Tyan Thunder K8WE S2895A2NRF-RS Review

John2B
25 december 2007, laatste update op 17 november 2015, 2.277 views

Tyan Thunder K8WE S2895A2NRF-RS

Algemene beoordeling Ik was op zoek naar een moederbord met in ieder geval een PCI-X en een PCI-Express slot, dit om Areca RAID Controllers op te testen en firmware updates voor klanten te doen. Ik kwam via het forum dit Tyan moederbord tegen die daar aan voldeed. Nu had ik zeker ik geen DUAL Opteron nodig en zou er dus ook maar 1 Opteron 244 op plaatsen. Echter ik was niet op de hoogte van het feit dat het tweede PCI-E slot alleen functioneerde indien ook de 2e processor was geïnstalleerd. En dus maar een tweede processor aangeschaft. g9MEkCQu Het moederbord heb ik geleverd gekregen met BIOS Versie 1.01 en dus nooit geen problemen mee gehad. Alle hardware draaide zonder problemen. Omdat ik mijn systeem stil wil...

Pluspunten

• Zeer Stabiel moederbord
  • Snelheid (Dual Opteron)
  • Bandbreedte (hypertransport)
  • PCI-E compatible met Areca RAID
  • 2x PCI-E 16x (met SLI support dus)
  • 2x PCI-X 100Mhz
  • 1x PCI-X 133Mhz
  • 1x PCI33Mhz
  • 8x geheugenbanken
  • 2x sockets
  • 2x Gbit ethernet
  • Hardware firewall van Nvidia (Werkt bij mij perfect)

Minpunten

• e PCI-E slot werkt alleen indien 2e processor is geplaatst.
  • Geen voltage output
  • 2 van de 4 Fan aansluitingen niet te monitoren

Algemene beoordeling

[img=620]g9MEkCQu[/img]

Het moederbord heb ik geleverd gekregen met BIOS Versie 1.01 en dus nooit geen problemen mee gehad. Alle hardware draaide zonder problemen. Omdat ik mijn systeem stil wil laten draaien heb ik de processoren passief gekoeld met Thermaltake Fanless103 en de standaard case fan's welke in de Chembro SR107 werken meegeleverd vervangen door stille 12cm NEXUS Fan's. Met die wijze van stille koeling was ik zeer tevreden aangezien de temperatuur van de beide Opterons 244 lag rond de 39 graden bij 100% processor belasting.

Echter na de upgrade van de BIOS naar versie 1.02 waarbij door Tyan een ander meetpunt voor de temperatuur werd genomen was de temperatuur ineen aanzienlijk hoger, namelijk rond de 59 graden bij 100% processor belasting bij een omgevings temperatuur van 21,5 graden. Op zich nog geen probleem, maar in de zomer maanden liep de temp op naar 65 a 70 graden.

Wederom was ik verbaast dat bij upgrade naar BIOS versie 1.03 de temperatuur weer op het nivo zit van BIOS 1.01..? Waarom er nu steeds wordt word geswitched tussen 2 meetpunten is mij een raadsel, en welke temperatuur is nu de meest accurate? Op zich vindt ik de lagere temp natuurlijk mooier en zit ik toch wat telexter achter m'n servertje.

Stabiliteit & betrouwbaarheid
Tot nu toe nog absoluut geen problemen gehad op het gebied van stabiliteit en compatibiliteit. (1 blauw scherm een keer maar dat was driver gerelateerd, en is nooit meer voorgekomen)

Ik draai nu al sinds juli 2005 totaal probleemloos, Tyan heeft hiermee een zeer goeie workstation/server plank neergezet. Ook zal AMD nog redelijk lang doorgaan met het produceren van opteron's voor deze socket 940, dus echt bang voor socket M2 ben ik niet.

Layout
Op de layout van het moederbord heb ik niets op aan te merken, ook ondervindt ik geen problemen met installeren van hardware icm layout. Wat mij wel aanspreekt is de symetrische opbouw van het moederbord, maar dat is alleen optisch. Al zitten in mijn geval de processoren op de juiste hoogte t.o.v. de geplaatste case fan's (airflow) en de juiste hoogte t.b.v. de passieve koelblokken van de Thermaltake Fanless103.

Prestaties
Prestaties zijn zeker goed te noemen en ondervindt op geen enkele wijze snelheid of performance problemen, zelfs met Seti@home draaiende op de volle 100% processor belasting heeft geen enkele invloed op wat dan ook. De SATA poorten gebruik ik haast niet, af en toe een extra disk op aan gesloten tbv van een backup en ondervindt geen problemen. De onboard RAID gebruik ik helemaal niet en kan dus de werking en/of comptabiliteit met andere hardware helaas niet beoordelen.

Overklokbaarheid
Dit is verder absoluut geen bord voor overclockers, de bios is karig zoals bij zoveel van dit soort borden maar dat is ook niet de doelgroep voor dit moederbord vermoed ik. Ik ben zelf absoluut geen overklokker en zie dit dus niet als een min punt.

Compatibiliteit
Ik had verder GEEN compatibiliteitsproblemen met mijn andere onderdelen:

Dit moederbord is zeker niet goedkoop te noemen integendeel, maar ik vind dat dit moederbord de prijs dubbel en dwars waard is. En deze Tyan voldoet meer dan aan de eisen die ik stelde aan een moederbord. Met dit bord kan ik zeker een aantal jaar vooruit en ben er zeker niet op uit gekeken.

UPDATE April 2006 BUG ?
Door mijn enthousiasme over dit moederbord vergeet ik twee “kleine” onvolkomenheden:

En dat is dat de voltages niet uitgelezen kunnen worden, ook niet met andere tools/programma's. Ook de 4 op het moederbord aanwezige aansluitingen voor extra "case" fan's kunnen er maar twee van worden uitgelezen en gemonitord.

Al met al een niet al te groot probleem, al vindt ik dit een moederbord fabrikant als Tyan dit toch al lang had kunnen oplossen?

UPDATE JULI 2007
Moederbord heb ik nog steeds draaien, is niet kapot te krijgen en zeer stabiel.

Al had ik wel problemen nadat ik geheugen had bijgeplaatst, bij het opstarten klapte het systeem eruit. Net na de P.O.S.T. of net als Windows XP was opgestart of zelfs al draaide bevroor Windows en resette spontaan. Maar vermoed dat dat misschien te maken had met het verwisselen van de geheugen modules en het erop en eraf zetten van de processorkoelblokken.

Draait momenteel als een ROCK.!!

Heb jij ook een Tyan Thunder K8WE S2895A2NRF-RS?

Het niet kunnen uitlezen van voltages en fans is inderdaad een bekend probleempje bij Tyan. Ik had zelf een Tyan Tiger MP (S2460) en mijn fans draaiden soms op maar lieft 160000 rpm. Bios update mocht niet baten, dus ik zou niet weten hoe je het oplost. Maar echt erg is het niet.

Stabiliteit is bij Tyan altijd prima in orde!
Compatibiliteit?

- Problemen met X-Fi
- Te weinig recources voor 2x 8800GTS
- IBM ServeRaid niet compatible

Leuk als je veel geld uit geeft en het werkt niet op elkaar.
Ik heb ook aardig wat ruzie gehad met dit moederbord en bepaalde insteekkaarten. Ik kreeg altijd OptionROM problemen als ik een dual channel scsi kaart installeerde (single channel kaarten gingen wel goed).

Maar goed, als je eenmaal de juiste combinatie hebt dan is dit werkelijk een pracht van een moederbord. Heb zelf echt nooit uitval of stabiliteitsissues gehad.