De 20D is de opvolger van mijn oude, trouwe 10D. Normaal zou de overstap niet echt logisch zijn aangezien de features van de 20D volgens sommigen niet baanbrekend beter zijn dan die van de 10D. Toch ben ik overgestapt, aangezien ik de 20D 2e-hands kon kopen voor een hele goede prijs. Als eerste is er de featureset. Deze is nog uitgebreider dan bij de 10D. Je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld al meteen in zwart/wit te schieten. Ook kan je nu ook aangeven welke combinatie je wil opslaan van Raw en Jpeg. (En eindelijk wordt er ook daadwerkelijk een losse Jpeg opgeslagen! ) Verder heeft de 20D een knopje minder, namelijk die voor het selecteren van horizontaal, danwel verticaal scrollen als je op een foto hebt ingezoomd in de review-mode.
Ik heb tot voor de aanschaf een tweetal analoge SLR cameras, een analoge point en shoot en korte tijd een 10D. De 20D heeft niet aleenmeer knopjes en megapixels (tov van de eerdere digitale cameras) maar is ook een fijner ding.
Het afgelopen jaar heb ik zo'n 5000 opnames gemaakt in vier verschillende continenten en ben elke keer weer verbaasd over de kwaliteit van de resultaten. Zels uitvergrotingen van 30*45 cm zijn van extreme kwaliteit en mijn hitratio (het aantal platen dat technisch gelukt is zonder onscherpte of belichtingsproblemen) is hoog.
Het grootste verschil ten opzichte van een 10D is de snelheid. De opstartijd, review tijden van genomen fotos en autofocus zijn allemaal veel sneller en ook de shutter lag is veel lager. Vreemd genoeg is dit voor mij het grote verschil ten opzichte van een 10D en niet de megapixels.
De optionele battery grip is matig. Nadat hij wegens niet meer opstarten van de camera terug is geweest naar Canon werkt hij wel maar de grip blijft in vertikle positie niet prettig.
De 20D heeft een goede eigenschappen tot (en met) ISO 800. Vanaf dat punt gaat er veel ruis ontstaan en is Noise Ninja of Neat Image nodig om er wat van te maken. Zoals al vaker in reviews vermeld zou ook ik de...
Featureset
De 20D is volgeladen met feature's, maar toch mis ik het feit dat je de huidige ISO waarde niet door de zoeker ziet + dat er geen echte spotmeting op zit. (Canon vindt dat alleen nodig bij de duurdere 1D(s) serie) Nu is er gelukkig wel een vergelijkbare stand, alleen neemt die iets meer, 9%, mee in de lichtmeting. Verder heeft de 20D natuurlijk ook gen AS in de body, maar dat is voor mij geen reden om voor de D7D te gaan, die heeft weer andere nadelen.
Voor de rest is alles te vinden op de 20D en kan je ook veel customizen aan de camera doormiddel van de persoonlijke voorkeuren binnen het menu.
Ergonomie & bedienings- mogelijkheden
De 20D ligt erg goed in de hand, veel beter als de 300D en de D70 dat...