Geluid uit je tv

Hoe verloopt de audioweergave van jouw televisie?

Via de interne speakers
30,1%
Via een soundbar
26,2%
Komt uit een 5.1-systeem
17,5%
Ik heb de tv op een externe versterker aangesloten
14,9%
Een 2.1-systeem verzorgt de audio
7,9%
Anders, nl...
3,4%

Aantal stemmen: 14.075. Deelname gesloten op 02-10-2019 12:41. Stemmen is niet meer mogelijk.


Reacties (144)

Wijzig sortering
De opties in de poll zijn niet eenduidig; externe versterkers zijn er in vele vormen en kunnen ook in combinaties voorkomen. De keuzes 2 t/m 5 zijn allemaal vormen van externe (tov de TV) versterkers.. Wat wilt men nu middels dezelfde poll nu echt te weten komen?
Ik interpreteer het als:
5.1-systeem = zo'n kant-en-klaar setje van Sony, Philips, Samsung, etc.
Externe versterker = zelf samengestelde set
Externe versterker = stereo in dit geval. Een standaard versterker dus.
Ik denk mogelijk te technisch, dat doen engineers al snel 😋. De vraagstelling suggereert dat het om verloop van de audio weergave gaat..
Dan denk ik aan de twee genoemde onderwerpen; "verloop" en "audioweergave".
In deze context zou "verloop" kunnen duiden op de manier van aansluiten / de routing van het audio signaalpad. Audio weergave gebeurt fysiek door speakers, en is beïnvloed door conditionering en versterking. Een multi channel versterker kan namelijk ook in een stereo opstelling of andere combinaties werken, en wellicht zijn er soundbars met multi channel configuratie. Het is mij vanuit de titel en opties nu niet helder of de poll nu gaat om welke speaker setup men heeft, of hoe men de audio conditioneert / versterkt.

Ik gebruik zelf afhankelijk van de media die ik speel 2.1, 2.0, 5.1 of dual stereo via een receicer.. Dat tikt 4 van de 6 boxes af, wat ik niet zo eenduidig vond.
Er staat dus gewoon dat slechts 1/3 de (interne) speakers van de TV gebruikt.
1e vd Tweakers. Nu de rest van Nederland pollen voor wellicht een ander resultaat.
Ik mis de optie:
"via de interne speaker". :P
Ik mis de optie:
"Geen, ik kijk alleen stomme films" :+
Anders, nl: Heb geen TV.
"You don't have a TV? Then what's all your furniture pointed at?!"

Friends grapje :+

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 12 september 2019 07:55]

Een deel van mijn meubels staan gericht op een aquarium van twee meter. Altijd hetzelfde kanaal, maar wel heel veel K, en er gebeurt altijd wel wat, ergens. :)
Zou zeker een zinnige optie zijn. Tegenwoordig heeft lang niet iedereen een TV meer. Ikzelf ook niet.
Het verbaast me eigenlijk dat het merendeel toch de interne speakers van de TV gebruiken :)
In mijn geval moet het wel, want, zoals ik in mijn post heb aangegeven, heeft mijn huidige tv geen 3,5mm uitgang. En de versterker in de woonkamer is een ouderwetse stereoversterker zonder digitale ingangen. Foutje van mij toen we de tv gingen kopen, ik dacht er niet aan want ik ging er vanuit dat alle tv's nog wel zo'n koptelefoonuitgang zouden hebben... 8)7

(Edit): Ja, ik weet dat er converters voor zijn, maar met de tv, PS3, hele stereoset (versterker, cd- platen- en cassettespelers) plus modem zijn er al meer dan genoeg apparaten/kabels rondom de tv-meubel... :D

De tv in de slaapkamer gebruiken we meestal met een laag volume en ondertitels, dus geen versterker nodig.

De beamer/BR-speler in de homecinemakamer is wel aan een 5.1 versterker gekoppeld.

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 14 september 2019 17:42]

Zelfde probleem hier. Heeft jou TV wel bluetooth?
Ik heb dat opgelost met een Bluetooth Audio receiver van de Action voor nog geen tientje.
Bluetooth receiver heeft zelf een 3,5mm output dus kan je weer alle kanten op.
Geeft dat dan geen merkbare vertraging in het geluid op? Ik erger er mij dood aan als het geluid niet synchroon loopt met het beeld. Vooral bij spraak valt dat erg snel op.
Hier een paar jaar oude Samsung Smart TV met Optical Out, past perfect op m'n 15 jaar oude Yamaha RXV750. Moet zeggen dat ik bij aankopen altijd kijk of er ook wat Legacy in-/output aanwezig is.
hebben zowel je TV al je versterker geen tulp / rca aansluitingen?! Dat kan ik moeilijk geloven, dat is al tientallen jaren de standaard voor stereo geluid tussen consumenten apparaten.

3,5mm is voor koptelefoons etc, snap wel dat en moderne tv die niet meer heeft.
hebben zowel je TV al je versterker geen tulp / rca aansluitingen?!
Dat is juist het probleem: de tv (Samsung uit 2018) heeft alleen digitale uitgangen (wel een tulp ingang), en de versterker (Pioneer uit de jaren '90) heeft alleen tulp aansluitingen.
Waarom? Veel mensen boeit het simpelweg niet, hebben geen zin in losse apparatuur (lelijk, stofnest, etc) of hebben het geld er niet voor over.

Wat mij verbaast is dat er zoveel mensen een 5.1 set hebben staan (meestal van matige kwaliteit): overal speakers en kabels in je kamer. Daarnaast klinkt muziek via een 5.1 set 99 van de 100 keer stukken slechter dan over een 2.0 set en vind ik dialoog vaak slechter te volgen via 5.1 dan via 2.0.

[Reactie gewijzigd door TimMer op 13 september 2019 20:22]

Als je 5.1 hebt, heb je ook meestal wel een setting op je versterker voor muziek ;)
Als ik bijvoorbeeld naar de Voice kijk, zet ik de versterker op muziek stand.
Inderdaad. Ik heb in ~2002 een 5.1 setje gekocht voor de computer. Bij films of games had het misschien toegevoegde waarde, maar ben er nooit echt van onder de indruk geweest. Wellicht ook omdat ik nauwelijks games speelde en voornamelijk oude films keek ;)

Doet nu al jaren prima dienst als 2.0 setje :)
Als je natuurlijk zoals ik bij de oplevering van een nieuwbouw direct een nis in de muur slijpt voor een kleine kabelgoot en een kabelgoot aan de plafond hangt voor de achterspeakers is dit zo goed als onzichtbaar na het plamuren en schilderen.
Heb zelf al 5 jaar een Z906 in gebruik en door de exacte positionering en goede instelling (samen met een goede 4K3D tv) is de ervaring zo goed dat een cinemabezoek niet meer nodig is en alle bezoek continu onder de indruk is. De rest van de familie komt regelmatig langs om film te zien.
Natuurlijk geen streaming als source... maar echte BD-kwaliteit.
uuuuh mij niet
ja idd veel speaker draad.
dat ligt aan de muziek de een klinkt beter 2.1 de ander is mooier op 5.1. bv vind ik dat dance muziek lekker op 5.1 en hoor de film bohemian rhapsody op een 5.1 systeem dan weet je niet wat je hoor,
en de dialoog hoor je echt wel beter via de center anders heb je hem niet goed ingesteld dan ga ik er wel van uit dat je een beetje kwaliteit speaker heb.
maar natuurlijk is alles subjectief wat de een mooi vind vindt de ander niet
Volgens mij heb je gewoon nog nooit een fatsoenlijk afgestelde 5.1 set gehoord.
In principe is een 5.1 set in de basis gewoon een 2.0 set alleen zijn er speakers aan toe gevoegd om dingen te verbeteren die met maar 2 speakers niet lukken zoals stemmen die uit het midden komen ook voor mensen die niet recht in de sweetspot zitten.
Dat is het eigenlijk voornamelijk met 5.1 geluid. Alles wat een 2.0 set doet in de sweetspot doet een 5.1 (of meer) set voor een grotere groep luisteraars, of die ene luisteraar die niet in de sweetspot wil/kan zitten. Als een 5.1 set minder goed klinkt als een 2.0 set is die gewoon verkeerd afgesteld. Als je een 2.0 set verkeerd plaatst en afsteld klinkt die ook ruk.
er is nogal een verschil in kwaliteit van 5.1 'sets'.
Die beginnen bij computer boxjes van ~€70 die hun gebrek aan vermogen compenseren door het geluid afschuwelijk te vervormen. Daarna krijg je de goedkope home-cinema sets (~€250) waarvan de woofers in de (front) boxen nog steeds te klein zijn en dat moeten corrigeren met extra tonen uit de subwoofer.
Volgens mij kan je ipv bovenstaande systemen beter een redelijke stereo versterker met normale luidsprekers kopen, iets minder bij films maar veel beter bij muziek.
daarna krijg je dure 5.1 sets waarvan 2 of zelfs alle 5 de boxen volwaardige luidsprekers zijn en daarvan is het geluid van stereo muziek net zo goed als van een goede stereo.
Ik snap zelf ook totaal niet dat mensen die 5.1 bagger setjes kopen maar heeft natuurlijk ook te maken hoeveel geld je er aan uit wilt geven
Ik heb een Z906, maar die staat bij m'n PC en niet bij m'n TV, en ik ga zeker niet nog zo'n duur grapje uithalen voor m'n TV.
Ik denk dat het veel afhankelijk is van wat iemand kijkt op de televisie.

Gewone TV programma's kijk ik altijd op de interne speakers. Maar wanneer ik een film kijk of game dan gaat mijn 5.1 systeem aan. Ik vindt het voor gewoon tv kijken altijd overdreven om het hele geluidssysteem te gebruiken.
Dat zeg ik ook niet ;) Maar films en series zijn toch leuker met dolby surround?
Ik kijk geen "TV" meer, maar als ik Netflix of blu-rays op m'n PC kijk, gebruik ik meestal m'n koptelefoon.
Ze vragen ook niet of je kijkt naar ouderwetse lineaire televisie, maar puur naar je gebruik van het toestel ;)
Punt was dat in mijn geval m'n computer eigenlijk als "TV" dient dus. Toen ik 'm kocht en bouwde, lang geleden, was het idee om er een receiver aan te hangen en een 7.1 speaker set. Nooit van gekomen want toch wat prijzig, bovendien was 't sowieso lastig met de ruimte die ik had. Ik was er op voorbereid, want ik koos speciaal een geluidskaart (wie koopt nog een geluidskaart, zelf toen al) met ehh, volgens mij DTS nog wat.. 't is lang geleden.

Ik heb daarnaast ook nog gekeken naar surround koptelefoons, maar die zijn prijzig, en 't is een lastig te krijgen niche product. En ik had geen idee of ze überhaupt goed waren.
"How do you know if a person watches TV or not? They will tell you."
Versterker met 2.0 speakers. Dit omdat het accent bij ons ligt op het luisteren van muziek. De TV is (ook) op de versterker aangesloten, maar is niet de enige geluidsbron voor die versterker.
Voor mij exact hetzelfde. 2 Goede compacte speakers voor gewoon stereo geluid
Exact hetzelfde hier. Had ooit een soundbar, maar na een platenspeler gekocht te hebben met een fatsoenlijke stereo versterker en dito speakers mijn soundbar de deur uit gedaan en de TV op de versterker gezet. Speakers aan weerszijden van mijn TV op een standaard en blazen maar.
Idem hiero. Soms nog wel het geluid puur uit de tv als ik bijvoorbeeld NPO kijk, maar bij films, Netflix etc. gaat de versterker aan.
Idem. 2,0 is rijkelijk voldoende voor indrukwekkend geluid.
Dit is ook zeker waar ja. Zelf heb ik een paar speakerzuilen die jouw opmerking zeker onderstrepen. Nu zijn die speakerzuilen echt geen randoorwaarde hiervoor. Er zijn inmiddels genoeg compacte speakersystemen die indrukwekkend geluid kunnen produceren.

Nu ben ik zeker een betrokken muziekliefhebber die kritisch luistert en op grond van gehoor een keuze in apparatuur maakt. Alle ins en outs van speakersystemen ken ik niet. Van een speakerbouwer weet ik wel dat het makkelijker is om een goed 2 kanaals speakersysteem te bouwen dan een 3 kanaalsysteem. De filters die de kanalen moeten discrimineren maken het complex. Voor meerpunts speakersystemen kan ik mij voorstellen dat een vergelijkbare complexiteitsoename geldt, al is dit wel wat anders dan de kanaalscheiding in een enkele speaker.

Van de andere kant creëeren die 2.0 speakers ook een overtuigende "omgeving" bij het afspelen van films. Het valt mij dus helemaal niet moeilijk om mijn bias voor zo min mogelijk vervormd geluid hierin te volgen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 18 september 2019 18:36]

volgens mij haal je hier 2 termen door elkaar.
Je kunt 3 kanaals geluid hebben, dan heb je het doorgaans over een "left/center/right" opstelling. Dit zijn individuele fullrange speakerkasten.

Bij het bouwen van 1 speakerkast heb je het over een 2weg of 3weg systeem, waarmee word bedoelt een systeem met een laag en hoog speaker met 1 scheidingsfilter of een met een laag,mid,hoog opstelling met 2 scheidingsfilters.
Deze 3weg scheidingsfilters zijn idd redelijk complex om zelf te ontwerpen maar gellukig zijn digitale DSP oplossingen zeer betaalbaar geworden tegenwoordig dus zou zelf gewoon een actieve speaker bouwen met losse eind versterkers voor elke speaker in de kast en een digitale DSP als crossover/scheidingfilter voor de eindversterkers plaatsen. Meet microfoontje erbij en er lekker op los hobbyen ^^.
inderdaad, waar ik 2- of 3-kanaals zei bedoelde ik inderdaad 2- of 3-weg speakers. Dank je voor de toevoeging.

Waar ik met complexiteit op doelde toen ik het over die scheidingsfilters had waren inderdaad de analoge versies van die scheidingsfilters. Een oud-collega van mij bouwde zelf speakers en deed dat zo verdienstelijk dat verschillende collega's van mij hun speakers door hem hebben laten bouwen.

Dat dergelijke filters nu ook digitaal zijn te emuleren klinkt mijn inderdaad alleen maar als logisch in de oren. Maar dank je voor het delen, weer wat geleerd :).
Hij staat bij ons bijna niet aan, en de twee ingebouwde speakers van 2 watt voldoen meer dan genoeg.
Als ik echt een film wil kijken, ga ik wel naar de bioscoop.
Ik ga alleen naar de bioscoop voor de films met dikke sounds. De "gewone" films op de TV gaan prima via de versterker. :)
Mis de optie "Ik heb geen TV"
Nee je mist common sense.

Als je geen tv hebt wordt deze vraag dus niet aan jouw gesteld.
Edifier 2.0 set speakers _/-\o_
Zo'n serie heb ik ook in m'n hok staan, prachtige dingen, zeker voor wat je ervoor betaald
Ook al staat ie 9/10 keer niet aan, ik heb het 2.1 systeem maar aangevinkt.
Die wordt namelijk gebruikt als ik echte audio nodig heb.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee