Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Praat mee tijdens de Tweakers-feedbackmiddag

04-05-2015 • 15:30

116 Linkedin

Als tweakers hebben we altijd en overal een mening over. Dat niet alleen, die mening delen we ook graag met elkaar, in de reacties, op het forum of via een Tweakblog. En als je iets kwijt wil aan de redactie hebben we daar natuurlijk Geachte Redactie voor. Nu willen we een stapje verdergaan.

Daarom organiseren we op vrijdagmiddag 15 mei een feedbacksessie op het Tweakers HQ in Amsterdam. In Lieve Adjes (LA) loopt al een tijdje een topic over deze feedbackmiddag, waarvoor we, naast de bekendmaking in Lieve Adjes, via een dm zo'n 1700 persoonlijke uitnodigingen naar tweakers hebben verzonden. Om ervoor te zorgen dat niemand deze uitnodiging mist, willen we de dag met deze .plan nog wat extra in de schijnwerpers zetten.

Geen onderwerp is taboe; alles kan en mag besproken worden. Warme woorden van aanmoediging zijn natuurlijk welkom, maar juist gefundeerde kritiek, suggesties en verbeterpunten horen we graag van jullie. We zullen misschien niet alle concurrentiegevoelige informatie kunnen delen, maar we zullen ons best doen om jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Onder andere Wilbert de Vries en Zeef zullen er zijn namens het Tweakers MT, evenals de directeur van de Persgroep Online, Sander van den Hout.

Wij hebben die middag in onze agenda’s vrijgemaakt en hopen dat jullie in groten getale willen langskomen om met ons te kijken hoe we Tweakers nog beter kunnen maken dan het al is. Schroom niet en meld je aan. Let op: aanmelden via eerdergenoemde link is verplicht, anders kunnen we geen schatting maken van de hoeveelheid mensen die komen.

Wanneer: vrijdag 15 mei 2015 tussen 13 en 17 uur
Waar: bij Tweakers op kantoor (adres)
Wie: iedereen die interesse heeft om met ons het gesprek aan te gaan

Reacties (116)

116
104
61
0
0
0
Wijzig sortering
Kan de meeting live worden gesteamed? Ik kan zelf niet aanwezig zijn maar wil er graag iets van kunnen meekrijgen.
Nee, dat kunnen we (nog) niet. Ik sluit niet uit dat we dit bij succes in de toekomst wel gaan doen.
Niet om bijdehand te willen doen, maar jullie hebben toch een aantal goede camera's en er bestaat zoiets als Youtube Live? https://www.youtube.com/my_live_events
We doen het goed of we doen het niet. Het is zeker iets om te onderzoeken en om mee te experimenteren. Maar dat lukt niet voor de 15e mei.
Doen het goed of niet klinkt een beetje als een excuus. Juist Tweakers gaan er gewoon voor en zien wel of het wat wordt toch?

Waarschijnlijk als het 10 keer niks wordt hebben jullie liever niet dat dat meteen live op internet staat?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 5 mei 2015 18:42]

Ze mogen bij de redactie toch zelf wel bepalen of en hoe ze dit soort dingen regelen? Het is niet alsof je als Tweaker recht hebt om overal bij te zijn; dat is meer een extraatje.

Dat ze meer tijd willen om te bepalen of livestreaming van dit soort events haalbaar en wenselijk is, is moeilijk als excuus aan te merken, aangezien de verwachting dat er een livestream aanwezig zou zijn nooit gewekt was.
Ik zeg toch niet dat ik het recht heb om het live mee te kijken ofzo?

Ik zeg enkel dat goed of niet bij niet de echte reden lijkt..
Wat is er nou moeilijk aan
 • Open broadcaster
 • Een paar Logitech C920's op statiefjes
 • Een mengpaneeltje
 • Een paar microfoons
Daar is toch niks moeilijks aan voor een tech savvy site als Tweakers?
We krijgen de vraag wel vaker en ik vind het ook een terecht punt. Maar deze bijeenkomst leent zich er qua opzet niet voor en de tijd die we hebben is simpelweg tekort om iets te fiksen.

Want is niet even wat dingen (die we niet eens hebben) kopen en klaar is Kees. Het zal moeten worden geïnstalleerd, getest en op de dag zelf bediend worden. Daar zijn mensen voor nodig en die hebben ook hun normale werkzaamheden.

De opzet van de bijeenkomst is ook minder geschikt. We gaan een uitgebreide rondleiding doen en hoogst waarschijnlijk de groep in subgroepen opdelen. Dus je mist (belangrijke) delen als je naar de stream kijkt.

Ja, we gaan zeker kijken naar wat we kunnen doen met streaming in de toekomst. Dat gaan we in alle rust doen, zodat we een weloverwogen beslissing nemen. Dus niet voor 15 mei op stel en sprong via haastwerk investeren in iets waar we later toch niet mee kunnen wat we eigenlijk wilden.

Wat mij betreft nu einde discussie over videostreaming.
Anoniem: 463321
@Deem4 mei 2015 16:43
Videoconferencing ;)
Heb ik ook gevraagd, maar helaas, het moet ouderwets.
Waarom heb ik de indruk dat het één grote schijnvertoning gaat worden?

2015 zou het "jaar van de community" moeten worden, echter wordt er meermaals een dikke vinger naar de community opgestoken als de community aangeeft absoluut niet achter bepaalde keuzes van het MT te staan.
Recente voorbeelden zijn het nieuwe (verschrikkelijke) logo en het hele debacle omtrent de abonnementen...
Een dikke vinger!? Anders overdrijf je eens lekker. Het logo is nota bene in samenwerking met communityleden in stand gekomen. Het is meer zo dat het overgrote deel van de community last heeft van de kleine minderheid die bij iedere miniscule wijziging roept dat het de teloorgang van Tweakers inluidt en dat iedereen daar tegen is.

Ja, als je de comments leest onder dat soort dingen is het inderdaad alsof de hele community tegen is, maar dat heeft meer te maken met het feit dat de sfeer daar altijd zo ontzettend zuur is. De mensen die het prima vinden, of een positieve wijziging, hoor je daardoor niet.
Anoniem: 463321
@Patriot4 mei 2015 16:37
Dat laatste is complete onzin. Er zijn vaak genoeg positieve geluiden te horen. Het komt echter ook voor dat de geluiden grotendeels negatief zijn. Dan kan je je kop in het zand steken en zeggen dat de positive geluiden overstemt worden door de negatieve maar je kan die negatieve reacties ook serieus opvatten.
Dat laatste is complete onzin. Er zijn vaak genoeg positieve geluiden te horen. Het komt echter ook voor dat de geluiden grotendeels negatief zijn. Dan kan je je kop in het zand steken en zeggen dat de positive geluiden overstemt worden door de negatieve maar je kan die negatieve reacties ook serieus opvatten.
Dat is het niet, ik en andere gebruikers die ik ken met mij, hebben dat vaak genoeg. Het is gewoon niet leuk om te commenten als er 30 man hun gal staan te spuwen over een ander logo'tje met een passie die je doet vermoeden dat ze zojuist op hun salaris gekort zijn...
Anoniem: 463321
@Patriot4 mei 2015 16:51
Jij en je omgeving zijn niet representatief voor de gehele community .

Er wel eens bij stil gestaan dat het logo gewoon slecht kan zijn en dat de meesten dat dan ook zeggen. Dat jij dat weer af doet als gal spuwen zegt wel iets over je eigen salaris. Je bent nou zelf ook niet bepaald positief in je reacties hier.
Maar de reacties zijn ook niet representatief voor de hele community, das nou net mijn punt.
Jaaaaja, zijn omgeving is niet representatief, maar dat hoef jij niet te bewijzen. Maar andersom wel :+ Mooi voorbeeld ben je.

Maar nee, de reacties zijn niet representatief, dat zal iedere eerstejaars onderzoeker je kunnen vertellen. Een open poll is dat ook niet. Oh, en als ik dat moet bewijzen, er is veel over marktonderzoek te vinden. Iedereen denkt wel even een polletje in elkaar te zetten; fatsoenlijk marktonderzoek is dan ook grof onderschat.

[Reactie gewijzigd door Floppus op 4 mei 2015 17:28]

Anoniem: 463321
@Floppus4 mei 2015 17:33
Ik doe geen beweringen in de zin zoals hij ze wel doet. Ik beschouw de gebruikers die hier komen gelijk. Ik zeg niet dat er een bepaalde groep mensen die hier alleen maar komen om te zeiken en te zeuren. Dat doen hij en jij wel.

Als de reacties hier niet zo representatief zijn dan kunnen we op Tweakers ook wel stoppen met reviews. Laten we dan meteen ook maar alle mogelijkheden tot het geven van reacties beperken. Want dat is toch allemaal maar een doffe niet representatieve ellende.

Roepen dat iets niet representatief is als de mening je niet aanstaat is een zwaktebod. Zelfs als je zou corrigeren voor het hogere aandeel van negatieve reacties dan nog kun je stellen dat het nieuwe logo (want dat specifieke voorbeeld werd aangehaald) niet goed is in de ogen van de Tweakers.
Het geldt uiteraard niet enkel voor het logo maar voor alles. Soms bevalt iets wel en soms weer niet. Representatief of niet, een verschil in mening zul je altijd houden. Als je daar niet tegen kunt moet je geen plekken meer bezoeken waar mensen een andere mening kunnen verkondigen dan die van jou.
Je bent heel goed in zaken verdraaien, dat is duidelijk. Je legt me woorden in de mond: ik heb nergens iets gezegd over zeurende mensen. Daarbij pak je het één, en trek je iets anders volledig in het extreme. Sorry, maar dat is geen discussie of feedback.

Al wat ik deed, is je erop wijzen dat als je bewijs van een ander vraagt, je er niet mee wegkomt om het zelf niet te leveren.

Waar het om gaat, is niet dat reacties niet waardevol zouden zijn: feedback is altijd waardevol. Je kan echter niet de uitspraak doen dat het één het ander overstemt en dat er daarom een meerderheid is. Of dat het daarom het juiste is (Zullen we een poll houden wie voor belastingverlaging is?...) Zo simpel is het. Ik kwalificeer nergens over welk onderwerp het gaat, ik kwalificeer hoe dit soort zaken in het algemeen werkt. Dat is namelijk mijn dagelijks werk.

Je eist wel bewijs, geeft het niet, en doet het commentaar daarop af als zwaktebod. Een open feedbacksessie wordt vooraf alvast tot reden om uiterst negatief te doen aangegrepen terwijl mensen er hun tijd voor vrijmaken juist omdat het zo belangrijk gevonden wordt.

Dus nu zeg ik het wel: jij bent op dit moment een zure, zeurende user.

[Reactie gewijzigd door Floppus op 4 mei 2015 17:42]

Een poll is beter dan geen poll, kan je in ieder geval nog zeggen: "de meerderheid heeft besloten".
Ik ben niet met je eens. De MT heeft inderdaad een topic gestart over de logo en de community erbij gehaald, maar ze hebben nog nooit een .plan artikel erover geschreven. Dit was de grootste fout dat ze konden maken. Ze hebben hierdoor groot deel van hun leden niet bij de ontwikkeling van de logo betrokken. Ik heb het beetje gevoel dat de MT ons liever niet ziet staan, ze hebben het abbonomenten systeem er ook zo maar doorheen gedrukt om extra geld te genereren. Jammer dat de MT ons ziet als product i.p.v leden.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 4 mei 2015 18:19]

Newsflash: bij een gratis website _ben_ je ook het product.

Daarnaast is er volgens mij niets mis met geld genereren, of werk jij ook gratis voor je werkgever? :?
Gewoon een poll op de frintpage doen, weet je zo wat men er van vindt.
Nou, ga erheen en klaag over het nieuwe logo, zou ik zeggen. :P
En wat is er mis met het abbo model?
En wat is er mis met het abbo model?
Vind een abbo model op zich goed, maar waar ik me stiekem wel een beetje aan erger is het feit dat betalende leden ook voorrang krijgen bij prijsvragen e.d. Krijg dan gelijk een beetje een P2W gevoel, en dat is nu net iets waar hier altijd op af gegeven word als negatief :P
Ik kan helaas niet anders dan hier mee eens zijn.
Na onderstaand topic te hebben gelezen waar meerdere tweakers het met elkaar eens waren dat een post niet offtopic was, kwam men met opbouwende kritiek/ goed onderbouwde argumenten.

Echter de tweakers crew met allemaal slechte/niet goed onderbouwde argumenten.

Dingen zoals: We hebben wat hij gepost heeft nu aangepast. --> Daarom is de post niet meer relevant --> dus moderatie op 0.

Is natuurlijk een redenatie die een moderatie van 0 verdient :P
En no way dat ik een vrije dag ga opofferen om daar nog een discussie over te voeren..
Tweakers wil een infantiele community

@t hieronder, het waren niet alleen spelfouten, dat heet selectief lezen.. ;)
Om een lang verhaal kort te maken hij bracht het niet zo netjes, maar had wel goede punten, maar de reactie was wel degelijk onderbouwd en ontopic en daarom minimaal een +1.
Dat een van de modjes het op 0 waardeert is dan ook onzin. DAT is waar de disccussie over ging.

En wij begrijpen heus hoe het moderatie systeem werkt
0 = Off topic, nou dat was zijn reactie allerminst als je even na de spelfouten check kijkt, waren er nog genoeg opmerkingen en zaken in de post om het een +1 te maken.

Het argument de review van tweakers is aangepast: Dus je reactie is nu niet langer relevant, doei. Lijkt me een hele slechte.
Daarbij denk ik dat je niet 'zomaar' 170 maal een +3 krijgt van mede tweakers...

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 5 mei 2015 23:14]

Dingen zoals: We hebben wat hij gepost heeft nu aangepast. --> Daarom is de post niet meer relevant --> dus moderatie op 0.
Het is dan ook om moedeloos van te worden dat mensen niet snappen waarop die scores gebaseerd moeten zijn. Als hij ervoor kiest om feedback op (spel)fouten in een review in een comment te zetten, dan verwacht ik van iemand die al ruim 7 jaar meeloopt óók dat hij weet dat die posts niet relevant zijn op het moment dat ze gefixed zijn. Dat het op zich relevant is dat er fouten in reviews kunnen staan is waar, maar dat is duidelijk iets waarop het scoresysteem niet is berekend. Daar is best nog een discussie over te voeren.

Sommige mensen, en in deze situatie vooral de mensen die pleiten voor een +3, lijken niet te willen begrijpen hoe het scoresysteem werkt. Dat systeem moet zo objectief mogelijk zijn, en dus niet (zoals jij oppert in het topic) "op +3 laten staan, daarmee laat je zien dat je dergelijke input waardeert". Ik snap je intentie volledig, ik weet écht dat je het niet slecht bedoelt, maar dat is gewoon niet hoe het scoresysteem werkt. Mensen schieten altijd helemaal uit hun slof omdat een reactie waar ze het wel erg mee eens zijn, maar die niet voldoet aan de eisen om hoger dan 0 of +1 te komen, zo'n score krijgt. Dat is gewoon onterecht.

Dat is overigens ook waarom je in dat topic zoveel reacties van de promods ziet. Die staan helemaal los van de redactie, en zijn ervoor om de de moderaties in goede banen te leiden.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 5 mei 2015 14:36]

Juist vanwege de klachten daarover organiseert Tweakers deze dag en het eerste dat in jou opkomt is dat je erop moet pissen nog voordat die dag gepasseerd is? Hell, het hele feit dat er nu een .plan is komt doordat er in die logo-discussie hard geroepen werd dat er ook .plans voor dit soort dingen moeten komen.

Maar nee, Tweakers luistert niet naar haar gebruikers en doet vooral alles om vervelend te doen. ;)
Ben dat wel met je eens. Waarom zou er wel geluisterd worden naar reallife feedback en niet naar digitale? Lijkt me meer een mooi excuus om een zoethoudertje te genereren. Lang niet alle kritische tweakers gaan (op nota bene een werkdag) afreizen naar Amsterdam. Ofwel, je krijgt een opkomst van een paar lokale belangstellenden en het MT kan leuk roepen dat er weinig kritische geluiden zijn. Neem het op in je jaarverslag en je aandeelhouders en adverteerders zijn ook nog eens blij....

Thanks but no thanks.
Ben dat wel met je eens. Waarom zou er wel geluisterd worden naar reallife feedback en niet naar digitale? Lijkt me meer een mooi excuus om een zoethoudertje te genereren. Lang niet alle kritische tweakers gaan (op nota bene een werkdag) afreizen naar Amsterdam. Ofwel, je krijgt een opkomst van een paar lokale belangstellenden en het MT kan leuk roepen dat er weinig kritische geluiden zijn. Neem het op in je jaarverslag en je aandeelhouders en adverteerders zijn ook nog eens blij....

Thanks but no thanks.
Wat zegt dit over ons en wat zegt dit over jou? We steken onze hand uit, geven full disclosure van onze werkwijze en een open agenda om alles bespreekbaar te maken. Ik heb overigens niet de illusie dat we met deze sessie de jaarrekening (of het verslag) van 2015 gaan halen.
[...]

Wat zegt dit over ons en wat zegt dit over jou? We steken onze hand uit, geven full disclosure van onze werkwijze en een open agenda om alles bespreekbaar te maken.
Precies ja, wat zegt dat als je niet luisterd maar vervolgens mensen wel uitnodigd?
Waarom zou je mensen uitnodigen als je niet van plan bent om de discussie aan te gaan? Weet je hoeveel tijd (en dus geld) die middag al kost zelfs vóórdat de dag aanbreekt? Als Tweakers je blij zou willen maken met een dooie mus dan kan dat ook prima met een stel dooddoeners in een klaagtopic in LA. Maar nee, nu er daadwerkelijk iets geörganiseerd wordt is dat een kwaadaardig plan om de users schapen zoet te houden terwijl zeef Oom Dagobert nog eens een geldbad neemt?

Zullen we gewoon weer even wakker worden in de werkelijkheid en niet zeiken over dingen die je alleen vermoedt zonder enige feitelijke basis?
Ervaring is een feit. De toekomstig meeting heeft die onderbouwing niet. Als je het wilt hebben over vermoedens en feiten moet je toch met betere argumenten komen.

Dat jij er een postief gevoel bij hebt, good for you. Ik ben vooralsnog niet overtuigd. Of mag ik die mening niet hebben omdat jij een andere mening hebt?
Je mag elke mening hebben die je wil, maar afgezien van misschien een paar andere users die ook graag oordelen voordat ze iets aankijken zal niemand je serieus nemen.
Zoals gezegd, mijn mening is gebaseerd op eerdere ervaringen. Ik heb dus een verwachtingspatroon.

Of ik daardoor wel of niet serieus genomen wordt maakt met niet uit. Ook al voordat ik me hierover uitsprak has ik al het idee niet serieus genomen te worden.

Maar als je er zo van overtuigd bent dat ze wel luisteren dan kan jij beter heen dan ik. Ik laat me graag verrassen welke verbetervoorstellen jij hebt gedaan en wanneer ze die doorvoeren.
Ik geef mijn verbetervoorstellen continu. Ik zat vorig jaar nog met een hele stapel mensen van kantoor in Leiden, waar we het jaar van de community in grote lijnen vorm gegeven hebben wat development betreft. Als ik niet het idee had dat er naar users geluisterd werd was ik niet alweer ruim 10 jaar vrijwilliger en was ik vertrokken van de site.

Maar goed, je bent al de hele tijd vaag. Wat is jouw concrete voorbeeld? Wanneer heb jij iets gesuggereerd waarvan Tweakers totaal nalatig is geweest in het bespreekbaar maken van het probleem, het uitleggen waarom er niet naar je geluisterd werd of waarin Tweakers op enige andere wijze verkeerd heeft gehandeld?

[Reactie gewijzigd door NMe op 5 mei 2015 14:42]

Nogmaals, dat is jouw ervaring. Dat betekend niet dat je zomaar jouw ervaringen moet projecteren op de gehele community.

De tweakblogs is een voorbeeld waar een hoop om te doen is maar te weinig aandacht krijgt van tweakers.

Ja, dit is een "vage" omschrijving omdat ik niet de intentie heb om nu de discussie aan te gaan wat er allemaal verbeterd kan worden en welke communicatie er allemaal is geweest.
Nee, dat is een vage omschrijving omdat je blijkbaar niks beters hebt. Ik heb slechts één concreet voorbeeld nodig. "Tweakblogs" is geen voorbeeld, dat is de naam van een feature. Een feature die bovendien juist bewust losstaat van Tweakers zelf zodat iedereen de vrijheid heeft om er te posten wat hij wil.
Een regeltje custom CSS vangt dat op. Zolang de devvers nog tijd kunnen stoppen in belangrijkere zaken lijkt dat me een prima workaround terwijl er aan spul gewerkt wordt waar de héle community wat aan heeft.
Ja, want dat nieuwe logo heeft de programmeurs veel tijd gekost....?
Ik zeg net: de mensen die dat logo tijd heeft gekost zijn niet dezelfde mensen die features erbij moeten bouwen. Bovendien komt dat logo óók uit samenspraak met de community. Maar dat past natuurlijk niet in jouw beeld van Tweakers als kwaadaardige organisatie.
Je gaf me geen gelijk. Je zei dat er gekozen is voor een nieuw logo "ipv" een nieuwe functie terwijl dat helemaal niet de afweging is. De afweging was tussen die nieuwe functie die jij blijkbaar graag wil en een stuk of 500 andere nieuwe functies.
Waarom zou er wel geluisterd worden naar reallife feedback en niet naar digitale?
Hoe kom je erbij dat er niet wordt geluisterd? Bij alle wijzigingen wordt er achteraf actief gecomment door de mensen die achter het ontwikkelen van die wijziging hebt gezeten. Bovendien geeft Tweakers uitzonderlijk vaak de achterliggende gedachte van keuzes vrij. Bij het kiezen van een nieuw logo zijn leden van de community ook vooraf en zelfs tijdens het maken van de keuze actief betrokken geweest.

Er is en wordt onzettend veel naar de community geluisterd. Dat mensen het niet met je eens zijn wil niet zeggen dat ze niet naar je luisteren.
[...]
Hoe kom je erbij dat er niet wordt geluisterd?
Omdat dat het geval is op nagenoeg alle punten waarover ik meldingen heb gedaan danwel feedback heb gegeven. Zelfs op emails naar de redactie komt geen reply.

Dont get me wrong. Het is aan de redactie en MT om de koers te bepalen van Tweakers maar implicieer dan niet dat je zo geweldig luisterd naar de community.
Volgens mij verwar jij luisteren/discussieren met gelijk krijgen. Het feit dat er naar meningen van de community geluisterd wordt, betekent niet dat er altijd gehoor aan gegeven wordt (verder is het lang niet altijd mogelijk om iedereen tevreden te stellen). Ik mag aannemen dat MT daar zo haar redenen voor heeft.
Verder kan je zeer waarschijnlijk ook stellen dat er tegenover de klagende tweakers ook andere communityleden staan die het wel met de mening/beslissingen van MT eens zijn.
Ik vind het erg negatief om er maar vanuit te gaan dat alle pogingen een dialoog open te houden (hetzij online, hetzij irl), maar een soort schijnvertoning zijn, wat zou in godsnaam de motivatie, of het grotere doel daarvan kunnen zijn.

<off-topic>
Kijk alsjeblieft een keer naar je spelling, "je luisterd" met een d; really? ;)
Mag ik dan jou ook even op het begrijpend lezen van mijn post wijzen? ;)

Ik schrijf letterlijk :
"Het feit dat er naar meningen van de community geluisterd wordt, betekent niet dat er altijd gehoor aan gegeven wordt"
Oftewel, het feit dat je geen antwoord krijgt, betekent niet dat je mail niet gelezen wordt, of dat je mening niet op prijs gesteld wordt of in overweging genomen wordt.
Als Tweakers aan iedere tweaker persoonlijk rekenschap moet gaan afleggen voor elke beslissing waar iemand het niet mee eens is, dan is er geen tijd meer over om iets anders te doen.

Mijn insteek is dan ook, vooral je mening blijven uiten, ongeacht of je het ergens mee eens of niet mee eens bent. Maar maak je niet te druk als andere mensen een andere mening hebben, zo werkt het nu eenmaal ;)
Actief luisteren is je gesprekspartner de feedback geven dat hij/zij gehoord wordt. Dan heb ik het dus niet over "gehoor geven aan". Als die feedback uitblijft heb je (wellicht onbewust) de intentie gewekt dat er niet geluisterd wordt. Snap je?
Recente voorbeelden zijn het nieuwe (verschrikkelijke) logo en het hele debacle omtrent de abonnementen...
Debacle omtrent de abonnementen? Kan iemand me bijpraten...?
Een aantal mensen vond het blijkbaar een probleem dat de wensen die abonnees over abonnementen uitgesproken hadden daadwerkelijk ingevoerd werden als nieuwe perks voor de nieuwe abonnementen.
Dus we kunnen het dan ook over review-cijfers hebben (of de manier waarop men cijfers toekent)? Want vandaag ook weer: de surface 3 een geweldig apparaat noemen en vervolgens een 6je geven blijf ik bullshit vinden. Geef het gewoon een hoog cijfer en beoordeel het op het product, de consument kijkt wel of ze het er voor over hebben. Prijs heeft alleen iets te doen als pluspunt, niet als minpunt (of je moet het ook echt bij elk product terugbrengen, dus ook Apple, Samsung en Sony producten).

Mij ontgaat in dit plan een beetje wat de doelen zijn, wat de redactie voor ogen heeft als gespreksonderwerpen en wat er vooral NIET thuis hoort (zodat je weet of het zin heeft om te gaan).

En wat was overigens het criteria om al reeds een DM te hebben gekregen?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 4 mei 2015 16:10]

Misschien kunnen ze beter dat hele puntensysteem afschaffen en overgaan op een goed/twijfelachtig/slecht systeem. Met punten heb je altijd discussie.
Anoniem: 463321
@Deem4 mei 2015 16:42
De prijs moet gewoon nooit in een beoordeling meegenomen worden. Het is aan iedereen zelf om te bepalen of iets duur is of niet. Tweakers moet juist de technisch kant beoordelen. Als dan later de prijs flink gezakt is hoef je de beoordeling ook niet aan te passen. Niet dat dat nu wel gebeurt trouwens.
Dus als 2 produkten dezelfde specs hebben maar net een ander gewicht, zoals een laptop of een CPU-koeler, moet/mag prijs juist wel een rol spelen.

Leg me maar uit waarom dezelfde laptop een 9 moet krijgen als beoordeling maar links 500€ kost en rechts 2000€.

De gemiddelde Tweaker kan dat zelf wel uitvogelen maar de "nieuwelingen" of Google-refs snappen het cijfer dan volledig niet.
Anoniem: 463321
@MAX34004 mei 2015 16:59
Als de producten gelijkwaardig zijn horen ze gewoon hetzelfde beoordeeld te worden. Juist dan is het voor een nieuweling duidelijk te zien dat ie voor hetzelfde geld uit een goedkope en een dure versie kan kiezen.
Als je de prijs laat meewegen is het net alsof het dure product slechter is dan de goedkope variant hetgeen dus niet waar is.

Als de laptops toch niet hetzelfde zijn omdat bijvoorbeeld het gewicht anders is of de koeler dan moet op dat vlak beoordeeld worden. De zwaardere iets minder punten dan de lichtere. Idem voor de koeler.

Prijzen veranderen, de techniek niet. Zoals ik al zei zou je dus continu je beoordeling aan moeten passen. Want als de zwaarde laptop uit je voorbeeld 200 euro goedkoper is maar na een jaar zijn beide even duur, wat dan?

Overigens kloppen de prijzen in de review vaak al niet met de prijzen die de winkels er op dat moment voor vragen. Dus nog een reden om de prijs niet mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 463321 op 4 mei 2015 17:02]

Je krijgt een erg krom beeld als prijs geen rol speelt in de beoordeling van een product. Een product dat buitensporig duur is kan dan gewoon een hoge beoordeling krijgen, terwijl andere producten wellicht dezelfde mogelijkheden of prestaties bieden voor minder geld.
Als je de prijs laat meewegen is het net alsof het dure product slechter is dan de goedkope variant hetgeen dus niet waar is.
Een product moet waar voor zijn geld bieden. Een duurder product zal dus meer waar moeten bieden dan een goedkoper product en kan net zo goed een hoge beoordeling halen als er aan die voorwaarde wordt voldaan.
Prijzen veranderen, de techniek niet. Zoals ik al zei zou je dus continu je beoordeling aan moeten passen. Want als de zwaarde laptop uit je voorbeeld 200 euro goedkoper is maar na een jaar zijn beide even duur, wat dan?
Dat is inderdaad wel een issue en daarom vermelden we in de scorekaart de prijs van het product toen het besproken werd. In de praktijk komt het niet zo vaak voor dat een product opeens (relatief ten opzichte van vergelijkbare producten) in een heel ander prijssegment terecht komt. Vaak daalt de prijs gestaag, net zoals die van andere producten met vergelijkbare specs. Ondertussen komen er nieuwe producten met betere specs op de markt waar een hogere prijs voor wordt gevraagd. De prijs/performance van het product veranderd dan niet zoveel omdat de lagere performance ten opzichte van nieuwe producten wordt gecompenseerd door de gedaalde prijs.
Is het dan geen idee om op meerdere vlakken punten te geven, Zie je vaker. Daarna gewoon een algemene beoordeling.

Bijv.
Prijs 1-10
Kwaliteit 1-10
Prestaties 1-10

Totaal: zeer goed/goed/gemiddeld... Etc.
Dan zie je al consument waar een product goed maar ook minder op scoort. Ben het ermee eens dat prijs iets relatiefs is: voor de een is 2000€ niets, terwijl voor een ander het veel geld is voor product x.
Als een product door de prijs maar een 6 krijgt, maar als t noet meegenomen was een 8 of 9, is het beeld nu wel erg vertekend.
Er is nog een "rolling" probleem: als je (semi-fictief voorbeeld) de laatste iPad in november 2014 een 9 geeft, en dan de laatste Surface 3 in april 2015 ook een 9 geeft, welke 9 is dan beter? Zou je de iPad nu nog een 9 geven, of is die ondertussen maar een 8 meer waard.

Mij lijkt het dan misschien interessant om de combinatie prijs/current performance (en misschien nog andere factoren die ik nu niet zie) eerder mee te nemen bij de "alternatieven" (is nu al een beetje zo) in de review en dan in de best buy guides (waarvan ik wel durf te roepen "maak er daar een wat meer van + update ze regelmatig *hint* *hint* :) ).

De score is dan puur een waardering van de kwaliteit, is het rommel of niet. In de alternatieven zie je direct dat je beter kan krijgen voor dezelfde prijs of hetzelfde voor minder (en vergelijk je ineens ook waarom je voor x dan wel y zou kunnen kiezen).
Anoniem: 463321
@Femme4 mei 2015 23:28
Dus de gouden iWatch krijgt score 0 begrijp ik.
Als je prijs-presentatie kijk zal hij niet hoog scoren nee. Maar als je dat ding koopt koop je hem voor de hebben. En niet om wat hij kan. En dan zal prijs-prestatie niet uitmaken.
In principe alles wat met Tweakers te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Met uitzondering van individuele sancties. Dus het is niet de plek om over je ban te komen klagen. :)
O dan laat ik de eieren en tomaten misschien toch maar thuis.
Is het ook mogelijk vooraf onderwerpen aan te leveren zonder aanwezig te zijn? Dan kunnen Tweakers die er niet bij kunnen zijn, toch een onderwerp aandragen en kan de discussie als transcript gelezen worden. Ook nuttig om als MT een reactie te kunnen geven op veel voorkomende vragen / opmerkingen / tips / adviezen dunkt me.
Mag je in het topic in LA zetten. :)
Dat zou heel mooi zijn als dat mogelijk is.

Goed initiatief.
Frappant dat Tweakers, als digitaal platform pur sang, voor de meest analoge manier van informatievergaring kiest: de Townhall meeting :)
Frappant dat Tweakers, als digitaal platform pur sang, voor de meest analoge manier van informatievergaring kiest: de Townhall meeting :)
Dat zal liggen aan het feit dat iedere keer als er een verandering plaatsvindt de mensen die het daar niet mee eens waren doen alsof dat niet aan was te zien komen.

Bijna alles heeft een vooraankondiging, met uitvoerige discussies vooraf, maar dat zien veel mensen op één of andere manier niet. Dan maar zo, denk ik.
We willen het gewoon eens zo proberen. Werkt het voor iedereen, dan doen we het (wellicht) vaker. Vinden we 't niks, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. :)
Gelukkig heeft Tweakers geleerd dat niet iedereen LA leest en het nu ook eens op deze manier probeert.
Slim om dit te doen en ik ben benieuwd wat eruit komt.
Waar kunnen we achteraf nalezen wat er besproken is?
Fijn dat Tweakers luistert naar de eerder gegeven feedback! Helaas kan ik er niet bij zijn. Ik moet vrijdag middag gewoon werken :(
Het was verstandig geweest als jullie dit gedaan hadden vóór de introductie van het nieuwe logo :+
Ik vind het opzich wel goed om te zien dat er bij Tweakers ook gewoon op de centen word gelet. Er is toch bespaard op een Photoshop licentie, paint werkt ook prima!
Ik mis het doel dat met deze sessie bereikt wil worden.

Edit: Voor een sessie is het belangrijk om het doel te weten, je kan feedback geven over van alles en nog wat maar als het niet effectief gebruikt kan worden dan heeft Tweakers hier niks aan en heb jij je tijd verspeelt. Dat deze opmerking off-topic gemarkeerd wordt vind ik daarom best wel triest.

[Reactie gewijzigd door Hakulaku op 4 mei 2015 15:48]

Dat deze opmerking off-topic gemarkeerd wordt vind ik daarom best wel triest.
Dat komt omdat je post vóór de edit bestond uit een one-liner, waarvan ook totaal niet duidelijk was waar hij voor diende (en een andere belangrijke kanttekening: er heeft maar één persoon op -1 gestemd). Ironisch genoeg: Het doel van je opmerking was een beetje onduidelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee