Review door de redactie

Review - Vergelijking van high-performance desktop ATA-schijven

De introductie van de eerste Western Digital ATA-harde schijf met 8MB cache, anderhalf jaar geleden, heeft geleid tot het ontstaan van een nieuwe prestatieklasse die een grote populariteit geniet onder tweakers en andere prestatiebewuste consumenten. Inmiddels…

53 20 mei '03

4 van 5 sterren
3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren

De Maxtor DiamondMax 9 schrijf, is een prima huis-tuin en keuken harde schrijf. Doet wat er van je verlangt wordt. Echter wanneer je meer dan een HTK-gebruiker bent (hier op tweakers.net bijna iedereen dus) eis je vaak wat meer van een HDD. Deze schrijf werkt goed, alleen maakt wel wat irritant geluid soms, en wordt ook erg warm. De schrijf/lees snelheid laat ook te wensen over, het kan beter (heb een Samsung 160 gb schrijf in m'n pc, en die presteert beter op die vlakken). Wel is de prijs zeer acceptabel voor wat je krijgt, 90 euro is niet veel voor een degelijke schrijf. Ik raad wel aan om de harde schrijf op geluidsdempend materiaal te zetten, en in de buurt of op de harde schrijf een koeler plaatsen. Het aansluiten van de harde schrijf...

Pluspunten

• Relatief goedkoop
  • Goede stabiliteit tot nu toe

Minpunten

• Wordt redelijk warm
  • Is niet de snelste
  • Is niet de stilste

19 april 2005 Rapporteer

Ik heb mijn Maxtor DiamondMax 9 200 GB met 8 mb buffer al sinds juni 2003, en heb reeds 4 keer een partitie van 80 gb aan gegevens verloren (iedere keer na een format van de C: schijf). De schijf zelf is overigens snel, maakt relatief weinig herrie, alleen is het lezen en schrijven van de koppen goed te horen bij grote bestanden en soms een hoge pieptoon (slijtage?). Ik raad deze schijf dus ook af als je een betrouwbare en stille schijf nodig hebt. De schijf is geschikt als swap schijf of verwisselbare schijf want ik schat dat bij hoge belasting (een paar jaar) van de schijf zeker rekening moet worden gehouden met dataverlies. Ik heb ook gemerkt dat als je gewend bent diepe mapstructuren te maken/gebruiken (7 mappen of dieper met ieder 5 mappen) raakt het bestandssysteem (zowel FAT32 als NTFS) in de war en riskeer je gegevensverlies.

Pluspunten

• Snel, goedkoop, stil bij weinig activiteit

Minpunten

• Slijt snel (duurzaamheid), koppen duidelijk te horen

19 april 2005 Rapporteer

Prive en op het werk heb ik ervaring met in totaal 6 exemplaren van dit model. Van deze 6 schijven zijn er inmiddels 3 overleden en is er 1 al meerdere malen met behulp van de Maxtor Diagnostic tool van de dood gered (helaas niet zonder dataverlies)! Deze schijven deden/doen hun werk in verschillende omgevingen en in verschillende systemen. Ik geloof niet meer dat het toeval is als 4 van de 6 schijven corrupt raken. Google leert bovendien dat ik niet de enige ben met deze ervaring. Hoewel de schijven veel waar (Gbs) bieden voor je geld, en hoewel de RMA-service van Maxtor prima werkt, zou ik iedereen die z'n harde schijf voor iets anders dan swap-space gebruikt, afraden om een exemplaar uit de Diamondmax Plus 9 serie aan te schaffen.

Pluspunten

• Prijs/prestatieverhouding

Minpunten

• Betrouwbaarheid!

2 van 5 sterren (Slecht)
19 oktober 2005 Rapporteer

Qua betrouwbaarheid schort het hem wel een beetje, ik had er in ieder geval meer van verwacht. Hij is namelijk al 2x zwaar gecrashed. Dat is natuurlijk 2x te vaak, vooral als je ziet dat mijn oude schijf het al 4 jaar zonder crashen volhoudt.

Pluspunten

• Qua prestaties van deze schijf ben ik wel te spreken. Hij was redelijk vlot en met spelletjes heb ik nog nooit problemen gehad. De schijf is op zich redelijk koel (25/30 graden) en ik heb er nog een kleine hd koeler op gezet voor de zekerheid.
  • Ook Maxtor zelf heeft mij goed geholpen dmv email. Top dus

Minpunten

• Ik heb deze schijf een poosje geleden gekocht (januari jl.) en hij beviel mij goed tot mijn eerste crash. Hij was na 2 maand al helemaal gecrashed en ben dus 150GB aan data kwijt geraakt.
  • Gelukkig kon ik met deze schijf terug naar Norrod waar ik hem heb besteld. Natuurlijk dom dat ik dat niet heb gedaan, omdat ik dacht dat het wel eenmalig zou zijn.
  • Mijn schijf heeft het tot vorige week dinsdag (11 oktober) volgehouden, maar hij is nu alweer gecrashed. Ik heb hem met maxblast bekeken, en ik moet hem RMA opsturen.
  • Conclusie: hij is bij mij erg snel stukgegaan. Vergeleken met mijn WD 120GB schijf is dit veel te snel. Die houdt het nu al immers 4 jaar vol (als het niet meer is).

3 van 5 sterren (Voldoende)

Heb jij ook een Maxtor DiamondMax Plus 9 200GB , 200GB?