Iedereen zijn digitale hulpje

Welke persoonlijke assistent gebruik jij het meest?

Ik doe daar niet aan
50,6%
Google Assistent
21,2%
Apple Siri
10,2%
Ik gebruik menselijke persoonlijke assistenten
9,3%
Amazon Alexa
2,7%
Mijn persoonlijke assistent staat hier niet :(
1,6%
Anders, nl...
1,1%
Jasper
1,0%
Microsoft Cortana
0,9%
Mycroft
0,7%
Samsung Bixby
0,6%

Aantal stemmen: 12.331. Deelname gesloten op 12-03-2019 15:08. Stemmen is niet meer mogelijk.


Reacties (82)

Wijzig sortering
Ik vind stembesturing sowieso waardeloos. Het doet de helft van de tijd niet wat je wil. Bovendien vind ik het altijd nog 'gek' om zomaar op random momenten tegen m'n telefoon aan te mekkeren. De enige use-case voor stembesturing die ik echt goed vind, is in de auto. En dan eigenlijk alleen maar om telefoongesprekken aan te nemen of te starten :P
Of als je languit op de bank ligt te netflixen en de staande lamp weerkaatst in de tv... dan zeg ik lekker zonder een spier te verzetten: hé google, zet de lamp bij het raam uit. en floep, hij is uit.

Erg fijne use-case....
Toch wel een verbetering ten opzichte van de menselijke persoonlijke assistenten: "hé Jessica, zet de lamp bij het raam uit". Dan komt net te vaak de reactie "doe het zelf luiwammes!".
Precies. Of in mijn geval. Doe het zonnescherm uit. Of je zet de Chromecast op pauze.
En set timmer gebruik ik heel veel.

Heb nu een JBL Link 20 met Google Assistent staan in huis
Ik vind het echt super werken. zelden dat hij het verkeerd begrijpt.

Mijn verlichting loopt via Homey. Dit werk tot nu toe minder soepel (lees nagenoeg niet) met Google Assistent, maar daar werkt Athom aan.
Neh... Als ik een film kijk of game wil spelen gaat de lamp die weerspiegelt in de TV automatisch uit en de rest dimt zelf naar een minder afleidend kleurtje (blauw-paars bij een film, groen bij een game). Veel te veel moeite om dat een assistent te gaan lopen vragen :)

En wil ik even popcorn maken in de keuken dan gaat, wederom automatisch, het licht boven het werkblad fel aan zodat ik zie wat ik doe. Zodra ik weer weg loop uit de keuken gaat deze weer terug naar de gedimde stand (en na een tijdje weer uit). Dát is handige domotica... ;)
De assistent gebruik ik enkel om de reguliere intelligentie te overrulen (zeer zelden nodig!) en om de TV zelf aan te zetten (of film, of playstation). Zappen doe ik soms ook via stem, soms via de ouderwetse afstandsbediening. Net waar ik zin in heb.

Verder wil ik nog wel eens vragen hoe druk het op de weg is naar mijn werk of wat het weer wordt... Of als ik iets op wil zoeken op Youtube, Spotify of het web.
Anders: mijn kat.

Ze kan me er prima aan herinneren dat de gordijnen foeilelijk zijn (meningsverschil met mijn vrouw) door er in te hangen.
Ze kan luidkeels aandacht vragen voor de etensschaal, drinkbak, aandacht of een kattenbak.
Ze kan ook heel netjes opruimen als ik per ongeluk wat eetbaars op de grond laat vallen.
Ze zorgt dat de restjes pap van mijn zoontje alsnog worden opgegeten.

Enkel notificaties bij een verse e-mail nog proberen aan te leren :+
Je hebt van die halsbanden met stroomstootjes... Als je die wat opvoert en koppelt aan een notificatie service van je mail :P Moet werken... haha
Zo'n ding laten draaien is afscheid nemen van al je privé.
Zo'n ding laten draaien is afscheid nemen van al je privé.
Privacy? hebben wij die dan nog?

Sowieso deze mensen missen privacy:
Iedereen die op social media zit/zat
Iedereen die zich heeft aangemeld voor een gratis product
Iedereen die ooit zijn/haar vingerafdruk heeft gegeven aan de overheid

Wat mij wel op valt is dat sinds ik google assistent heb ik veel en veel vaker advertenties zie van dingen waar ik het over heb gehad met mensen in mijn huis. Het kan puur toeval zijn, maar dat de laatste tijd zelfs youtube filmpjes daarvan aanbeveelt vind ik gewoon creepy.
De dingen die je noemt zijn allen een inbreuk op je privacy, maar geen van allen zijn een permanente beëindiging van je privacy. Met uitzondering wellicht een social media account aanhouden.

Je mist overigens nog "Iedereen die een mobiele telefoon heeft", of "Iedereen die een internetverbinding heeft".

Privacy is niet een binaire toestand. Een aantal bedrijven en organisaties is er alles aan gelegen om je privacy zo veel mogelijk in te perken. Gelukkig kun je er zelf nog wel van alles aan doen om dat zo veel mogelijk tegen te gaan. Daarmee heb je geen volledige 100% privacy maar wel een stuk meer dan als je bijvoorbeeld fervent social media-gebruiker bent of alles via je Google Assistent regelt.
Wat een flauwe reactie.

Sowieso zit niet iedereen op social media. Die vingerafdruk is niet centraal opgeslagen. Je kan ook een RFID schild gebruiken. Het is dus niet gezegd dat je sowieso je vingerafdruk vrijgeeft, maar het kost wel extra moeite.

Maar daarnaast zijn er ook assistenten die lokaal gehost kunnen worden, dus het is niet perse waar dat je jouw privacy op moet geven. Het nadeel aan die lokaal draaiende assistenten is wel dat je zelf meer werk moet verzetten om het op te zetten.

Het kan dus best om een digitaal leven te leiden zonder je privacy te grabbel te gooien, maar dat is niet gratis.
Ik snap dit soort uitspraken nooit zo. Hoezo is dit gelijk afscheid nemen van mijn privacy? Nu Google weet wanneer ik de lichten aanzet. Of wanneer ik Netflix opstart op mijn tv? Misschien mis ik iets hoor.
Door dit soort "foutjes" worden mensen bewust van hun privacy bij dit soort apparaten. Een stemgestuurd apparaat moet nou eenmaal constant luisteren om een commando te kunnen herkennen. Nu zeggen de meeste bedrijven wel dat ze braaf alleen het audiofragment wat na een commando komt naar een server opsturen, maar in de praktijk blijkt dit toch lang niet altijd waar te zijn (zoals met de Alexa smartspeaker).
Welke privé precies?
Zelfs al zou het ding continu meeluisteren (waar ik niet zo in geloof) weet het ding nog nauwelijks iets van mij dat Google niet via andere wegen al lang weet...
Siri en Mycroft vallen daar dus niet onder. Daarom is Siri ook minder "goed" in bepaalde zin maar ieder zijn keuze met zijn privacy.
Ik heb een iPhone, maar gebruik daar het meest Google Assistent op.
Vooral omdat daar meer mogelijkheden mee zijn, zoals bij mij thuis de gordijnen open en dicht doen met een Tahoma Somfy box.
Dus dan start je eerst de app om dan te spreken?
Het zou Apple zo sieren als je je assistent, mail, browser, herinneringen, etc. etc. default zou mogen kiezen.
Ik snap waarom ze het niet doen maar dan is voor mij evident dat je ook een betere dienst hebt.
Zeker correct. Echter is het voor mij nog steeds minder handelingen om Google Assistent te openen en "Good morning" te zeggen, dan om de trage Tahoma app te openen en daar te kiezen wat ik wil doen.

En het is ook nog niet genoeg reden voor mij om weer terug te gaan naar Android ^^ wellicht eens een Google Home neerzetten, maar ook dat vind ik relatief overbodig voor zoiets simpels (nog)
Het siert Apple juist dat ze zich nog focussen op privacy. Siri werkt daarom ook niet zo goed als de andere maar ja.
Keuze geeft juist voordelen voor privacy.

Nu heb je geen keuze, je gegevens worden per definitie gedeeld met Apple (behalve als je handmatig een aparte app gaat opstarten).

Als je zou kunnen kiezen, zouden ook betaalde partijen die een businessmodel hebben waarin je betaald met geld, en niet met gegevens een kans krijgen. Omdat Apple geen keuze biedt en een groot deel van de high-end markt waar veel geld in zit heeft, werkt dat nog niet echt.
ja kan je nagaan hoe slecht siri werkt. Begrijp me niet verkeerd want heb zelf alles van Apple behalve een Mac. Maar als ik iets 5 keer moet vragen en siri om het voor elkaar te krijgen. Of ik moet het 1 keer vragen aan google. Dan weet ik wel waar ik voor kies.
Ik installeer BonziBuddy nog op elke machine die ik gebruik.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 19 februari 2019 15:40]

Wil ik net Clippy gaan zeggen, ben jij mij al voor.
Irritante paperclip...
Mijn vrouw
Die luistert slechter naar mij dan Alexa (althans mijn vrouw, jouwe ken ik niet)
Ik gebruik Alexa, maar ik hoop dat open source alternatieven (zoals Mycroft) snel op een acceptabel niveau komen. Ik hoorde dat je zelfs de server (Mozilla DeepSpeech) lokaal kan draaien, dus dan is het privacy aspect helemaal opgelost.

Wel valt het me tegen hoe dom Alexa is. Als ik zeg "Turn on the bedroom light and turn off the living room light" dan zegt hij "There is no device called "bedroom light and turn off the living room light" :F Blijkbaar is een simpel samengesteld commando al te veel gevraagd. Ja, je kan er een "Scene" van maken, maar daarbij heb ik weer dat bij mijn Ikea Tradfri vaak een van de onderdelen niet werkt. Bijvoorbeeld: Licht gaat wel aan maar niet op de juiste kleur of helderheid. Dan moet ik het nog een keer zeggen om het volledig te laten werken.

Ook valt de herkenning me tegen, het voelt heel erg gescript aan. Bijvoorbeeld, als ik zeg "Alexa turn on the heat" dan zegt hij vaak "There is no device called TV". Klinkt misschien vergelijkbaar maar ik heb helemaal geen TV, dus duidelijk iets wat ze geprobeerd hebben te scripten of in de herkenning een hogere prioriteit hebben gegeven omdat het in veel situaties gebruikt wordt.

Je moet hem echt alles hapklaar aanleveren. Siri deed dit een stuk beter maar ik heb weinig Apple spul meer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 februari 2019 14:55]

We zouden kunnen beginnen met stoppen om opensource-oplossingen alternatieven te noemen. Misschien is Alexa wel een closed-source alternatief voor Mycroft.
Waarom geen open source? Uiteindelijk komt het er wel hoor.

Overigens gaat het mij vooral om het lokaal te kunnen draaien, niet zozeer het open zijn van de source.
Probeer dan maar eens "turn on the heating (in [kamer])". Werkte bij mij feilloos. Sowieso gaan die spraakassistenten niet heel goed om met accenten.

Ik haal hier in de UK ook meteen de Nederlanders eruit, zelfs al wonen ze hier al een aantal jaar. En eerlijk, het klinkt nergens naar 8)7

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 24 februari 2019 14:30]

Dat werkt hier niet want ik heb het apparaat "heat" genoemd. Ik kan het wel eens proberen te veranderen.

Overigens heb ik meer een Iers accent want ik heb daar 12 jaar gewoond... Als het ding iemand uit Cork kan verstaan, of een van de minder bedeelde wijken in Dublin, dan moet het bij mij zeker lukken :P

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 februari 2019 14:49]

Zo'n stemassistent is zeker niet noodzakelijk... Maar soms best wel handig om iets snel te doen! Meestal als ik een wekker moet zetten, of een timer, of een herinnering wil aanmaken dan gaat dat via Siri. Niet nadenken over waar die app ook alweer stond, niet hoeven typen etc. Klinkt allemaal misschien als een luxeprobleem, maar voor mij kan dit het verschil betekenen tussen íets noteren of helemaal niet.
Ik probeer het... Maar het is gewoon te omslachtig, te langzaam.. Veel meer dan een app starten doet het niet want bediening (wat juist het mooie zou zijn) word door bijna geen enkele app gesupport.

Veel meer dan me alarm aanzetten of een timer doe ik dus niet.
Siri. Omdat ik diep in Apple's systeem zit.
Maar ik gebruik het niet altijd, want zo goed is Siri niet. Helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee