Tweakers
Tweakers
Review volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig. Lees verder »
Ik wilde mijn 5 jaar oude Dell XPS 630i een beetje boosten en aangezien de HDD de grootste bottleneck van mijn configuratie was, besloot ik die te vervangen voor deze betaalbare SSD.
Voor de upgrade had ik 2x Western Digital Caviar SE16 WD2500KS (250GB) in RAID0 met Windows 7 32 bits. Ik gebruik mijn PC voornamelijk voor I/O intensieve activiteiten: unrarren en unparren, (re)muxen, het (re)encoden van MPG/MP3 en af en toe een spelletje, dus ik verwachtte een grote (lees: merkbare) snelheids winst.
Na de eenvoudige installie van de SSD (ondanks dat er geen 3,5" bracket bij zat), het clonen van mijn data en het ontkoppelen van mijn oude HDD's was de migratie een feit. Dit duurde iets langer dan een uur.
Er is snelheids winst te merken,...
Mijn Windows 7 64bits PC had deze upgrade nodig vanwege het zware rekenwerk van het fotobewerkingsprogramma DxO Optics. In de laatste 9xx versie zit een mogelijkheid om RAW foto's te ontdoen van ruis (zog. PRIME), maar daar zat mijn Medion Akoya PC X7375 D (Intel i7 processor) weer eens ouderwets urenlang op te zweten. Ik wist dat de harde schijf qua prestaties onderaan bungelde (volgens Windows eigen prestatie-meting: 5.9) en ik begreep uit de Tweakers reviews, dat je beter een SSD met veel ruimte kan kiezen dan te krap bemeten schrijf/lees-ruimte. Mijn bootdisk heeft ongeveer 300 Gb aan programma's nodig, dus leek mij een SSD van 750 Gb voldoende. De SSD is piepklein in vergelijking met de harddisk die het veld moest ruimen. (Moederbord...
Matig op zijn best. Prestaties zijn met recente firmware niet echt goed en het feit dat er op oudere firmware überhaupt data loss op kon treden is onacceptabel. De levensduur is wel beter dan mijn andere Samsung SSDs,want mijn 830 en 850 zijn enorme hopen ellende.