€ 483,99 bij NBB.com

Review door de redactie

Door Tomas Hochstenbach - Redacteur 30 oktober 2024

AMD X870-moederborden - Update - De beste AM5-borden met USB4 en PCIe 5.0

Als geld geen rol speelt, wat is dan het beste X870-bord dat je kunt kopen? Op basis van de prijzen zou je een tweestrijd tussen de Gigabyte X870E Aorus Master en de ASUS ROG Crosshair X870E Hero verwachten, maar MSI weet voor minder geld een net zo indrukwekkend totaalplaatje te bieden met zijn MPG X870E Carbon Wifi. Vooral de hoeveelheid snelle USB-poorten en het feit dat je alle M.2-koelers zonder gereedschap kunt loshalen en vastzetten maken indruk. Het enige dat de Carbon niet kan, is x8/x8-lanesplitten; x8/x4 kan wel. Tenzij je dat per se nodig hebt, is de Carbon het bord dat wij het liefst in onze pc zouden schroeven. Lees verder »

Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
25 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Het mag wat kosten maar dan heb je ook wel een strak printplaatje in huis! Het design met alle toeters en bellen maakt het zeker af, maar waar het echt om gaat zijn natuurlijk de uitgebreide mogelijkheden met dit bord. De connectiviteit is top, bomvol aansluitmogelijkheden waarmee ik helemaal los kan gaan.
Voor mij het perfecte moederbord om mijn nieuwe AM5 setup mee te bouwen (overgestapt vanuit Intel).
Wil je een bord waarmee je de komende jaren goed zit? Dit is bij uitstek de uitblinker daarvoor en daarom ook voor mij de ideale keus.

Pluspunten

• Mooi, robuust en strak design
  • Retesnelle USB poorten (veel)
  • Toolless M2 sloten inclusief thermal pads
  • Wifi 7 (al bekabel ik meestal)
  • Snel en gemakkelijk te installeren

Minpunten

• Prijzig
  • Geen papieren handleiding

12 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik heb altijd Asrock en afgelopen 15 jaar Asus borden gehad en dit is de eerste keer een MSI! en het bevalt me zeker.

Duidelijke Bios, Debug-LED en qua installatiegemak een stuk vriendelijker d.m.v toolless design.

En ja ook gewoon een fysieke KNOP voor release van je PCi-e slot, ipv wiggelen en hopen dat
het niet afbreekt zoals bij de recentere X870(E) Asus borden.

Pluspunten

• Kwaliteit
  • Design
  • PCI-e Release button! (Tov Q-release)
  • Toolless NVMe m.2 installatie
  • Wifi 7

Minpunten

• Prijs

8 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

iIk heb de mobo nu al een week en het is een goeie snelle mobo. Kwalitatief, snel en nooi.

Pluspunten

• Goeie kwaliteit
  • Prijs/Kwaliteit

Minpunten

• Iets te zwaar, maar dat is kwaliteit

6 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Alles was makkelijk in elkaar te zetten.
Had van mij wel wat mooiere handleiding bij gemogen

Pluspunten

• Goed doordacht
  • Goede Kwaliteit
  • Alles wat je nodig hebt

Minpunten

• Handleiding

6 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Mooi bord met een hoop functionaliteit. Werkt wel slecht samen met iCUE, waardoor soms alle USB apparaten disconnecten.

Pluspunten

• Biedt veel functionaliteit
  • PCIe 5.0
  • Makkelijk te installeren M2 slots

Minpunten

• Werkt slecht samen met iCUE

5 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Luxe moederbord met veel functionaliteiten en naar mijn mening fraai uiterlijk. Wifi 7, USB 4, 2x M2 PCIe 5.0 en veel handige functionaliteiten die het in- en uitbouwen makkelijker maken: quick release knop voor videokaart, makkelijk bereikbare M2-slots en verschillende extra knoppen achterop op I/O en het moederbord zelf.

Pluspunten

• Goede 110A SPS VRM's
  • Veel (snelle) USB-aansluitingen
  • Quick-release knop voor GPU
  • M2-slots makkelijk bereikbaar
  • Post codes, Clear CMOS button op achterzijde

Minpunten

• Relatief duur

4 februari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Mooi moederbord met goede prestaties.

Pluspunten

• toolless
  • connectiviteit

Minpunten

• Prijs

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Een goed moederbord met ontzettend veel aansluitingen. Veel aansluitingen op het bord en aan de achterkant. Wel aan de duurdere kant alleen daar krijg je ook wat voor terug. Verder is het ook makkelijk om mee te werken.

Pluspunten

• Bios flash
  • M.2 schroefloos
  • RGB
  • Veel USB

Minpunten

• Prijs

28 januari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Na het rondzoeken naar een nieuw moederbord ivm met een gen upgrade ben ik uiteindelijk op basis van de Tweakers Ultimate uitgekomen op dit moederbord. Installeren was simpel en de toolles system is echt super en maakt alles een stuk makkelijker. Zou daarna wel ff de bios updaten.

Pluspunten

• Toolless
  • Hoge kwaliteit
  • Genoeg USB poorten
  • VRM is zeer goed
  • Robuust

Minpunten

• Prijzig

26 januari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

De MSI MPG X670E Carbon WIFI is een indrukwekkend moederbord. DDR5-geheugen, PCIe 5.0 en Wi-Fi 6E biedt dit moederbord alles wat je nodig hebt voor een high-end gaming PC. De bouwkwaliteit is uitstekend, en de uitgebreide aansluitmogelijkheden, zoals USB-C en meerdere M.2-sleuven, maken het een veelzijdige keuze. Het moederboard is het zwaarste moederboard dat ik ooit heb vastgehouden.

Een klein minpuntje is de opvallend felle LED op de aan/uit-knop van het moederbord, die zelfs opvalt wanneer je systeem uit staat. In een glazen behuizing kan dit storend zijn als je een donkere kamer wilt behouden. Je kan het uitzetten met de daarvoorbedoelde switch, maar die zet meteen alle rgb op het moederboard uit.

Pluspunten

• Wifi 7
  • Led met statussen
  • Genoeg USB poorten
  • 2x PCI-e 5.0 M.2 Sloten

Minpunten

• Aanknop moederboard staat altijd aan

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Gekocht en ben van plan een 9900x3d er in te doen, tot en met nu toe werkt hij goed zonder enige problemen. Bios is makkelijk navigeer baar en beginner vriendelijk.

Pluspunten

• Mooi design
  • Minimalistische bios
  • Goed voor overclocken
  • Goede kwaliteit

Minpunten

• geen 10g lan
  • lanesharing bij 2 m.2 slots

19 januari 2025 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik heb dit moederbord gekocht in combinatie met de 9800x3d. Eerste indrukken zijn positief. Ik ben met name te spreken over hoe eenvoudig je de SSDs kan plaatsen (zonder schroeven) en over het 'knopje' van de PCIe retention cilp. Hiermee kan je je GPU makkelijk plaatsen en ook weer ontkoppelen (zeker handig i.c.m. een grote luchtkoeler.

Op de achterkant waar de USB poorten etc. zit er ook een CMOS reset knop - heel handig voor wanneer je je CMOS snel/eenvoudig wilt resetten.

Het enige minpunt wat ik me nu kan bedenken is dat het moederbord aan de dure kant is. Maar goed, daar krijg je ook het nodige voor terug.

Pluspunten

• Uiterlijk
  • Eenvoudige SSD installatie
  • Handige CMOS reset knop
  • Eenvoudige installatie van GPU

Minpunten

• Prijzig

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Zeer tevreden over mijn aankoop. Had niet verwacht dat dit er zo zou uitzien! Zeer sterk gebouwd. Bios ziet er tip top uit en makkelijk. Zeer tevreden over MSI producten.

Pluspunten

• Veel usb poorten
  • Robuust en zeer kwaltitatief gebouwd
  • Ez connect
  • Prestatie
  • Bios

Minpunten

• Geen

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ziet er mooi uit. zeer robuust gebouwd. Makkelijk om zonder tools M2 kaarten te monteren.

Pluspunten

• Robuust
  • Grote koelplaten
  • Vele snelle poorten

Minpunten

• Nogal duur

MSI MPG X870E CARBON WIFI

hat ik eerder moeten kopen

Pluspunten

• Hoge kwaliteit,
  • robuust gebouwd

Minpunten

• geen

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Een kwalitatieve moederbord met serieuze koelingen. Vele snelle poorten en Wifi 7.

Pluspunten

• Robuust
  • Makkelijk M2's te monteren
  • Grote koelingen
  • vele snelle poorten

Minpunten

• duur

28 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Pas net binnen, dus nog niet aan den lijve kunnen ondervinden hoe hij werkt. Eerste indruk: stevig, duurzaam gebouwd bord. En ja hij is wat aan de prijzige kant. Maar als je ziet wat je er voor terugkrijgt, valt dat stiekem eigenlijk ook wel weer mee...

Pluspunten

• Robuust
  • SSD zonder gereedschap

Minpunten

• Prijs (maar wel waar voor zijn geld)

27 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Op basis van Tweakers Ultimate beoordeling dit bord gehaald voor een nieuwe PC in combinatie met een Ryzen 9 7950X3D. In eerste instantie wat issues met opstarten. Kreeg code 02, C5 en nog wat andere codes te zien. Ik kreeg hierdoor de PC niet voorbij het POST scherm geboot. Uiteindelijk de BIOS maar even geupdate en toen ging het bordje als een speer!

TIP voor BIOS update via backpanel:
- USB 2.0 stick van max 32 GB
- USB stick geformateerd met mbr
- laatste BIOS downloaden van de website en hernoemen naar MSI.ROM
- USB stick in de bovenste usbpoost plaatsen. USB poort is omringt door een grijs/witte border met daaronder de tekst "flash bios"
- backpanel bios indrukken, gaat uiteindelijk knipperen en is na +/- 8 minuten klaar.

Ik heb hier wel wat video's en fora moeten benaderen. Uitdocumentatie niet helemaal duidelijk.

Verder Prima bord!

Pluspunten

• Veel snelle USB 4 poorten + USB-C
  • Componenten zijn netjes weg gewerkt, kabels aan de zijkan van moederbord bijvoorbeeld.
  • SSD's voorzien van thermal padding
  • PCIE 5 ready
  • Debug codes op moederbord

Minpunten

• BIOS update moest als eerst gedaan worden
  • Antenne is echt nodig voor bluetooth devices en WIFI
  • x8/x8 lane splitting niet ondersteund. x8/x4 wel.

25 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Geweldig moederbord met een zeer goede bouwkwaliteit.

Gaat mooi samen met mijn 9800X3D en 32gb werkgeheugen van G-skill zonder de BIOS ook eerst te hoeven flashen.

Daarnaast zijn er veel connectie mogelijkheden.

Al met al een mooi bord!

Pluspunten

• Hoge bouwkwaliteit, lekker zwaar
  • RGB
  • Kleurstelling

Minpunten

• Prijs

25 december 2024 Rapporteer

Gekocht 18 december
Mooi moederbord van hoge kwaliteit. Mijn eerste pc mee gebouwd dus ik heb geen ervaringen om het mee te vergelijken, maar alles ging heel gemakkelijk omdat vrijwel alles toolless verloopt. Bios en msi center zijn prima. Mijn bios moest nog updated worden maar was geen probleem. Debug led (wanneer geen bugs) laat de cpu of systeem temp zien, ook handig. Led kleuren zijn in te stellen in msi center en kunnen al je (A)RGB synchroon laten lopen. Veel opties voor uitbreiden. 5gbs ethernet is ook nice. Wel een flink prijsje maar voor de design en alle features is dat het voor mij helemaal waard.

Pluspunten

• Mooi design
  • Toolless en makkelijk bouwen
  • Gen 5 PCI-E
  • Synchronisatie van led kleuren

Minpunten

• Prijzig (maar is het waard!)

22 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Prima moederbord makkelijk te plaatsen top

Pluspunten

• DDR 5
  • Kwaliteit

Minpunten

• Andere maat schroeven voor liquid koeling

16 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Een krachtig en toekomstbestendig moederbord met een premium prijskaartje, ideaal voor high-end gamers en creators.

Pluspunten

• Supersnelle netwerkopties (WiFi 7, 5Gb LAN)
  • Uitmuntende bouwkwaliteit en uitgebreide koeling
  • Veel aansluitingen, inclusief USB4

Minpunten

• Overkill voor casual gebruikers
  • Premium prijskaartje

16 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Een hele mooie MOBO met veel opties. De prijs is wel wat aan de dure kant maar dan heb je ook wat!

Pluspunten

• Robuust Gebouwd
  • Snelle USB poorten
  • Veel opties
  • Error indicators

Minpunten

• MSI registration voor actie (redeem)

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Sterk concurrerend bord t.o.v de andere fabrikanten met een goed uitgebreide I/O.
Vorige bord was ook MSI en heeft na 6 Jaar nogsteeds geen enkel probleem gegeven, Vandaar wederom weer de keuze voor MSI

Ook de beschikbaarheid aan extra power voor de CPU biedt voor mij een oog op de toekomst, ookal nu het voor nu nog overbodig is.

Pluspunten

• 27W Usb lader
  • Schroefloos design voor SSDs
  • Uitgebreide I/O
  • Wifi 7
  • EZ connect aansluit systeem
  • Extreem sterk PCB ontwerp

Minpunten

• Prijs redelijk hoog
  • geen fysieke handleiding

11 december 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Toen ik het moederbord uit de doos haalde, viel meteen het gewicht op. Het is aanzienlijk zwaarder dan wat ik van moederborden gewend ben, wat direct een solide en degelijke indruk geeft. Het was even wennen dat de RAM-sloten maar aan één kant open kunnen, maar verder is dit echt een topmoederbord dat volledig aan mijn verwachtingen voldoet.

Pluspunten

• Heel stevig moederbord
  • Lekker veel usb-poorten
  • Goede M.2-koelers die je kunt plaatsen zonder gereedschap

Minpunten

• prijs

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Mooi Moederbord qua design en is perfect voor High end game pc's, persoonlijk zou ik niks ander meer willen qua moederborden dan alleen MSI

Pluspunten

• Wifi
  • Verlichting
  • USB stick met de drivers
  • Veel Poorten

Minpunten

• Duur
  • Weegt aardig wat

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik moet helaas nog wachten op mijn processor, maar genoeg dit bord in handen hebben zag ik al snel dat dit peak kwaliteit is. Gewicht alleen al voelt kwalitatief. Kijk ernaar uit om hem uit te testen volgende week tot nu toe helemaal niks op aan te merken. Msi blijft de esthetische koning.

Pluspunten

• Super Kwalitatief
  • Esthetisch
  • Genoeg m.2 slots
  • Onboard knoppen

Minpunten

• Tot nu toe geen

28 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik heb dit moederbord gekocht omdat ik de AMD 9800X3D aangeschaft heb en deze ook optimaal wil benutten. De vrm powerstages zijn goed voor deze processor. Bouwkwaliteit is uitzonderlijk goed. Je hebt geen schroevendraaier nodig om m2 modules te installeren, de heatsinks zijn met een simpel klikje los te halen. Design is ook erg fraai.

Pluspunten

• Super speficaties
  • Snelle USB poorten
  • 5g en 2.5g UTP poorten
  • Bouw kwaliteit
  • Simpele installatie

Minpunten

• Prijs

28 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Dit moederbord is voor de echte Pc enthusiasts, kwalitatief goed en veel aansluitmogelijkheden. Na eerder een MSI moederbord te hebben gehad zonder klachten ben ik dit keer weer met MSI in zee gegaan, en so far, geen spijt. Enige wat ik als min punt kan noemen is toch wel de wat hogere prijs. Maar je krijgt zeker wat je er voor betaald!

Pluspunten

• Hoge Kwaliteit
  • Veel aansluitingen
  • Snelle aansluitingen
  • Performance

Minpunten

• Prijs

27 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Een van de beste moederborden voor je Ryzen 7 9800x3d op het moment.
Het moederbord zorgt voor goede prestaties en biedt ruim voldoende connectiviteit. (Veel usb aansluitingen, 4 m.2 ssd slots, 2x LAN poorten, 2 pcie slots)
De x870e carbon wifi is niet bepaald goedkoop te noemen, maar dit is in mijn opinie wel de beste keuze tussen de low end en high end x870e moederborden die beschikbaar zijn.

Let wel! Mocht je de videokaart in x16 lanes willen gebruiken. Dan kun je maar 3 van de 4 m.2 ssd slots gebruiken, namelijk: m.2(1) m.2(3) en m.2(4). (m.2(2) deelt lanes met PCIE1)

Pluspunten

• Kwaliteit
  • Toolless m.2 ssd installatie (Ez m2)
  • Prestaties
  • Veel usb aansluitingen

Minpunten

• Geen 8x/8x lanesplitting (x8/x4)
  • Voor gpu x16 lanes gelimiteerd naar 3 v.d 4 m.2 slots

26 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik kies altijd MSI onderdelen omdat het kwalitatief erg goed is, en qua uiterlijk mij erg aanspreekt. Dit moederbord is dan ook geen uitzondering. Het is wel een smak geld, maar ik heb er nog geen spijt van gehad.

Pluspunten

• Bouw kwaliteit
  • Veel USB aansluitingen
  • RGB ziet er goed uit
  • Overzichtelijk

Minpunten

• Prijs is stevig

24 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Na zeer lange tijd Intel, nu de overstap naar AMD.
Dit moederbord van MSI gekocht voor de Ryzen 7 9800X3D en stel niet teleur.
Ben al geruime tijd tevreden MSI gebruiker en dit moederbord is weer super.

Vooral het plaatsen van de M.2 SSD's en hun Frozr shields zonder schroeven te gebruiken is echt een verbetering.

De EZ (DIGI) DEBUG LED is ook een leuke toevoeging.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Veel USB
  • M.2 plaatsen zonder schroeven
  • Mooie RGB
  • Debug LED

Minpunten

• Lang moeten zoeken achter de sticker met serie nr voor een actie (kijk op de 24 pin ATX power)

13 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Prima bord met veel usb poorten. Goeie combo met Ryzen 9. Ook de nieuwe msi bios lay out is een echte verbetering.
Zoals de meeste x870e borden wel prijzig

Pluspunten

• nieuw msi bios
  • veel snelle USB-poorten

Minpunten

• prijs

11 november 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik gebruik het nu iets meer dan een maand en ben tevreden met het resultaat. De opstarttijd kan te maken hebben met de RAM-configuratie, maar dat weet ik niet zeker. Ook vond ik de magnetische WiFi-antenne erg handig.

Pluspunten

• Mooi en strak ontwerp. Ik vond de koelplaten op vrijwel alles erg fijn.
  • De componenten zien er premium uit en voelen ook zo aan.
  • Het debug-scherm op het moederbord is erg handig.

Minpunten

• De opstarttijd is iets trager (ongeveer 30-35 seconden) in vergelijking met mijn vorige DDR4 Intel-pc.

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Het moederbord biedt geweldige prestaties, een mooi strak design en zit vol met handige, toekomstbestendige functies. De BIOS is super gebruiksvriendelijk. Zeker een aanrader!

Pluspunten

• toekomstbestendige functies
  • Eenvoudige installatie
  • gebruiksvriendelijke BIOS

Minpunten

• Prijs

25 oktober 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Ik vind de msi MPG X870E CARBON WIFI een erg goede moederbord, het heeft een goede bouwkwaliteit en een zeer mooie design.
Alles is makkelijk te vinden op de moederbord en dus is alles wel makkelijk te instaleren voor een first time builder.

heb eerste keer wel een moederbord met gebogen connector pins gekregen, maar heb gelijk nieuwe gekregen zonder schade.

heb het samen met en ryzen 9950x en werkt tot nu toe geweldig.
Ben erg blij met de moederbord en raad het zeker aan!

Pluspunten

• hoge kwaliteit
  • prachtige design
  • makkelijk te gebruiken

Minpunten

• connector pins zijn makkelijk te buigen

7 oktober 2024 Rapporteer

MSI MPG X870E CARBON WIFI

Heb het moederbord intussen enkele dag in bezit. Ik heb voor deze gekozen omdat hij echt een hoop USB poorten heeft, van USB 3.2 tot USB 4, Voor mij handig als producer met toch heel wat randapparatuur.
Moederbord draait op een 9900X en tot op heden werkt alles perfect, koel, en uiteraard pijlsnel.

Heb wel de indruk dat er nog wel wat bios updates aan zitten te komen. (kan ook niet anders, pas een week uit).

De RGB op dit moederbord is ronduit prachtig. Het logo en carbon worden subtiel weergegeven. Je kan alles ook nog eens netjes instellen in mystic light.

Alleen de prijs is echt aan de hoge kant, maarja daar krijg dan ook wel weer wat voor in de plek.

Pluspunten

• Prachtige RGB
  • Héél wat USB
  • Robuuste bouwkwaliteit

Minpunten

• m2 shield niet echt handig
  • prijs

Heb jij ook een MSI MPG X870E CARBON WIFI?