Algemeen De Netgear Prosafe 5-port Gigabit Switch (model: GS105) heb ik gekocht als vervanging voor mijn 100mbps switch. De switch wordt als volgt gebruikt in het netwerk: Modem | Netgear | \ Server PC De switch is bedoeld om zo af en toe wat grote images en video bestanden heen en weer te kopieren. Ook zal de switch mee gaan naar LAN parties, maar daar kan ik nog niets over zeggen. Aangesloten met een zelf geknepen cross cable naar mijn modem ongeveer 10 meter. Verder twee cat5 kabels van twee meter voor naar de computer + server. Features: De switch heeft 5x UTP autosensing poorten, het maakt niet uit waar de modem (100 mbps verbinding) of de pc & server (beiden 1gbps verbinding) ingeprikt worden. De switch pakt automatisch de...
Pluspunten
Plug & Play
Solide bouwkwaliteit
Goede ventilatie
Wordt niet echt warm
Minpunten
De stroom aansluiting zit aan de achterzijde, de RJ45 aansluitingen aan de voorzijde. 5 aansluitingen aan de achterzijde en alleen lichtjes aan de voorzijde was prettiger geweest, omdat je dan je UTP kabels beter kunt wegwerken. Nu zijn ze duidelijk zichtbaar als je ook de verbindingslampjes wilt zien.
Deze switch besteld voor op het bureau, samen met een GS116 voor in de meterkast. Bijden lijken identiek (afgezien van de hoeveelheid poortjes). Zelfde manier van verpakken, etc. Prima en voldoende. Switch ondersteund jumbo frames met gigabit - een snelle combinatie. Maar: met mijn Dell laptop kan ik geen gigabit krijgen op de GS105, en wel op de GS116 ..... Na zoeken op google wel een paar soortgelijke ervaringen tegen gekomen. De Dell heeft een Broadcom 57XX Gigabit Integrated Controller, welke niet een gigabit lijkt te kunnen aanvragen (auto-negotiate) op de GS105. Raar, maar dus de GS116 heeft er geen last van - mogelijk een andere firmware. (link on Netgear support site http://forum1.netgear.com/showthread.php?t=34464) De overige...
In mijn kantoor thuis heb ik 4 computers en ik had er een aangesloten via de UTP-kabel. De rest zat op wifi en dat was niet optimaal voor videoconferencing. Ik bedoel, het werkte, maar niet echt geweldig. In Corona tijden, wilde ik iets meer.
Zeer rubuuste switch met een goede performance, heb er nu 2 in gebruik thuis.
Pluspunten
Zeer stevig, 1 van mijn 2 switches ooit eens halverwege op de trap laten vallen, deuk in de vloer, maar de switch werkt nog steeds super!
Zuinige switch
Waar voor je geld, zie ook punt 1
Minpunten
Stroom kabel aan de achterkant, had van mij ook gewoon naast de netwerkpoorten gemogen, is makkelijker bij het in een klein hoekje plaatsen van de switch, wat bij mij het geval is.
Stevige metalen behuizing en connectorgaten. Managed met web interface, en doet zelf wat ie moet doen. Blijft koel, en heeft een maximaal verbruik van 12 W. Geen Ethernetkabel meegeleverd, maar dat was geen probleem voor mij. De mobiele app biedt geen meerwaarde voor dit model van Netgear. Goede prijs/prestatie-verhouding.
Pluspunten
Stevig gebouwd, goede afwerking
Managed
Web UI met veel opties
Blijft goed koel
Minpunten
Netgear Insight mobiele app kan switch niet beheren
Ik gebruik twee van deze switches nu ongeveer een jaartje en heb nooit problemen ondervonden. Deze dingetjes zijn perfect voor een klein thuis netwerkje.