leuk om veel van deze vervormde foto's te hebben, je zult deze lens een paar keer gebruiken en daarna zal hij stof liggen te verzamelen.
Dan zal ik die vooral tweedehands in de gaten proberen te houden ;)

In de praktijk wil ik soms een beetje meer zoom, soms een beetje beter macros maken en soms een beetje meer lichtgevoeligheid, maar om daar nou drie extra lenzen voor te gaan kopen en meeslepen... Ik denk dat ik dat één keer doe en dan gewoon de kitlens er weer opschroef voor het gemak. Misschien komt er nog een keer een lens uit die alles net even beter doet dan de kitlens, die zeiss 16-70 komt aardig in de buurt maar die begint bij f4 en kan volgens mij ook niet dichterbij scherpstellen dan een centimeter of 20/30.
Mooie review.
Ik zit er zelf ook aan te denken om over te stappen van een compact camera (TZ40)
Naar deze camera.
Heb je er al macro foto's mee gemaakt?
En zo ja hoe waren die?
Ik heb er nog niet veel gemaakt, ik zal kijken of ik een macrofoto als vierde onder de review toe kan voegen. Met compactcamera's is het punt vaak dat je tig keer moet focussen voordat je de goede macro te pakken hebt, met de vele focuspunten die deze camera heeft gaat dat een stuk makkelijker. Daarnaast is de manuele focusmode hierbij ook wel handig, dan kan je zelf nog even schuiven met het focuspunt.

De kitlens is wellicht niet helemaal geschikt voor supermacro's (ik ben geen expert) maar hij zal het niet slechter doen dan een compactcamera, lijkt me. Er zijn verschillende macrolenzen beschikbaar voor de Sony E mount, waaronder die in deze review die ik net vond.

Zie de vierde foto, ik had geen ideaal licht maar wilde snel even een macroachtige foto toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 14 augustus 2014 18:09]

Bedankt voor je info ik denk dat je idd een aparte lens nodig hebt om mooie macro foto's te schieten.
Voor mij is het vooral de prijs van de lenzen wat me nog weerhoud een systeem camera te kopen.
Het is een moeilijk keuze of alles in een camera zoals de TZ60 maar dan is de foto kwaliteit een stuk minder of een systeemcamera en dan verder sparen voor lossen lenzen.
Voor mij is het vooral de prijs van de lenzen wat me nog weerhoud een systeem camera te kopen.
Dat snap ik helemaal.

Ik heb onlangs de afweging gemaakt om een A6000 te kopen (was mijn persoonlijke favoriet) of een A58. Ik heb gekozen voor de A58: groter, zwaarder, maar dezelfde kwaliteit, het toestel is iets goedkoper, en lenzen zijn veel goedkoper.

En in de hand, voorzien van een grotere lens dan de kitlens, voelt een A58 net wat beter aan; het is meer in balans, je hebt meer in je handen, zonder dat je een Canon 5D formaat mee moet zeulen.
Als je geen compacte systeemcamera hoeft kan je wel voor minder geld dingen vinden ja. Persoonlijk had ik er nooit een gekocht vanwege het formaat. De redenen die jij hebt om een a58 te kopen zijn nou net de redenen die ik heb om een a6000 te kopen (behalve de prijs dan ;) ), het zijn verschillende producten voor verschillende markten.
Kwaliteit is belangrijk voor mij. Van de foto's, dus met name van de sensor en van de lens. De kwaliteit van beide camera's is gelijk, 20 of 24 megapixels maakt echt niks uit.

Snelheid is belangrijk. Nu afdrukken is nu een foto maken, niet pas over 1,5 seconde. Dus geen compact, geen MFT, geen Canon MILC en geen A5000.

Scherptediepte is belangrijk. Een grote APS-C sensor is een must. Dus geen Nikon 1.

Direct klaar foto's vind ik belangrijk. Ik wil niet een uur per foto gaan PhotoShoppen voordat een foto toonbaar is. JPEG's moeten goed zijn, meteen te gebruiken. Canon heeft overdreven kleuren, Nikon belicht net iets onder, Sony is meteen goed.

Zowel de A58 als de A6000 voldoen aan mijn eisen. De A6000 heeft mijn voorkeur, die is beter draagbaar, vooral met kitlens. En een systeemcamera komt minder gedateerd over dan een D-SLR (of SLT).

De A58 is groter met kitlens, maar als je er een grotere lens opzet, is hij wel meer in balans dan een A6000.

De prijs heeft voor mij de doorslag gegeven: de A58 is de beste camera die je voor ¤350 (met ¤50 cash back) kunt krijgen! Voor de A6000 betaal je bijna 2x zoveel. Maar wil je hetzelfde van Canon of Nikon, dan betaal je ook veel meer. Het is gewoon een hele goede deal.
Die megapixels zeggen niets. Het gaat om de kwaliteit en prestaties van de sensor zelf.
Kijk hier maar even en dan zie je dat je betreft fotokwaliteit beter voor de a5000 kan gaan. In prestatie van de sensor tussen de a58 en de a6000 zit een Mega verschil. Zeker qua iso prestaties.

Wetenschappelijk bewijs.
http://www.dxomark.com/Ca...LT-Alpha-58___942_929_864


http://snapsort.com/compare/Sony-Alpha-A6000-vs-Sony-SLT-A58

[Reactie gewijzigd door oli4b op 30 augustus 2014 00:29]

Toch wel enigszins verrassend.

Ik had foto's gemaakt met de A5000, A6000 en de A58, voorzien van kitlens, op mijn SD kaartje. Ik zag geen schrikbarende verschillen in kwaliteit (na thuis op de resultaten te hebben ingezoomd).

Ik merkte wel verschil in snelheid. De A6000 en A58 waren sneller dan de A5000. En snelheid was ooit een belangrijke reden voor mij geweest om een spiegelreflex te kopen. Vandaar dat de A5000 (voor mij) afviel. Maar dat het een goede camera is, staat niet ter discussie.

De keuze tussen de A58 en de A6000 had ik hoofdzakelijk op basis van de prijs gedaan.
Die pagina komt niet helemaal denderend binnen bij mij, wellicht zie ik daardoor niet wat er bedoeld wordt (de fotos doen het niet denk ik), of ik interpreteer een score anders dan jij.

Op dpreview zijn ook heftige discussies over de ruis terug te vinden. In veel, goed bedoelde en benaderde, vergelijkingen lijkt er toch een fout gemaakt te worden, ik ben niet helemaal expert dus wellicht beschrijf ik het verkeerd maar het punt is dat 100% crop vergelijkingen tussen sensoren met verschillende aantallen pixels een negatief beeld over sensoren met meer pixels lijken te geven maar als je het hele beeld analyseert is het beeld juist andersom. Op dpreview zeggen ze dat je om goed te vergelijken de fotos op 'print' moet zetten om te kunnen vergelijken zonder dat het megapixelverschil dingen verwaterd. Maar nogmaals, die pagina laadde hier niet goed dus wellicht gaat het heel ergens anders over :)

Mijn persoonlijke conclusie is vooral dat de a6000 prima fotos schiet, ook bij hoge iso waarden dus voor mij doet hij het prima. De 5000 mist wel meer dan hij met eventueel betere prestaties bij hogere iso kan goedmaken.

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 31 augustus 2014 19:30]

De a6000 is een fantastische camera, voor wat meer foto's kunnen jullie hier kijken: https://www.flickr.com/photos/olivierblitzblum

Ik schiet zelf met een 16-50mm,55-210mm en een 35mm f1.8. Wat mij betreft de ideale combinatie.
Bevalt die 55-210 goed? Ik mis met alleen de 16-50 toch wat zoom dus wellicht dat ik voor een volgende vakantie een extra lens wil. Maar dan twijfel ik toch tussen een extra lens als de 55-210 of gebruik van een van de 18-200 varianten (daar zijn er twee of drie van geloof ik) om gewoon met één lens te kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 30 augustus 2014 22:41]

De 55-210mm is een prima lens die beschikt over stabilisatie en toch erg licht en compact is. Hij is niet onwijs scherp maar dat zijn de meeste zoomlenzen niet. Als je hem stopt naar f8 is ie veel scherper.
Veel mensen zullen echter bij de lagere diafragma's deze lens ook erg goed vinden. Zolang je niet gaat pixelpeepen is het een prima lens! :)
Ik gebruik hem niet heel veel maar het is toch zeker voor de meeste een must in je collectie. Ik heb ook nog de 35mm f1.8.
Ik zou zelf niet voor de 18-200mm gaan. Deze is erg zwaar, groot, duur en presteert minder dan de 55-210mm. Meer distortion en de lens is minder scherp. Hij is wel lekker allround maar haalt de a6000 als lichtgewicht compactsysteem volledig uit balans.
De a58 is een leuke camera, zeker voor het geld, het beste wat je voor dat geld kunt vinden. De lensen zijn goedkoper maar de a6000 naast de a58 zetten gaat echt niet. Zowel qua fotokwaliteit als snelheid en kwaliteit van de behuizing, het scherm, als de zoeker is het een andere camera. Mag ook gezien de prijs. De a6000 is qua fotokwaliteit vergelijkbaar met de veel duurdere sony a77m2, de Canon 70d en de nikon d7100. Allemaal camera's boven de 1100 euro.
Ik heb deze camera nu ook gekocht.
Super mooie foto's bij weinig licht zonder flits.
We vind ik het raar dat van de 11 burst shot er vaak geen enkele scherp is.
Ik hebt dit getest met een springende/spelende kat en een kat die zich aan het schoon likken was.
Best raar voor zo'n camera dat die dit niet kan.

Ik heb ook een 55-210 en de macro 30-35 lens er bij gekocht.
Met de 16-50 kom je digitaal bijna even ver als met de 55-210 alleen de 55-210 is dan niet digitaal maar puur optisch geschoten.

[Reactie gewijzigd door Kimbo72 op 8 september 2014 00:43]

In de burst mode is het probleem vaak dat de camera niet altijd de focus legt waar jij wilt, een gewone center spot waarmee je de focus vast kan leggen werkt dan handiger. Focus vastzetten heb ik onder de ael knop zitten als toggle, handiger dan steeds de shutter-knop half ingedrukt houden, maar dat terzijde.

Ik heb op vakantie in Zwitserland een aantal series burst gemaakt, toevallig waren wij in Zürich toen het EK atletiek aan de gang was en we liepen dus te sightseeen tussen de loopwedstrijden door. Daarbij had ik ook soms goede series en soms niet, als het niet goed was was meestal het publiek of het midden van de weg superscherp, ook tijdens meebewegen met lopers bv. Die camera is best slim maar kan natuurlijk niet weten op wat jij de focus wil hebben, als de autofocus fan op wide staat kan hij best eens heel wat anders kiezen. Een latere burst fotos van een in een stroom water klunzende kerel (helaas viel hij er niet in :P ) was wel perfect in focus, volgens mij had ik toen ook even de center spot gebruikt.

Ik zal proberen tijd te nemen de review nog een beetje uit te breiden na tweeenhalve week schieten in steden, bergen en op meren in Zwitserland. Ik ben in ieder geval nog heel erg blij met de camera.

Welke manier digitaal zoomen is gelijk aan die 55-210? De meest extreme of een van de meer normale opties? Ik heb mijn zoom op clear staan geloof ik en als de 55-210 niet verder komt dan dat heb wil ik meer dan 210mm denk ik ;)

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 8 september 2014 23:14]

Ik ben in de foto winkel geweest en daar hebben ze me verteld dat ik misschien beter in de sportmodes kan schieten.
En misschien idd een focus punt maken en dan de burst schieten kan ook helpen.

Als ik de powerzoom lens op de extreem stand zet krijg ik bijna even veel zoom als de 55-210.
Kan aan mij liggen maar het lijkt er wel op.
Alleen is de kwaliteit een stuk minder natuurlijk.

Ik ben erg benieuwd niet je foto's en ik ben ook nog erg blij met deze camera. :D
Heb ook deze combi. Inderdaad grotendeels mee eens maar die WiFi is erg vervelend. Sony wil dat je hun app gebruikt om de foto's te beheren, anders zullen ze je wel leren dat dat moet. Gevolg: ik gebruik gewoon iPhoto en consorten en steek het usb kabeltje in de camera. Zonde van de WiFi, had er niet in hoeven te zitten van mij. WiFi moet meteen werken op een gebruikelijke manier en niet op zijn Sony's.
Irriteert me wel erg, dit soort grappen van Sony. Voor mij reden een ander merk te kiezen de volgende keer. En nee, dit ga ik niet uitzoeken, Sony heeft het probleem, niet ik. Laat ze maar een firmware update maken die dat eigen brouwsel er uit sloopt en alles conformeert aan algemeen beschaafd WiFi.
Om de fotos van de camera af te krijgen is het kabeltje, of de SD kaart in je computer steken, ook nog sneller.

Het enige echt handige dat je met die WiFi kan is via je telefoon de camera bedienen en zien wat er in het beeld staat. Maar dat hebben wij in onze vakantie ook misschien één keer gedaan, gewoon je camera ergens neerzetten met de selftimer aan werkt een stuk sneller dan via een app werken.

Als die WiFi morgen uitvalt zal ik het niet missen in ieder geval. Ik denk sowieso niet dat dat voor mij een factor zal worden in het kiezen voor een camera dus dat de Sony implementatie wat brak is boeit daardoor ook wat minder.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*