Waarom deze monitor?
Hoewel ik niet ontevreden was met mijn Samsung Synchmaster 193P destijds, vond ik vooral het formaat en de 4:3 beeldverhouding nogal irritant om (HD) films op te kijken, dit werd een beetje nutteloos. Oftewel, een nieuwe (breedbeeld) monitor, liefst 24''

. Door de jaren heen heb ik diverse iiyama CRT's gebruikt, maar wat ik van hun vond op de TFT markt viel toch een beetje tegen, zeker gecombineerd met mijn eis dat het een S-PVA paneel (of S-IPS) moest zijn. Aangezien mijn 193P ook al een PVA paneel had en die mijn uitstekend beviel ging ik op jacht naar een Samsung 24'' met een (S-) PVA paneel. Dat liet me eigenlijk maar weinig keuze, vandaar deze 245T

Featureset
De basic specs zijn natuurlijk zoals de meeste 24'' TFT's: resoultie van 1920*1200

. Voor de rest is de monitor rijkelijk voorzien van (video) aansluitingen, waaronder, naast de vaste gasten D-sub en DVI ook een HDMI aansluiting, S-video in en Component Video in. Geluid via de HDMI kan via een losse mini-jack aansluitingen worden doorgevoerd. Ook is er een USB-hub met 4 poorten aanwezig in de zijkant. Pivot modus is mogelijk maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd, dat past niet in mijn computerkast

Kleurweergave
Er is natuurlijk van alles te verstellen via de OSD (die vrij uitgebreid is), maar op standaard settings vind ik de kleurweergave wel OK (dat is natuurlijk persoonlijk). De weergave is eigenlijk best wel een beetje koel met default settings, wat ik niet zo heel erg vind.
Contrast en Helderheid
Het heeft natuurlijk ook met het formaat te maken maar deze monitor is een beetje een lichtkanon

. De standaard setting vond ik zelf veel te helder en ik heb die ook een stukje lager gezet. Wat betreft het contrast, zelf vind ik het contrast goed, het zwart is '''zwart genoeg'' voor het doel van films kijken en games spelen

. Aangezien ik geen meetapparatuur heb blijft het daarbij
Ghosting
Sowieso had ik al weinig problemen met ghosting met mijn oude
monitor wat betreft ghosting, ondanks dat de reactietijd daar 20 ms was

. Met deze monitor, met een (geclaimde) reactietijd van 6 ms is er van ghosting al helemaal weinig te bekennen (sowieso let ik daar, eerlijk gezegd, erg weinig op).
Pixeldefecten
Hiervoor was ik het meest bevreesd bij aanschaf van de monitor. Hoe groter de monitor, hoe meer pixels, en statistisch gezien een grotere kans op pixeldefecten. Gelukkig was het hier niet het geval, ik heb geen defect gezien

. Samsung hanteert gelukkig wel een zero dead pixel policy, maar daarvan heb ik dus (gelukkig) geen gebruik van gemaakt.
Bouwkwaliteit&Afwerking
Een korte samenvatting: een (zeer) stevige voet en ophanging van de monitor. Bij mijn oude 193P was het een flexibele arm die nogal vaak inzakte, deze is traploos verstelbaar. De voeding is stil, in zoverre dat hij niet boven de rest van de systeemgeluiden (kast) uitkomt.
Vormgeving
Eigenlijk heb ik hier weinig over te zeggen, de productafbeeldingen die je overal ziet geven een accuraat beeld van het werkelijke product. Qua design is het een redelijke standaard monitor, geen toeters en bellen maar gewoon een recht-toe, recht-aan monitor.
Prijs
Last but certainly nog least: De prijs. Destijds heb ik ongeveer 750 euro betaal voor deze monitor, een behoorlijk bedrag vergeleken met de 24'' TN panelen die je ziet. Toch blijft de markt met (S-)PVA panelen een redelijk exclusief terrein, een aantal jaren terug betaalde ik voor een 19'' PVA paneel ook 480 euro (gangbare TN panelen waren toen rond de 250). Je betaald een behoorlijke smak geld voor iets wat in mijn ogen de moeite wel waard is.