Algemene beoordeling Ik was op zoek naar een moederbord met in ieder geval een PCI-X en een PCI-Express slot, dit om Areca RAID Controllers op te testen en firmware updates voor klanten te doen. Ik kwam via het forum dit Tyan moederbord tegen die daar aan voldeed. Nu had ik zeker ik geen DUAL Opteron nodig en zou er dus ook maar 1 Opteron 244 op plaatsen. Echter ik was niet op de hoogte van het feit dat het tweede PCI-E slot alleen functioneerde indien ook de 2e processor was geïnstalleerd. En dus maar een tweede processor aangeschaft. g9MEkCQu Het moederbord heb ik geleverd gekregen met BIOS Versie 1.01 en dus nooit geen problemen mee gehad. Alle hardware draaide zonder problemen. Omdat ik mijn systeem stil wil...
Nadat ik het bord binnen kreeg ben ik al snel begonnen met het installeren van alle onderdelen, hierbij heb ik helaas wel wat problemen gehad.
Zo wilde het bord niet booten met een extra netwerkkaart (Intel PRO/1000 MT Desktop) en bleef vlak voor het laden van het OS gewoon hangen.
Zo heb ik ook gemerkt dat plaatsen van een Adaptec SCSI kaart het resultaat had dat maar 3 van de 4 gigabyte geheugen herkent werd.
En dan nog het laatste probleem, de twee 100Mhz pci-x sloten wilde mijn 3ware raid kaart de schijven niet herkennen, bij het 133Mhz pci-x slot werkte het wel.
Na al deze problemen opgelost te hebben heb ik verder geen problemen meer gehad, het moederbord werkt nu prima en draait sneller en stabieler dan enig ander systeem dat...
Heerlijk bord, geweldige layout, mits je de ruimte hebt.
Enig minpuntje is misschien dat er geen twee losse pci bussen zijn, zodat je een pci33 kaart kunt behouden, en niet meteen al je pci bussen op 33 mhz zet.
De doos van het moederbord is rijkelijk gevuld met goodies, kabels en andere toebehoren, de handleiding is netjes en echt engels (aka zonder koreaanse fouten)
2x gigabit ethernet, en 6x usb op de backplane geven dit bord eigenlijk alles wat je nodig hebt om met de buitenwereld te communiceren.
Ik heb de versie zonder scsi, maar ben na een maand of 8 toch overstag gegaan, en heb een losse u320 controller aangeschaft, voor de 100 euro meer had ik er meteen een scsi controller bij kunnen hebben waarvan de kabels een stuk netter weggewerkt kunnen worden, stomme keuze.
Mocht jij hem ook in je workstation gebruiken, denk dan nog eens na over die scsi optie.
Ik ben erg tevreden met dit bord, gelukkig maar want dat mag ook wel voor zo veel geld.
Er schenen wat probleempjes te zijn aan het begin met dit bord, maar een hoop scheen verholpen te zijn door de 101T Bios, die ik er nadat ik de pc in elkaar had gezet er ook meteen in "geflashed" had.
Tot nu toe nog absoluut geen problemen gehad op het gebied van stabiliteit en compatibiliteit. (1 blauw scherm een keer maar dat was driver gerelateerd, en is nooit meer voorgekomen)
Ik draai nu al een een paar maanden totaal probleemloos, Tyan heeft hiermee een zeer goeie workstation/server plank neergezet.
Hij heeft erg veel features, en dat is ook de reden dat ik hem gekocht heb, omdat ie een tijdje mee moet gaan. Belangrijk voor mij was dat er PCI-Express op moest zitten, maar ook pci-x voor een scsi kaart. Ook zal AMD nog redelijk lang doorgaan met het produceren van opteron's voor deze socket 940, dus echt bang voor socket M2 ben ik niet.
De prestaties zijn zover ik het kan beoordelen allemaal zoals het hoort, al gebruik ik de Sata poorten niet dus daar kan ik niks over zeggen.
Dit is verder absoluut geen bord voor overclockers, de bios is karig zoals bij zoveel van dit soort borden.
Ik had verder GEEN compatibiliteitsproblemen...