Samsung heeft tegen de verwachting in de 990 Pro-ssd met een PCIe Gen4-interface in plaats van Gen5 uitgebracht. De snelheid ligt een stuk hoger dan wat de 980 Pro haalde, maar de verschillen zijn niet groot genoeg om een upgrade te rechtvaardigen. De snelheid van de Gen4-interface is te zeer een beperktende factor, waar ook andere courante drives tegenaan lopen. Ook is de prijs van de 990 Pro, in ieder geval bij introductie, te hoog om deze drive te prefereren boven die van andere fabrikanten. Lees verder »
Na een uitstapje richting SK Hynix waarbij ik in korte tijd twee defecte SSD's heb gehad, toch weer terug bij Samsung. Hoewel Samsung met deze SSD ook een wat turbulente start heeft gehad, zijn er met de laatste firmware geen problemen meer. Wel even updaten dus. Kan via Samsung Magician. PCIe gen 4 zie ik als voordeel. De Gen5 SSD's voegen zeer weinig toe afgezien van in wat edge cases (videobewerking). Liever een snelle Gen4 SSD die minder verbruikt en minder heet wordt dan een Gen5 SSD met meer nadelen dan voordelen.
Hievoor de 970 EVO Plus gehad en die doen het nog steeds goed in mijn oude systeem. Voor mijn nieuwe systeem weer gekozen wegens prestaties en de tijdens black friday zeer mooie prijzen. Heb nu hardware encryptie via wat uitpluis werk werkend en prestaties van lezen en schrijven blijft uitstekend. Zowel de 1TB (os en data) als de 2TB (games) variant in mijn systeem.
Goede en snelle SSD, met de nieuwe firmware zie ik geen degredatie problemen.
Gekocht voor 100 euro bij amazon, top deal!
Update de firmware via Samsung Magician!
Zeer snelle SSD die goede overal prestaties heeft. De drive heeft op moment van koop een van de beste random access snelheiden, dus geschikt als OS drive. Als je een PCIe 4.0 NVMe drive moet hebben, dan is deze een geschikte keuze.
Als je een drive hebt uit de eerste paar batches (ik schat tot ongeveer medio 2023) moet je een firmware update uitvoeren, aangezien dit een bug fixt waarbij de drive health degradeert in een snel tempo.
Samsung's nieuwe vlaggenschip heeft een groot probleem: degradatie
Een dikke week na gebruik zag ik dat de health status van de drive nog maar 97% was.
Dit een wijdverspreid probleem en Samsung doet er tot op dit moment nog niets aan.
Zwaar teleurgesteld dat er nog geen terugroepactie is.
Gebruikt voor klant, erg snelle PCIe 4.0 M.2 SSD, helaas dit model nog geen PCIe 5.0.
Presteerd gewoon super goed, geen problemen (wel de 2 TB variant !).
Prijs is op dit moment ook erg goed, en regelmatig aanbiedingen.
En natuurlijk de erg fijne Samsung Magician software.