De 2600N is een koopje volgens het Gilletteprincipe. Het apparaat kost nauwelijks meer dan de meegeleveerde tonercartridges. Je hebt vier cartridges van 2000 à 2500 afdrukken nodig. Je moet goed zoeken om deze cartridges rond de 65 euro te vinden. Overigens passen er ook cartridges van Canon in, maar deze zijn niet goedkoper en de authenticatiemeldingen werken niet (uiteraard). Het is een compacte printer die prima in het netwerk functioneert, maar er zijn nauwekijks drivers voor. Windows XP kan alleen in 32-bitsversie gedraaid worden en de Vista drivers zijn net in eerste versie beschikbaar. Linux, MAC of oudere windowsversies kun je vergeten. Het apparaat maakt schitterend mooie afdrukken, zowel van tekst als van foto's. Fotopapier is niet te begruiken. De waslaag daarvan smelt in de laserprinter. Je kunt wel dikker papier gebruiken, zoals Xerox Colotech+ 160 grams, maar daarmee is het nog geen fotopapier. Soms produceert de printer bij luxe en dik papier grijze schaduwen van de afdruk. HP adviseert dan ander papier te gebruiken en de printopdracht af te wisselen met andere opdrachten. Oplossingen hebben zij er niet voor.
Tonerverbruik lijkt erg mee te vallen. De eerste set cartridges is nu halverwege. In een even lange periode...
Na veel zoeken eindelijk een kleuren laserjet gevonden die alles lijkt te kunnen, in een relatief compact apparaat.
Het is een HP, en zeker voor laserprinters zegt dat toch wel iets. De features zijn ruim voldoende voor mijn gebruik. Het is een laserprinter, dus geen last meer van opgedroogde printkoppen. De handmatige invoerlade is effe wennen, hij pakt een blaadje zelf vast, maar werkt prima. De tekstkwaliteit is uitstekend, en ook foto's en andere grafische elementen worden zeer goed afgedrukt. Het is echter geen fotoprinter die glanspapier gebruikt. Als je dat wilt, kun je beter een ontwikkelcentrale gebruiken.
De snelheid is niet verkeerd voor mijn gebruik (8 ppm), maar ik kan me voorstellen dat sommigen meer snelheid willen. Wel interessant is de eerste pagina, die wordt is al na 20 seconden klaar. Als je meer snelheid wilt, zul je waarschijnlijk ook grotere aantallen printen. Dat is iets om goed af te wegen; de prijs per pagina is relatief hoog. Als je veel afdrukt, zijn er waarschijnlijk gunstiger alternatieven.
Heb zelf nog geen ervaring met het verbruik, maar via de driver wordt het aantal afdrukken weergegeven. Een grafische weergave is er voor de hoeveelheid resterende toner. Drivers zijn zoals gebruikelijk bij...
Kleuren afdrukken zijn streperig. Een foto met blauwe lucht, lijkt wel alsof het regent of hagelt. Een vol vlak blauw neigt van licht paars naar blauw naar lichtblauw. Hetzelfde voor andere primaire kleuren. Een andere firmware en instellingen van de driver zorgden voor geen verbetering. Ik wilde geen fotokwaliteit maar op zijn minst een Mondreaan waarvan alle kleuren er gewoon goed en strak uitzien. Deze printer is daar niet toe in staat. HP support kreeg diverse scans van afdrukken opgestuurd en moest beamen dat deze printer simpelweg niet beter kan. Jammer een gemiste kans om een color laserjet bij de consument thuis te krijgen.
Een jaar minimaal gebruik en nu pakt hij het papier niet meer. Wat ik ook doe. Waardeloos ding