Nu ik de monitor enkele maanden heb gebruikt, als monitor en TV, vind ik het wel eens tijd worden om een uitgebreide review te schrijven over het apparaat.
Ik ben er uitermate tevreden mee en gebruik 'm vooral als monitor om op te internetten en tekst te verwerken (ideaal 1680X1050: kun je gewoon meerdere pagina's naast elkaar lezen) en af en toe een HD film te kijken.
Specificaties
schermgrootte: 20" wide
Resolutie: 1680 x 1050
Brightness: 300 cd/m²
Contrast: DC 10,000:1 (1000:1) (typ.)
Reactietijd 5 ms
Kijkhoek (Hori/Verti)170º / 160º
Aansluitingen: 15pin D-sub, DVI-D, 2HDMI, component, DTV tuner, optical out
Verbruik: 50 watts (max.)
Stand By verbruik: < 2 W
Plug & Play: DDC2B
Speakers: 3 W x 2 ch (SRS TruSurround XT)
Accessoires: remote controller, D-Sub cable, DVI-D cable
Special Features: built-in DTV(DVB) tuner, sound: SRS TruSurround XT. Optical digital sound (SPDIF). Component, HDMIX2, supporting 1080P input, CI slot
Afmetingen: 19.13'' x 16.36'' x 8.46''
Afmetingen doos: 22.01'' x 19.41'' x 5.98''
Gewicht: 12.34 lbs.
Gewicht icl.doos: 16.53 lbs.
Draaibaarheid: tilt
Verpakking
De monitor komt netjes geleverd in een stevige doos met veel beschermingsmateriaal om alle onderdelen. De voet moet je er zelf nog even in klikken en dit gaat vrij soepel, maar het voelt tegelijkertijd ook erg stevig. Ook zijn er genoeg accessoires bijgeleverd: kabels dvi geluid en vga, boekjes, poetsdoekje(is ook wel nodig met al het stof wat het scherm aantrekt)
Eerste indruk
De verpakking is zoals gezegd een pluspunt. Toen ik het scherm er eenmaal uitgehaald had verscheen er een lach op mijn gezicht, want het scherm ziet er gewoon prachtig uit! Het design is super: die pianolak met een donkerrood accent en daaroverheen een glasachtige afwerking is helemaal mijn smaak. Het is wel erg glanzend, wat ook wel weer leuk is als je 'm gebruikt als monitor. Je ziet dan namelijk de spiegeling van bijvoorbeeld de browser in het binnenste randje van het scherm wat voor een leuk effect zorgt. Verder is de afwerking ook gewoon perfect.
Het installeren neemt niet zo veel tijd in beslag. Het zoeken naar zenders kost nog het meeste tijd. Voor de rest is alles binnen een paar minuten gebruiksklaar.
TV kijken
Als de Samsung alle zenders heeft gevonden zet ie ze al in een logische volgorde voor je. Deze volgorde kun je gemakkelijk aanpassen in het menu. Wel waren bij mij niet alle zenders even scherp. Via het menu kun je de afstelling van het signaal helemaal fine-tunen waardoor er een haarscherp beeld ontstaat. Vergeleken met de Sony lcd-tv van mijn ouders zit er zeker wel een verbetering in.
Een nadeel is wel dat bij het gebruik het zappen van zender naar zender niet echt snel te noemen is. Als je op P+ hebt gedrukt duurt het meestal nog 3-5 seconden voordat de volgende zender wordt weergegeven. Het beeld gaat dan wel meteen op zwart waardoor je dus even naar een zwart beeld aan het kijken bent. Teletekst gaat daarentegen wel weer erg snel.
De kleurinstelling vind ik gewoon prima. Wat dat betreft ben ik waarschijnlijk ook niet zo veeleisend, maar het beeld is ook gewoon niet slecht. Het contrast is ook prima, totdat je het dynamische contrast inschakelt. Tijdens een film geeft dit namelijk erg slechte resultaten. Eigenlijk verandert het contrast gewoon een paar seconden te laat. Ik heb ook nog steeds geen functie gevonden waarbij ik het dynamische contrast een verbetering(lees niet slechter) vond dat met normaal contrast. Ik begrijp dan ook niet waarom ze het toegevoegd hebben aan zo'n leuk scherm. Het zal vooral wel met marketing te maken hebben.
Verder heeft het scherm nog allemaal uitbreidingsmogelijkheiden die ik niet gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld DVB mee ontvangen.
Het switchen tussen Tv en DVI gaat ook prima. Met de "source" knop op de afstandsbediening ben je binnen 3 tellen van DVI naar TV en omgekeerd. De afstandsbediening heeft verder veel functies, maar de belangrijkste zitten op de standaard plekken waardoor je het snel gewend bent om blindelings alle opties te gebruiken. Ook het bereik is prima, want je hoeft helemaal niet te mikken op de TV.
Als monitor
Voor het gebruik van deze T200HD als monitor had ik al enkele reviews gelezen hier op Tweakers. Het scherm is eigenlijk gewoon identiek aan een T200, met als toevoeging een ab en een TV tuner. Ik heb mijn office PC'tje via DVI aangesloten en dit werkt gewoon perfect.
De resolutie van 1680X1050 is op 20" gewoon ideaal. Je kunt goed werken met verschillende vensters naast elkaar, of met in bijv. Word met twee blaadjes naast elkaar. Ook wordt internetten met deze resolutie leuk, want je kunt meerdere dingen tegelijk naast elkaar doen.
De kijkhoek is gewoon goed te noemen. Het beeld verandert nauwelijks van kleur hoe schuin je er ook voor zit. Ok, het blijft een TN-paneel, maar zeker wel een goede!
Voor een uitgebreidere reviews voor de T200(HD) verwijs ik naar de reviews van de T200
klik
Het geluid
Dit beeldscherm is uitgerust met 2 ingebouwde 3Watt speakertjes met bovendien de functie SRS TruSurround XT. Als ik de website (
link)mag geloven wordt hierbij gebruik gemaakt van de platte muur achter de TV en de weerkaatsing van het geluid daarop. Hierdoor kan met 2 speakers een soort van 5.1 surround worden opgewekt.
Mijn ervaring ermee, meestal gebruik ik een internetradio via dvi, is dat het geluid wel iets beter is maar dit komt alleen omdat de bass wat meer aanwezig is. Van een echte surround is ook geen sprake.
Tijdens het TV kijken is het geluid ook gewoon goed te noemen.
Als handige extra bij het gebruik als monitor heeft de Samsung ook nog een hoofdtelefoonuitgang aan de zijkant van het scherm. Deze zit op een logische plek, maar wel achter een klepje. (zie de foto) Toch maak ik er vrij vaak gebruik van om net dat extra beetje geluidskwaliteit te hebben.
[b]/Edit[/b] Ik kom er nu ook achter dat wanneer je de koptelefoon gebruikt je een apart volume instelt. Dit is echt super handig, want als de TV op 25 staat is het geluidsniveau gewoon normaal, maar als je een koptelefoon aan sluit en m dan op 25 zet ben je doof. Nu pakt ie dan automatisch de vorige instelling van de koptelefoon: bijv. 10
Voor iemand die op zoek is naar een TV annex monitor is dit een van de goedkoopste en naar mijn inzicht ook een van de beste keuzes. Het is sowieso al een erg goedkope TV als je het vergelijkt met andere 20" Tv's bij bijvoorbeeld de MediaMarkt. Ten tweede is het gebruik als monitor een erg groot pluspunt. Zeker met de grote resolutie. Kun je ook nog eens een HD-filmpje(720p) afspelen wat zeker een verbetering geeft vergeleken met een normale DVD.
Kortom een perfecte monitor / TV!
Dit is mijn eerste review!
Graag hoor ik wat er nog beter kan, of wat jullie nog missen.
edit: foto's!