Gebruikers

Specificaties DLNA -support • WiFi • 16GB - Bekijk alle specificaties

Minix Neo X7 16GB Review

HetGezegde 10 augustus 2014, laatste update op 20 augustus 2014, 2.167 views

Minix Neo X7 16GB

Mooie, stevige en kleine mediaspeler van alle opties voorzien; werkt hetzelfde als elk ander Android apparaat.
Een nadeel is de besturing; Zonder touchpad en toetsenbord is er niet fijn mee te werken, aangezien vrijwel alle Android apps voor touch gemaakt zijn. Met toetsenbord en touchpad/muis werkt het feilloos.

Pluspunten

• Goed afgewerkt; mat in combinatie met glans.
  • Veel aansluitmogelijkheden (3x USB; LAN; WLAN; SD, etc).
  • Krachtige hardware; Quad Core A9 op 1.8gHz en 2GB RAM.
  • 16GB aan opslag (extern uit te breiden)
  • Ideaal apparaat om je lokale bestanden op af te spelen, te internetten (met los toetsenbord) en apps op het grote beeld te toveren (met los touchpad of muis).

Minpunten

• Trage opstart van 40 tot 50 seconden.
  • Afstandsbediening is minimaal waardoor deze al gauw vervangen wordt door een toetsenbord en/of een touchpad.
  • WLAN antenne niet te strak draaien; binnenwerk draait dan mee. Vast = vast.

Een leuke reactie of een mooie moderatie is altijd fijn

Deze review laat zich het beste lezen in de desktopmodus.

Weer een bestelling bij DealExtreme. Dit maal een mediaspeler waar ik erg nieuwsgierig naar was wanneer deze verzonden werd. Lees hieronder mijn bevindingen.

1. Verpakking en inhoud
7. Prestaties
8. Prijs
9. Eindoordeel
10. The Semi-Ultimate Showdown

Netjes verpakt in een redelijk grote doos met afmetingen in millimeter van (L x B x H) 164 x 164 x 79. De doos geeft een duidelijke weergave van de inhoud doordat de specificaties van de speler en de inhoud van de doos vermeld staan (komen we later op terug).

Ook staat er een ietwat onduidelijk plaatje van de MINIX op.

Maar de verpakking zelf is gewoon degelijk en stevig. Daarnaast werd het geheel bij mij in een bubbelenveloppe verstuurd.
De NEO X7 is ook netjes verpakt.

Verder bevat de doos nog meer inhoud dan enkel de NEO X7.

1. De mediaspeler zelf;
2. Een beknopte handleiding in het Engels, Chinees en Duits;
3. Een micro USB kabel van een cm of 75 en een USB verlengkabel van zo'n 15 cm;
4. Een HDMI kabel van ongeveer 75 cm;
5. De adapter om het apparaat van elektriciteit te voorzien.
6. De afstandsbediening (zonder de benodigde 2x AAA batterijen);
7. De WLAN (WiFi) antenne voorzien van schroefdraad.

De volgende specificaties sieren de NEO X7:

Aan drie zijkanten kun je wat aansluiten. De laatste zijkant is kaal.
De eerste zijkant waarbij we de aansluitingen bespreken:

(van onder naar boven)
- Micro USB OTG (On The Go);
- SD kaart lezer;
- Microfoon (audio-in);
- Headset (audio-out);
- Power button.

- Micro USB OTG: wanneer je hier bijvoorbeeld een externe harddisk, digitale camera of je mobiele telefoon op aansluit, fungeert deze als opslag medium. Je kunt dan bij de bestanden van dat apparaat. Wanneer je een media-app of bestandsbeheer-app op de NEO X7 opent, kun je bladeren door de bestanden op je aangesloten apparaat.
- Via de USB poort kun je bijvoorbeeld een USB-stick, digitale camera, externe HDD (in FAT32 of NTFS), muis of toetsenbord aansluiten. Zowel de muis als het toetsenbord mogen gewoon draadloos zijn. Mijn draadloze Logitech M235 muisje werkt direct.
Ook je smartphone zou mogelijk moeten zijn, maar zowel via de OTG poort, als op de gewone USB poorten krijg ik geen verbinding met m'n telefoon. Ik kan niet door mijn telefoonbestanden bladeren en hij kan bij mij ook niet als camera opslag dienen, waardoor ik bijvoorbeeld alleen de foto's zou kunnen bekijken.
Een xBox 360 controller is ook niet mogelijk (wordt niet direct/vanzelf herkend in ieder geval).

Dan nu de tweede zijkant:

- Power aansluiting;
- Ethernet (LAN) aansluiting voor 10/100 mbps;
- Optical in poort;
- HDMI 1.4 poort.

- Met behulp van de LAN aansluiting kun je de mediaspeler aan je netwerk hangen. Dit kan ook middels WiFi (WLAN ~ zowel 2,4gHz als 5gHz), maar sommige gebruikers prefereren de oude, vertrouwde, bekabelde aansluiting.
- Nog twee USB 2.0 poorten geven meer opties om externe apparatuur aan te sluiten.
- De optical in poort wordt gebruikt om een optische kabel aan te sluiten voor audio. Lees hier meer informatie over deze aansluiting.

De NEO X7 bevat de volgende standaard geïnstalleerde apps:

De camera app is niet te gebruiken en dit duidt erop dat er gewoon gebruik is gemaakt van stock Android.

Het beginscherm is naar eigen smaak aan te passen en ziet er standaard erg saai uit. Uiteraard is dit volledig aan te passen, zoals we van Android gewend zijn.

Zelf gebruik ik voornamelijk Netflix en heb ik vrijwel geen persoonlijke of opgeslagen video's die ik zou willen casten. Uiteraard is Netflix gewoon te installeren op dit apparaat (en te bedienen met de afstandsbediening ~ wat dan weer wel goed werkt), maar mijn ChromeCast is toch handiger. De CC laat zich namelijk besturen door middel van mijn smartphone; die dient dan als afstandsbediening, wat veel beter werkt.
Met Plex is de bestuurbaarheid wat gemakkelijker. Sleep een film naar je Plex server en hij wordt op je TV getoond.

Ik kan me wel voorstellen dat deze NEO X7 ideaal is wanneer je veel video's digitaal hebt staan op bijv. een externe HDD of een NAS.
En wanneer je hier een touchpad voor aan zou schaffen (zit op sommige toetsenborden die middels BT gekoppeld kunnen worden) is het uiteraard wel fijn werken. Het touchpad fungeert dan als aanraakgevoelig scherm wat normaal op je tablet zit.
Ook een muis is gewoon aan te sluiten. Deze mediaspeler laat zich dan veel gemakkelijker bedienen.
Clash of Clans is geen probleem; ik meld me gewoon aan en speel zoals ik op m'n tablet en telefoon doe. Nadeel is wel dat er niet in- of uitgezoomd kan worden.

Zelf ben ik al een tijd de aanschaf van een NAS aan het overwegen. Ik zit met het probleem of ik een goedkope starters NAS aan zou schaffen, of een duurdere en daarmee uitgebreidere media-NAS. Met zo'n media-NAS kan ik zonder tussenkomst van een decoder o.i.d. mijn films afspelen op mijn TV via DLNA.
Met de komst van deze mediaspeler, lijkt mij een simpele NAS meer dan voldoende. Ik sluit dan deze NEO X7 aan op mijn TV en via het thuisnetwerk maakt hij dan verbinding met mijn NAS.

Wanneer je (net als ik) niet over een NAS beschikt en je alle films/muziek en foto's niet op een aparte schijf hebt staan die je aan deze speler kunt koppelen, kun je altijd nog direct streamen vanaf je PC of laptop. De volgende afbeelding laat zien hoe simpel het is.

Hiervoor diende ik niets op mijn laptop te installeren. Het programma eHomeMediaCenter staat standaard op de NEO X7. Dit gaat dus wel lekker soepel. Helaas dien je dan nog steeds je content met de belabberde afstandsbediening of je PC/laptop aan te sturen.

Terug naar de inhoudsopgave

Met zowel de beeld- als de geluidskwaliteit zit het goed bij dit apparaat. Wanneer je de HDMI poort gebruikt, wordt het geluid gewoon op je TV afgespeeld. Het klinkt dan hetzelfde als wanneer je naar een TV programma kijkt; de opstelling is namelijk gelijk.
Deze mediaspeler ondersteund tot maximaal 1080p middels HDMI. Momenteel wordt alles nog ge-upscaled van 720p naar 1080p, maar met de nieuwe firmware kan de NEO X7 zelfstandig 1080p afspelen. Op mijn HMDI ready (720p) TV is het beeld scherp en wordt ook weer het grootste gedeelte van de kwaliteit bepaald door de TV.

Terug naar de inhoudsopgave

De afstandsbediening werkt niet fijn. Deze heeft slechts een aantal knoppen en daardoor een belabberde besturing:

- Uit knop (geen aan knop, want die werkt niet ~ wanneer de NEO X7 volledig uit staat, dien je de knop op het apparaat te gebruiken);
- Home knop;
- Navigatie knoppen boven, onder, rechts en links;
- OK of bevestigingsknop;
- Een terug knop
- Volume knoppen om het volume van het apparaat zelf aan te passen.

Wel ligt de afstandsbediening lekker in de hand. Ik zou wel een muis, touchpad of toetsenbord adviseren wanneer je veelvuldig gebruik wilt maken van dit apparaat.

Door zijn kleine formaat van (L x B x H) 13 x 13 x 2 cm is hij gemakkelijk mee te nemen; zo kun je deze mediaspeler met al haar apps en je externe HDD naar een vriend of familielid meenemen om daar spelletjes te spelen of een film te kijken.
Daarnaast is Android geïnstalleerd en zorgt ervoor dat de besturing soepel verloopt. Dit besturingssysteem staat o.a. om z'n aanpasbaarheid bekend en dat is bij deze mediaplayer mogelijk.

Terug naar de inhoudsopgave

Met het design is niets mis. Het is een slank apparaat welke mooi is afgewerkt met ronde hoeken. De kleur is mat zwart en aan de bovenkant van de speler is het merk MINIX te lezen. Deze letters zijn in glazend zwart afgewerkt, wat mooi afsteekt met de mat zwarte behuizing.
Het apparaat oogt klein en enkel de WiFi antenne steekt eruit (mits je deze gebruikt).

De aansluitingen bevinden zich wel aan de zijkant, waardoor je langs voor aan de rechterkant kabels kunt zien lopen. Gelukkig zijn de HDMI en poweraansluiting aan de achterkant geplaatst, waardoor bij minimale aansluitingen geen kabels zichtbaar zijn.

De powerled schijnt blauw/paars (soort blacklight), maar stoort niet wat felheid betreft. Nadeel is dat de powerbutton om het hoekje rechts van de powerled gepositioneerd is. Dit zorgt ervoor dat je er wellicht niet altijd even goed bij kan, wanneer je 'm bijvoorbeeld ergens tussen zet of inbouwt.

Wat je vaak ziet op afbeeldingen op het internet (en ook bij de standaard afbeelding hier op Tweakers bij de productinformatie) is dat deze op z'n kant geplaatst wordt. Zonder voet is dit vrijwel niet mogelijk; het zou namelijk betekenen dat kabels dan aan de achterkant en bovenkant uitsteken. Geheid dat 'ie dan omvalt.

Terug naar de inhoudsopgave

De mediaspeler zit kwalitatief goed in elkaar, zo kan ik op het eerste gezicht zeggen. Een dingetje waar ik wel tijdens installeren tegenaan hikte, was de WLAN antenne. Wanneer deze vast zit, dien je 'm niet strakker aan te draaien. Wanneer je dit wel doet, draait het binnenwerk (het koperen gedeelte) mee. Ik weet niet hoe het aan de binnenkant in elkaar zit, maar ik heb 't niet kapot gedraaid.

Met een tangetje heb ik het weer terug vast gedraaid en heb ik de antenne niet te strak aangedraaid. Immers, vast is vast. Hierna heb ik er wat lijm rondom gedaan, voor de zekerheid. Het koperen gedeelte draait nu niet meer mee, maar alsnog draai ik 't niet te strak vast.

Hier een gifje die laat zien dat 't los zat:

Ik heb met 3DMark de prestaties van deze NEO X7 getest. Hier de resultaten:

En vergeleken met andere Android apparatuur:

Terug naar de inhoudsopgave

Deze NEO X7 staat in de Pricewatch te koop voor zo'n 125 euro. Het is natuurlijk erg persoonlijk of dit veel of weinig geld is. Puur naar de hardware en de mogelijkheden kijkende, lijkt dit een uitstekende prijs voor dit product. Bij Deal Extreme staat hij voor $130 te koop, ofwel €98 euro met gratis verzending. Daarbij zijn er meerdere varianten te koop, waaronder een met een uitgebreidere afstandsbediening en zelfs een mini toetsenbord met touchpad. Let wel goed op of het om de 8GB of 16GB versie gaat.

Wanneer je zo'n uitgebreidere afstandsbediening hebt, werkt de NEO X7 enorm fijn, vandaar dat ik zou zeggen "The Price is Right".
Er wordt immers bespaard op de kleine hardware (die het vaak duurder maakt), omdat er plaatst genoeg is. Ook op het ontbreken van een scherm met touchscreen en een x-aantal pixels wordt bespaard.

Terug naar de inhoudsopgave

Voor mijzelf is de ChromeCast voor 35 euro een betere keuze; ik gebruik voornamelijk YouTube en Netflix en dat werkt ideaal. Mocht je meer willen, dan raad ik je aan over te stappen naar een mediaspeler als deze. Voordeel is namelijk dat er Android op draait en daarom minder krachtige hardware nodig heeft dan een mediaspeler met Windows; de kosten blijven laag. Zie het volgende kopje "The semi-Ultimate Showdown" voor meer info over de verschillen én overeenkomsten.

In combinatie met een simpele NAS kun je zo ook al je content op de TV afspelen; een dure media-NAS is niet meer nodig. Daarnaast ben ik zelf altijd voorstander van "losse apparatuur", zodat alles los van elkaar te vervangen is. Om die reden heb ik een redelijk goedkope TV gekocht die wél passief 3D af kan spelen, maar geen SMART TV is. Om de reden dat ik weet dat de SMART tegen valt in het goedkopere segment. Ik schaf mezelf dan liever een mediaspeler als deze NEO X7 of Google's ChromeCast aan. Wanneer daar een nieuwere versie voor uitkomt, zit ik niet met een trage SMART TV, maar heb ik voor een mooie prijs wel weer het nieuwste van het nieuwste en maak ik mijn TV gewoon SMART.
Hij kan gewoon overweg met vrijwel elke 3,5 inch en 2,5 inch externe HD. Zowel in FAT32 als in NTFS.

Wanneer het puur en alleen voor het afspelen van je persoonlijke content is, lijkt deze NEO X7 krachtig genoeg om de klus te klaren. Ook het nodige opzoekwerk op internet of eens een spelletje of andere app draaien (denk bijv. aan uitzending gemist e.d.) gaat deze speler goed af. Uiteraard wel in combinatie met een toetsenbord en touchpad of muis.

10.

Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Minix Neo X7 16GB?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren