Sitecom Homeplug 500 Mbps plus switch LN-509 Review

Leader98
10 juli 2014, laatste update op 30 november 2015, 1.333 views

Sitecom Homeplug 500 Mbps plus switch LN-509

Het gemak van installeren is het sterke punt van deze set.
Als vervanger van een bekabelde gigabit verbinding stelt deze homeplug set wel iets teleur vanwege de lage datatransfer.

Pluspunten

• Degelijk gebouwd
  • Compleet met UTP kabel geleverd
  • Werkt direct "out of the box"

Minpunten

• Meegeleverde UTP kabel is vrij kort
  • Gerealiseerde snelheid is lager dan je zou verwachten

3 van 5 sterren (Voldoende)
Wegens het gaan plaatsen van zonnepanelen heb ik de buis naar zolder nodig voor de bekabeling naar de meterkast.
Hierdoor zal de huidige gigabit UTP kabel uit de buis verwijderd moeten worden.
Het leggen van een nieuwe UTP kabel is veel werk, vandaar dat mijn oog is gevallen op een homeplug oplossing.

Bij inpluggen van de set in de meterkast en in de woonkamer werd meteen een gigabit verbinding gedetecteerd en gemaakt (tenminste, de laptop zag de verbinding met de homeplug als gigabit verbinding).
Het copieren van een ISO van NAS (meterkast) naar laptop (woonkamer) verliep met 4,1 megabyte per seconde.
Ik weet nog niet of beide homepluggen op deze manier in dezelfde electra groep zitten.

Bij het opzetten van de set tussen de meterkast en de zolder ging alles wederom meteen goed.
Het copieren van een ISO van NAS (meterkast) naar desktop (zolder) verliep met 4,8 megabyte per seconde.
De UPC speed test gaf 42/11 Mbps
(ter vergelijking: Dezelfde ISO kon via de UTP kabel naar zolder worden gecopieerd met 90 megabyte per seconde. De UPC speedtest gaf 123/12 Mbps)

Update 08-10-2014:
Uiteindelijk vond ik de snelheid zo belabberd (in vergelijking met het alternatief via CAT5E kabel) dat ik toch nog een manier heb weten te bedenken om de zolder middels een UTP kabel te verbinden met de meterkast.

De powerline adapters stonden even op de nominatie om verkocht te worden maar hebben nu toch een perfecte bestemming gevonden als verbinding waarmee onze televisie decoders (XS4all) met de router zijn verbonden.
Dit kon helaas niet via het aanwezige UTP netwerk omdat de decoders alleen via poort 4 van de router kunnen werken.
Via de powerline adapters werkt IP TV perfect!

In de meterkast zit een adapter en die stuurt het signaal door naar zowel de slaapkamer en de woonkamer.

Heb jij ook een Sitecom Homeplug 500 Mbps plus switch LN-509?

Thanks voor de review! MIjn ouders hebben deze een tijd terug ook aangeschaft. Hier merk ik ook een erg trage data transfer. Het is niet eens mogelijk om goed online te gamen over de kabel.
Dat kan aan de stekkerdozen - kabels liggen.
Hier werkte online gamen zonder problemen.

Ik merk wel dat het uitmaakt of je de stekker in een stopcontact doet waar ook andere apparaten hun stroom vandaan halen...
Probeer een leeg stopcontact te gebruiken.

Succes!
Uiteindelijk kreeg ik een gelegenheid om toch een kabel naar de zolder te trekken waardoor de powerline adapters weer op de plank zijn beland.