Favo-Windows

Wat is jouw favoriete Windows-versie?

Windows 10
29,3%
Windows 7
17,0%
Windows XP
14,3%
Windows? Favoriet? Really?
10,4%
Windows 11, nu al
8,1%
Windows 3.11
4,9%
Windows 2000
4,7%
Ik wil op ME, Vista en 8 kunnen stemmen :(
4,6%
Windows 98 SE
3,3%
Windows 95
2,2%
Anders, nl...
1,2%

Aantal stemmen: 13.411. Deelname gesloten op 26-10-2021 11:41. Stemmen is niet meer mogelijk.


Reacties (105)

105
104
35
1
0
64
Wijzig sortering
Moeilijk om te kiezen:
 • Windows 2000 is jarenlang mijn favoriet geweest. Stabiel, no-nonsense en lekker snel. Windows 2000 was zo goed dat ik XP heb overgeslagen.
 • Windows Vista. Door velen vergruisd maar ik vond het prachtig. Nog altijd vind ik dat Vista met de originele Aero Glass de mooiste Windows UI had. Ik heb Vista gekocht met een nieuwe high-end PC dus het was snel en stabiel.
 • Windows 7. Eigenlijk Vista Second Edition. Tot vorige week mijn werkpaard op al mijn PC's. De UI van Vista was net iets mooier met de Aurora stijl maar voor de rest was Windows 7 beter. Naar mijn mening is de UI van Windows na 7 een ondoordachte rommel geworden met Windows 8, 8.1 en 10.
Eervolle vermelding voor Windows 11. Eindelijk weer een Windows met een consistente, doordachte UI. Deze week eindelijk de overstap gemaakt van Windows 7 naar 11, met StartAllBack om mijn vertrouwde Windows 7 taakbalk en startmenu te behouden. Mijn hele ervaring met de upgrade is hier op het forum te lezen.

Mijn journey: MS-DOS 3.30 > MS-DOS 6.22 > Windows 95 > Windows 98 > Windows 2000 > Windows Vista x64 > Windows 7 x64 > Windows 11

[Reactie gewijzigd door Tyrian op 14 oktober 2021 00:21]

Windows Vista. Door velen vergruisd maar ik vond het prachtig. Nog altijd vind ik dat Vista met de originele Aero Glass de mooiste Windows UI had. Ik heb Vista gekocht met een nieuwe high-end PC dus het was snel en stabiel.
Wat met Vista ook een ding was, was dat veel nieuwe concepten die nu gemeengoed zijn en bejubeld worden in Vista hun oorsprong vonden. Prefetchen/caching (superfetch) van bepaalde onderdelen. Dat hele gezeur dat Vista anders met je beschikbare ram omging en daardoor verguisd werd. Terwijl we nu juist zo blij zijn dat Windows 7, 8, 10 en 11 hetzelfde doen. Het hele Aero dat ook onderliggend in Windows 11 nog de nodige dingen doet voor een vloeiende UI. Introductie van win+tab. De sidebar (die bijvoorbeeld Apple nu ook heeft, eigenlijk). Zaken als WASAPI, UEFI support, veel beter geheugenmanagement, WDDM voor stabielere drivers en nog honderden interessante verbeteringen.

Vista was te vroeg en werd daardoor niet begrepen door de markt. Maar achteraf gezien was er weinig mis mee.
Windows Vista. Door velen vergruisd maar ik vond het prachtig. Nog altijd vind ik dat Vista met de originele Aero Glass de mooiste Windows UI had. Ik heb Vista gekocht met een nieuwe high-end PC dus het was snel en stabiel.
Precies dit. En had zelfs geen high-end PC op dat moment, gewoon een laptop met XP die ik een upgrade had gegeven. Heb op diezelfde laptop trouwens nog Win7 gedraaid.

Heb het altijd vreemd gevonden dat in de periodes erna grafische kaarten steeds sterker en beter werden en MS toch features als die Aero Glass weer sloopte.

Hier is het Windows 95 > 98 > 98 SE > XP > Vista > 7 > 8 (al bij al wel redelijk kort) > 10 > al sinds kort na de release op 11

Ik heb soms vreemde zaken met 11. Start die niet opent als je erop klikt, iconen die veranderen in een wit vierkant...Daarom Win 10 de grootste favoriet tot nu toe.
Ik was uit mijn sokken geblazen door win3.11.

Het verschil met DOS was zo extreem groot dat het voor mij de grootste versie ooit is en zal blijven.

Plots was er een grafische UI, iedereen die jonger is dan 40 zal dat niet begrijpen. Je moet het je voorstellen, je hebt een zwart scherm en daarop staat "C:>_" in het groen/oranje/... en verder niets.

En plots krijg je daar een grafische interface! :o
Jonger dan 40, en toch zal ik dat begrijpen. Ben het ook met je eens. Ook ik ben gewoon begonnen met (PC-/MS-)DOS en doorgegroeid naar 3.11, Windows 95 en alle daaropvolgende. Maar daarvoor had je ook andere edities van Windows, heb ik dan weer geen ervaring mee :p

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 5 oktober 2021 19:31]

En toch was Windows 3.11 niet de eerste GUI natuurlijk. Je had al enkele jaren Windows en ook op andere platformen waren er al grafische interfaces.

Maar ja, het verschil met DOS was wel groot. Bij mij begon het trouwens met 3.0, DOS 4.01 op een 286 van Commodore. 12" VGA schermpje eraan, 40MB HDD. Dat waren nog eens tijden.
Bij mij was die stap minder groot want ik kocht de Amstrad/Schneider PC1512 met GEM3. En dit was mijn eerste pc (MS-DOS 3.20, CP/M en GEM3 inbegrepen).
GEM3 is beter bekend bij Atari ST/TT gebruikers, maar toch... een soort van vensters-muis-omgeving.
Tot ik overstapte naar een 386 en daar Windows 95 op zette.
Begrijpelijk dat de overgang DOS naar Windows 3.11 groot was. Voor ons was de overgang minder groot: wij hadden al iets dergelijks met de Amiga Workbench.
Ook jonger dan 40 en ik heb ook nog zonder windows gewerkt en aan cd.. (?) etc moeten wennen. :9

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 6 oktober 2021 09:31]

Die cupholder was echt wel een goede toevogeging als je het mij vraagt. Er een floppy inkrijgen was wel een uitdaging moet ik zeggen.
Jonger dan 40 hier. Maar onze eerste computers waren afdankertjes van anderen. Dus, ik heb dezelfde transitie meegemaakt, maar op een later moment. ;)

Voor mezelf Windows XP (64 bit) aangeklikt (vanwege 4GB ram). Eerste computer die ik echt helemaal zelf gebouwd had. Van andere computers had ik wel onderdelen vervangen. Zat te twijfelen tussen 98SE.

Na XP overgegaan naar een Mac, waar ik soms BootCamp gebruik voor games. Maar ik raak Windows niet zo vaak meer aan.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 6 oktober 2021 17:02]

Ik ben (sinds kort) 36 en ook ik heb ooit die overstap gemaakt. Maar dat was wellicht de grootste stap ooit, maar zeker niet de fijnste versie :)
Ik wist niet beter met een Amiga 500. Die liep in die tijd toch wel echt voor op de pc.
Bij mij was het juist omgekeerd. Ik ben indertijd van een macintosh SE naar Windows 3.11 gegaan (telkens afdankertjes), en was zwaar teleurgesteld. Ok, alles was in kleur nu (Mac SE was zwart wit) maar het voelde zo onvolledig. Voor games moest je nog steeds in DOS blijven (anders geheugenproblemen), gedoe met IRQ met een nieuwe geluidskaart, config.ini aanpassen voor sommige games die de volle 640k Conventional Memory nodig hadden (Betrayal at Krondor, looking at you...)

Ok, dit heeft niks te maken met de Windows die erop draaide, maar voor mij hangt dit allemaal samen.

Ik stem voor Windows 2000, de eerste windows voor consumenten die volledig 32 bit was. Minder bloat dan WinXP, draaide zelfs vlot op een oude Pentium MMX (ja, ook een afdankertje). En stabiel (zeker in vergelijking met de 98 en Me die toen nog op veel PC's geinstalleerd waren).
Ik vond het ergere in Windows 3.11 dat je geen folder in een folder kunt plaatsen, wat wel mogelijk was met OS/2 3.x, dat bovendien ook preemptive multitasking was en veel stabieler was, echter de beperkte driverondersteuning was rampzalig onder OS/2. Pas in Windows 95 was het mogelijk om folders in folders te steken op de desktop en kreeg je eindelijk preemptive multitasking.
Ik was uit mijn sokken geblazen door win3.11.

Het verschil met DOS was zo extreem groot dat het voor mij de grootste versie ooit is en zal blijven.

Plots was er een grafische UI, iedereen die jonger is dan 40 zal dat niet begrijpen. Je moet het je voorstellen, je hebt een zwart scherm en daarop staat "C:>_" in het groen/oranje/... en verder niets.

En plots krijg je daar een grafische interface! :o
Ik word volgende maand 39 en ik kan het me wel nog herinneren! :+

Nee maar idd. ik heb ook nog les gekregen in DOS op school. en plots was het -tenzij je programmeur werd- irrelevant. Toch in de studierichting dat ik toenertijd volgde.
Tenzij je in autoexec.bat shell zette dan kreeg je een mooi menu waarin je lotus, dbase en wordperfect kon starten.
Ik had toen al jaren een Atari ST met een veel betere grafische interface. Daarom kwam Windows 3.1 op mij heel knullig over. Je voelde MS-DOS er steeds doorheen piepen. De interface van de Commodore Amiga was trouwens ook stukken beter.
Voor mij Windows 7. Ik zou Windows 10 hebben gezegd, maar gezien Windows 10 het eerste OS is waar Microsoft echt is begonnen met "advertentie" apps is het niet mijn favoriet.
Bij Windows 7 had ik niet het gevoel "het product" te zijn of bekeken te worden. Sinds Windows 10 moet ik veel moeite doen om dingen uit te schakelen en "soms" reset Microsoft dit nu en dan. Daarnaast is Windows voor iets dat mogelijk maken (een enabler). Als ik Windows 10 vergelijk met Windows 7 zie ik persoonlijk niets waarvan ik zeg, dit heeft mijn leven beter gemaakt.

Windows 7 tot slot was een zeer stabiel OS naar mijn mening en is voldoende "op de achtergrond" zodat het mij niet stoort.
Als je aan mij vraagt welk OS nu op mijn pc zou willen (en dat het veilig zou zijn om te gebruiken) zou ik zeker Windows 7 kiezen. Windows 2000 was ook wel een goed OS, maar is nu eigenlijk te verouderd van look and feel.
Op dit moment? Windows 10. Begrijp me niet verkeerd, 7 was een pracht van een OS voor zijn tijd. De fouten van Vista eindelijk rechtgezet, enorm stabiel, weinig problemen mee gehad. Een fris uiterlijk en iets dat gewoon werkte. Altijd ook graag gebruikt. Maar met 10 zijn er toch weer dingen bijgekomen, vaak kleine dingen, die mijn dagelijks leven eenvoudiger maken zoals de sterk verbetere zoekfunctionaliteit of simpelweg het admin menu (win+x) dat in 8 werd geintroduceerd.

Vanuit technisch perspectief is 10 volgens mij ook simpelweg op alle vlakken beter. Al zijn er sommige beslissingen die wel discutabel te noemen zijn.
Het Windows + X menu, daar had ik in Windows 7 niet eens nood aan. De voornamelijk reden waarom ik dat gebruik is om het toestel uit te schakelen en dat kon ik in Windows 7 gewoon "vanuit start".

Waar ik om vloek in Windows 10 is heel de rommel die het control panel noemt (of beter Settings want Control panel is wel goed). Rotslecht search (is nog maar recent "beter" geworden), rotslecht UI, niets kunnen terugvinden en de mix van het oude en het nieuwe. Dat daar een "Admin menu" is bijgekomen is dan een zeer magere troost :|

Het enige dat ik dan echt leuk vind in Windows 10 (het start menu met de live tiles) gaan ze er in 11 weer uitgooien en vervangen door een widget menu vol advertenties (vooral waarschijnlijk om Edge en MSN news te promoten). Daarnaast mist het haar doel volledig. In Windows 10 keek ik nog naar de Live tiles want "Start" passeer je geregeld, in Windows 11 zit het achter een specifieke knop van "wdigets" en dat ga ik nu eens nooit openen.

Misschien iets in Windows 10 waar ik echt wel blij om ben dat ze dit hebben gedaan is het kunnen aanmelden met een PIN. Het is een thuis computer maar toch iets hebben van veiligheid is toch aangenamer als niets.
Het 'lastige' is dat je de poll op twee manieren kunt interpreteren namelijk wat je absoluut gezien de beste Windows versie vind of welke versie je het beste vond aan de hand van de tijdgeest.

Het eerste is zonder twijfel Windows 10 om o.a. de redenen die jij noemt. Laatst nog ergens op een Windows 7 PC wat werk moeten doen (met verlengde support :+ ), miste eigenlijk meteen de mogelijkheid om in vensters te scrollen die niet actief zijn en Win+X; zo zie je maar hoe snel je went aan nieuwe features

Maar als ik het tweede als criterium pak kom ik persoonlijk toch op Windows XP of 7 uit.
XP omdat het de eerste consumentenversie was die niet meer direct op DOS draaide en mede daardoor een heel stuk stabieler was dan 9x: niet langer allerlei vage problemen, je hele OS dat crasht doordat één applicatie vastloopt of regelmatige herinstallaties wat ik met 98SE en ME wel had.
7 omdat het voor mij voor het eerst goed multi-tasken mogelijk maakte door Aero Snap en veel andere mogelijkheden/sneltoetsen voor het beheren van meerdere vensters. Vind het Aero thema ergens nog altijd net even mooier dan hetgeen we nu met Windows 10 hebben :P

[Reactie gewijzigd door !mark op 6 oktober 2021 01:38]

XP zeker niet voor mij. Veel te veel problemen in de eerste jaren en rotslechte performantie met dat OS. Compatibiliteitsissues van hier tot in Tokyo en zo verder.
Als je Xmouse support aanzet in o.a. windows 7, dan kan je ook in niet actieve vensters scrollen, doordat je mouse focus kan laten volgen en er voor kan kiezen om vensters op de achtergrond te houden. Zeker met het tooltje TXmouse. Heerlijk was dat :D
Ik heb ook W7 gezegd, hoewel ik prima tevreden ben met W10, was W7 de laatste versie waar MS de gebruiker nog wel volledig zeggenschap gaf over wat je met je OS deed.

W10 moet je eerst volledig sanitiseren om er mee te kunnen werk als je zelf wilt, en ja ik ga over naar W11 als AMD zijn drivers heeft gefixt, want nostalgie is leuk, maar er zijn gewoon een weer een hoop verbeteringen:

Pro's
1 - Virtual desktop support, daarmee kan je verschillende desktop omgevingen maken, wat je nu eigenlijk alleen zou kunnen doen met verschillende user accounts.

Desktop 1 standaard: manusje van alles.
Desktop 2 Gaming: desktop dat alleen is gefocust op gaming.
Desktop 3 Werk: desktop dat alleen is gefocust op werk.
Desktop 4 tools: voor het beheren van je windows, met dingen als Total Commander, AV, CPU-Z, mobo stuurprogramma's, enzovoort.

Dit is zeker handig, vraag het maar aan Apple fans of ze deze functie zouden willen missen.

2 - Android Apps.
3- Veel betere multi monitor ondersteuning.
4- Auto HDR.

Dit zijn de dingen waar ik naar uitkijk voor W11.

Con's
1 - MS wil nog meer van je weten. >_<
Dus je zal nog meer je best moeten doen om MS buiten de deur te houden. (maar het is te doen)
2 - DX12 verplicht
3 - Taskbar ziet er beter uit maar is minder functioneel. (fixbaar, en ja ik ben het type dat verandering vervelend vind)

W11 is zeker op een hoop vlakken een verbetering waar ik best naar uit kijk, alleen jammer dat je het weer schoon moet maken, snap niet dat MS niet uitkomt met een versie die de gebruiker op de eerste plaats zet, ook al moet je daar meer voor betalen.
Ik neem aan dat je je ervan bewust bent dat Windows 10 ook al gewoon ondersteuning had voor meerdere bureaubladen? Druk maar eens op Ctrl + Win + D.
Vanaf windows 10 stampen ze je ook een microsoft account door de strot, het zou natuurlijk jammer zijn als je niet uiteindelijk naast je licentie ook per klik voor van alles gaat betalen in de toekomst.
Ik zal niet beweren dat XP het beste is wat MS uitgebracht heeft maar m.i. is wel het eerste echte volwassen besturingssysteem voor de desktop dat ze hebben uitgebracht (Workstation versies even niet mee genomen). Ik heb XP zonder noemenswaardige problemen ruim tien jaar gebruikt en het uit gefaseerd samen met mijn desktop 10 jaar geleden. Niet omdat het niet meer beviel maar omdat de desktop aan het einde van zijn latijn was. Ik moet overigens toegeven dat ook Windows 10 me over het algemeen goed bevalt.
Wel bedenken dat XP pas degelijk werd na twee service packs.
Ik mis NT4. Toen kon je nog roken op je werkplek. :P
Pc aanzetten, koffie pakken, sigaretje rollen, en rustig wachten tot de pc was opgestart en ingelogd. :D
Die miste ik inderdaad ook. Niet de beste, maar wel de versie waarmee ik mijn carriere begon als admin :)

Paar jaar terug bij een vorige werkgever 1x gehad dat ik een blauw scherm zag in de fabriek. Ik er in paniek heen gerent voor de hele band zou stoppen .... bleek dat ze een pc aan het starten waren :D
Een favoriet selecteren is voor mij onmogelijk. Alle versies waar ik door de jaren heen mee gewerkt heb op dagelijkse basis hadden allemaal hun goede en slechte kanten en waren in essentie het beste wat je voor die tijd kon hebben. En vergeet niet dat we met de tijd vaak enkel de goede dingen herinneren en de slechte vergeten.

Neem nu XP, op dit moment op nummer 3 in deze poll en ik weet een favoriet van vele mensen. Maar je moet eens terug gaan naar 2001 en 2002 en kijken wat er toen allemaal over dat OS geschreven werd. De enige reden dat XP vandaag zo een goede reputatie heeft en Me een slechte is omdat MS die eerste jarenlang heeft moeten oplappen wegens gebrek aan iets beters terwijl die laatste al snel vervangen werd. Had MS doorgezet met de initiele plannen van Blackcomb en in 2002 een opvolger voor XP gelanceerd, dan had XP vandaag in het lijstje van Me, Vista en 8 gestaan als slechte Windows versie.
Ik denk dat juist omdat XP zo een slechte reputatie had destijds, velen pas zijn overgegaan van '98 toen het eerste Service Pack uit was. Daarmee waren namelijk een groot deel van de kinderziektes opgelost en met SP2 is het uiteindelijk een behoorlijk stabiel en prettig systeem geworden wat juist de tekortkomingen van '98 (laat staan ME) deed vergeten.

Dat laatste gevoel is dus behouden, maar de beginjaren van XP heeft men of verdrongen, of heel niet meegemaakt.
dat geld voor mij ook wel. lang w95 gedraaid, 98se klein tijdje en toen xp sp1 of 2, en daar toen weer lang op blijven hangen. win7 later beviel ook goed maar toen was ik thuis intussen over oo linux. af en toe nog ns in virtualbox :)
who, Windows 2000 .... wat een stap was dat!
Heerlijke GUI, stabiel als een huis... erg fijn.

Elke dag hibernate; werken als een speer.
Ik heb zelf Windows XP met veel plezier gebruikt in me tienerjaren.

Maar 7 en 10 zijn zeker ook erg goed :)
Ik mis de media center edities... Beste opnemer voor TV ooit. Je kon aangeven dat je bijvoorbeeld een bepaald programma wilde opnemen, ongeacht wanneer of op welke zender. Je kon zelfs aangeven dat je van een bepaalde acteur/actrice altijd de films wilde opnemen...

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 5 oktober 2021 16:30]

Windows 1.01 wat draaide vanaf 2 floppy's, de bovenste moest verwisseld worden, gelang het programma wat je wilde gebruiken.

Als kind uren lang (onbewust leren typen) m'n spreekbeurt over hamsters uitwerken in write en printen met een matrixprinter.

M'n 'internet' was het lenen van boeken uit de biep.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 5 oktober 2021 23:55]

De Matrixprinters. Wat een lawaai, wat een plezier.
* MrMonkE gooit nog even in 1995 om 2 uur 's nachts een meetverslag voor zijn studie uit de printer in een rijtjeshuis...
Net een woodchipper.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee