Black Hypeday

De Black Friday-gekte lijkt dit jaar nog vroeger losgebarsten dan ooit en bedrijven hebben er meer aandacht voor dan voorgaande jaren. Wat vind je daarvan?

Er zullen vast goede aanbiedingen zijn, maar de hype mag wel minder
42,9%
Bedrijven duwen het ons echt door de strot en dat vind ik vervelend
31,5%
Jaaa, supertof! Hoe meer aanbiedingen, hoe beter
12,9%
Ik volg het allemaal op de voet en ik vind het leuk
5,3%
Mijn antwoord staat er niet tussen, dus ik klik hierop en leg het uit in de comments
4,8%
Black Friday? Wasda? Nooit van gehoord
2,6%

Aantal stemmen: 5.519. Deelname gesloten op 17-12-2019 09:45. Stemmen is niet meer mogelijk.


Reacties (62)

Wijzig sortering
De absurditeit en veramerikanisering van de consumptiemaatschappij... |:(

Wat hebben wij in godsnaam met Thanksgiving te maken??? Moeten we straks, volgens dezelfde redenering waardoor we nu Black Friday krijgen ("Het is in de VS een nationale feestdag, en we krijgen dus in Europa een dag vol aanbiedingen!"), ook speciale aanbiedingen gaan krijgen als men in Botswana of Paraguay een of andere feestdag heeft? Wat een idiote ontwikkeling... :(

We zijn in Nederland/Europa, laten we Nederlandse/Europese tradities vieren! Waarom Black Friday importeren, wanneer het een week later Sinterklaas is? Is dat niet goed genoeg meer?
Heb je überhaupt opgezocht waar "Black Friday" vandaan komt en hoezo men dat zo noemt?

Het heeft in ieder geval niets met Thanksgiving te maken, maar met de vrije dag die veel mensen hebben na die dag. De perfecte dag om inkopen te doen voor kerst. Zoals @Blokker_1999 ook al aangegeven heeft. De naam is ook nog niet eens zo vreemd, wij gebruiken ook zwarte zaterdag om aan te tonen dat er extreme verkeersdrukte is in de vakantie periode. Daarom noemt men het daar ook Black Friday (zwarte vrijdag).

We leven nu eenmaal in een consumptie maatschappij en feestdagen als valentijn, moederdag, vaderdag, Sinterklaas en Kerst zijn nu eenmaal dagen dat men massaal cadeau's koopt. Niet zo heel gek van de winkels om hier op in te haken. Want winkels willen nu eenmaal graag verkopen.

Aan de andere kant heb ik nergens het idee dat het echt door de strot gedrukt wordt of dat je er echt niet meer omheen kunt. Ja men ziet hier en daar aanbiedingen en je hoort hier en daar wel eens wat. Maar men had ook kortingen gedaan voor de feestdagen zonder het black Friday te noemen. Dus waar maak je je druk om?
Heb je überhaupt opgezocht waar "Black Friday" vandaan komt en hoezo men dat zo noemt?
Ja.
Het heeft in ieder geval niets met Thanksgiving te maken, maar met de vrije dag die veel mensen hebben na die dag.
Het heeft dus alles met Thanksgiving te maken, want zonder Thanksgiving zou de vrijdag erna niet vrij zijn. :)
Aan de andere kant heb ik nergens het idee dat het echt door de strot gedrukt wordt of dat je er echt niet meer omheen kunt. Ja men ziet hier en daar aanbiedingen en je hoort hier en daar wel eens wat.
Serieus??? Ik weet niet bij jullie in Nederland, maar hier in Finland is het al twee weken niets anders dan Black Friday hier en Black Friday daar. Het wordt dus zeker door onze strot gedrukt.
Maar men had ook kortingen gedaan voor de feestdagen zonder het black Friday te noemen. Dus waar maak je je druk om?
Om de verloedering van onze cultuur, daar maak ik me druk om. Dat men spullen probeert te verkopen, natuurlijk, dat begrijp ik ook wel. We hebben zat nederlandse/europese feesten die daarvoor gebruikt kunnen worden, maar nee, de heren en dames van de retailsector moeten een of ander amerikaans feest gaan gebruiken wat men alleen van de films kent. Zoals ik boven zeg: waarom de verkopen niet aan Sinterklaas koppelen? Gaan ze failliet als ze een week later spullen in de uitverkoop doen?

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 29 november 2019 18:47]

Ja die Black Friday... slaat nergens op hier in de EU. En verder... paar weken terug was er Singles Day, een Chineese feestdag. Kopen kopen kopen!
Black Friday heeft ook niet veel met Thankgsiving te maken en het is niet alsof wij nu ineens Thanksgiving gaan vieren. Het komt voort uit het feit dat Thanksgiving op een donderdag valt en vele mensen in de VS daarom op vrijdag ook vrij zijn. Een ideale dag om die kerscadeaus te gaan kopen. In de VS is Black Friday daarom ook maar 1 dag tot hoogstens het weekend (maar als je op vrijdagvoormiddag niet in je winkel staat is al het beste uitverkocht). Dit is dan ook een gevalletje van: we nemen iets over uit de VS en doen er een schepje bovenop.

Verderop doen we ondertussen natuurlijk ook mee aan promoties zoals singles day (11/11). Elk excuus is goed om met "kortingen" te komen. Nog even en je bent gek als je iets koopt dat niet in korting staat.
Nog even en je bent gek als je iets koopt dat niet in korting staat.
Nog even en er is altijd korting, maar dus eigenlijk dan nooit.
Singles Day, black friday, cybermonday, Sinterklaas, kerst, wintersale, voorjaarsuitverkoop, voor-de-thuisblijvers-korting, back to school verkoop, etc....
Black Friday heeft ook niet veel met Thankgsiving te maken en het is niet alsof wij nu ineens Thanksgiving gaan vieren.
Ehm...
In NA heb je ook Early black friday deals dus duurt hier ook gewoon een week
Omdat internet voor een globale markt zorgt. Je kunt bestellen bij shops in het buitenland op Black Friday, dus waarom niet in Nederlandse shops?

Tuurlijk kun je het in Nederland vervangen door "Sint Day" oid, maar dat zou alleen maar voor meer verwarring zorgen.

Het lastigste aan de adoptie is dat we in Nederland zo gewend zijn aan volgende-dag-levering dat het onmogelijk op een enkele dag te concentreren is, dus maken we er maar een Black Friday-week van om het zoveel mogelijk te spreiden.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 26 november 2019 11:08]

Tuurlijk kun je het in Nederland vervangen door "Sint Day" oid, maar dat zou alleen maar voor meer verwarring zorgen.
Zo voorkom je echter wel de demonstraties dat na zwarte piet ook zwarte vrijdag verboden moet worden :Y)

Zonder dollen, wat mij betreft laten we het lekker overwaaien naar Europa. Zo lang we maar niet van die gestoorde Amerikaanse taferelen krijgen van twee vrouwen die aan een jurk trekken omdat 'ik zag hem het eerst!' en mensen die verdrukt en vertrapt worden, en zo lang de aanbiedingen ook echt voordelig zijn (dus niet eerst twee maanden de prijs opblazen om vervolgens met een 'aanbieding' te komen) zie ik weinig problemen met internationale actiedagen zo vlak voor de feestdagen.
Zo voorkom je echter wel de demonstraties dat na zwarte piet ook zwarte vrijdag verboden moet worden :Y)
Dus volgend jaar maar Black Pete Week?
Waarom Black Friday importeren, wanneer het een week later Sinterklaas is? Is dat niet goed genoeg meer?

why not both?
Nederland kan geen Black Friday houden, Winkeliers zijn veel te onwetend over wat het precies inhoudt. Elke pipo denkt met 10% mee te doen aan dit fenomeen.
Dan verzinnen ze maar red monday, blue tuesday, purple thursday om maar niet aan die black friday te hoeven meten.
Als je ze erop aanspreekt krijg je antwoorden als: 'Wij geven toch tot 40% korting'. Ja 1 product en de rest 10%. Allemaal prima en eigen keus, maar gebruik de naam black friday dan niet.
En hoe gaat het in de VS precies? Alles 80% korting? Dat kan niet en zo werkt het niet.
Zoals hij zelf aangeeft, rond de 40% korting of iets dergelijks en dat gebeurt daar meer dan hier.

Maar ik ga niet janken omdat m'n product "niet genoeg korting" heeft. Als 't normaal duurder is, en ik heb 't nodig; dan is dit toch mooi?
Ik ben het volledig met je eens. In Nederland misbruiken ze eigenlijk de naam en plakken die boven aanbiedingen die ze anders ook doen. Als ze die 3 weken later van Mediamarkt een folder versturen heb je grote kans dat je dezelfde kortingen ziet. Tis met de andere webshops niet anders.

Kijk naar de tracker hier op Tweakers. 5% korting op een moederbord van een vorige generatie, whooptief*ckingdoo! Tis net alsof die shops een stagiair het magazijn insturen om alle restanten bij elkaar te schrapen. Kijk ons eens Black Fridayen!

Als ik dan naar Duitsland kijk, daar doen ze dat al stukken beter. Veel en hoge kortingen.
Als ik dan naar Duitsland kijk, daar doen ze dat al stukken beter. Veel en hoge kortingen
Kom er bijna niet (ondanks in Arnhem) en ken eigenlijk alleen de Saturn als elektronica winkel daar.

Heb je wat vergelijkbaars met de Pricewatch dat je kunt delen? Even rondneuzen voor wat leuks :) (want in de NL winkels heeft geen zin)
Ik vind het oprecht vreemd dat je minnen krijgt, want ik denk er ongeveer hetzelfde over.

In Amerika is het zo een chaos en hype omdat er veel zaken ontzettend ver is afgeprijsd en mensen verdrukken elkaar bijna in winkels om die spullen maar te pakken te krijgen.

In Nederland is het max 25% of iets dergelijks en soms nadat ze artikelen eerst duurder hebben gemaakt of 'ineens' uitverkocht net nadat de actie begint. Ook vreemd dat het een week van te voren al overal pre-black friday is en weet ik wat een onzin nog meer.

Op zich niet verkeerd als ze hier ook een échte black friday zouden houden, met 1 dag totale gekte en daarna alles weer terug naar normaal, maar op deze manier... Neuh, hou maar op met die 'actie'.
Persoonlijk vind ik het allemaal prima, ik heb mijn wenslijsten altijd klaar staan en weet dat ik even moet wachten tot deze tijd van het jaar om het goedkoper aan te schaffen. Maar aan de andere kant vind ik het een slechte trend omdat het ongetwijfeld veel mensen aanzet tot aankopen die zij anders niet gedaan hadden en dus onnodig producten kopen (milieu-vervuiling) en mensen die het eigenlijk niet kwijt kunnen verleiden tot financiële uitgaven.

Dat het een 'Amerikaans' feest is maakt mij niet uit, wij vieren hier toch ook kerstmis, dat is ook niet ontstaan in Nederland. Alles moet ooit een keer ergens beginnen.
Maar de meeste "aanbiedingen" zijn duurder als dat hetzelfde item in Augustus nog kostte. Dat was gisteren nog op Radar. Men verhoogt de prijs met 25% zodat ze daarna een aanbieding met 15% kunnen promoten. Of men maakt een promotie met zogenaamd 25% (op de adviesprijs blijkt dan) maar de normale winkelprijs was al 35% lager dan die adviesprijs.

Alleen bij ons in de regio zie je dan zelfs nog dat de normale winkelprijs 5% boven de adviesprijs ligt. Dat is uiteraard niet bij ketens die landelijk adverteren.
Dat is zeker een probleem, maar dat probleem bestaat dagelijks ook in bijvoorbeeld supermarkten. Dat gezegd hebbende, mijn aangeduide problemen (milieu, onverantwoorde aankopen) bestaan natuurlijk ook dagelijks.

Het creëren van kunstmatige kortingen komt natuurlijk ook voor bij bijvoorbeeld de Media Markt met de BTW vrije dagen, en eigenlijk de meeste aanbiedingen van bedrijven tegenwoordig, sterker nog je ziet het ook bij de bedrijven die meedoen met de jaarlijkse aanbiedingen op Tweakers. Wat natuurlijk een beetje bizar is aangezien iedereen hier de weg wel weet naar de pricewatch :+
Klopt. Ze komen er echter mee weg omdat niet iedereen heel het jaar naar TV-prijzen zit te kijken als ze toch (nog) niet van plan zijn een TV te kopen. Voor het TV kun je hier dus een hele rits van andere producten neerzetten, en feitelijk dus duizenden als je bedenkt waar ze nu allemaal mee adverteren en wat mensen kopen. En wie gaat er duizenden producten het hele jaar door vergelijken, 120 types TV's in verschillende maten, 500 modellen laptops (als je iedere variant met minder of meer geheugen, andere cpu etz meevergelijkt) enz.
Aanbiedingen prima, maar wat wij in Nederland/Europa met black friday moeten :/ Zelfs supermarkten hebben nu black friday acties 8)7

Het hele black friday gebeuren voelt te geforceerd aan.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 26 november 2019 10:24]

Het hele black friday gebeuren voelt te geforceerd aan.
Vicieuze cirkel. Door het internet kun je net zo goed in Engeland wat kopen, waar ze mogelijk wel aan black friday doen, dus moet Coolblue e.d. er ook aan om klanten te houden.
En als er genoeg online winkels meedoen, komt vanzelf de vraag waarom supermarkten en drogisterijen niet?
En uiteindelijk verwacht men de actie ook bij de fietsenmaker, de snackbar en hoveniers...
Ik zag gisteren een post van Holland Casino met Black Friday Weekend. 8)7 |:( |:(
Ja, het is een door de commercie geadopteerd fenomeen om klanten te verleiden om meer te kopen. Ik vind het prima en kan mezelf er niet aan storen. De mailings die mij niet boeien verwijder ik gewoon. En als je goed kijkt, kun je echt wel de goede aanbiedingen tussen de massa vinden. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
Vre-se-lijk. Enkele jaren geleden vond ik het nog wel leuk. Nu buitelen ze al een week over elkaar heen met allerlei aanbiedingen. Die niet heel erg aanbiedingen zijn. Want de vanaf-prijs is weer eens lekker hoog genomen. Of het is een aanbieding die regelmatig al terug kwam. Of de producten zijn te oninteressant.
Maar ja, als we maar lekker veel kopen he!? Omzet, aandeelhouders. Het is meer hun feestje. Volgend jaar plakt de Albert Heijn nog black friday stikkers op de bonus aanbiedingen ;)

[Reactie gewijzigd door iAR op 26 november 2019 11:01]

Sja, koopgekte is het. Ik doe er niet aan mee, maar bedrijven doen maar. Als ze dingen goedkoper aan willen bieden kan ik daar natuurlijk niet iets op tegen hebben. Ik vind het walgelijk, maar je houdt het niet tegen.
Wel is het raar dat het een Amerikaans fenomeen is dat in principe bij Thanksgiving hoort dat wij (gelukkig!) niet hoeven te vieren hier.
Als losstaand fenomeen is het wel te begrijpen. Gewoon 1 dag (of langer) effe veel aanbiedingen en dan weer normaal doen. Dan kan je natuurlijk net zo goed een dag daarvoor gebruiken die internationaal al bekend staat hierom.

Rare lui, die Amerikanen.
dat blackfriday gedoe is allemaal erg leuk en af en toe ook zeker handig, alleen zie je vaak dat veel bedrijven in de weken voor blackfriday de prijzen omhoog werken en wanneer het blackfriday is ze de prijzen weer naar de originele prijs zetten met zogenaamde hoge kortingen, ook is het erg vervelend aangezien veel mensen dingen kopen die ze niet nodig hebben of niet gebruiken en vaak is de productie hiervan erg milieu vervuilend.
Ik zit te wachten op een mooie korting op een televisie die ik op het oog heb. Als die komt, ben ik blij. Als die niet komt, heb ik weinig met Black Friday ;)
Het is dat ik een nieuwe telefoon nodig heb, en daarom de aanbiedingen een beetje in de gaten blijf houden nu. Maar anders zou ik het hele gebeuren gewoon langs me heen laten gaan.
Ik ga niet special dingen verzinnen om te kopen, om maar met de kortingen mee te kunnen doen.

Liever zou ik zien dat de 'mooie' prijzen wat meer gladgestreken worden door het jaar heen. Er wordt nog te vaak kunstmatig de prijs opgedreven om maar een "korting" te kunnen geven ter grootte van de prijsverhoging.

Voor wie echt mee wilt doen aan deze gekte, is het een leuk gebeuren, en er zitten soms wel ècht mooie acties tussen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee