Door Wilbert de Vries

Tweakers zoekt nominaties voor de Tweakers Awards 2013/2014

12-11-2013 • 12:00

51 Linkedin

Net als in de voorgaande jaren organiseert Tweakers ook dit jaar een verkiezing om te kijken welke producten de bezoekers het beste vinden. Voordat er gestemd kan worden op de 2013/2014-editie van de Tweakers Awards, zijn we eerst op zoek naar nominaties.

Tweakers Awards 2013/2014Dit jaar organiseert Tweakers voor de zevende keer op rij de Gouden Steeksleutel Award-verkiezing. Aan de opzet in hoofdlijnen is weinig veranderd; onze publieksprijs wordt toegekend aan fabrikanten of aan technologie- en elektronicaproducten die door bezoekers van Tweakers zijn verkozen.

Wat dit jaar wel anders is, is de manier waarop de uiteindelijke stemmen worden geteld. De beoordeling van bezoekers via de userreviews weegt nu mee in het uiteindelijke lijstje met winnaars. Ook hebben we ervoor gekozen dit jaar editie 2013/2014 te noemen, omdat de prijs dan ook na het uitreiken nog 'waarde' heeft ;)

Bij onze jaarlijks terugkerende verkiezing kunnen bezoekers van Tweakers in diverse categorieën hun stem uitbrengen op het in hun ogen beste product. Dit jaar zijn er maar liefst 25 categorieën, variërend van laptops en processors tot televisies, digitale compactcamera's en mobieltjes. Voordat er kan worden gestemd, hebben we echter een lijst met nominaties nodig en daarbij kunnen we jullie hulp goed gebruiken!

Tot en met 1 december is het mogelijk om jouw favoriete product, serie of merk te nomineren in een of meer van de onderstaande categorieën:

Tussen 2 en 8 december maken de betrokken forummoderators en de redactie de balans op en wordt het stemsysteem ingericht, waarna er vanaf 9 december tot en met 12 januari op de genomineerde producten kan worden gestemd. Op basis van reacties in voorgaande jaren hebben we, net als vorig jaar, besloten niet alleen te kijken naar unieke producten die worden genomineerd, maar ook rekening te houden met de serie waarin zij vallen en hoe vaak een product uit een serie is genomineerd.

De uitslag per categorie wordt op 31 januari 2014 bekendgemaakt.

Reacties (51)

Wijzig sortering
Wat ik mis in deze .plan is feedback op de feedback van vorig jaar. Er zijn een aantal dingen aangestipt in verschillende topics (Steeksleutel award en Gouden Steeksleutel: Game van het jaar. Foutje?)

Een paar vragen nav die topics:
 • specifieke modellen tegenover productseries, ja of nee?
 • vallen tablets ook in de categorie e-reader?
 • moeten producten uitgekomen zijn in 2013 of mogen oudere games/producten ook genomineerd worden?
 • Zijn winnaars 'beste' of 'meest populair', of misschien 'winnaar in categorie X'?
 • Is de rol van de redactie groter geworden na het commentaar van vorig jaar? Waarom wel/niet?
Na Arnouds post vorig jaar had ik eigenlijk meer info vooraf verwacht. En als laatste:

Is het niet erg vreemd om een prijs uit december 2013 het label '2013/2014' mee te geven? Jullie hebben het over 'waarde', ik ga er dan maar van uit dat het hier gaat om advertentiewaarde. Maar ongeveer 50 van de 52 weken van 2014 zal een game/product/dienst uit 2013 gezien worden als winnaar van 2014. Omdat de verkiezing zo laat in 2013 is, geeft dit een erg vertekend beeld. Vooral in die categorieën waar modellen elkaar snel opvolgen (tablets, telefoons, games, ... )
Dan liever dat de winnaar een jaar lang een beeldmerk zonder jaartal mag gebruiken, met de verplichting het jaar te vermelden wanneer de winnaar van het jaar erop bekend is.
Even kort en bondig

- Als je de Nexus 5 16GB nomineert (specifiek model) dan tellen we die op bij de nominaties voor de Nexus 5 32GB. Uiteindlijk kan er dan worden gestemd op de Nexus 5. Dit is hetzelfde bij de Samsung 840-ssd met bijvoorbeeld diverse opslaghoeveelheden.
- Tablets is een aparte categorie. Voor de categorie e-reader zoeken we nominaties voor dedicated e-readers (zoals in het topic staat:
Het gaat hier puur om echte e-readers, dus geen tablets waar je ook een .epub of .pdf mee kunt openen.
- oudere producten mogen genomineerd worden, als ze maar te koop waren in 2013
- de winnaars krijgen het predikaat 'beste product', maar iedereen zal toegeven dat - omdat er gestemd wordt - populariteit een rol speelt.
- de redactie bekijkt alle genomineerde producten maar grijpt niet zomaar in. Uiteraard weten we wel welke producten goed 'scoren', dus we letten er wel op er producten ontbreken die wij in het lijstje hadden verwacht. Als dat het geval is, kijken we waarom.

We hebben uiteraard geprobeerd de feedback van afgelopen jaren mee te nemen. Zo kan er dit jaar 2,5 week worden genomineerd, kan er primair worden gestemd op producten en niet meer op fabrikanten en wordt de einduitslag niet enkel meer op basis van het aantal stemmen bepaald (de userreviews tellen nu ook mee). De discussie die we nooit eindig kunnen maken is of het het 'beste product' of het 'populairste product' is. Hét beste product bestaat feitelijk niet, omdat het altijd op iemands eigen situatie van toepassing is (als je geen ruimte hebt voor een 65"-tv dan is dat voor jou nooit het beste product). Omdat we hier echter de grote gemene deler van onze tweaker-community als graadmeter pakken, 'durven' wij er het label 'beste' erbij te plakken.
Je zit altijd met dat dit een moment opname is, je weet niet wat er nog komt en sommige producten zijn er net, andere het hele jaar. Dat elk jaar op een vast moment bekeken word wat in dat afgelopen jaar als beste uit de bus komt (op wat voor wijze dan ook bepaald) geeft toch een aardig beeld van dat jaar.
Sorry maar ik moet hier nu gewoon op reageren. Hou is op met het '' dit is geen beste product, maar een populaire product gehalte'' Het begint ons Tweakers naderhand wel de strot uit te barsten. Elke jaar weer het zelfde verhaal. En @Redbull4u
Leuk dat t.net dit organiseert, maar het is natuurlijk verre van objectief. Bezoekers zullen stemmen op de producten die populair zijn of ze zelf hebben. De andere opties worden hierbij buitenbeschouwing gelaten. Ik heb vorig jaar ook gestemd, maar vroeg me zelf toen ook al af op basis waarvan ik de stem uitbracht...
Je stemt op basis van je eigen mening en belevingen
natuurlijk zul je geen accuraat besluit kunnen nemen wat het beste product is.
maar jij en ik weten dat Tweakers.net een professionele Hardware/Nieuws website is
en dat de mensen die hier stemmen wel een enig verstand hebben van Hardware en zich niet laten misleiden door getallen of luxe woorden die worden gebruikt in het marketing industrie. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de aantal cores een CPU kan hebben 4 (Quad) Core betekent nog niet dat het beter is dan een 2 (Dual core), het ligt er helemaal aan waarvoor jij het gebruikt, het snelheid in MHz per core en of het software geoptimaliseerd is voor het zo juist genoemde processors maar een normale consument zou er zo in trappen dat wil ik wel met je wedden.

En @Termy
Misschien een suggestie om het om te dopen in Tweakers Populariteitsverkiezing?
Dat lijkt me een stuk eerlijker dan claimen dat de "beste" producten hier gaan winnen.
Kerel wat is je probleem? Mischien een suggestie voor jouw als dit je niet bevalt hoef je toch niet mee te doen? Kijk als je nou jouw statement onderbouwt dan is het een ander verhaal maar hier heeft niemand wat aan.

Mijn excuses voor de medetweakers als ik bot overkom, maar ik vind het onbegrijpelijk hoe mensen altijd zo non-chalant berichten kunnen schrijven zonder enige onderbouwing, en altijd maar afkraken op Wilbert de Vries en het gehele team van Tweakers.net ze proberen hun best en dat laten ze zien door vragen te beantwoorden wat ik heel netjes van hun vind, en deze website heeft een hele vooruitgang gemaakt vergeleken met vorig jaar, ik kan me nog goed herinneren toen deze website lay out was veranderd iedereen in het begin klaagde en nu is iedereen poeslief het had gewoon wenning nodig.

Hierbij wens ik Wilbert de Vries en het gehele Team Tweakers.net, succes met een succesvolle beëindiging van het jaar 2013 en het op een mooie manier af tesluiten door Tweakers Awards uit te delen, De bedrijven waarvan de producten zijn genomineerd worden er beter van en de consumenten worden er beter van voor al in deze crisis wil je het beste prijs/kwaliteit verhouding of te wel waar voor je geld.
Het probleem lijkt me duidelijk: wie heeft er nu daadwerkelijk allerlei dingen binnen 1 categorie gebruikt om redelijkerwijs te stellen dat product x het beste is?

Er is nogal een verschil tussen populairste en beste.

Misschien zou het nuttiger zijn als het opgezet is als enquete waarin eerst gevraagd wordt naar waarmee je ervaring hebt en vervolgens welk product binnen een categorie je het beste vond.
misschien wel een idee!
ik draag alvast de personen app van windowsPhone aan!

[Reactie gewijzigd door klaasje11 op 16 november 2013 08:58]

Dat is idd ook zeer wel een mogelijkheid en doet recht aan de veranderde manier van software aanschaffen.
Om tenminste een beetje overzicht te houden is het wellicht een idee de tab-indeling te gebruiken die op de voorpagina van tweakers.net staat, uitgezonderd wellicht 'Alles?' Dus 'Computers,' 'Beeld en geluid,' 'Tablets en telefoons,' 'Games' en 'IT Pro.' Al kun je natuurlijk ook een simpeler onderscheid maken tussen 'hardware' en 'software.'

Van de huidige categoriën lijkt het mij dat bijvoorbeeld de volgende wel terzijde zouden kunnen worden geschoven: e-reader, koptelefoon, pc speakerset en televisie. En om nu 3 categoriën camera's te nemen maar bijvoorbeeld geen videocamera's is ook voor discussie vatbaar vermoed ik.

Edit
Apart dat er zoveel negatieve beoordelingen verschijnen plotseling terwijl mensen hier inhoudelijk discussiëren over de opzet van de nominaties. :?

[Reactie gewijzigd door repeP op 15 november 2013 03:38]

Blijft lastig zo'n beste product definitie. Mijn idee is dan dat prijs/kwaliteit niet mee weegt, of wel? Ik vind als android gebruiker de nexus lijn in al zijn categorieën de beste koop, maar niet altijd het beste product.
dit gaat dan ook niet om een "beste product", maar om een populariteitspoll. De beste producten worden namelijk niet gekozen, maar objectief beoordeeld aan de hand van testen.
Yep, hier komen net zozeer de 'beste' producten uit als bij het Eurovisiesongfestival het beste liedje.

Afgelopen edities ook behoorlijk aan geërgerd moet ik zeggen. Ik ben benieuwd in hoeverre de reviews invloed gaan hebben deze keer...
Ik ben benieuwd in hoeverre de reviews invloed gaan hebben deze keer...
Die hebben daar geen invloed op. Tweakers kiest ervoor het label 'beste' te gebruiken. In Wilbert de Vries in 'plan: Tweakers zoekt nominaties voor de Tweakers Awards 2013/2014' leg ik een beetje uit waarom we dat doen/durven. De userreviews kunnen uiteindelijk wel de volgorde binnen een categorie beïnvloeden.
juist wel, gewoon aangeven wat jij het beste product vind van dit jaar in de specifieke categorie.
Als jij vind dat prijs geen invloed daarop heeft, dan heeft dat geen invloed. heeft dat juist wel veel invloed dan moet je zelf die afweging maken :)
Jammer dat dit eigenlijk een soort populairiteits awards zijn. Het bestverkochte productie hoeft niet automatisch het beste product te zijn. En veel goede producten die weinig verkocht worden halen deze lijst niet eens.
daarom is dit meer een indicatie dan een absolute lijst :)
niet te veel waarde aan hechten maar een goede vuistregel.
Even een vraagje vooraf die van toepassing kan zijn op elke categorie:
Gaat het dan om elke artikel die in de Pricewatch voorkomt, ook als deze niet in Nederland te koop is?
Bijvoorbeeld een geïmporteerde telefoon, smartwatch, televisie, etc.?

(er wordt over het algemeen ook gestemd op artikelen die men niet heeft, maar middels reviews toch heel graag zou willen hebben.)
Je kan toch elk willekeurig product pakken? Als jij op een exoot stemt, en 9 anderen op een bekender product, dan gaat je stem niet 'verloren' maar wint het bekendere (wat mij betreft tevens wereldwijd verkrijgbare) product.

Edit:

En dan misschien wel een suggestie doen bij het typen van de productnaam, zodat 'huawei china 4G' wel hetzelfde is als 'huawei china g4' ivm een typfoutje.

[Reactie gewijzigd door _Brake_ op 12 november 2013 12:15]

Ik mis beste console en handheld.
Ik mis de categorie "beste console", of is deze juist weggelaten ivm de nog niet gereleasde "next gen"?
Ik mis de beste behuizing

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee